Εισαγωγή
Σήμερα δοκιμάζουμε το μικρότερο μέλος της οικογένειας Silencio της Cooler Master, το Cooler Master Silencio 352. Όπως σε όλη τη σειρά, έτσι και σε αυτό το κουτί, η έμφαση έχει δοθεί στην αθόρυβη λειτουργία, με αποτέλεσμα αυτό να διαθέτει ηχομονωτικά υλικά, που συνεπικουρούν στο αθόρυβο της υπόθεσης.
Ως γνωστόν, τα ηχομονωτικά υλικά συνηθίζουν να είναι και αρκετά θερμομονωτικά. Αν λάβουμε υπ όψιν και τους σχετικά αθόρυβους ανεμιστήρες που εξοπλίζουν το κουτί μας και το μικρό του μέγεθος, αντιλαμβάνεστε ότι γεννάται το ερώτημα του ελέγχου των θερμοκρασιών.
Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς αντιμετωπίζει το θέμα της απαγωγής θερμότητας ο βενιαμίν της σειράς Silencio και πώς ισορροπεί ανάμεσα στο θόρυβο και τις επιδόσεις.
Ακολουθήστε μας στις επόμενες σελίδες για να το δούμε μαζί.
Χαρακτηριστικά
Ξεκινάμε με έναν πίνακα που αναγράφει τα χαρακτηριστικά του κουτιού, όπως τα παραθέτει στην ιστοσελίδα της η κατασκευάστρια εταιρεία.
Είναι σαφές ότι το Cooler Master Silencio 352 προορίζεται για micro-ATX ή και για mini-ITX συστήματα. Οι διαστάσεις του περιορίζουν ακόμη το ύψος της ψύκτρας του επεξεργαστή σε ένα μέγιστο των 15,5 εκατοστών, αλλά κάπου εκεί τελειώνουν οι περιορισμοί και το κουτί χωράει hardware που θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της πλειοψηφίας των χρηστών.
Συσκευασία και περιεχόμενα
Η κούτα του Cooler Master Silencio 352 είναι μία αντίστοιχη του μεγέθους ενός Mini Tower απλή καφέ κούτα με αρκετές πληροφορίες για το ίδιο το προϊόν στην Αγγλική γλώσσα, καθώς και την προτροπή σε εικοσιμία γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής, να αναζητήσουμε πληροφορίες για το προϊόν στον ιστότοπο της Cooler Master. Διαθέτει επαρκή στιβαρότητα για να προστατεύσει το προϊόν από λογικές κακουχίες καθώς και χειρολαβές για εύκολη μεταφορά.
Εντός, βρίσκουμε το προϊόν, προστατευμένο από δύο μεγάλα κομμάτια φελιζόλ και μια νάιλον σακούλα. Συνολικά άριστο πακετάρισμα δηλαδή, που θεωρούμε απίθανο να μη φέρει το Cooler Master Silencio 352 στα χέρια σας σε άριστη κατάσταση.
Ο Οδηγός Εγκατάστασης του Cooler Master Silencio 352 είναι ένα πολύγλωσσο φυλλάδιο με αναλυτικές οδηγίες για την εγκατάσταση του κουτιού, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ.
Εντός του ίδιου του κουτιού βρίσκουμε ένα νάιλον σακουλάκι με τα παρελκόμενα, τα οποία σας παραθέτουμε
Αυτά αποτελούνται από λαστιχένιες βάσεις για την εγκατάσταση των drives 2,5", που θα δούμε αργότερα, το Beeper, τις βάσεις της μητρικής, αρκετά δεματικά καλωδίων και διάφορες βίδες. Πολύ χρήσιμο το εξαρτηματάκι που περιέχεται και επιτρέπει το βίδωμα των βάσεων της μητρικής, με ένα απλό σταυροκατσάβιδο (Philips).
Σε ένα άλλο σακουλάκι βρίσκουμε ένα τετράγωνο καπάκι με στρογγυλεμένες γωνίες...
...που σας παραθέτουμε και από τις δύο του πλευρές. Το καπάκι αυτό διαθέτει μαγνήτες που θα το συγκρατήσουν στη θέση του.
Πάμε να βγάλουμε τώρα το Silencio 352 από τη σακούλα του.
Εξωτερικό μέρος
Το Cooler Master Silencio 352 ακολουθεί τις κομψές, μινιμαλιστικές γραμμές που έχει επιλέξει η Cooler Master για όλη τη σειρά Silencio.
Η πρόσοψή του διαθέτει πορτάκι που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της και φέρει στο κάτω μέρος του το σήμα της εταιρίας. Το Control Panel του κουτιού βρίσκεται δεξιά από το πορτάκι, σε κάθετη διάταξη και περιλαμβάνει όλα τα βασικά και μερικά ακόμα.
Ξεκινώντας από πάνω, βλέπουμε το μικρό, τετράγωνο κουμπάκι με το ουροβόρο βέλος που συμβολίζει το Reset και αμέσως αριστερά του, την παραλληλόγραμμη φωτεινή ένδειξη της λειτουργίας των δίσκων. Ακριβώς από κάτω, το μεγαλύτερο, τετράγωνο πάλι πλήκτρο της έναρξης, με την αντίστοιχη τυπική εγχάραξη που δείχνει τη λειτουργία του και την παραλληλόγραμμου σχήματος φωτεινή ένδειξη λειτουργίας ενσωματωμένη πάνω του.
Ακολουθεί διαχωριστικό κενό και συνεχίζουμε με δύο υποδοχές για USB 3.0 και μία για USB 2.0, υποδοχές ακουστικών και μικροφώνου και τέλος ένα SD Card Reader.
Μια χαρά και με το παραπάνω για ένα Mini Tower και μάλιστα αρκετά οικονομικό.
Το αριστερό πλαϊνό είναι λιτό, με ένα φούσκωμα που βοηθάει στο να χωράει ψηλότερη ψύκτρα στο κουτί, καθώς και στην ακαμψία του πλαϊνού, λόγω των σχετικών τσακισμάτων της λαμαρίνας. Οι γρίλιες στο μπροστά μέρος έχουν σκοπό την τροφοδοσία του ανεμιστήρα της πρόσοψης με αέρα, καθώς με κλειστό το πορτάκι δεν υπάρχει άλλη δίοδος.
Στο πίσω μέρος διακρίνουμε τη θέση του I/O της μητρικής και δίπλα τον ανεμιστήρα εξαγωγής αέρα. Η βάση του διαθέτει υποδοχή για 120, 92 ή 80 χιλιοστών ανεμιστήρα, ενώ προεγκατεστημένο έχει έναν των 120 χιλιοστών. Το φούσκωμα της διάτρητης λαμαρίνας την απομακρύνει από τα πτερύγια του ανεμιστήρα μειώνοντας έτσι το θόρυβο.
Από κάτω βλέπουμε τα καλύμματα των PCI Slots, τέσσερα τον αριθμό και διάτρητα και στα δεξιά τους, δυο εν δυνάμει τρύπες για τη δίοδο σωλήνων εξωτερικής υδρόψυξης, χωρίς grommets.
Τέλος, βλέπουμε την υποδοχή του τροφοδοτικού, διαμορφωμένη για να τοποθετήσουμε το τροφοδοτικό μας με τον ανεμιστήρα προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ανάλογα με τις επιθυμίες μας.
Το αριστερό πλαϊνό είναι ίδιο με το δεξί. Για την ακρίβεια είναι τόσο ίδια που είναι ανταλλάξιμα. Οι ίδιες γρίλιες κάνουν και εδώ την εμφάνισή τους στο μπροστινό μέρος του πλαϊνού για να τροφοδοτήσουν με αέρα τον ανεμιστήρα της πρόσοψης.
Η οροφή φέρει στο πίσω μέρος της τετράγωνη διάτρητη περιοχή με εξωτερικό φίλτρο που συγκρατείται στη θέση του με τέσσερα λαστιχένια pins που βλέπετε στις γωνίες. Οι τέσσερις τρύπες και οι αποστάσεις τους μαρτυρούν ότι εκεί μπορεί να τοποθετηθεί ένας ανεμιστήρας των 120 χιλιοστών.
Το μαγνητικό καπάκι που είδαμε στην προηγούμενη σελίδα...
...μπορεί να καλύψει όμορφα τη θέση αυτή, αν δεν επιλέξετε να τοποθετήσετε ανεμιστήρα στην οροφή του κουτιού. Οι μαγνήτες του εξασφαλίζουν την ασφαλή τοποθέτησή του, καθώς είναι αρκετά ισχυροί, όπως βλέπετε και στη δεύτερη φωτογραφία.
Προχωράμε στο πάτωμα του κουτιού και ξεκινάμε από το μπροστινό του μέρος.
Πρώτα απ' όλα διακρίνουμε το κενό στο κάτω μέρος του πλαστικού της πρόσοψης που θα μας επιτρέψει να τοποθετήσουμε τα δάχτυλά μας για να ξεκουμπώσουμε την πρόσοψη. Αν και συνήθως αυτό επιτρέπει ανεξέλεγκτη δίοδο σκόνης αφού τα συνηθισμένα φίλτρα των προσόψεων βρίσκονται πιο μπροστά, στην περίπτωση του Cooler Master Silencio 352 η διαμόρφωση του φίλτρου δεν το επιτρέπει.
Στη συνέχεια βλέπουμε τα πλαστικά ποδαράκια του κουτιού, τα οποία όμως διαθέτουν λαστιχένια επένδυση στο κέντρο τους για την απορρόφηση των κραδασμών και την προστασία της επιφάνειας στην οποία πατάει το κουτί.
Οι τέσσερις βίδες μαρτυράνε αφαιρούμενο HDD Cage και οι αντίστοιχες οπές στα δεξιά της κάθε βίδας δηλώνουν ότι το cage εκτός από τη δυνατότητα αφαίρεσης θα έχει και τη δυνατότητα μετακίνησης.
Οι διαμορφώσεις που βλέπουμε στο πάνω μέρος της δεξιάς φωτογραφίας σχηματίζουν στο εσωτερικό του κουτιού θέσεις για το δέσιμο των καλωδίων.
Στο πίσω μέρος του πατώματος βρίσκουμε το συρταρωτό φίλτρο για το τροφοδοτικό. Η αφαίρεσή του έιναι απλή και η ποιότητά του αρκετά καλή.
Εδώ βλέπουμε ένα κοντινό πλάνο που δείχνει ότι το κουτί πατάει ουσιαστικά σε 4 λαστιχάκια.
Ας πάμε όμως να ανοίξουμε την πρόσοψη και να δούμε τι κρύβει.
Κατ' αρχάς παρατηρούμε ότι εσωτερικά το πορτάκι διαθέτει ηχομονωτικό υλικό. Βλέπουμε ακόμη μια μεγάλη διάτρητη επιφάνεια, με ιδιαίτερα μεγάλες παραλληλόγραμμες γρίλιες και το εμφανές κούμπωμα στο πάνω μέρος της. Αυτή η διάτρητη επιφάνεια μπορεί να εφοδιάσει με άπλετο αέρα τους ανεμιστήρες της πρόσοψης, αν το πορτάκι παραμείνει ανοιχτό, το γιατί είναι εμφανές καθώς όταν η πόρτα κλείνει, εφάπτεται πάνω της και την φράζει, οπότε οι ανεμιστήρες πρέπει να αρκεστούν στις γρίλιες που είδαμε πριν.
Ακόμη πιο πάνω, ένα καπάκι για εμφανή συσκευή 3,5" και στην κορυφή ένα ακόμη καπάκι για εμφανή συσκευή 5,25".
Η αφαίρεση του μπροστινού φίλτρου γίνεται με ένα δάχτυλο. Εξ ίσου εύκολη είναι και η επανατοποθέτηση.
Στη δεξιά φωτογραφία φαίνεται η δομή του φίλτρου. Αποστάτες απομακρύνουν το φίλτρο από τις γρίλιες της πρόσοψης και το φέρνουν σε επαφή με τη λαμαρίνα του κουτιού. Έτσι θα προστατεύει και από τη σκόνη που θα περνάει από τις γρίλιες στο πλάι αλλά και από την τρύπα για τα δάχτυλα στο κάτω μέρος της πρόσοψης. Μπράβο στην Cooler Master για τον έξυπνο σχεδιασμό του φίλτρου.
Η ποιότητά του φίλτρου είναι αρκετά καλή και η πλέξη του τέτοια ώστε να συγκρατεί τη σκόνη χωρίς να παρεμποδίζει πολύ τη ροή του αέρα.
Πάμε τώρα να δούμε και το εσωτερικό.
Εσωτερικό μέρος
Ξεβιδώσαμε δύο χειρόβιδες και με τη βοήθεια της διαμόρφωσης δίκην χερουλιού στο πίσω μέρος, τραβήξαμε και αφαιρέσαμε με ευκολία το αριστερό πλαϊνό.
Όπως βλέπετε, το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από λεπτό ηχομονωτικό υλικό.
Τα τσακίσματα της λαμαρίνας ενισχύουν την ακαμψία του, η οποία όμως δεν είναι καλή παρά τα τσακίσματα, καθώς το υλικό είναι αρκετά λεπτό.
Έτσι αποκτήσαμε πρόσβαση στο μαύρο εσωτερικό του Cooler Master Silencio 352. Τα καλώδια είναι μαύρα για να χάνονται όσο γίνεται στο μαύρο φόντο.
Και ξεκινάμε από κάτω δεξιά και το HDD Cage. Αυτό χωράει δύο 3,5" drives που που πρέπει να βιδωθούν καθώς δε διαθέτει tool free μηχανισμούς. Είναι προφανές ότι έτσι όπως είναι τοποθετημένο το cage, δεν υπάρχει δυνατότητα να βιδωθούν οι μπροστινές βίδες που θα συγκρατούν τους δίσκους. Συνεπώς, πρέπει να αφαιρεθεί το cage, να τοποθετηθεί ο δίσκος ή οι δίσκοι και να επανατοποθετηθεί το cage στο κουτί.
Η αφαίρεση του cage απαιτεί την αφαίρεση των τεσσάρων βιδών που είδαμε από το κάτω μέρος του πατώματος του κουτιού και άλλων δύο βιδών που βλέπουμε εδώ, στο σημείο που το cage έρχεται σε επαφή με το motherboard tray.
Πάνω από το HDD Cage, υπάρχει ειδική διαμόρφωση για την τοποθέτηση ενός 2,5" drive, με τη χρήση δύο βιδών, ενώ από την άλλη πλευρά το drive συγκρατείται από τις διαμορφώσεις της λαμαρίνας που δημιουργούν 2 Pins που μπαίνουν στη θέση των βιδών.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι στην πρόσοψη, εμπρός από το HDD Cage υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης ενός ακόμη ανεμιστήρα των 120 χιλιοστών, αν και οι τρύπες που διαθέτει το cage για τον αερισμό των δίσκων είναι αρκετά μικρές.
Στη δεξιά φωτογραφία τώρα, στο επάνω μέρος βλέπετε τον προεγκατεστημένο ανεμιστήρα της πρόσοψης, για τον οποίο θα πούμε περισσότερα παρακάτω, και τις υποδοχές 3,5" και 5,25" με πρόσβαση στην πρόσοψη. Παρατηρούμε ότι στο κάτω μέρος της υποδοχής 3,5" υπάρχει διαμόρφωση αντίστοιχη με αυτήν πάνω στο HDD Cage, για την τοποθέτηση ενός ακόμη drive 2,5".
Πολύ καλή εκμετάλλευση χώρου από την Cooler Master μέχρι στιγμής!
Εδώ βλέπετε με παραστατικό τρόπο τις δύο θέσεις που μπορεί να πάρει το HDD Cage του Cooler Master Silencio 352, ή και τη δυνατότητα να αφαιρεθεί εντελώς.
Συνεχίζουμε με τη θέση του τροφοδοτικού, που διαθέτει λαστιχένιες βάσεις για την απόσβεση των κραδασμών. Πίσω από το τροφοδοτικό φαίνεται η διαμόρφωση χώρου για το κρύψιμο των επιπλέον καλωδίων του. Εξ άλλου βλέπουμε ότι ο μικρός αυτός χώρος διαθέτει τέσσερις διαμορφώσεις για δέσιμο καλωδίων.
Πάνω από το χώρο του τροφοδοτικού διακρίνουμε τα καλύμματα των PCI Slots που είναι διάτρητα αλλά έχουν απλές βίδες και όχι χειρόβιδες.
Στη δεξιά φωτογραφία διακρίνουμε το αριστερό πάνω μέρος του κουτιού που περιλαμβάνει τον ανεμιστήρα εξόδου και το CPU Cutout, το οποίο περιβάλλεται από διαμορφώσεις της λαμαρίνας, έξι συνολικά, που θα δημιουργήσουν θέσεις για δέσιμο καλωδίων στο πίσω μέρος του motherboard tray.
Εδώ βλέπουμε τον ανεμιστήρα εισόδου του Cooler Master Silencio 352, που είναι ίδιος με τον ανεμιστήρα εξόδου και είναι το μοντέλο Cooler Master A12025-12CB-3EN-F1 που είναι αρκετά αθόρυβο και για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε λεπτομερώς εδώ.
Στη δεξιά φωτογραφία βλέπετε την οροφή του κουτιού με τα λαστιχένια pins που συγκρατούν το φίλτρο της οροφής.
Θα πάρουμε τώρα μερικές μετρήσεις στο εσωτερικό.
Βλέπουμε ότι ο πρώτος αποστάτης από την οροφή απέχει λιγότερο από 25 χιλιοστά, συνεπώς ισχύει η προδιαγραφή που δίνει η Cooler Master για ανεμιστήρα 120x15 χιλιοστά στην οροφή.
Ο χώρος για το τροφοδοτικό είναι στα 24,5 εκατοστά, με τη θέση του HDD Cage στην αρχική της διαμόρφωση, ενώ αν τοποθετήσουμε το HDD Cage στην πιο πίσω θέση του, ο χώρος για το τροφοδοτικό γίνεται 22,5 εκατοστά.
Το κουτί χωράει οποιαδήποτε κάρτα γραφικών, αφού έχει χώρο 35 εκατοστά για την τοποθέτησή της.
Το CPU Cutout έχει διαστάσεις 14 επί 13 εκατοστά.
Πάμε τώρα στο πίσω μέρος, όπου θα γίνει το cable management. Υπάρχουν πολλές θέσεις για δέσιμο καλωδίων, ενώ το κάτω μέρος είναι ανοιχτό και έρχεται όλο σε επικοινωνία με τον κυρίως χώρο του κουτιού.
Ο χώρος για το cable management είναι περιορισμένος και διαφέρει ανάλογα με το σημείο. Στο κομμάτι πίσω από το τροφοδοτικό είναι στα 25 χιλιοστά, δηλαδή αρκετός.
Πιο πάνω όμως, πίσω από τη μητρική, είναι 10 χιλιοστά. Βέβαια υπάρχει και το φούσκωμα του πλαϊνού, που θα δώσει λίγο χώρο ακόμη.
Παρακάτω βλέπετε τα καλώδια του εσωτερικού του Cooler Master Silencio 352, που είναι τα αναμενόμενα. Δεσπόζει το USB 3.0 για τις δύο αντίστοιχες θύρες της πρόσοψης.
Αυτά για το εσωτερικό του Cooler Master Silencio 352. Θέλετε να πάμε τώρα να δούμε και μερικές λεπτομέρειες; Ακολουθήστε μας στην επόμενη σελίδα.
Εις βάθος
Ξεκινάμε την εις βάθος περιήγηση με μια πιο προσεκτική ματιά στο Control Panel του κουτιού.
Κατόπιν, τοποθετούμε το χέρι μας στην ειδική θέση και βγάζουμε την πρόσοψη. Αυτή δεν περιλαμβάνει κανενός είδους καλώδια και ηλεκτρονικά και συγκρατείται στη θέση της από έξι clips σαν αυτό που βλέπετε στη δεξιά φωτογραφία.
Στην ίδια φωτογραφία φαίνεται και η εσωτερική άποψη του πλαστικού καλύμματος των δύο μπουτόν του κουτιού.
Ακολουθεί η πρόσοψη του Cooler Master Silencio 352 χωρίς πλαστικό κάλυμμα. Είναι εμφανείς οι δύο θέσεις για ανεμιστήρες, με κατειλημμένη μόνο την πάνω και τα μπουτόν και η πλακέτα του control panel στα δεξιά.
Στη δεξιά φωτογραφία βλέπουμε την υποδοχή για συσκευή 3,5" με πρόσβαση στην πρόσοψη. Η υποδοχή συγκρατείται με τις 2 βίδες που βλέπετε και μπορεί να αφαιρεθεί, κάτι που θα δούμε παρακάτω ότι υπάρχει περίπτωση που χρειάζεται.
Ορίστε η υποδοχή μετά την αφαίρεσή της. Στο πίσω μέρος βλέπετε τις διαμορφώσεις που συρταρώνουν και την κρατούν στη θέση της.
Στη δεξιά φωτογραφία βλέπουμε τα δύο κλασσικά μπουτόν του εμπορίου που χρησιμοποίησε η Cooler Master για το Power και το Reset.
Και το I/O τμήμα του Control Panel.
Το Control Panel στερεώνεται στο κουτί με μία βίδα στο πάνω μέρος, μία στη μέση και ένα clip στο κάτω. Αφαιρέθηκαν οι βίδες και πήραμε το Control Panel στο χέρι.
Βλέπουμε ότι η ποιότητα κατασκευής της πλακέτας του είναι αρκετά καλή.
Χορτάσατε λεπτομέρειες; Θέλετε να δείτε το σύστημά μας εγκατεστημένο στο Cooler Master Silencio 352; Ακολουθήστε μας στην επόμενη σελίδα.
Εγκατάσταση συστήματος
Το σύστημα που θα εγκαταστήσουμε στο Cooler Master Silencio 352 είναι το εξής:
Σύστημα Δοκιμής | ||
Επεξεργαστής | Intel Pentium G 3240 | |
Μητρική Κάρτα | Gigabyte GA-B85M-HD3 rev1 | |
Μνήμες | Mushkin Redline 2x2GB | |
Ψύκτρα | Xigmatek Gaia | |
SSD | OCZ Agility | |
Σκληρος Δίσκος | Samsung f3 Spinpoint 1TB | |
Κάρτα Γραφικών | Asus 6850 Direct CU | |
Τροφοδοτικό | Cooler Master V650 |
Ξεκινάμε με τις λαστιχένιες βάσεις που τοποθετούμε στον SSD για να μπορεί αυτός να τοποθετηθεί σε μία από τις δύο σχετικές θέσεις του motherboard tray. Φυσικά υπάρχουν και οι δύο ακόμη θέσεις που είδαμε που δεν απαιτούν τέτοιες βάσεις.
Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε παραστατικά τις τέσσερις συνολικά θέσεις από τις οποίες έχουμε να επιλέξουμε για την τοποθέτηση του SSD μας. Οποιαδήποτε ομοιότητα με Tetris, είναι καθαρά συμπτωματική.
Ιδού το σύστημα τοποθετημένο. Οφείλουμε να πούμε ότι ο χώρος που παρείχε το Cooler Master Silencio 352 ήταν άνετος, αλλά το cable management δεν παίρνει άριστα. Συγκεκριμένα ο περιορισμένος χώρος στο πίσω μέρος του motherboard tray και οι περιορισμένες οπές πάνω αλλά και το ανοιχτό κομμάτι κάτω, δεν επέτρεψαν τη δημιουργία μιας αισθητικά ευχάριστης δρομολόγησης των καλωδίων.
Στη δεξιά φωτογραφία βλέπετε ότι το EPS καλώδιο, απουσία βολικότερης διόδου, αναγκάζεται να πάρει τον περιφερειακό για να φτάσει στον προορισμό του.
Από πρακτικής πλευράς, το cable management είναι επαρκές για τη σωστή ροή αέρα μέσα στο κουτί. Εφ' όσον λοιπόν το Cooler Master Silencio 352 δε διαθέτει κάποιο πλαϊνό παράθυρο, το θέμα είναι ουσιαστικά πρακτικό και εκεί όλα είναι καλά.
Το μέγιστο ύψος ψύκτρας της CPU που μετρήθηκε να χωράει στο Cooler Master Silencio 352 βρέθηκε να είναι 16 εκατοστά, μισό εκατοστό πάνω από τις προδιαγραφές που δίνει η εταιρία.
Παρακάτω βλέπετε λεπτομέρειες από τη δρομολόγηση των καλωδίων.
Η κάρτα γραφικών μας και το τροφοδοτικό δείχνουν μικρά σε σχέση με τους αντίστοιχους χώρους που παρέχει το Cooler Master Silencio 352. Όχι άσχημα για την κατηγορία του.
Περνάμε και στο πίσω μέρος του κουτιού, όπου το cable management, ακόμη και με το semi-modular τροφοδοτικό μας, θέλει λίγο ψάξιμο.
Επίσης, κάτι βλέπουμε εκεί στο CPU Cutout...
...όπου το backplate της ψύκτρας δεν ευθυγραμμίζεται καλά και για να βγει η ψύκτρα πρέπει να αφαιρεθεί η μητρική. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι στην εν λόγω μητρική η θέση της CPU δεν είναι ιδιαίτερα τυπική αλλά είναι μάλλον προς τα πίσω, οπότε στις περισσότερες περιπτώσεις μητρικών αυτό το πρόβλημα δε θα εμφανιστεί.
Δε βρίσκουμε όμως και κανέναν απολύτως λόγο που το CPU Cutout δεν είναι μεγαλύτερο προς τα πίσω, για να καλύψει όλες τις περιπτώσεις.
Στην τελευταία φωτογραφία διακρίνουμε τα σημάδια που άφησαν στο ηχομονωτικό αφρολέξ του πλαϊνού τα καλώδια, ανάγλυφη θα λέγαμε απόδειξη της στενότητας του σχετικού χώρου.
Κάπως έτσι τελειώσαμε και με την τοποθέτηση του συστήματος. Τι λέτε, να το ανάψουμε να δούμε πώς θα τα πάει μέσα στο Cooler Master Silencio 352;
Μέτρηση θερμοκρασιών, θορύβου και "στατικής" πίεσης
Το ανάψαμε λοιπόν! Για να δούμε τι γίνεται με τις θερμοκρασίες του hardware που τοποθετήσαμε στο εσωτερικό του Cooler Master Silencio 352.
Εδώ να σημειώσουμε τα εξής:
- Το στρεσάρισμα του επεξεργαστή έγινε με το OCCT ver. 4.4.0 και πιο συγκεκριμένα το CPU:LINPACK για τον συνολικό χρονικό διάστημα των 15 λεπτών, με Idle Periods 1 λεπτό και 5 λεπτά κατά την αρχή και το τέλος του test αντίστοιχα.
- To στρεσάρισμα της κάρτας γραφικών έγινε με το Furmark ver. 1.13.0.0 για 5 λεπτά σε ανάλυση 1280x720 και με επιλογές στα Options, Dynamic Backround και Burn in, ενώ το anti-aliasing έμεινε στο off.
- Και ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών βρίσκονταν σε stock συχνότητες.
- H ελάχιστη θερμοκρασία των σκληρών δίσκων λήφθηκε μετά από τη λειτουργία του συστήματος σε κατάσταση ηρεμίας για μισή ώρα.
- Τέλος τα βατράχια του TheLab.gr μας διαβεβαίωσαν ότι η θερμοκρασία δωματίου κατά την διάρκεια των τεστ ήταν στους 24°C
Πήραμε μετρήσεις των θερμοκρασιών των βασικών υποσυστημάτων μέσα στο Cooler Master Silencio 352 σε idle και load και τις συγκρίναμε με αντίστοιχες μετρήσεις του ίδιου συστήματος στο ευάερο και ευήλιο Benchtable μας. Όπως είναι λογικό, οι θερμοκρασίες στο Benchtable θα θεωρηθούν ιδανικές και θα κρίνουμε το κουτί μας ανάλογα με το πόσο αποκλίνει από αυτές.
Τα αποτελέσματα που πήραμε σε idle κατάσταση ακολουθούν.
Παρακάτω βλέπουμε τα αποτελέσματα κατά το Load του συστήματος.
Όχι άσχημα θα λέγαμε για ένα κουτί τόσο μικρού μεγέθους με χαμηλόστροφους, αθόρυβους ανεμιστήρες και ηχομονωτικά υλικά. Δεδομένων των ανωτέρω θα λέγαμε ότι οι θερμοκρασίες του Cooler Master Silencio 352 είναι μάλλον καλύτερες από ότι περιμέναμε, με τον επεξεργαστή που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε απαγωγή θερμότητας να τα πηγαίνει πολύ καλά, το δίσκο όχι και τόσο και την κάρτα γραφικών να έχει τη χειρότερη επίδοση, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι το κουτί παρα το ότι διαθέτει χώρο για να φιλοξενήσει και τις μεγαλύτερες εκ των καρτών γραφικών, δε συστήνεται από την Cooler Master για την εγκατάσταση δυνατών gaming συστημάτων.
Τελευταίο εμπόδιο για το κουτί είναι οι μετρήσεις θορύβου. Το db meter μας, στάθηκε απέναντι από το κουτί πάνω σε τρίποδο και σε απόσταση ενός μέτρου από αυτό. Οι μετρήσεις έγιναν ξημερώματα με κλειστές πόρτες και παράθυρα, για να περιοριστούν όσο ήταν δυνατόν οι επιδράσεις από το περιβάλλον.
Από τα έως τώρα reviews και τις μετρήσεις μας με το παραπάνω db meter, έχει γίνει κατανοητό ότι, οτιδήποτε πάνω από τα 40db, αρχίζει να γίνεται αισθητό. Και οτιδήποτε που περνάει τα 42-43db, ενοχλητικό.
Το κουτί ήταν ιδιαίτερα αθόρυβο με το στάνταρ προφίλ στο BIOS που χρησιμοποιούμε σε όλα μας τα reviews με ελάχιστο ποσοστό στη Smart fan λειτουργία το 20% και μέγιστο το 90%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην απόλυτη ησυχία του δωματίου μας και πριν καν πατήσουμε το Power on του κουτιού, το db meter έδειξε 33,9dbΑ. Αυτό για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης.
Κλείνοντας και αυτό το κομμάτι από το σημερινό μας review, κάναμε έναν έλεγχο της "στατικής" πίεσης του κουτιού. Αυτό το βήμα έγινε πριν εγκαταστήσουμε hardware στο εσωτερικό του. Ακολουθώντας ευλαβικά το άρθρο Simple, PC-case Static Pressure Indicator (Home made) το αποτέλεσμα έδειξε αρνητική πίεση.
Εγκατάσταση υδρόψυξης
Η εγκατάσταση της υδρόψυξης προχώρησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και όλα έγιναν πολύ εύκολα.
Βέβαια, όπως αναφέρεται και στο εγχειρίδιο του κουτιού, για την τοποθέτηση του ψυγείου στην πρόσοψη απαιτείται η αφαίρεση της υποδοχής 3,5" με πρόσβαση στην πρόσοψη και η μετακίνηση του HDD Cage κατά δύο εκατοστά προς τα πίσω.
Το συνολικό αποτέλεσμα φαίνεται στη φωτογραφία που ακολουθεί:
Συνολικά στο Cooler Master Silencio 352 χωράει ένα ψυγείο 2 Χ 120 χιλιοστών και πάχους 30 χιλιοστών στην πρόσοψη και ένα ακόμη 1 Χ 120 χιλιοστών και πάχους έως και 45 χιλιοστών στο πίσω μέρος. Για αντλία και tank, η μόνη λογική λύση είναι κάποια υλοποίηση που καταλαμβάνει μία θέση 5,25". Ευτυχώς, υπάρχουν.
Ο χώρος που μένει για το τροφοδοτικό και για την κάρτα γραφικών είναι επαρκέστατος και είναι 22,5 εκατοστά για το τροφοδοτικό και 32,5 για την κάρτα γραφικών.
Το κουτί με πλήρη υδρόψυξη χωράει δύο drives 3,5" και τρία 2,5"
Ο χώρος βέβαια για τα ψυγεία είναι οριακός και μπορούν και τα δύο να τοποθετηθούν μόνο με τα ρακόρ προς τα πάνω, και όπως βλέπετε, στο όριο.
Η χρήση του πίσω ψυγείου κάνει αδύνατη την ταυτόχρονη τοποθέτηση ανεμιστήρα στην οροφή. Πού το έβαλα εκείνο το ωραίο καπάκι;
Ώστε λοιπόν ένα διπλό και ένα μονό ψυγείο μέσα στο Cooler Master Silencio 352! Όχι και άσχημα για ένα κουτί αυτού του μεγέθους και κατηγορίας!
Ο Απολογισμός
Πριν προχωρήσουμε στον απολογισμό, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την karmen1983, με τη μεθοδολογία και τον εξοπλισμό της οποίας έγινε το σημερινό review.
Και τώρα, η ώρα του απολογισμού!
To Cooler Master Silencio 352 είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κουτάκι. Με πρωταρχικό σκοπό την ήσυχη λειτουργία, την οποία επιτυγχάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό, καταφέρνει παράλληλα να προσφέρει ψυκτικές επιδόσεις μάλλον καλύτερες από αυτές για τις οποίες προδιαθέτουν τα ηχομονωτικά του υλικά. Το μέγεθός του, ενός Mini Tower δεν προϊδεάζει για τις αξιοζήλευτες ικανότητές του στη φιλοξενία hardware. Με χωρητικότητα για τριών drives των 3,5", τεσσάρων των 2,5", ενός των 5,25", οποιασδήποτε κάρτας γραφικών της αγοράς και δύο ψυγείων υδρόψυξης, ίσως η Cooler Master θα έπρεπε να του έχει δώσει την εμφάνιση ενός μπλε τηλεφωνικού θαλάμου της λονδρέζικης αστυνομίας ()
Με δύο υποδοχές USB 3.0 και μία USB 2.0 καθώς και SD Card Reader στο front panel του κουτιού, το Cooler Master Silencio 352 δίνει πολύ δυνατό ανταγωνισμό σε κουτιά αντίστοιχου μεγέθους και τιμής.
Μοναδικό μελανό σημείο, ο ελάχιστος χώρος για cable management, που μας ανάγκασε να καταφύγουμε σε δοκιμές και μελέτες για να τακτοποιήσουμε ακόμη και τα καλώδια του semi-modular τροφοδοτικού μας και ενώ χρησιμοποιήσαμε μόνο ένα SSD και ένα HDD.
Τη στιγμή που γράφεται αυτό το review, η τιμή του Cooler Master Silencio 352 στην Ελληνική αγορά ξεκινάει από τα 54 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., που θεωρούμε ότι είναι πολύ καλή σε σχέση με αυτά που προσφέρει.
Ας συνοψίσουμε τα θετικά και τα αρνητικά του Cooler Master Silencio 352
Πλεονεκτήματα
+ Χαμηλά επίπεδα θορύβου
+ Γενναιόδωρο front panel με δύο USB 3.0, μία USB 2.0 και SD Card Reader
+ Μεγάλη χωρητικότητα σε hardware σε σχέση με το μέγεθός του
+ Δυνατότητα τοποθέτησης AIO υδροψύξεων μονού ή διπλού ψυγείου ή και custom υδρόψυξης
+ Πολύ καλό value for money
Μειονεκτήματα
- Πολύ μικρός χώρος για cable management
- Μέτριες επιδόσεις στις θερμοκρασίες του hardware
Με βάση όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία του Cooler Master Silencio 352 είναι:
Ευχαριστούμε την Cooler Master Hellas για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής!
Πολύμερος Αχανιώτης 10/11/2014
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now