Ταξίδια στη χώρα των γιγάντων έχουμε κάνει αρκετά στα τελευταία reviews. Μας έμεινε η χώρα των Λιλιπούτιων για εξερεύνηση και όπως ήταν φυσικό, δεν λέμε ποτέ όχι σε νέες περιπέτειες και νέες ανακαλύψεις.
Σήμερα έχουμε κάτω απο το μικροσκόπιο μας, ένα κουτί απο την Coolermaster, τo Coolermaster Elite 120 Advanced, που θα μπορούσε άνετα να θεωρηθεί ένα δωμάτιο απο το σπιτικό του Nils Holgersson (για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι).
Είναι ένα πραγματικά μικρό κουτί που καλά θα κάνετε να θυμάστε που το έχετε αφήσει. Στο εσωτερικό του χωράει mini ITX μητρικές και έρχεται σε μία πολύ δελεαστική τιμή. Αν αξίζει ή όχι τα χρήματα που ζητάει, θα το δούμε στη συνέχεια.
Πίνακας χαρακτηριστικών
Στον πίνακα που ακολουθεί εμφανίζονται τα χαρακτηριστικά του Coolermaster Elite 120 Advanced
|
Συσκευασία και Περιεχόμενα
Tο μικρούλι έρχεται σε μία απλή συσκευασία χωρίς χρώματα και εφέ πάνω της. Απλά πράγματα απο την Coolermaster σε αυτόν τον τομέα, όχι ότι δίνουμε και μεγάλη βάση άλλωστε. Στη συσκευασία διακρίνουμε μερικά απο τα χαρακτηριστικά του κουτιού και μία γενική άποψη απο το εξωτερικό του. Για την προστασία του κουτιού έχουμε δύο κομμάτια φελιζόλ και μία προστατευτική νάιλον σακούλα, τα οποία αγκαλιάζουν το κουτί.
Μέσα στη συσκευασία βρήκαμε το manual του κουτιού -για τo οποίο να σημειώσουμε ότι υπάρχουν και οδηγίες στα Ελληνικά- μαζί με: 4 αποστάτες 1 stand-off socket 8 βίδες unc 6-32x6mm για την μητρική και το psu 20 βίδες M3x5mm για ODD, 2.5"/1.8" HDD 10 δεματικά καλωδίων 2 HDD tool free 1 Buzzer 4 πλαστικά πριτσίνια για την εγκατάσταση ανεμιστήρα στο HDD cage
Μικρό το κουτί, μικρή η συσκευασία καιρός για μία πρώτη ματιά στο εξωτερικό του... Μια πρώτη ματιά...Αφήσαμε σε μία άκρη κούτα, φελιζόλ και νάιλον σακούλα και στρέψαμε το βλέμμα μας πάνω στο νέο μας λιλιπούτειο κουτάκι. Η πρώτη ματιά μας καθήλωσε. Εκπέμπει μια λιτότητα χωρίς όμως να περνάει απαρατήρητο. Σε γενικές γραμμές κυριαρχεί το μαύρο χρώμα και όλη η μονοτονία σπάει απο το brushed aluminum looking της πρόσοψης. Το πλησιάσαμε λίγο πιο κοντά και είδαμε και την βαφή του η οποία είναι αρκετά σαγρέ.
Και μιας και μας έκανε εντύπωση η πρόσοψη ας της δώσουμε την προτεραιότητα. Στο κέντρο της έχει το έμβλημα της εταιρίας, μία θέση για 5.25" συσκευή, 2 θύρες usb2,0, 1 θύρα usb3,0, audio out and microphone connectors, power switch με το LED του, reset switch και hdd activity LED. Καθόλου άσχημα εξοπλισμένη θα λέγαμε.
Η αφαίρεση της πρόσοψης ήταν παιχνίδι. Απλώς τραβήξαμε απο το κάτω μέρος και προς τα εμάς. Πήραμε το πλαστικό της πρόσοψης στο χέρι μας και ρίξαμε μια ματιά στο τι έκρυβε πίσω του. Αποκαλύφθηκε ο 120mm ανεμιστήρας εισαγωγής αέρα μαζί με το front panel απογυμνωμένο. Εδώ δεν παρατηρήσαμε κάποιο φίλτρο αέρα στην πρόσοψη.
Αφήνουμε την πρόσοψη και προχωράμε στο δεξί πλαϊνό του κουτιού. Εδώ δεν έχει να επιδείξει τίποτε άλλο πέρα απο πολλές οπές που πιθανόν παίζουν το ρόλο των αεραγωγών.
Η πίσω όψη του κουτιού έχει κάτι το παράξενο ή αν θέλετε κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο. Η θέση στην οποία θα εγκατασταθεί το τροφοδοτικό μας, προεξέχει στο πίσω μέρος και είναι κατάλληλα διαμορφωμένη έτσι ώστε να επιτρέπει την εγκατάσταση του τροφοδοτικού μας με τον ανεμιστήρα είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.. Ακριβως απο κάτω της βλέπουμε νέες οπές και λίγο πιο κάτω ακόμα, το σημείο εγκατάστασης του I/O shield. Λίγο πιο δεξιά βλέπουμε τα 2 expansion slots, τα οποία είναι εξοπλισμένα με δύο thumbscrews και μία τρύπα με grommet για την ενδεχόμενη μελλοντική μας υδρόψυξη (;;; ). Εδώ δε σας κρύβει η γράφουσα ότι έχει αρχίσει να παραξενεύεται...
To άλλο πλαϊνό του κουτιού κινείται στην ίδια φιλοσοφία με το δεξιό που είδαμε πριν λίγο. Είναι και αυτό σχεδόν γεμάτο από οπές...
Το κάτω μέρος του κουτιού έχει να μας επιδείξει δύο στοιχεία. Το ένα είναι τα πλαστικά ποδαράκια του, τα οποία θα απορροφήσουν τυχόν κραδασμούς και επίσης παρατηρώντας το φαίνονται ξεκάθαρα πολλά σημεία απο τα οποία θα μπορούσουμε να περάσουμε κάποιο δεματικό και να κάνουμε ένα σωστό cable management.
Η οροφή του κουτιού είναι παρόμοια με τα δύο πλαϊνά του. Και εδώ έχουμε πολλές οπές και τίποτα παραπάνω από όσο μπορούμε να δούμε εκ πρώτης όψεως. Αν και παρατηρώντας λίγο καλύτερα φαίνεται μία σήτα ή φίλτρο αέρα.
Κλείνοντας ας δούμε μία σύγκριση με το μεγάλο του αδερφάκι που είδαμε σε προηγούμενο review. Το Coolermaster Silencio 650.
Η πρώτη ματιά μας αφήνει θετικές εντυπώσεις, αλλά ας πάμε στο εσωτερικό για να σχηματίσουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη. Ματιές στο εσωτερικό...Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στο εσωτερικό του Coolermaster Elite 120 advanced έπρεπε να ξεβιδώσουμε τρεις thumbscrews. Ξεβιδώνοντας και τραβώντας πήραμε στα χέρια μας ένα κομμάτι μετάλλου διατομής Π, το οποίο είναι ουσιαστικά τα δύο πλαϊνά του κουτιού που είδαμε νωρίτερα και η οροφή του κουτιού.
Παρατηρώντας το καλύτερα διακρίναμε - πέρα απο τις οπές που παίζουν τον ρόλο αεραγωγών - μία σήτα η οποία μάλλον έχει μπει για να παίζει το ρόλο του psu filter. Εδώ όμως μας τα χαλάει καθώς μόνο φίλτρο δεν μπορεί να το θεωρήσει η γράφουσα. Για να καταλάβετε το μέγεθος των οπών της σήτας, σχεδόν περνάει το σπείρωμα μίας thumbscrew.
Αφήσαμε το κομμάτι μετάλλου σε μία άκρη και ρίξαμε το βλέμμα μας στο εσωτερικό του Coolermaster Elite 120 Advanced. Ευχάριστη έκπληξη το μαύρο εσωτερικό.
Ας ξεκινήσουμε μια πιο αναλυτική περιγραφή και ας αρχίσουμε απο το δεξιό πλαϊνό. Διακρίναμε έναν ανεμιστήρα 80mm εισαγωγής αέρα, ο οποίος θα τον κατευθύνει προς την ψύχτρα του επεξεργαστή μας. Επίσης στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπήρχε κάποιο φίλτρο. Λίγο πιο αριστερά βρίσκονται οι θέσεις των δίσκων μας και λίγο πιο πάνω η μία θέση 5.25".
Στο κάτω μέρος του κουτιού καιροφυλακτούσε μία δυσάρεστη έκπληξη. Μία ατέλεια στην βαφή η οποία δεν μπορούμε να ξέρουμε αν είναι πρόβλημα του δείγματος ή γενικότερο πρόβλημα της ποιότητας βαφής του κουτιού. Ισως να απαντηθεί το ερώτημα λίγο αργότερα.
Κλείνοντας την ξενάγησή μας στο δεξί πλαϊνό του κουτιού, βλέπουμε απο κοντά τις θέσεις για τους σκληρούς δίσκους μας. Επάνω στο κουτί υπάρχουν ήδη έτοιμες δύο θέσεις για να δεχτούν είτε 2.5" είτε 3.5" δίσκους, ενώ στην τρίτη αν θέλετε να εγκαταστήσετε κάποιο δίσκο θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα δύο HDD toolfree που είδαμε στα παρελκόμενα του κουτιού.
Στο πίσω μέρος αρχίσαμε απο το σημείο του τροφοδοτικού. Για να αφαιρέσουμε το πλαίσιο που προεξέχει όπως είδατε ξεβιδώσαμε τέσσερις βίδες. Εδώ δυστυχώς έρχεται να επιβεβαιωθεί ο φόβος μας για κακή ποιότητα βαφής. Στα σημεία που ήταν οι βίδες, η βαφή έχει αλλοιωθεί.
Ένα γενικό πλάνο απο το εσωτερικό της πίσω όψης του κουτιού.
Tο άλλο πλαϊνό του κουτιού. Αριστερά και λίγο στο βάθος η θέση για τη μητρική και δεξιά οι θέσεις των σκληρών και ο toolfree μηχανισμός εγκατάστασης του DVD.
Και εδώ ένα γενικό πλάνο απο την οροφή του κουτιού...
Κλείνοντας την ξενάγησή μας στο εσωτερικό ας ρίξουμε και μία ματιά στα καλώδια του front panel.
Αυτά με το εσωτερικό του μικρού που δυστυχώς μας άφησε μια πικρία όσον αφορά την ποιότητα βαφής του και την έλλειψη φίλτρων...
Εγκατάσταση συστήματοςΤο σύστημα της δοκιμής αναφέρεται παρακάτω
Μητρική: E350M1/USB3
Επεξεργαστής: AMD Dual-Core Zacate E350/E350D APU
Μνήμες: Patriot 2GB DDR3 1333MHz PC3-10600 (PSD32G133381) x2
Κάρτα γραφικών: Integrated AMD Radeon HD 6310 graphics
Σκληρός δίσκος: Western Digital Scorpio Black 320GB
Τροφοδοτικό: Lamtech 450W
Φρέσκο πράμα που σπαρταράει έφτασε στα χέρια μας μετά την ευγενική χορηγία του καταστήματος eworld και ήρθε η ώρα της εγκατάστασης.
Στα συγκεκριμένα κουτιά όπως είναι λογικό -λόγω έλλειψης χώρων- η σειρά εγκατάστασης των εξαρτημάτων πρέπει να είναι συγκεκριμένη. Επίσης καλό είναι να κάνετε ένα καλό cable management. Στριμώξετε τα καλώδια όπου είναι δυνατόν και απομακρύνετε όσα απο αυτά μπορείτε, απο τις εισόδους αέρα. Ετσι θα επιτύχετε μία καλή ροή αέρα και θα αποφύγετε τους στροβιλισμούς. Ας πιάσουμε όμως δουλειά... Αρχικά αφού βιδώθηκαν οι 4 αποστάτες πάνω στις υποδοχές του κουτιού, εγκαταστήσαμε την μητρική και τις μνήμες. Σειρά παίρνουν οι σκληροί μας δίσκοι. Στις κατάλληλα διαμορφωμένες θέσεις που προσφέρει το κουτί μπορούμε να κάνουμε διάφορους συνδυασμούς. Στις δύο απο αυτές μπορούμε να εγκαταστήσουμε είτε δύο δίσκους 3.5", είτε έως και τέσσερις δίσκους 2.5". Αν πάλι θέλουμε και άλλο δίσκο στο εσωτερικό του κουτιού χρησιμοποιούμε τα δύο HDD tool free που βρήκαμε στα παρελκόμενα του κουτιού.
Μόλις τελειώσαμε με την εγκατάσταση του σκληρού μας δίσκου σειρά πήρε το DVD player. Η εγκατάστασή του ήταν αρκετά απλή. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν να αφαιρέσουμε το μπροστινό καπάκι της θέσης 5.25, να σπρώξουμε το DVD μέσα και να κλείσουμε τον toolfree μηχανισμό.
Τελευταίο έρχεται να πάρει και αυτό την θέση του στο εσωτερικό του κουτιού το τροφοδοτικό. Ξεβιδώσαμε το πίσω κάλυμμα, βιδώσαμε πάνω το τροφοδοτικό μας με τον ανεμιστήρα να κοιτάει προς τα πάνω -για να μπορεί να παίρνει αέρα απο το εξωτερικό του κουτιού μέσω των οπών της οροφής- και το στερεώσαμε στο πίσω μέρος του κουτιού χρησιμοποιώντας τις 4 βίδες της συσκευασίας. Τέλος προσπαθήσαμε όσο ήταν δυνατόν να μαζέψουμε τα καλώδια. Εδώ ήρθε ένα άλλο παράδοξο. Σχεδόν όλα τα δεματικά που ήρθαν με το κουτί έσπαγαν πριν καλά καλά σφίξουμε με αυτά τα καλώδια πάνω στα στηρίγματα που υπάρχουν. Συνεπώς βγάλαμε στην επιφάνεια την εργαλειοθήκη μας και της "κλέψαμε" μερικά δεματικά καλωδίων για να κάνουμε την δουλειά μας.
Συνεχίζοντας κάναμε τις καθιερωμένες πλέον μετρήσεις μας για max vga length και max cpu cooler height. Μέγιστο μήκος κάρτας γραφικών που μπορεί να μπει στο κουτί είναι τα 34 εκατοστά περίπου και μέγιστο ύψος cpu cooler είναι τα 6.5 εκατοστά.
Το τελικό αποτέλεσμα μετά την συναρμολόγηση. Εδώ να σημειώσουμε ότι θα μας άρεσε να ερχόταν μαζί με το κουτί ένα front bezel για την θέση 5,25", έτσι ώστε να διατηρεί την ομοιομορφία του το κουτί στην πρόσοψη αλλά με 45 ευρώ τιμή, δεν μπορούμε να έχουμε τέτοιες απαιτήσεις.
Μέτρηση θερμοκρασιών, θορύβου και "στατικής" πίεσης
Αρχικά ας δούμε τι γίνεται με τις θερμοκρασίες του hardware που τοποθετήσαμε στο εσωτερικό του Cooler Master Elite Advanced.
Αρχικά ας δούμε τι γίνεται με τις θερμοκρασίες του hardware που τοποθετήσαμε στο εσωτερικό τουCooler Master Elite Advanced.
Εδώ να σημειώσουμε τα εξής:
- Το στρεσάρισμα του επεξεργαστή έγινε με το OCCT ver. 4.3.1 και πιο συγκεκριμένα το CPU:LINPACK για τον συνολικό χρονικό διάστημα των 15 λεπτών, με Idle Periods 1 λεπτό και 5 λεπτά κατά την αρχή και το τέλος του test αντίστοιχα.
- To στρεσάρισμα της κάρτας γραφικών έγινε με το Furmark ver. 1.10.1 για 5 λεπτά σε ανάλυση 1280x760 και με επιλογές στα Options, Dynamic Backround και Burn in, ενώ το anti-aliasing έμεινε στο off.
- Και ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών βρίσκονταν σε stock συχνότητες
- H ελάχιστη θερμοκρασία των σκληρών δίσκων λήφθηκε μετά από τη λειτουργία του συστήματος σε κατάσταση ηρεμίας για μισή ώρα.
- Τέλος η θερμοκρασία δωματίου κατά την διάρκεια των τεστ ήταν στους 25°C
Το Coolermaster Elite 120 Advanced καταφέρνει να διατηρήσει αξιοπρεπέστατες θερμοκρασίες στο hardware που φιλοξενεί. Αυτή είναι μια ευχάριστη έκπληξη για ένα κουτί στο μέγεθός του. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι ένα pc τέτοιων προδιαγραφών θα παίζει το ρόλο ενός htpc. Δύσκολα η κάρτα γραφικών θα ζοριστεί τόσο όσο στο furmark και επίσης δύσκολα θα δείτε τον επεξεργαστή σας σε load 100%.
Συνεχίζοντας τις μετρήσεις μας προχωράμε στο θέμα του θορύβου. Θα μετρήσουμε το κουτί από απόσταση ενός μέτρου με όλο το hardware εγκατεστημένο στο εσωτερικό του, οπότε στους ήδη δύο ανεμιστήρες του κουτιού προσθέτονται, ανεμιστήρας τροφοδοτικού και ψύκτρας επεξεργαστή.
Στο σημερινό review δεν θα κάνουμε μετρήσεις με το κινητό μας, όπως συνηθίζαμε στα προηγούμενα reviews λόγω έλλειψης εξοπλισμού, αλλά με το νέο μας απόκτημα. Εφτασε στα χέρια μας ειδικά για τις ανάγκες των reviews και για να έχετε πιο ρεαλιστικά αποτελέσματα.
Για να καταλάβουμε λίγο τα μεγέθη που μετρήσαμε θα μας επιτρέψετε ένα σχόλιο. Με κλειστές πόρτες, παράθυρα και πραγματοποιώντας την διαδικασία βράδυ, έγινε μέτρηση στο θόρυβο του δωματίου. Για τα αυτιά μας επικρατούσε απόλυτη ησυχία και το όργανο μέτρησης έδειξε -παρά μερικά δέκατα της μονάδας- 31db.
Εδώ το Coolermaster Elite 120 Advanced δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε θορυβώδες. Υπάρχουν άνθρωποι βέβαια όπως η γράφουσα που της φαινόταν λίγο θορυβώδες, αλλά μετά απο ένα mini γκάλοπ και την ψήφο άλλων δύο ατόμων σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζεται ενοχλητικός ο θόρυβος.
Κλείνοντας και αυτό το κομμάτι απο το σημερινό μας review, κάναμε έναν έλεγχο της "στατικής" πίεσης του κουτιού. Αυτό το βήμα έγινε πριν εγκαταστήσουμε hardware στο εσωτερικό του. Ακολουθώντας ευλαβικά το άρθρο Simple, PC-case Static Pressure Indicator (Home made) και το αποτέλεσμα έδειξε θετική πίεση.
Επίλογος
Καιρός να κλείσει ένα ακόμα case review για το Thelab.gr. Το Coolermaster Elite 120 Advanced αξίζει και με το παραπάνω τον χαρακτηρισμό value for money για ένα επώνυμο και αξιοπρεπές htpc case. Aν και είχε κάποιες ελλείψεις όπως τα φίλτρα αέρα και μία ποιότητα βαφής που δεν μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις -κάτι που δεν περιμέναμε από μία εταιρία όπως η Coolermaster- κερδίζει στον τομέα της τιμής, η οποία είναι σχεδόν 45 ευρώ και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.
Αν ψάχνετε ένα φτηνό και καλό htpc case είναι μονόδρομος σαν επιλογή κατά την άποψή μας. Χωράει ότι πρέπει για ένα πραγματικό htpc case. Αν πάλι θέλετε να παίζετε και κάποια παιχνίδια, δίνει την δυνατότητα να εγκαταστήσετε οποιαδήποτε κάρτα γραφικών στο εσωτερικό του και σε συνδυασμό με την υποστήριξη ATX τροφοδοτικού σας λύνει τα χέρια.
Κλείνοντας ας συνοψίσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Coolermaster Elite 120 Advanced.
Πλεονεκτήματα
- Τιμή
- Υποστήριξη ATX τροφοδοτικού
- Διατηρεί καλές θερμοκρασίες στο hardware που φιλοξενεί
- Πλούσιο front panel για την κατηγορία του
- Τoolfree μηχανισμοί εγκατάστασης στις θέσεις 5,25" και 3,5"
- Μαύρο εσωτερικό
- Internal USB3.0 στο front panel
Μειονεκτήματα
- Κακή ποιότητα βαφής
- Έλλειψη φίλτρων
Με βάση όλα τα παραπάνω, η γενική βαθμολογία που απέσπασε το Coolermaster Elite 120 Advanced δεν μπορεί να είναι μικρότερη από:
karmen198306-07-12 )
Ευχαριστούμε την Coolermaster για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής, όπως και το κατάστημα
eworld για την ευγενική χορηγία όλου του hardware που εγκαταστάθηκε στο κουτί
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now