Πρόλογος
Ποδαρικό για μία ακόμα φορά στα case reviews ενός έτους κάνει η Corsair. Αυτή τη φορά έχουμε να δούμε ένα full tower από την κατασκευάστρια, το οποίο ανήκει στη σειρά Graphite. Ο λόγος για το Corsair Graphite 780T, κουτί που ακολουθεί τις νέες σχεδιαστικές πινελιές της σειράς, μοιάζει αρκετά με το Graphite 760T που είδαμε σε προηγούμενη παρουσίαση και φυσικά πέρα από το κλασικό μαύρο αλλά και λευκό, έρχεται και σε κίτρινο χρωματισμό.
Φυσικά θα πρέπει να πούμε ότι μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο κουτί, με διαστάσεις που προκαλούν δέος καθώς συγκρίνονται με αυτές του Obsidian 900D και σίγουρα, δεν απευθύνεται σε χρήστες που απλά θέλουν να εγκαταστήσουν ένα απλό σύστημα στο εσωτερικό του.
Αρκεί να αναφερθούν κάποια νούμερα για να πάρετε μία ιδέα. Μέγιστο ύψος για ψύκτρα επεξεργαστή έχει 200mm!! Μέγιστο μήκος κάρτας γραφικών με τα cage δίσκων στη θέση τους, έχει 355mm!! Δε θα το πάμε παραπέρα όμως, μιας και έχουμε να πούμε πολλά στις επόμενες σελίδες. Κάντε καφεδάκι γιατί ξεκινάει ένας ακόμα μαραθώνιος.
Χαρακτηριστικά προϊόντος
Αρχικά, μπορείτε να δείτε τα χαρακτηριστικά του κουτιού, τα οποία παρατίθενται στην παρακάτω φωτογραφία.
To κουτί διατίθεται σε τρεις χρωματικές εκδοχές. Την λευκή -η οποία είναι και αυτή του κουτιού της παρουσίασης- την μαύρη και την κίτρινη. Η εγγύηση είναι διετής και η προτεινόμενη τιμή από τη κατασκευάστρια είναι 179,99$ για τη μαύρη έκδοση και 189,99$ για τη λευκή και τη κίτρινη, μη συμπεριλαμβανομένων των φόρων.
Τη στιγμή που γράφεται η παρουσίαση, το προϊόν είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά, με τελική τιμή 199,90 € για τη μαύρη έκδοση, 203,66 € για τη λευκή ενώ η κίτρινη έκδοση, δεν εντοπίστηκε σε κάποιο κατάστημα.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα βίντεο από τον Γιώργο Μακρή, όπου δείχνει πως κατέληξαν στο σχεδιασμό του μικρού 380T, αλλά και του 780T.
Συσκευασία και περιεχόμενα
Με το που έφερε ο courier το κουτί και είδα το πόσο μεγάλη είναι συσκευασία, δε σας κρύβω ότι το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν η μέση μου, θυμούμενη το τι είχα τραβήξει στη παρουσίαση του Obsidian 900D
Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες που ακολουθούν, η συσκευασία είναι απλή, δεν έχει χρώματα πάνω της και απλά παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά του προϊόντος σε μία από τις μικρές πλευρές της και στις μεγάλες, μας δίνει μία γεύση από το εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό του κουτιού.
Με το που ανοίξαμε τη συσκευασία, σηκώσαμε τα μανίκια πάνω και βγάλαμε το «τέρας» από τη «σπηλιά» του. Το κουτί όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία που ακολουθεί προστατεύεται από δύο μεγάλα και χοντρά κομμάτια φελιζόλ και μία μαύρη υφασμάτινη σακούλα.
Εντός βρίσκουμε επίσης ένα κουτί με τα παρελκόμενα του κουτιού τα οποία θα μας φανούν χρήσιμα κατά την εγκατάσταση του hardware…
…Καθώς επίσης, ένα quick start guide. Και σε αυτό το κουτί δεν υπάρχει ουσιαστικό manual εντός της συσκευασίας και ο χρήστης θα πρέπει να επισκεφτεί τον ιστότοπο της κατασκευάστριας και να το κατεβάσει σε μορφή pdf. Το αναλυτικό Manual του κουτιού μπορείτε να το δείτε κάνοντας κλικ εδώ. Είδατε; Σας κακομαθαίνουμε και δε σας αφήνουμε να ψάχνετε. Όλα έτοιμα
Το κουτί αφού αφαιρέθηκαν τα φελιζόλ και η μαύρη υφασμάτινη σακούλα, πόζαρε στο φακό μας μαζί με τις ζελατίνες του αλλά και κάποιες χαρτοταινίες που ανέλαβαν να κρατήσουν τα αφαιρούμενα κομμάτια του στη θέση τους.
Εξωτερικό μέρος
Έφτασε η ώρα για τις πρώτες –όχι και τόσο όμως- κλεφτές ματιές πάνω στο νέο προϊόν που ποζάρει στο φωτογραφικό μας φακό. Αρχικά ένα σχόλιο όσον αφορά τις γραμμές που είναι κάτι ανάμεσα σε καμπύλες, αλλά και γωνίες ταυτόχρονα. Στη συνέχεια τραβάει το μάτι μας ένα μεγάλο plexi παράθυρο στο αριστερό πλαϊνό μαζί με δύο μηχανισμούς ανοίγματος. Η πρόσοψη του κουτιού έχει εξοπλιστεί με μόλις δύο θέσεις 5.25’’ και κάτω από αυτές, βλέπουμε ένα μεγάλο διάτρητο τμήμα.
Το δέσιμο του χρώματος ανάμεσα σε πλαστικά και μεταλλικά μέρη δείχνει πάρα πολύ καλό και το κουτί με ένα πρώτο χάδι, δείχνει να είναι ποιοτικό.
Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά και ας βάλουμε αρχή –όπως κάνουμε συνήθως- από την πρόσοψη του κουτιού. Στο επάνω μέρος, πέρα από τις δύο θέσεις 5.25’’, διακρίνεται έστω και δύσκολα, ένα κομμάτι πλαστικό σχεδόν τριγωνικού σχήματος. Εκεί μάλλον θα βρίσκεται κάποιο από τα LED δραστηριότητας και θα φωτίσει –ελπίζουμε ομοιόμορφα- το προαναφερθέν πλαστικό, δίνοντας μία επιπλέον νότα στην ιδιαίτερη αισθητική του κουτιού.
Η διαδικασία αφαίρεσης του διάτρητου τμήματος, το οποίο αποτελεί και το φίλτρο της πρόσοψης (είναι πλενόμενο), έχει παραμείνει ίδια με αυτή του 600T και του νεότερου 760Τ. Το μόνο που έπρεπε να κάνουμε, είναι να πιέσουμε στις δύο πάνω γωνίες και οι μηχανισμοί touch latch το απελευθέρωσαν από τη θέση του.
Στο εσωτερικό αντικρίζουμε δύο ανεμιστήρες 140mm με διάφανη φτερωτή και LEDs, οι οποίοι αναλαμβάνουν να τροφοδοτήσουν με αέρα το κουτί και να δώσουν στο hardware τις απαραίτητες ανάσες. Επίσης, τέρμα κάτω υπάρχει ένα συρταρωτό φίλτρο αέρα καλής ποιότητας και κατασκευής.
Πρώτη περιστροφή και πρώτη δύσκολη φωτογραφία στο σημερινό προϊόν. Ευθύς αμέσως αντικρίζουμε το αριστερό πλαϊνό και το μηχανισμό ανοίγματος. Το άνοιγμα μας χαρίζει απεριόριστη σχεδόν θέα στο εσωτερικό, ενώ εκτείνεται μέχρι και σχεδόν τα δεξιά των HDD cages. Μόνο ατόπημα είναι μία μικρή γρατζουνιά που βρέθηκε πάνω στο πλαϊνό, παρόλο που η εταιρία το είχε προστατέψει με μεμβράνη.
Πραγματοποιούμε μία ακόμα περιστροφή και αντικρίζουμε το πίσω μέρος του κουτιού όπου έχουμε αρκετά να σχολιάσουμε.
Τέρμα πάνω βλέπουμε ένα διάτρητο τμήμα που θα επιτρέψει στον περίσσιο αέρα να αποδράσει. Κάτω και αριστερά υπάρχει η θέση για το Ι/Ο της μητρικής και στα δεξιά της μία θέση για ανεμιστήρα 140 ή 120mm. Το κουτί έρχεται εξοπλισμένο όπως μπορείτε να δείτε με έναν 140mm ανεμιστήρα και η θέση παρέχει τη δυνατότητα σε αυτόν να μετακινηθεί λίγα εκατοστά κατά τον κατακόρυφο άξονα.
Κάπου στη μέση της διαδρομής συναντάμε εννιά PCI slots, σημάδι ότι το κουτί είναι full tower και στο εσωτερικό του μπορεί να εγκατασταθεί μητρική έως και XL ATX form factor. Και τα εννιά είναι διάτρητα και επανατοποθετήσιμα φυσικά. Δεξιά τους υπάρχουν δύο οπές χωρίς να είναι εξοπλισμένες με grommets για το πέρασμα σωλήνων εξωτερικής υδρόψυξης και κάτω από αυτές, ένα σύμβολο με ένα λουκέτο. Το σύμβολο δεν μας είναι άγνωστο και παραπέμπει στην kensington, γνωστή για τους μηχανισμούς κλειδώματός της και όχι μόνο.
Τέρμα κάτω υπάρχει η θέση για το τροφοδοτικό, η οποία είναι κατάλληλα διαμορφωμένη ώστε να επιτρέψει την εγκατάστασή του, είτε με τον ανεμιστήρα προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Επίσης, δε θα μπορούσε να λείπει και ένα φίλτρο αέρα στο κάτω μέρος.
Πάμε και μια βόλτα από το δεξιό μέρος του κουτιού, για να τελειώσουμε την πλήρη περιστροφή μας στο εξωτερικό του. Εκεί συναντάμε το μεταλλικό πλαϊνό που θα κρύψει το ‘’χαμό’’ από τα καλώδιο πίσω από το motherboard tray. Επάνω, υπάρχει ο ίδιος μηχανισμός ανοίγματος/κλεισίματος όπως και στο αριστερό πλαϊνό και κάπου εδώ, θα σχολιάσουμε κάποια πράγματα τα οποία τα αφήσαμε ασχολίαστα κατά το πέρασμά μας από την αριστερή πλευρά του κουτιού.
Αυτά δεν είναι άλλα από κάποια κενά που υπάρχουν μεταξύ μεταλλικών και πλαστικών τμημάτων. Και εντάξει θα έπρεπε να υπάρχουν για να μην έχουμε τραυματισμούς και ταυτόχρονα να έχουμε εύκολο άνοιγμα κλείσιμο, αλλά όπως βλέπετε ειδικά στη δεύτερη φωτογραφία που ακολουθεί, οι αποστάσεις που αφήνουν αυτά τα κενά, δεν είναι παντού ίδιες. Αυτό είναι ένα πρόβλημα αισθητικής και όχι λειτουργικότητας, στο οποίο θα περιμέναμε να δείξει περισσότερη φροντίδα η κατασκευάστρια, ειδικά όταν μιλάμε για τη ναυαρχίδα της σειράς Graphite.
Φέρνουμε τα πάνω κάτω και ρίχνουμε την πρώτη διερευνητική ματιά στην οροφή του κουτιού. Το διάτρητο τμήμα είναι αφαιρούμενο, χρησιμοποιώντας τον ίδιο μηχανισμό με αυτόν στην πρόσοψη. Ένα μικρό σπρώξιμο προς τη μεριά της πρόσοψης, αρκεί για να ελευθερώσουν οι touch latch μηχανισμοί το τμήμα.
Εσωτερικά αποτελείται από πλαστικά νεύρα για να διατηρήσει το σχήμα του και φυσικά από φίλτρο. Είναι νομίζουμε κατανοητό ότι πέρα από αφαιρούμενο είναι και πλενόμενο, για να καθαριστεί στο φτερό που λέμε και να επανατοποθετηθεί στη θέση του.
Στο εσωτερικό βλέπουμε θέσεις για ανεμιστήρες 120 αλλά και 140mm με χαραγμένες στις αντίστοιχες οπές τις θέσεις. Τι μπορεί να εγκαταστήσει κανείς; Είτε μπορεί να έχει 3x120mm ανεμιστήρες, είτε 2x140mm με τις δεύτερες, να προσφέρουν απόσταση ενδιάμεσων οπών 15 έως 20mm.
Για να αλλάξουμε οπτική γωνία και να δούμε κάτι ακόμα στην οροφή. Αν φέρεται το κεφάλι σας στο ύψος της οροφής θα δείτε ότι το μεταλλικό τμήμα δεν εφαρμόζει άψογα με το σημείο που είναι το front panel του κουτιού. Δεύτερο παράπτωμα αισθητικής σε αυτό το σημείο από την Corsair.
Μιας και αναφέραμε το front panel ας το σχολιάσουμε κιόλας. Αριστερά υπάρχει ένας ελεγκτής ανεμιστήρων ίδιος με αυτόν που είχαμε δει στη παρουσίαση του Graphite 760T. Δεξιά του βλέπουμε δύο θύρες USB2.0 και δύο ακόμα USB3.0. Τέρμα δεξιά το κουμπί επανεκκίνησης και κάτω από όλα αυτά, δύο mini jacks για μικρόφωνο και ακουστικά αλλά και το πολύ μουράτο κουμπί εκκίνησης με τις ενδείξεις Start και Stop. Το τελευταίο αν σας θυμίζει κάτι, σημαίνει ότι έχετε καλή μνήμη, μιας και το είχαμε δει στην παρουσίαση του μικρού Graphite 380T.
Τελευταία στάση πριν δούμε το εσωτερικό του Graphite 780T, είναι η πιο αθέατη ίσως μεριά του. Ο λόγος για το κάτω μέρος του κουτιού, το οποίο έχει αρκετά να επιδείξει. Αρχικά αντικρίζουμε τα δύο μεγάλα σε έκταση πόδια του, αλλά και τα δύο φίλτρα που ήδη έχουμε σχολιάσει σε αυτή τη σελίδα. Ας τα αφαιρέσουμε λοιπόν να δούμε τι κρύβουν…
…Προς τη μεριά της πρόσοψης βλέπουμε θέση για ψυγείο 240mm και κάποιες ειδικά διαμορφωμένες οπές μαζί με μία βίδα που μάλλον μας προϊδεάζουν για μετατόπιση του cage δίσκων προς τη μεριά του τροφοδοτικού, όπου βλέπουμε να συνεχίζεται η διάτρητη λαμαρίνα επιτρέποντας στον ανεμιστήρα να αναπνεύσει.
Τέλος ένα κοντινό στα πόδια μας δείχνει τις μεγάλες λαστιχένιες επενδύσεις που θα προστατέψουν την επιφάνεια πάνω στην οποία θα τοποθετήσουμε το κουτί αλλά και θα απορροφήσουν τους όποιους κραδασμούς.
Εσωτερικό μέρος
Παρόλο που η βόλτα μας στο εξωτερικό μέρος του Corsair Graphite 780T ήταν σχετικά γρήγορη, νομίζουμε ότι δεν πρέπει να σας άφησε και με πολλές απορίες. Ότι δεν ειπώθηκε, έγινε εσκεμμένα για να έχουμε κάτι να πούμε και στις σελίδες που θα ακολουθήσουν. Σε αυτήν την σελίδα λοιπόν, θα μπούμε στο εσωτερικό του κουτιού και για να γίνει αυτό, θα αφαιρέσουμε για αρχή το αριστερό πλαϊνό, η αφαίρεση του οποίου είναι κυριολεκτικά παιχνιδάκι. Αρκεί με το ένα σας χέρι να ανοίξετε το μηχανισμό που υπάρχει στο επάνω μέρος και το πλαϊνό θα είναι ''του χεριού σας''.
Φυσικά αφού το βγάλαμε δε γίνεται να μη το περιεργαστούμε κιόλας, σωστά; Παρακάτω λοιπόν ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από το εσωτερικό του μέρος και αυτό που έχουμε να αναφέρουμε, είναι το γεγονός ότι λόγω του μεγάλου ανοίγματος που έχει στο κέντρο του, η ελαστικότητά του ήταν μεγάλη.
Αφήνουμε το πλαϊνό σε μία άκρη και ρίχνουμε τη πρώτη ματιά στο εσωτερικό του Graphite 780T. Οι πρώτες εντυπώσεις έχουν να κάνουν με το κατάμαυρο εσωτερικό, τα δύο cage δίσκων που σα να φαίνεται να μπορούν να γίνουν τρία και να ανεβάσουν τις θέσεις από έξι σε εννιά για δίσκους 3,5", τους tool free μηχανισμούς στις δύο θέσεις 5,25", τα grommets και φυσικά το μεγάλο CPU cut out. Επίσης, μιας και ο Λάμπης μπήκε μέσα θεωρώντας το 780Τ σπίτι του, φαίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρα ένα ακόμα χαρακτηριστικό. Στο επάνω και στο κάτω μέρος του κουτιού, υπάρχουν μικρές καλύπτρες. Τέλος, πόσοι από εσάς θυμούνται την γρατζουνιά πάνω στο plexi πλαϊνό του κουτιού; Ο λόγος είναι στο κάτω μέρος της πρώτης φωτογραφίας. Δύο από τα brackets για 2.5" δίσκους είχαν ξεκουμπώσει από τη θέση τους και τραυμάτισαν εσωτερικά το παράθυρο. Μία χαρτοταινία και εκεί ή μία ζελατίνη από το εσωτερικό θα έσωζε την κατάσταση. Σα πολλά να είπαμε όμως για πάμε να τα δούμε από κοντά όλα μαζί...
Για να ξεκινήσουμε από τις θέσεις δίσκων...
Όπως μπορείτε να δείτε από τις φωτογραφίες παρακάτω έχουμε δύο cage δίσκων με συνολικά έξι συρτάρια. Ο σχεδιασμός είναι ίδιος από την κατασκευάστρια όπως και σε προηγούμενα κουτιά που έχουμε δει. Πολλοί λένε ότι όταν έχεις μια πετυχημένη συνταγή δεν την αλλάζεις. Κράτησαν λοιπόν τις μεγάλες οπές στα πλαϊνά των cages, για να έχουμε πιο καλή ψύξη και μειωμένα επίπεδα θορύβου και κάπου εδώ έρχεται το πρώτο "φάουλ"...
...Τι εννοεί η ποιήτρια θα αναρωτηθεί κανείς; Μα μιλάμε ή δε μιλάμε για τη ναυαρχίδα της σειράς Graphite; Τα cages δίσκων εκτός του ότι έρχονται με βίδες και όχι με χειρόβιδες, όπως σε προηγούμενα μοντέλα της σειράς, για να αφαιρεθούν θα πρέπει να αφαιρεθεί ο ανεμιστήρας της πρόσοψης γιατί ο σχεδιαστής μάλλον... κοιμήθηκε κάπου στη πορεία. Ω ναι! H βίδα που συγκρατεί το cage δίσκων είναι πίσω ακριβώς από ένα μπράτσο στήριξης του κινητήρα του ανεμιστήρα. Δηλαδή θα πρέπει να βγάλουμε το φίλτρο της πρόσοψης, να ξεβιδώσουμε τον ανεμιστήρα, να ξεβιδώσουμε τη βίδα και μετά να τα βάλουμε όλα και πάλι στη θέση τους. Υπήρχε λόγος;
Δεύτερο σημείο όπου κάποια στιγμή θα θέλαμε να το δούμε να "στρώνει" στα συρτάρια της κατασκευάστριας. Ναι οκ το πλαστικό είναι καλής ποιότητας, τα συρτάρια είναι εξοπλισμένα με τους πίρους και τις απαραίτητες ροδέλες σιλικόνης, αλλά αυτή η θέση για 2.5" δίσκο… Αφού το κουτί δεν έχει hot swap γιατί να μένει στα δεξιά και να μη μετατοπιστεί στο κέντρο; Γιατί να πρέπει ο χρήστης να αφαιρέσει τον ένα πίρο, να τον φυλάξει κάπου μη τον χάσει, για να βάλει έναν δίσκο 2.5";
Πόσο δύσκολο είναι να τροποποιηθεί το καλούπι της πρέσας που βγάζει τα συρτάρια, έτσι που να ανοίγονται ακόμα τέσσερις τρύπες, που θα έδιναν «άκοπα» και τις δύο δυνατότητες;
Και πάμε και στο τρίτο σημείο. Αφού το κουτί ξαναλέω, είναι η ναυαρχίδα της σειράς σου και μπορεί να δεχθεί άλλο ένα cage δίσκων, γιατί δε το εξοπλίζεις αμέσως και να φτάσει στις εννιά θέσεις;
Σα πολλά να είπαμε και ακόμα δε βγάλαμε τα cages από τη θέση τους. Ας προχωρήσουμε λίγο προς τα πάνω και να δούμε από κοντά τις δύο θέσεις 5,25" του κουτιού, οι οποίες είναι εξοπλισμένες με τον γνωστό σε όλους πλέον tool free μηχανισμό της κατασκευάστριας. Εδώ, αξίζει να πω ότι μετά από τόσα κουτιά που έχουν περάσει από τον πάγκο του TheLab.gr, είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός tool free μηχανισμός που έχουμε δει.
Για να πιάσουμε οροφή και να δούμε τι γίνεται εκεί στα ψηλά. Αρχικά μπορούμε να έχουμε είτε 2x140mm, είτε 3x120mm ανεμιστήρες. Επάνω απο την οροφή όπως θα δούμε και στη συνέχεια μπορούμε να εγκαταστήσουμε μία σειρά ανεμιστήρων και στο εσωτερικό μέρος έχουμε επιπλέον σχεδόν 9,5cm να αξιοποιήσουμε για κάποιο ψυγείο. Συνεπώς push-pull γίνεται και μάλιστα άνετα σε υδροψύξεις τύπου H100i, H110i.
Αρχίζουμε να κατηφορίζουμε και πρώτο πρώτο συναντάμε τον ανεμιστήρα 140mm, ο οποίος έρχεται προεγκατεστημένος στο πίσω μέρος του κουτιού και έχει σύνδεση 3pin. Το σώμα του είναι μαύρο ενώ η φτερωτή είναι γκρι χρώματος. Ακόμα πιο κάτω συναντάμε τις εννέα θέσεις PCI οι οποίες είναι εξοπλισμένες με διάτρητα brackets και χειρόβιδες.
Τέρμα κάτω είναι η θέση για το τροφοδοτικό μας, την οποία έχει εξοπλίσει η κατασκευάστρια με τέσσερις λαστιχένιες επενδύσεις για να απορροφήσουν τυχόν κραδασμούς.
Το κάτω μέρος του κουτιού είναι όλο διάτρητο και όπως μπορείτε να δείτε ακριβώς από κάτω του είναι τα δύο πολύ καλά φίλτρα που είδαμε κατά τη ξενάγησή μας στο εξωτερικό μέρος του κουτιού.
Αυτό που δε μας αρέσει από το κάτω μέρος είναι το γεγονός ότι, η τρύπα από την οποία θα περάσουν τα καλώδια του τροφοδοτικού δεν είναι εξοπλισμένη με grommet. Έχεις επιλέξει λοιπόν να παρουσιάσεις το καλύτερο κουτί της σειράς, εξοπλίζεις όλες τις τρύπες με τα grommets πολύ καλής ποιότητας που διαθέτεις και μία από αυτές την αφήνεις "γυμνή".
Πάμε στη καρδιά του "τέρατος" όπου το τεράστιο CPU cut out διαστάσεων 15,5cm x 19,5cm κλέβει τη παράσταση. Οι αποστάτες έρχονται προεγκατεστημένοι με γράμματα για να μας καθοδηγήσουν που πρέπει να είναι τοποθετημένοι ανάλογα τον τύπο μητρικής και φυσικά τον κλασικό πλέον κεντρικό αποστάτη, που θα μας βοηθήσει κατά την εγκατάσταση της μητρικής.
Πάμε στο πίσω μέρος όπου για να αποκτήσουμε πρόσβαση αφαιρέσαμε και το δεξιό πλαϊνό όπως κάναμε και στο αριστερό. Οι πιο παρατηρητικοί από εσάς θα είδατε ότι το δεξιό πλαϊνό έχει κουμπώσει στην αριστερή θέση. Συνεπώς είναι εναλλάξιμα και βάζουν ιδέες σε όσους θέλουν να δείξουν ένα πολύ καλό cable management. Μία ακόμα παρατήρηση έχει να κάνει με τις μικρές καλύπτρες που υπάρχουν και σε αυτή τη μεριά του κουτιού, με την κάτω να δίνει μία απόσταση 4cm για το κρύψιμο καλωδίων.
Η απόσταση στο πίσω μέρος κυμαίνεται από τα 4cm έως και τα 4,6cm σε κάποια σημεία κάτι που σημαίνει ότι δε θα έχουμε κάποιο πρόβλημα στο cable management, συν το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές δέστρες για να πιάσουμε τα καλώδια.
Και μιας και αναφέραμε τα καλώδια ας δούμε με φωτογραφίες παρακάτω από τι αποτελείται η πλεξούδα καλωδίων που φαίνεται στο πίσω μέρος του κουτιού.
Κλείνοντας με το εσωτερικό του κουτιού βλέπουμε και τις τρεις θέσεις για δίσκους 3.5" που διαθέτει το κουτί. Δεν έχουμε να σχολιάσουμε τίποτα παραπάνω από ότι σε άλλα κουτιά της σειράς όπως το Graphite 760T.
Εις βάθος
Αυτή η σελίδα όπως έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν, υπάρχει σε κάθε case review και ο σκοπός της είναι αρχικά να δείξει πως αφαιρείται το front panel του κουτιού στη περίπτωση που υπάρξει αστοχία και ο χρήστης θα πρέπει να προχωρήσει σε αντικατάστασή του και κατά δεύτερον, να ψάξουμε καλύτερα κάποια σημεία του κουτιού και να δούμε την ποιότητα κατασκευής, αλλά και σημεία στα οποία η εκάστοτε κατασκευάστρια αναφέρει διάφορα χαρακτηριστικά.
Πρώτο-πρώτο και ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι ότι το κουτί μπορεί να πάρει τρεις ανεμιστήρες 120mm ακριβώς κάτω από το αφαιρούμενο τμήμα της οροφής. Το ότι τους παίρνει είναι γεγονός και φαίνεται άλλωστε στην πρώτη φωτογραφία που ακολουθεί, αλλά κάπου εδώ θα πρέπει και τα καλώδια των ανεμιστήρων να περάσουν στο εσωτερικό του κουτιού για να συνδεθούν, είτε στη μητρική, είτε στον fan controller. Η Corsair δεν έκανε κάποιες οπές ώστε τα καλώδια των ανεμιστήρων να περαστούν με άνεση στο πίσω μέρος του κουτιού αλλά ο μόνος χώρος που υπάρχει για να γίνει κάτι τέτοιο είναι μια μικρή λωρίδα προς το πίσω μέρος του κουτιού.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε ανεμιστήρες με μακριά καλώδια. Και ειδικά ο ανεμιστήρας που βρίσκεται προς τη μεριά της πρόσοψης. Διαφορετικά θα πρέπει να αγοράσετε κάποιες προεκτάσεις για τους ανεμιστήρες σας και να κάνετε τη δουλειά σας.
Για να αφαιρέσουμε τους ανεμιστήρες στην πρόσοψη έπρεπε να αφαιρέσουμε το φίλτρο, αλλά και τέσσερις βίδες για κάθε ανεμιστήρα. Προσοχή εδώ, μιας και είναι σπειρώματος UNC6-32 και είναι δυσεύρετες.
Για τους ανεμιστήρες δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα παραπάνω μιας και τους έχουμε δει τόσες πολλές φορές, που στο τέλος απλά θα κάνουμε copy paste από παλιό review σε νέο. Τα LEDs για όσους αναρωτιούνται είναι λευκού χρωματισμού.
Για να αφαιρεσουμε τη βάση για τα cages των δίσκων, πρέπει από το κάτω μέρος να ξεβιδώσουμε δύο χειρόβιδες και αν το επιθυμούμε πέρα από το να την αφαιρέσουμε εντελώς από το εσωτερικό, μπορούμε να την μετατοπίσουμε προς τη μεριά του τροφοδοτικού. Αυτή η επιλογή μας δίνει 8.5cm χώρου στη μεριά της πρόσοψης για να εγκαταστήσουμε κάποιο ψυγείο.
Και μιας και όπως έχουμε ξαναπεί τα cages τα έχουμε δει πολλές φορές, αξίζει να βγάλουμε έστω μία φωτογραφία με κάποιον δίσκο 3.5 ιντσών για να δούμε τα μεγάλα ανοίγματα πως συμβάλουν στον καλό του αερισμό.
Έφτασε η ώρα να αφαιρέσουμε το front panel του κουτιού. Αρχικά από το επάνω μέρος τραβάμε τα πλαστικά μέχρι να ακουστεί το χαρακτηριστικό κλικ του ξεκουμπώματος. Μετά από το εσωτερικό του κουτιού πιέζουμε αρκετά clips συγκράτησης και το πλαστικό της πρόσοψης είναι «του χεριού μας».
Το πάχος του λευκού πλαστικού μετρήθηκε και είναι 3mm και στο επάνω μέρος του βλέπουμε το diffuser με το LED που θα φωτίσει το πάνω μέρος της πρόσοψης.
Πλέον έχουμε άμεση πρόσβαση στις τέσσερις βίδες που συγκρατούν το front panel στο σκελετό του κουτιού και δεν έχουμε από το να τις αφαιρέσουμε και να ρίξουμε μία ματιά στις πλακέτες και στα εξαρτήματα που βρίσκονται πάνω σε αυτές.
Αρχικά βλέπουμε την πλακέτα του ελεγκτή ανεμιστήρων του Graphite 780T. Εξετάζοντας πιο προσεκτικά την πλακέτα του, διαπιστώνουμε με ευχαρίστηση ότι η υλοποίηση του fan controller δεν γίνεται απλά με τον συνδυασμό κάποιων διακοπτών που βλέπουμε συνήθως στα κουτιά μας. Εδώ η Corsair διάλεξε μια πολύ πιο σωστή προσέγγιση. Όπως βλέπουμε οι επιλογές που κάνουμε εμείς από το μπουτόν του fan controller οδηγούνται σε δυο ολοκληρωμένα, τα οποία -σε συνεργασία με μια δίοδο Sotky, ένα πηνίο, πυκνωτές και τα απαραίτητα τρανζίστορ -συνθέτουν έναν DC to DC converter, που μας δίνει -ανάλογα με την επιλογή- 7, 9, και 12 Vdc. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε ότι καλή εικόνα του Fan controller γίνεται ακόμα καλύτερη, καθώς η δυνατότητά του να δώσει τάση εξόδου ίση με την τάση εισόδου του, δεν θα στερήσει ούτε κάποια λίγα δέκατα του Volt από την μέγιστη δυνατότητα των ανεμιστήρων μας. Βεβαίως, πολύ θα θέλαμε αυτή η καλή εικόνα να ολοκληρώνεται και με την χρήση επώνυμων εξαρτημάτων, καθώς για κάποια αυτά, απλά δεν κατορθώσαμε να βρούμε άλλες πληροφορίες πέραν του ότι είναι Κινεζικής προέλευσης.
Tέλος, η πλακετίτσα του Power switch δεν έχει και πολλά πάνω της τα οποία αξίζουν να σχολιαστούν, πέρα από την αντίσταση R3 που φαίνεται πάνω και δεξιά και η οποία θα δώσει τα σωστά Volts στα LEDs που υπάρχουν δεξιά και αριστερά από το power switch.
Και κάπως έτσι είδατε πως μπορείτε να φτάσετε στο front panel στη περίπτωση που χρειαστεί να προχωρήσετε σε αλλαγή, συν το γεγονός ότι είδαμε από τι αποτελείται.
Εγκατάσταση συστήματος
Το σύστημα της δοκιμής αναφέρεται παρακάτω:
Αυτό το στάδιο σε ένα case review, είναι ίσως το πιο σημαντικό. Εδώ κρίνεται η χρηστικότητα ενός κουτιού και κατά κανόνα, εδώ βγάζει τα σημαντικότερα ελαττώματά του.
Ξεκινήσαμε βάζοντας τη μητρική στο εσωτερικό του κουτιού και αμέσως μετά την ψύκτρα μας, για την εγκατάσταση της οποίας είχαμε ένα CPU cut out το οποίο λειτούργησε υποδειγματικά. Το μέγιστο ύψος ψύκτρας που μπορεί να δεχθεί το Graphite 780T φτάνει το εντυπωσιακό νούμερο των 20,5cm! Δε ξέρω ποια ψύκτρα έχετε στην κατοχή σας, αλλά βάζω στοίχημα ότι θα χωρέσει.
Συνεχίζουμε με την εγκατάσταση της κάρτας γραφικών και χωρίς να αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα πήραμε μετρήσεις για το μέγιστο μήκος κάρτας γραφικών που μπορεί να εγκατασταθεί στο εσωτερικό του Graphite 780T. Το μέτρο μας έδειξε 35,5cm όταν το cage δίσκων ήταν στη θέση του και 48cm όταν το αφαιρέσαμε. Νούμερα πραγματικά εντυπωσιακά.
Αμέσως μετά εγκαταστήσαμε τους δίσκους μας με τη διαδικασία και στους δύο να είναι tool free. Οι μηχανισμοί δούλεψαν άψογα αλλά αν είστε παραδοσιακός τύπος και επιθυμείτε να τους εγκαταστήσετε με βίδες, υπάρχει και αυτή η επιλογή.
Για το τέλος αφήσαμε το τροφοδοτικό μας το οποίο και αυτό μπήκε στο εσωτερικό χωρίς να μας δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Πώς να μας δημιουργούσε άλλωστε, όταν το μέγιστο μήκος είναι χαλαρά 20cm, διατηρώντας και τη θέση για ανεμιστήρα στο κάτω μέρος. Αν δεν θέλετε να εγκαταστήσετε κάποιο ανεμιστήρα, τότε το μέγιστο μήκος -όπως μπορείτε να δείτε- είναι για τροφοδοτικά που αντέχουν οικιακή εγκατάσταση .
Το μόνο που έχει μείνει είναι να συνδέσουμε τα καλώδια του front panel στη μητρική. Όλα κυλούσαν ομαλά, μέχρι που φτάσαμε στο power sata και το molex καλώδιο που φαίνονται στις φωτογραφίες παρακάτω. Αρχικά σκεφτήκαμε ότι το molex είναι εναλλακτικός τρόπος σύνδεσης για τη τροφοδοσία του fan controller, αλλά για να μη κάνουμε του κεφαλιού μας ανατρέξαμε στο manual του κουτιού…
…Εκεί ούτε λόγος για το τι κάνει αυτό το πραγματάκι που λέγεται molex καλώδιο. Να το συνδέσουμε άραγε ενώ έχουμε συνδέσει και το power sata; Να το αφήσουμε χωρίς να το συνδέσουμε; Να μη σας ζαλίζουμε τελικά έπρεπε να συνδεθεί, μιας και δεν είχε να κάνει με τον Controller, αλλά με όλα τα LEDs στο front panel (εκτός τα activity) και στο πάνω μέρος της πρόσοψης, το τριγωνικό τμήμα που είχαμε δει. Τώρα το γιατί θα πρέπει ο χρήστης να μπει σε διλήμματα και αυτή η σύνδεση δεν αναφέρεται καν στο manual, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο από ότι φαίνεται.
Κλείνοντας με την σελίδα της εγκατάστασης, όταν έχουμε μετρήσει 4cm σαν απόσταση για το κρύψιμο των καλωδίων στο πίσω μέρος, θεωρούμε ότι είναι περιττό να αναφέρουμε ότι το πλαϊνό έκλεισε με περίσσια άνεση. Όλα στη θέση τους και ετοιμαζόμαστε να πάρουμε τις μετρήσεις μας.
Μετρήσεις θερμοκρασιών θορύβου και «στατικής» πίεσης
Αρχικά ας δούμε τι γίνεται με τις θερμοκρασίες του hardware που τοποθετήσαμε στο εσωτερικό του Corsair Graphite 780T.
Εδώ να σημειώσουμε τα εξής:
- Το στρεσάρισμα του επεξεργαστή έγινε με το OCCT ver. 4.4.0 και πιο συγκεκριμένα το CPU:LINPACK για τον συνολικό χρονικό διάστημα των 15 λεπτών, με Idle Periods 1 λεπτό και 5 λεπτά κατά την αρχή και το τέλος του test αντίστοιχα.
- To στρεσάρισμα της κάρτας γραφικών έγινε με το Furmark ver. 1.14.1.2 για 5 λεπτά σε ανάλυση 1280x720 και με επιλογές στα Options, Dynamic Backround και Burn in, ενώ το anti-aliasing έμεινε στο off.
- Και ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών βρίσκονταν σε stock συχνότητες.
- H ελάχιστη θερμοκρασία των σκληρών δίσκων λήφθηκε μετά από τη λειτουργία του συστήματος σε κατάσταση ηρεμίας για μισή ώρα.
- Τέλος η θερμοκρασία δωματίου κατά την διάρκεια των τεστ ήταν στους 24°C
To κουτί τα πήγε καλά και σε επιδόσεις θύμισε τα αδέρφια του 750D και 760T. Ενώ κάποιος θα σκεφτεί γιατί το 760T δείχνει να τα πηγαίνει καλύτερα ενώ μιλάμε για σχεδόν τα ίδια κουτιά, η απάντηση βρίσκεται στη μαγική λέξη σχεδόν. Η βασικότερη διαφορά τους είναι στον τρόπο που έχουν εγκατασταθεί τα cage δίσκων στην πρόσοψη. Το 760T είχε το ένα δίπλα στο άλλο, μη βάζοντας εμπόδιο στον ένα από τους δύο 140mm ανεμιστήρες της πρόσοψης, ενώ το 780T έχει το ένα πάνω στο άλλο. Συνεπώς αναμενόμενα τα παρακάτω αποτελέσματα.
Εργοστασιακή συχνότητα – Idle
Μόλις είδαμε τι συνέβη σε Idle κατάσταση και παρακάτω ακολουθούν τα αποτελέσματα μετά το Load του συστήματος.
Εργοστασιακή συχνότητα – Load
Το πήγαμε λίγο παραπέρα όμως και το σύστημα υπερχρονίστηκε. Ο επεξεργαστής μας ανέβηκε στα 4GHz και μάλιστα για να αυξήσουμε και άλλο την εκλυόμενη θερμότητά του, ανεβάσαμε το VCore. Βέβαια, το κρατήσαμε μέσα στα όρια που δίνει η Intel.
Το Corsair Graphite 780T έδειξε τι μπορεί να κάνει ένα cage δίσκων όταν τα πράγματα ζορίσουν. Αρκεί να συγκρίνετε τις θερμοκρασίες του με αυτές του 760T και να θυμηθείτε τι αναφέραμε παραπάνω για τα δύο κουτιά.
Υπερχρονισμός – Idle
Υπερχρονισμός – Load
Μέτρηση Θορύβου
Τελευταίο εμπόδιο για το κουτί είναι οι μετρήσεις θορύβου. Το db meter μας, στάθηκε απέναντι από το κουτί πάνω σε τρίποδο και σε απόσταση ενός μέτρου από αυτό. Οι μετρήσεις έγιναν ξημερώματα με κλειστές πόρτες και παράθυρα, για να περιοριστούν όσο ήταν δυνατόν οι επιδράσεις από το περιβάλλον. Από τα έως τώρα reviews και τις μετρήσεις μας με το παραπάνω db meter, έχει γίνει κατανοητό ότι, οτιδήποτε πάνω από τα 40db, αρχίζει να γίνεται αισθητό. Και οτιδήποτε που περνάει τα 42-43db, ενοχλητικό.
Το κουτί καθ' όλη τη διάρκεια των δοκιμών ήταν ήσυχο, ακόμα και όταν ο fan controller ζητήθηκε να δώσει το μέγιστο των στροφών των ανεμιστήρων. Είναι ένα κουτί που δεν χρειάζεται να αλλάξετε τους ανεμιστήρες τους οποίους φοράει με απλά λόγια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην απόλυτη ησυχία του δωματίου μας και πριν καν πατήσουμε το Power on του κουτιού, το db meter έδειξε 34,1dbΑ. Αυτό για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης.
”Στατική Πίεση”
Κλείνοντας και αυτό το κομμάτι από το σημερινό μας review, κάναμε έναν έλεγχο της "στατικής" πίεσης του κουτιού. Αυτό το βήμα έγινε πριν εγκαταστήσουμε hardware στο εσωτερικό του. Ακολουθώντας ευλαβικά το άρθρο Simple, PC-case Static Pressure Indicator (Home made) το αποτέλεσμα έδειξε θετική πίεση.
Εγκατάσταση υδρόψυξης
Η σελίδα της εγκατάστασης της υδρόψυξης σε ένα τόσο μεγάλο κουτί δε θα μπορούσε να λείπει από την παρουσίασή του. Όπως θα έχετε καταλάβει οι περισσότεροι, με τα μεγέθη που έχουμε δώσει στις προηγούμενες σελίδες, δεν έχουμε να κάνουμε με ένα απλό κουτί, που θα δεχθεί στο εσωτερικό του ένα απλό σύστημα. Θα αγοραστεί από το «ψαγμένο» κοινό και στο μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των αγοραστών θα εξοπλιστεί με αρκετά ψυγεία.
Αρχικά να δούμε το απλό. Δηλαδή αν μπορεί το σημερινό κουτί να δεχθεί μία ΑΙΟ με διπλό ψυγείο στην οροφή, σε εγκατάσταση push-pull. Όπως είχε δείξει το μέτρο μας εσωτερικά έχουμε μία απόσταση σχεδόν 95mm, που θα επιτρέψει να μπει ένα ψυγείο 30mm με μία σειρά ανεμιστήρων εσωτερικά. Ενώ στο εξωτερικό μέρος της οροφής θα έχουμε μία ακόμα σειρά ανεμιστήρων. Συνεπώς, η διάταξη push-pull για μία ΑΙΟ είναι εφικτή και μάλιστα με μεγάλη άνεση.
Στη συνέχεια, βγάλαμε το διπλό ψυγείο από την οροφή και στη θέση του εγκαταστήσαμε ένα 3x120mm ψυγείο, πάχους 45mm. Αρκετά κοινό μέγεθος για τέτοιου είδους ψυγεία. Το πρόβλημα σε αυτή τη διάταξη, δεν είχε να κάνει με την απόσταση από τη μητρική, αλλά με το γεγονός ότι οι δύο 5.25΄΄ δε θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν κάποιο compo reservoir και αντλίας.
Παίρνουμε το τριπλό ψυγείο και πάμε στη μεριά της πρόσοψης, όπου μπορεί να εγκατασταθεί μόνο με τα ρακόρ προς τα πάνω. Τουλάχιστον το ψυγείο το οποίο έχουμε εμείς στη κατοχή μας. Επίσης, ακόμα και με αυτό το ψυγείο πάχους 45mm, βλέπουμε ότι μπορούμε να κρατήσουμε το ένα cage δίσκων με την βάση των cages μετατοπισμένη προς τη μεριά του τροφοδοτικού. Σε αυτή τη περίπτωση αν σας μπαίνουν ιδέες για τριπλό SLI ή κάποιο CF, το cage αφήνει απόσταση 27cm.
Στο κάτω μέρος τώρα εάν επιλέξετε 3x120mm ψυγείο στην πρόσοψη δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε διπλό ψυγείο. Αν θέλετε όμως ντε και καλά να βάλετε κάποιο ψυγείο αντί το cage δίσκων που επιλέξαμε εμείς, μπορείτε να βάλετε ένα ψυγείο 1x120mm στη θέση που είναι προς τη μεριά του τροφοδοτικού.
Για να πάμε λίγο και στο πίσω μέρος. Εκεί επιλέξαμε να εγκαταστήσουμε ένα ψυγείο 1x120mm πάχους 45mm σε διάταξη push. Οι αποστάσεις από το τριπλό ψυγείο της οροφής ακολουθούν.
Επόμενη δοκιμή είναι να εγκαταστήσουμε διπλό ψυγείο στη πρόσοψη, επιλέγοντας την επάνω θέση. Το ψυγείο έχει διαστάσεις 2x120x55mm και μας επιτρέπει να το έχουμε σε διάταξη push-pull διατηρώντας ένα cage δίσκων ή αν δεν επιθυμούμε κάποιο cage να βάλουμε ένα ακόμα ψυγείο στο κάτω μέρος.
Συνεπώς συνδυασμοί ψυγείων που μπορεί έχουν γίνει μέχρι στιγμής.
Τέλος, μπορούμε να επιλέξουμε το ψυγείο της πρόσοψης να μπει στη κάτω θέση και αυτή η μικρή αλλαγή, παρόλο που δε θα μας επιτρέψει να εγκαταστήσουμε διπλό ψυγείο στο κάτω μέρος, θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε έως και έξι δίσκους 3,5΄΄ στο εσωτερικό.
Ο Απολογισμός
Μετά από εννιά ελπίζουμε κατατοπιστικές σελίδες, είμαστε έτοιμοι να γράψουμε τον απολογισμό για το Corsair Graphite 780T.
Αρχικά να πω κάτι το οποίο έχει να κάνει με τη βαθμολογία. Το κρίνω σαν τη ναυαρχίδα της σειράς, μιας εταιρίας που έχει δείξει τόσο καιρό ότι δείχνει προσοχή στη λεπτομέρεια και ταυτόχρονα ακούει τους reviewers και το χρήστη. Συνεπώς θα είμαι και πιο αυστηρή από ότι συνήθως.
Ας ξεκινήσω να πλέκω το εγκώμιο του κουτιού αρχικά. Είναι ένα κουτί κυριολεκτικά τέρας με περίεργες όμως γραμμές, που είναι κάτι ανάμεσα σε καμπύλη και γωνία. Σε άλλους αρέσει ο σχεδιασμός και σε άλλους όχι. Φυσικά δε πρόκειται να σας πω το γούστο μου εδώ, ούτε να κρίνω βάσει αυτού. Το Graphite 780T, είναι ένα κουτί που κυριολεκτικά μπορεί να χωρέσει τα πάντα στο εσωτερικό του, ακόμα και το κατοικίδιό σας, όπως φάνηκε άλλωστε και από τη παρουσίαση. Δίνει μεγάλη ευελιξία στο στήσιμο υδρόψυξης, δίνοντας ταυτόχρονα στον χρήστη να επιλέξει πολλά ψυγεία αλλά και να μη χάσει θέσεις για δίσκους 3,5΄΄. Η ποιότητα βαφής και κατασκευής είναι σε υψηλά επίπεδα και η λειτουργία του κατά τη διάρκεια του στρεσαρίσματος, ήταν ήσυχη πετυχαίνοντας ικανοποιητικές θερμοκρασίες. Σίγουρα μπορεί και καλύτερα -όπως είδαμε άλλωστε- κάνοντας μία μικρή αλλαγή.
Στον αντίποδα τώρα, έχει κάποιες παραλήψεις που δεν μπορείς να το πιστέψεις ότι ξέφυγαν από την κατασκευάστρια. Και μιλάμε για μία κατασκευάστρια του μεγέθους της Corsair την ώρα που λανσάρει την ναυαρχίδα της. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί δεν εξόπλισαν το κουτί από την αρχή με τρία cage δίσκων, αφού είδαμε ότι μια χαρά χωράνε. Επίσης, η προσοχή στη λεπτομέρεια της συσκευασίας ενώ φάνηκε ότι έχει δοθεί, παρόλα αυτά επειδή δεν είχαν μπει μερικά κομμάτια χαρτοταινία ή μία ζελατίνα, πήραμε στα χέρια μας γρατζουνισμένο πλαϊνό. Για να μη πω για μία ακόμα φορά για την αχίλλειο πτέρνα της Corsair που ακούει στο όνομα manual και αφήνει τον χρήστη να σκέφτεται για ένα molex καλώδιο που δεν αναφέρεται πουθενά. Και τέλος οι οπές για το πέρασμα των καλωδίων των ανεμιστήρων της οροφής.
Σα πολλά να είπα όμως και να επαναλαμβάνω ίσως κάποια από αυτά αναγκαστικά στον επίλογο. Σας αφήνω να διαβάσετε την παρουσίαση και κλείνοντας να σας υπενθυμίσω ότι το κουτί είναι διαθέσιμο στην Ελληνική αγορά με τιμή εκκίνησης 199,99€ για τη μαύρη έκδοση και 203,66€ για τη λευκή, συμπεριλαμβανομένων των φόρων. Η κίτρινη έκδοση δεν εντοπίστηκε στη χώρα μας την ώρα που έγραφα αυτές τις γραμμές.
Παρακάτω αναφέρονται τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα του σημερινού κουτιού:
- Πολύ καλή ποιότητα βαφής και κατασκευής.
- Αρκετός χώρος για την εγκατάσταση οποιασδήποτε αερόψυκτρας, κάρτας γραφικών αλλά και τροφοδοτικού.
- Πολύ καλές επιλογές για τη θέση των οπών για το cable management.
- Fan controller.
- Μεγάλο Backplate CPU cut out.
- Υπεραρκετοί προεγκατεστημένοι ανεμιστήρες.
- Ήσυχη λειτουργία σε συνδυασμό με ικανοποιητικές θερμοκρασίες.
- Tool free μηχανισμοί για την εγκατάσταση του Hardware.
- Εύκολη πρόσβαση στα φίλτρα αέρος.
- Πλαϊνό παράθυρο με έξυπνους μηχανισμούς ανοίγματος.
- Μικρές καλύπτρες που κρύβουν έξυπνα σημεία στο πάνω και στο κάτω μέρος.
- Μαύρα καλώδια στο front panel, αλλά και στους προεγκατεστημένους ανεμιστήρες.
- Πολλές δυνατότητες για το στήσιμο ενός extreme συστήματος υδρόψυξης.
- Μεγάλο πλαϊνό παράθυρο.
- Δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε τρεις χρωματικές εκδόσεις.
- Δύο cage δίσκων αντί για τρία.
- Δεν υπάρχουν οπές για το πέρασμα των καλωδίων στη περίπτωση των 3x120mm πάνω από την οροφή του κουτιού.
- Δεν υπάρχει grommet στην οπή δίπλα στο τροφοδοτικό.
- Απουσία χειρόβιδων στα cage δίσκων αλλά και δυσκολία στη πρόσβαση δύο βιδών από τη μεριά της πρόσοψης.
- Δεν αναφέρεται τίποτα στο manual για το molex που τροφοδοτεί τα LEDs της πρόσοψης και του front panel.
- Θα θέλαμε μία επιπλέον οπή στο κάτω μέρος ATX μητρικής για το πέρασμα των καλωδίων του front panel.
- Ανομοιόμορφα κενά στη συναρμογή μεταξύ πλαστικών και μεταλλικών τμημάτων.
- Καλό θα ήταν να υπάρχουν χαρτοταινίες και στις θέσεις για 2.5 ιντσών δίσκους στο πίσω μέρος, για να αποτραπούν γρατζουνιές στο plexiglass παράθυρο το οποίο εσωτερικά δεν έχει προστατευτεί με κάποια ζελατίνη.
- Φτωχά παρελκόμενα για κουτί της κατηγορίας και σε αυτό το εύρος τιμής.
Με βάση όλα τα παραπάνω η γενική βαθμολογία που αποσπά το Corsair Graphite 780T, δε μπορεί να είναι μικρότερη από:
Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.
Για το TheLab.grkarmen1983 10/02/2015
- 52
User Feedback
-
Similar Content
-
SCUF Gaming Announces Exclusive, Multi-Year Partnership with Oracle Red Bull Sim Racing
By astrolabos,
- corsair
- oracle red bull sim racing
- (και 1 επιπλέον)
- 0 comments
- 144 views
-
Η Corsair εκτιμά ότι η σειρά RTX 50 της Nvidia θα διατηρήσει τον σύνδεσμο ισχύος 12V-2x6 — Οι GPUs επόμενης γενιάς ίσως ξεπεράσουν τα 450W κατανάλωσης
By astrolabos,
- 0 comments
- 263 views
-
- 8 comments
- 1.006 views
-
- 8 απαντήσεις
- 587 views
-
-
Πρόσφατα θέματα
ποιο είναι το πεδία?
Καλησπέρα. Επειδή αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να μιλήσω με το λογιστή μου, και είναι κάτι που χρειάζομαι, έχοντας το εκκαθαριστικό τής δήλωσης Ε1, ποιο από όλα τα πεδία είναι αυτό που μου λέει ποιος είναι ο φόρος για εισόδημα από εργασία; Έχοντας εισόδημα από: α. Ενοίκιο β. εργασία Που θα κοιτάξω να ξέρω ΜΟΝΟ από εργασία πόσο φορολογουμαι; Ευχαριστώ!
δεν στέλνεται sms σε 1 αριθμό
Καλησπέρα. Motorola G32 Android Δεν μπορώ να στείλω sms σε ένα συγκεκριμένο αριθμό. Έχω δει sites σχετικά, αλλά δεν μπορώ να βρω κάποια λύση Έχω μιλήσει με τον κάτοχο του κινητού, και δεν με έχει σε φραγή. Σε άλλους, στέλνω κανονικά. Θα μπορούσατε να με βοηθήσετε; Είναι πολύ σημαντικό να στείλω sms. Ευχαριστώ
Αναζήτηση καλωδίου DP to HDMI
Ρε παιδιά, πήρα ένα DP to HDMI καλώδιο για να συνδέσω το Dell ως δεύτερο μόνιτορ, και μου βγάζει μύνημα "No HDMI (MHL) Cable" και σε 5 λεπτά κλείνει. Τι κάνω λάθος; Έλεος ρε πστ μ. Για αποφυγή παρεξηγήσεων το "DP" δεν σημαίνει Double Penetration, έτσι;
suse linux server
υπάρχει καμια δωρεάν διανομή για suse linux server η κάποιο άλλο linux server (με γραφικό περιβάλλον) που να τρέχει σε server dell poweredge 630, fujitsu primergy tx 1330 έχω κάποιους δίσκους με τα αρχεία μου οποτε σκεφτούμε να αγοράσω κάποιον server έχω σκεφτεί και την λύση του ''nas'' για file storage αλλα αυτό θα κοστίσει πολλά περισσότερα από τι να αγοράσω ένα server μιλάμε για μεταχειρισμένο server γύρω στα 160 ευρώ με μνήμη 32 gb και οκτώ θέσεις για δίσ
Recommended Comments