Jump to content



  • CoolerMaster MasterBox Q300L Review


    Πρόλογος

     

    Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση στα μικρά κουτιά έφτασε στα χέρια μας, από την Cooler Master, αυτήν την φορά.
    Πρόκειται για το MasterBox Q300L, με απ’ άκρη σ άκρη πλαϊνό παράθυρο και δυνατότητα τοποθέτησης είτε κάθετα είτε οριζόντια, αλλά και με έξυπνη μετακίνηση του I/O panel

     

    Η κατασκευή, όπως αναφέρεται και στη σελίδα του προϊόντος, προτρέπει τον κάθε χρήστη να διαλέξει τον τρόπο τοποθέτησης της στο χώρο του, με την εύκολη και έξυπνη μετακίνηση των βασικών της στοιχείων επάνω σε μια βάση – κουτί, ομοιόμορφα κατασκευασμένο περιφερειακά, ιδανικό για αυτό.

     

    Επιπλέον, του προσφέρει και απρόσκοπτη ροή αέρα, όντας διάτρητο στις τρεις από τις τέσσερις στενές πλευρές του, πράγμα το οποίο παρέχει μεγάλη ευχέρεια αναβάθμισης του εσωτερικού από πλευράς ψύξης, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις περιορισμένες συνολικά διαστάσεις.

     

    Σύμμαχος σε αυτό, τα τεράστια εξωτερικά φίλτρα που καλύπτουν εξολοκλήρου και τις τρεις αυτές πλευρές, δυο εκ των οποίων με πανεύκολη μαγνητική τοποθέτηση και ενδιαφέροντα γραφικά, προσδίδοντας μια ευχάριστα διαφορετική εικόνα, χωρίς όμως να προσπαθούν να τραβήξουν το μάτι από το δεσπόζον διάφανο φιμέ πλαϊνό, το οποίο προσπαθεί να αναδείξει διακριτικά αλλά έντονα το περιεχόμενο της κατασκευής.

     

    section2-img.png     section4-txt-img.png

     

    Ας ρίξουμε τώρα μια αναλυτικότερη ματιά.

     

     

    Χαρακτηριστικά

     

    Στους πίνακες και τις εικόνες που ακολουθούν βλέπουμε τα χαρακτηριστικά, όπως αυτά εμφανίζονται στη σελίδα του κατασκευαστή, τις δυνατές επιλογές τοποθέτησης ανεμιστήρων-ψυγείων, αλλά και Ι/Ο panel.

     

    1.jpg

     

    2.jpg          3.jpg

     

    Συσκευασία και περιεχόμενα

     

    Μέσα στο καφέ χαρτόκουτο υπάρχει το MasterBox Q300L, προστατευμένο από τα δύο κλασικά αφρώδη προστατευτικά, και στο πλαϊνό συνθετικό διάφανο παράθυρο μια μεμβράνη για προστασία από εκδορές.


    Στο εσωτερικό του θα βρούμε ένα σακουλάκι με βίδες, ροδέλες και δεματικά, ένα εξάπτυχο με αναλυτικές οδηγίες συναρμολόγησης και ένα βιβλιαράκι με πληροφορίες για τη διετή εγγύηση, την οποία μπορούμε να ελέγξουμε και από την σελίδα του κατασκευαστή βάζοντας το serial number του προϊόντος.

     

    Έξυπνη προσθήκη ο αντάπτορας για τις εξάγωνες βάσεις σε σταυροκατσάβιδο (Philips), δεν έχουνε όλοι πολυγωνοκατσάβιδο στην εργαλειοθήκη τους.

     

    4.jpg          5.jpg

     

    6.jpg

     

    Εξωτερικό Μέρος

     

    Αφαιρώντας τα προστατευτικά της συσκευασίας, η κατασκευή φαίνεται ελαφριά αλλά αρκετά στιβαρή, η βαφή ποιοτική και το φινίρισμα προσεγμένο.


    Το πρώτο πράγμα που τραβάει την προσοχή είναι οι δύο μονοκόμματες δίχρωμες προσόψεις με τα ρομβοειδή σχέδια, που αν δεν υπήρχε το διακριτικό σήμα της Cooler Master στην διαγώνια επιφάνεια, θα δυσκολευόταν κανείς να διακρίνει το ποια προορίζεται για το επάνω και ποια για το μπροστινό μέρος αντίστοιχα.


    Στην πορεία παρατηρούμε ότι πρόκειται για τα δύο πανομοιότυπα μαγνητικά προσαρμοζόμενα φίλτρα επάνω στις πλήρως διάτρητες λαμαρίνες του κουτιού. Αν τα αφαιρέσουμε βρισκόμαστε αντίκρυ σε μια ομοιόμορφα διάτρητη λαμαρίνα με παντελή έλλειψη φατνίων για τοποθέτηση συσκευών 3,5” ή 5,25”. Πώς θα μπορούσε άλλωστε μιας και δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη ούτε στα φίλτρα.

     

    7.jpg        8.jpg

     

    Στη πλάτη βρίσκεται μια μεγάλη λαμαρίνα, προσαρμοσμένη με τέσσερις βίδες – ποδαράκια, που μας δίνουν τη δυνατότητα να την αφαιρέσουμε εύκολα χωρίς εργαλεία, αλλά και να τοποθετήσουμε το κουτί οριζόντια, είτε για μόνιμα είτε για να εργαστούμε ευκολότερα στο εσωτερικό του.
    Ομολογώ ότι ως εικόνα με ξενίζουν λίγο μιας και δείχνουν να περισσεύουν από το υπόλοιπο λιτό και καλαίσθητο σύνολο.
     

    9.jpg

     

    Στην άλλη μεγάλη επιφάνεια τώρα, δεσπόζει το τεράστιο φιμέ παράθυρο που καταλαμβάνει εξολοκλήρου το πλαϊνό, με μικρή εξαίρεση το I/O panel, πράγμα το οποίο δεν ενοχλεί στο παραμικρό.


    Ξενίζει όμως και εδώ ή παρουσία των τεσσάρων βιδών που προεξέχουν από τη λεία με ομαλές μεταβάσεις άποψη του συνόλου, χωρίς ωστόσο να είναι δυσφόρητα ενοχλητικές.

     

    10.jpg

     

    Στο πίσω μέρος, η γνωστή εικόνα με τις εξόδους-τρύπες για το I/O της μητρικής, τον προεγκατεστημένο 120mm ανεμιστήρα, τις τέσσερις θέσεις για κάρτες επέκτασης (PCI slot covers) και το τροφοδοτικό.


    Εδώ παρατηρούμε τις οβάλ τρύπες για τις βίδες του ανεμιστήρα που του δίνουν τη δυνατότητα κάθετης μετακίνησης, αλλά και το επιπλέον λαμάκι για να μπορούμε να τοποθετήσουμε το τροφοδοτικό με τον ανεμιστήρα προ τα κάτω ή προς τα επάνω.
     

    11.jpg          12.jpg

     

    Γυρνώντας τώρα το κουτί για να δούμε και το τελευταίο μέρος του εξωτερικά, παρατηρούμε ότι και εδώ υπάρχει ένα φίλτρο που καλύπτει όλη την πλήρως διάτρητη λαμαρίνα – πάτο.


    Καθόλου άσχημα από πλευράς αερισμού αλλά με σχετικά άβολη την τοποθέτηση του, που γίνεται με τις  δέκα λαστιχένιες τάπες, πράγμα το οποίο δυσκολεύει την αφαίρεση για καθαρισμό. Και ως εικόνα όμως, δε θα την περιέγραφα όμορφη, ειδικά συγκρινόμενη με τα μαγνητικά φίλτρα που προανέφερα. Πράγμα το οποίο προσωπικά θα με απέτρεπε από το να το εγκαταστήσω οριζόντια.
     

    13.jpg          15-1.jpg

     

    14.jpg

     

    Εσωτερικό Μέρος

     

    Ας περάσουμε λοιπόν στο εσωτερικό.


    Αφαιρώντας αρχικά το διάφανο πλαϊνό, αντικρίζουμε το τεράστιο κενό που διακρίναμε και μέσα από αυτό. Τα μόνα αντικείμενα που ξεχωρίζουν είναι ο πίσω ανεμιστήρας, ο μόνος που περιλαμβάνει το πακέτο, και τα καλώδια του I/O panel που περιμένουν να πάρουν τη θέση τους. Αυτό το τελευταίο δεν φαίνεται να είναι πρόβλημα, αν λάβουμε υπόψιν τις αρκετές τρύπες διέλευσης της πλάτης, στις οποίες όμως λείπουν παντελώς προστατευτικά λαστιχάκια, πόσο μάλλον φλάντζες κάλυψης του κενού. Υπάρχει τουλάχιστον αυτό το διακριτικό τσάκισμα στο χείλος της λαμαρίνας, που προστατεύει τα διερχόμενα καλώδια, αλλά και τα χέρια από τραυματισμούς.

     

    Ενδεχομένως να ζητάω πολλά από ένα κουτί της τάξεως των 45€ - 50€, τιμή της ελληνικής αγοράς την περίοδο που γράφετε αυτό το άρθρο.

     

    Εντελώς δυσδιάκριτη είναι και η θέση για σκληρούς δίσκους. Το μόνο που μας υποψιάζει είναι η παρουσία κάποιων θέσεων εφαρμογής στην πλάτη του κουτιού δεξιά από το μεγάλο CPU cutout. Bολικό!

     

    Ακριβώς από κάτω, σαφής ένδειξη για τον περιορισμένο τύπο των motherboard που μπορούμε να βάλουμε.

     

    16.jpg          21.jpg

     

    17.jpg          18.jpg

     

    Χαρακτηριστικό της προσεγμένης ποιότητας είναι το πλαστικό καπάκι που βρίσκεται στις τέσσερις εξωτερικές γωνίες του κουτιού και που εύκολα μας ξεγελά για βαμμένο αλουμίνιο

     

    42.jpg          40.jpg

     

    Τέλος στην πλάτη και αφού αφαιρέσουμε την μονοκόμματη λαμαρίνα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το διόλου ευκαταφρόνητο βάθος των 2,8 cm (3 cm μέχρι τη λαμαρίνα που την καλύπτει), αυτό σε συνδυασμό με την ύπαρξη μιας βάσης, κάτω ακριβώς από το CPU cutout, η οποία αναγράφει σκαλιστά και ξεκάθαρα HDD, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες μας για θέσεις των δίσκων στην πλάτη.

     

    19.jpg          20.jpg

     

    Εύκολη και η τοποθέτηση της βάσης του δίσκου με μία μόνο βίδα χειρός, αλλά κατευθείαν επάνω στην πλάτη της λαμαρίνας πίσω από τη μητρική και χωρίς κανενός είδους αντικραδασμικό, τόσο για αυτήν όσο και για το δίσκο που τοποθετείται επάνω της με τέσσερις απλές βίδες.

     

    41.jpg

     

    Εδώ διακρίνουμε και την μάλλον μοναδική έλλειψη κάποιου είδους πρόβλεψης για ψύξη στην κατασκευή. Αναφέρομαι στον σκληρό δίσκο, που χωμένος εκεί πίσω και στερούμενος κάθε είδους διόδου για δροσιστικό αεράκι ή απαγωγή θερμότητας, θα πρέπει να ψήνεται.

     

    Από την άλλη μεριά υπάρχουν οι θέσεις για τις δύο συσκευές 2,5”, η τοποθέτηση των οποίων γίνετε με αντικραδασμικά λαστιχάκια διέλευσης που βιδώνονται επάνω στην συσκευή με βίδες και κουμπώνουν συρταρωτά στις αντίστοιχες τρύπες, είτε εμπρός είτε πίσω από τη λαμαρίνα της πλάτης, απλά λειτουργικά και όμορφα.


    Έντονη και εδώ η παρουσία από μεγάλες τρύπες διέλευσης καλωδίων στη θέση ακριβώς που πρέπει να βρίσκονται αλλά και η απουσία τρόπου ψύξης και αυτών των συσκευών για τους ίδιους λόγους με τον σκληρό δίσκο αλλά μόνο αν τοποθετηθούν πίσω από την πλάτη

     

    43.jpg          44.jpg

     

     

    Εγκατάσταση Συστήματος

     

    Στον παρακάτω πίνακα θα βρείτε το σύστημα που χρησιμοποιήθηκε για τις δοκιμές.
     

    System.png

     

    Και στις δύο παρακάτω φωτογραφίες, το τελικό αποτέλεσμα.

     

    35.jpg          26.jpg

     

     

    Παρατηρούμε ότι μπορεί κανείς, με μικρή προσπάθεια, να πετύχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, ακόμα και με περίσσια καλωδίων, όπως το σύστημα της δοκιμής μας που περιλάμβανε μη modular τροφοδοτικό.

     

    Μεγάλη συμβολή σε αυτό έχουν οι στρατηγικά τοποθετημένες τρύπες διέλευσης και τα σημεία δεματικών στην λαμαρίνα της πλάτης, αλλά και ο άφθονος χώρος πίσω από αυτή, με το βάθος των 3cm δεδομένου του ότι προορίζεται να φιλοξενήσει και τον σκληρό δίσκο.


    Προϋπόθεση φυσικά τα καλώδια σας να έχουν αρκετό μήκος για να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς να σημαίνει ότι θα πρέπει αυτό να είναι απαραίτητα πολύ μεγάλο.


    Άπλετος και ο χώρος στο μπροστινό μέρος, μιας και δεν υπάρχει δυνατότητα για τοποθέτηση συσκευών 3,5” ή 5,25”. Μικρή εξαίρεση η δυνατότητα τοποθέτησης των δυο συσκευών 2,5”, βλέπε SSD ή ό,τι αντίστοιχο εμπρός αντί για πίσω, αν και προσωπικά δεν το προτιμώ.

     

    Μοναδική δυσκολία στο σύνολο της εγκατάστασης, ήταν το βίδωμα της ψήκτρας της CPU στα δύο σημεία μεταξύ ανεμιστήρα εξόδου και CPU. Αίτια ο οριακός χώρος, ειδικά με τον ανεμιστήρα στη θέση του αλλά και το φαρδύ χείλος της λαμαρίνας.

     

     

    Τι χωράει στο εσωτερικό 
     
    Παραθέτω δύο αρκετά αναλυτικούς πίνακες με τις διαστάσεις και τις δυνατότητες τοποθέτησης εξαρτημάτων.
     
    36.png          37.png
     

    Μετρήσεις θερμοκρασιών, θορύβου και στατικής πίεσης
     
    Νa σημειώσω ότι:
    • Το στρεσάρισμα του επεξεργαστή έγινε για 15 λεπτά με το OCCT ver. 4.4.2, ρυθμισμένο σε CPU:LINPACK.
    • To στρεσάρισμα της κάρτας γραφικών έγινε με το Furmark ver. 1.20.0.1 για 5 λεπτά, σε ανάλυση 1280x720 και με επιλογές στα Options, Dynamic Backround και Burn in, ενώ το anti-aliasing έμεινε στο off.
    • Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών βρίσκονταν στις εργοστασιακές συχνότητες.
    • H ελάχιστη θερμοκρασία των σκληρών δίσκων λήφθηκε μετά από τη λειτουργία του συστήματος σε κατάσταση ηρεμίας για μισή ώρα.
    • Τέλος η θερμοκρασία δωματίου κατά την διάρκεια των τεστ ήταν στους 26°C
     
    Αρκετά ήσυχο θα χαρακτήριζα το συγκεκριμένο κουτί, το οποίο διαχειρίστηκε με ευκολία τις θερμοκρασίες κατά το stress test. Πώς θα μπορούσε να δυσκολευτεί άλλωστε όντας πανταχόθεν διάτρητο πλην των μεγάλων πλαϊνών;
     
    Θα ήθελα να υπογραμμίσω ξανά την τοποθέτηση φίλτρων παντού, κάτι το οποίο διευκολύνει την χωρίς σκέψη τοποθέτηση έξτρα ανεμιστήρων για τη βελτίωση του εξαερισμού και της θερμοκρασίας, αλλά και την έξυπνη μαγνητική τοποθέτηση των δύο βασικών, που εκτός από την όμορφη εμφάνιση διευκολύνει και τον καθαρισμό τους. Το μόνο ενδεχομένως αρνητικό σε αυτά, είναι ότι η πλέξη των φίλτρων φαίνεται σχετικά αραιή για να μπορέσει να κρατήσει το εσωτερικό αρκετά καθαρό, πράγμα όμως που συμβάλει στην απρόσκοπτη ροή του αέρα. Τι να κάνουμε, κάτι κερδίζεις - κάτι χάνεις.
     
    Προφανέστατα αρνητική θα χαρακτηριστεί η στατική πίεση, μιας και ο μοναδικός ανεμιστήρας, τοποθετημένος στο πίσω μέρος, βγάζει αέρα από το κουτί. Αν και με τόσες εισόδους αυτό είναι οριακά μετρήσιμο και σαφώς μεταβαλλόμενο από το τελικό setup του κάθε κατόχου.
     
    Παρακάτω θα βρείτε τους γνωστούς πίνακες αντιπαράθεσης θερμοκρασιών και θορύβου του Cooler Master MasterBox Q300L όπως αυτά μετρήθηκαν με το υλικό και τον τρόπο που προαναφέρω.
     
    Idle.png
     
    Load.png
     
    Περνώντας τέλος στις μετρήσεις θορύβου, παρατηρούμε ότι τα επίπεδα είναι πάρα πολύ καλά.
     
    Εξαιρετικά χαμηλός θόρυβος κατά την idel λειτουργία αλλά και σχεδόν μηδενική μεταβολή στη πίεση του συστήματος (load). Πράγμα το οποίο για να το επιβεβαιώσω με έκανε να καταφύγω στις μετρήσεις στροφών των ανεμιστήρων. Μόλις 200 RPM διαφορά για την CPU και σχεδόν καθόλου για αυτόν της εξόδου. Αποτέλεσμα μη ακουστικά ανιχνεύσιμο, αλλά και μετρήσιμο σχεδόν στα όρια του σφάλματος.
     
    Noise.png


    Εγκατάσταση Υδρόψυξης
     
    Περνώντας στις πιο προχωρημένες λύσεις ψύξης, παρατηρεί κανείς ότι με χαρακτηριστική άνεση χωράει ένα αρκετά μεγάλο ψυγείο (120x240x30 mm) στο μπροστινό μέρος, μαζί με δυο ανεμιστήρες κανονικού μεγέθους, αφήνοντας παράλληλα αρκετό χώρο σε μια μακριά κάρτα γραφικών. Αν τώρα αυτή δεν είναι υπερβολικά μακριά, εύκολα η διάταξη του συγκεκριμένου ψυγείου θα μπορούσε να είναι και push-pull με τέσσερις μεγάλους ανεμιστήρες.
     
    Κάποιος πολύ απαιτητικός θα μπορούσε να προσθέσει ακόμα ένα ψυγείο στο πάτωμα διαστάσεων έως 120x120 mm, αλλά θα ήταν μάλλον υπερβολή. Mην ξεχνάμε άλλωστε ότι αναφερόμαστε σε ένα Mini Tower, κατηγορία όχι προορισμένη για τέτοια περιεχόμενα.

    Με άνεση χωράει επίσης και το απαραίτητο reservoir με τον κυκλοφορητή στην οροφή. Προσωπικά δε βρήκα άλλη θέση, αλλά ούτε και λόγο να το κάνω αλλιώς, μιας και το αποτέλεσμα το βρίσκω πολύ ικανοποιητικό και εικαστικά αλλά και λειτουργικά.
     
    39.jpg
     
     
    Απολογισμός

     

    Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω την @karmen1983 με τον εξοπλισμό της οποίας έγινε το σημερινό review αλλά και τον @pol77 για τις πολύτιμες συμβουλές του στη μεθοδολογία και τις διαδικασίες.

     

    Συνοψίζοντας θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα κουτί που θα ικανοποιήσει τον αγοραστή.

     

    Παρότι αρκετά οικονομικό και σε κόστος απόκτησης αλλά και σε εξωτερικές διαστάσεις, αντιπαραθέτει αβίαστη κυκλοφορία αέρα, εσωτερική ευρυχωρία, ικανοποιητική ποιότητα, έξυπνη κατασκευή και ιδιαίτερο design.

     

    Δύσκολα εξωτερικός παρατηρητής θα προσέξει ότι οι όμορφες προσόψεις με τα ρομβοειδή σχέδια είναι στην πραγματικότητα μαγνητικά τοποθετημένα φίλτρα, που αφαιρούνται με μία κίνηση για καθαρισμό και επανατοποθετούνται εξίσου εύκολα. Η όχι και τόσο στενή πλέξη τους όμως ίσως δεν δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα.

     

    Αρκετά εύκολα επίσης ο κάτοχος θα μετακινήσει τόσο το IO panel όσο και το φιμέ παράθυρο, για να προσαρμόσει την κατασκευή στο χώρο του, κάθετα ή οριζόντια (Tower or Desktop).

     

    Η έλλειψη θέσεων 5,25” δε νομίζω ότι αποτελεί ιδιαίτερο μειονέκτημα σε ένα Mini κουτί, αλλά οι θέσεις των δίσκων, αν και έξυπνα τοποθετημένες, τους στρεσάρουν εξαιτίας της αδυναμίας απαγωγής θερμότητας, και ειδικά αυτή των 3,5” στην οποία απουσιάζει και η αντικραδασμική προστασία.

     

    Ο μοναδικός πίσω ανεμιστήρας, που περιλαμβάνεται στο πακέτο, αρκεί, σε συνδυασμό με μια καλή ψήκτρα για την CPU, για να δόσει συμπαθητικά αποτελέσματα, αλλά και οι επιλογές για προσθήκη ανεμιστήρων ή και υδρόψυξης, τόσο all in one όσο και custom, είναι αρκετές και εύκολες.

     

    section7-img.png

     

     

    Ας συνοψίσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Cooler Master MasterBox Q300L:

     

    Up.jpg

     

    • Ποιότητα κατασκευής και φινίρισμα.
    • Ξεχωριστό, μινιμαλιστικό design.
    • Εξαερισμός παντού.
    • Φίλτρα παντού με εύκολη αφαίρεση για καθαρισμό.
    • Δυνατότητα προσαρμογής θέσης Tower / Desktop, αριστερά / δεξιά.
    • Μετακίνηση θέσης Ι/Ο Panel.
    • Άπλετος χώρος για το μέγεθος του, με εύκολη προσαρμογή ανεμιστήρων ή και ψυγείων.
    • Χώρος διευθέτησης καλωδίων.
    • Πολύ καλό value for Money.

     

     

    Down.jpg

     

    • Ψύξη δίσκων.
    • Απουσία αντικραδασμικού στο δίσκo 3,5”.
    • Βίδες οριακά μετρημένες για τα βασικά.
    • Καλώδια Ι/Ο Panel οριακού μήκους, αν θέλει κανείς να τα κρύψει.
    • Οι βίδες στο παράθυρο ποιοτικές αλλά χαλάνε την εμφάνιση.

     

    Με βάση όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία του Cooler Master MasterBox Q300L είναι:

     

     
     
     
     
     
    Ευχαριστούμε θερμά την Cooler Master για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.
     
    Cooler Master Logo.png
     
    alfasif 3/5/2018
     
    Συντελεστές Review
    Reviewers: alfasif
    Photographers: alfasif
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:8
    Χρηστικότητα:9
    Ποιότητα:8
    Επιδόσεις:9
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:8.50
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardYes
    Design AwardYes
    Value for MoneyYes

    • Like 17

    User Feedback

    Recommended Comments

    Η απουσία ψύξης στους δίσκους είναι μεγάλο μείον όσο καλά και αν είναι τα υπόλοιπα. Όλα αυτά που κάνουν στα σύγχρονα κουτιά, λαμπάκια, θέσεις πίσω για δίσκους καθώς και άλλα φρου φρου και αρώματα οδηγούν σε απώλεια βασικών κανόνων για ένα κουτί. Πως τα καταφέρνουν μόνο αυτοί ξέρουν.

    Link to comment
    Share on other sites

    Φτου...όταν έψαχνα γιατί δεν είχε βγεί το σκασμένο...ταμάμ γιαυτό που το ήθελα...τεσπα...ας μην παραπονιέμαι ...οικονομικά την έβγαλα...:)

     

    Link to comment
    Share on other sites

    On 3/5/2018 at 4:46 ΜΜ, το μέλος pasjohn έγραψε:

    Η απουσία ψύξης στους δίσκους είναι μεγάλο μείον όσο καλά και αν είναι τα υπόλοιπα. Όλα αυτά που κάνουν στα σύγχρονα κουτιά, λαμπάκια, θέσεις πίσω για δίσκους καθώς και άλλα φρου φρου και αρώματα οδηγούν σε απώλεια βασικών κανόνων για ένα κουτί. Πως τα καταφέρνουν μόνο αυτοί ξέρουν.

    Καλησπέρα, το έχω το κουτί σχεδόν 2 βδομάδες, ο HDD που είναι πίσω ανεβάζει έως 36 βαθμούς, το παρακολουθώ αρκετά συχνά γιατί είχα τη φοβία που αναφέρεις.

    Τον SSD τον τοποθετείς από τη μέσα μεριά αν θες να φαίνεται, όπως έχω κάνει κι εγώ (δε χρειάζεται κάτι, απλά τον βάζεις από μέσα! Αυτό δεν έχει πάει πάνω από 30 βαθμούς. Αυτά, ελπίζω να βοήθησα!

    Link to comment
    Share on other sites

    Δεν είναι και λίγο 36 βαθμοί αυτή την εποχή. Το καλοκαίρι θα πιάσει 40αρι.

    Έχω 2 δίσκους(25 και 28 βαθμούς) μπροστά + ssd (24 βαθμοί).

    Αλλά το χειρότερο είναι στο ζόρισμα που θα έχουν οι δίσκοι. 

    Έγινε επεξεργασία από pasjohn
    Link to comment
    Share on other sites

    Hard Disk Temperature (HDD)

     

    Less than 25°C:

    Too cold

    25°C to 40°C:

    Ideal

    41°C to 50°C:

    Acceptable

    More than 50°C:

    Too hot

    Έγινε επεξεργασία από KTM
    Link to comment
    Share on other sites

    28 minutes ago, pasjohn said:

    Μάλιστα.

    Ιδανικό οι 40 και αποδεκτό οι 50. Τι άλλο θα διαβάσουμε.

     

    Τα εύρη θερμοκρασιών που παραθέτει ο KTM είναι σωστά. Γιατί σου φαίνονται παράξενα; Έχεις δει κάπου διαφορετικές τιμές; 

    Link to comment
    Share on other sites

    πριν 9 λεπτά, το μέλος pol77 έγραψε:

     

    Τα εύρη θερμοκρασιών που παραθέτει ο KTM είναι σωστά. Γιατί σου φαίνονται παράξενα; Έχεις δει κάπου διαφορετικές τιμές; 

    Εσύ δηλ. θεωρείς αποδεκτό να έχεις ένας δίσκος θερμοκρασία 50 βαθμούς? Στο PC σου τόσο έχουν οι δίσκοι σου?

    Και πυρετό 38-39 να έχεις αποδεκτό είναι. Στα 43 καίγεσαι. Κάτσε 10 μέρες, 2 βδομάδες με 38-39 πυρετό.

    Link to comment
    Share on other sites

    Δεν έχει καμία σημασία τι θεωρώ εγώ ή εσύ, αυθαίρετα.

     

    Σημασία έχουν οι θερμοκρασίες που δίνουν οι κατασκευαστές των σκληρών δίσκων και αυτές είναι αυτές που παρέθεσε παραπάνω ο KTM.

     

    π.χ.: Από το knowledge base της Seagate: With our newer model drives the maximum temperature is now at 60 degrees Celsius.

    The operating temperature range for most Seagate hard drives is 5 to 50 degrees Celsius. (πηγή: http://knowledge.seagate.com/articles/en_US/FAQ/193771en)

     

     

    Link to comment
    Share on other sites

    Α μάλιστα. Αυτοί οι κατασκευαστές που σου δίνουν 5 χρόνια εγγύηση και σου βαράνε πάνω στον χρόνο. Ευχαριστώ δεν θα πάρω. Θα φυλάξω τα ρούχα μου να έχω τα μισά.

    Link to comment
    Share on other sites

    On 5/7/2018 at 1:46 AM, pasjohn said:

    Εσύ δηλ. θεωρείς αποδεκτό να έχεις ένας δίσκος θερμοκρασία 50 βαθμούς? Στο PC σου τόσο έχουν οι δίσκοι σου?

    Και πυρετό 38-39 να έχεις αποδεκτό είναι. Στα 43 καίγεσαι. Κάτσε 10 μέρες, 2 βδομάδες με 38-39 πυρετό.

    Έχεις δει σε laptop τι θερμοκρασίες βαράνε οι δίσκοι τώρα το καλοκαίρι; 

    Τι σχέση έχει ο πυρετός με τη θερμοκρασία δίσκου;;;;;; 

    Ο ίδιος δίσκος ssd που στο desktop μου (HAF932) έφτανε 29 βαθμούς με λιώσιμο, στο laptop χτυπάει 40.... Δεν λέω ότι δεν είναι καλό για όλα τα υποσυστήματα να ρίχνουμε όσο μπορούμε τις θερμοκρασίες τους (ενδεχομένως αυξάνοντας τη μακροζωία τους), αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι αποδεκτές κάποιες θερμοκρασίες που δίνει ο κατασκευαστής...

    • Like 1
    Link to comment
    Share on other sites



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.