Πραγματική καταιγίδα προϊόντων από τη Cooler Master στο TheLab.gr και οι reviewers έχουμε πατήσει τέρμα το γκάζι. Στη σημερινή παρουσίαση έχουμε ένα τύπο κουτιού που δε συναντάμε συχνά.
Το Cooler Master HAF XB είναι ένα κουτί που μπορεί ο κάθε ένας να του δώσει διαφορετικό χαρακτηρισμό. Κάποιος μπορεί να το πει benchtable, άλλος LAN pc case και άλλος HTPC.
Με το τελευταίο χαρακτηρισμό βέβαια να χάνει έδαφος σε σχέση με τους υπόλοιπους, λόγω του μεγέθους του κουτιού. Κυριολεκτικά το HAF XB είναι δύο πραγματικά HTPC κουτιά το ένα πάνω στο άλλο.
Το καλό της υπόθεσης είναι ότι η Cooler Master φάνηκε να άκουσε το κοινό και έβγαλε μία νεότερη έκδοση του κουτιού, την EVO, η οποία έρχεται να "διορθώσει" τα περισσότερα από τα ελαττώματα του σημερινού κουτιού.
Ας προχωρήσουμε όμως στη σημερινή παρουσίαση για να τα δούμε όλα αναλυτικά...
ΧαρακτηριστικάΑρχικά, ας ρίξουμε μία ματιά στα χαρακτηριστικά του κουτιού, τα οποία παρατίθενται στην παρακάτω φωτογραφία.
To Cooler Master HAF XB, διατίθεται σε δύο εκδόσεις, για να ικανοποιήσει κάθε γούστο. Η μία είναι με mesh top panel και η άλλη η Window Edition του κουτιού. Tη στιγμή που γράφεται το παρόν review, το προϊόν διατίθεται στον ελληνικό χώρο στην τιμή των 94,64 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για την έκδοση με το mesh, ενώ η έκδοση με το plexi παράθυρο είναι στα 98,68 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Η διαφορά τιμής σίγουρα δεν θα περιορίσει κάποιον για το ποια από τις δύο να επιλέξει.
Τέλος, το σημερινό κουτί συνοδεύεται από διετή εγγύηση.
Συσκευασία και περιεχόμεναΤο Cooler Master HAF XB, έφτασε στα χέρια μας σε μία κούτα μαζεμένων διαστάσεων. Η κούτα μας προϊδεάζει για το τι θα βρούμε στο εσωτερικό της, καθώς υπάρχουν πολλές και μάλιστα έγχρωμες φωτογραφίες από το εξωτερικό αλλά και από το εσωτερικό του κουτιού.
Το χρώμα που κυριαρχεί είναι το μαύρο -αλλά και το κλασικό χρώμα της εταιρίας, το βυσσινί- και στα πλαϊνά της μπορούμε να διαβάσουμε τα χαρακτηριστικά του κουτιού που μόλις έφτασε στα χέρια μας.
Η συσκευασία ανοίχτηκε και στο εσωτερικό βρήκαμε το ουσιαστικό στρώμα προστασίας του κουτιού, το οποίο το αποτελούν δύο μεγάλα και χοντρά κομμάτια φελιζόλ μαζί με μία νάιλον σακούλα.
Επίσης μέσα στη συσκευασία μας περίμενε μία ευχάριστη έκπληξη. H Cooler Master -όπως μας συνηθίζει άλλωστε-συνοδεύει ένα προϊόν της με ένα αναλυτικότατο manual το οποίο μπορείτε να το δείτε πατώντας εδώ και μάλιστα έχει οδηγίες χρήσης στα Ελληνικά.
Κλείνοντας με τα της συσκευασίας και τα περιεχόμενά της, αφήσαμε για το τέλος το κύριο μέρος από τα παρελκόμενα του κουτιού, τα οποία θα μας φανούν χρήσιμα κατά την εγκατάσταση του hardware στο εσωτερικό του.
Αρκετά όμως με τα περιτυλίγματα. Ας προχωρήσουμε στην ουσία του πράγματος και ας δούμε από κοντά το Cooler Master Cosmos HAF XB.
Βιντεοπαρουσίαση προϊόντος
Όπως είδαμε στη σύντομη παρουσίαση που κάναμε, κάποια πράγματα θα τα θέλαμε κάπως διαφορετικά. Σίγουρα ένας ανεμιστήρας εξαγωγής θα ήταν καλό σαν χαρακτηριστικό και σίγουρα θα ήταν καλοδεχούμενες περισσότερες θέσεις για 3,5" δίσκους. Επίσης αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι το κάτω διάζωμα του κουτιού, δεν είναι εξοπλισμένο με κάποιο ανεμιστήρα. Αυτό σε συνδυασμό με τη θετική πίεση στην οποία βρίσκεται το κουτί -όπως θα δούμε και στη συνέχεια- μας προϊδεάζει για υψηλές θερμοκρασίες στις θέσεις των μηχανικών δίσκων.
Μιας και το σημερινό δείγμα άργησε να φτάσει στα χέρια μας, η Cooler Master άκουσε τα παράπονα από τις προηγούμενες παρουσιάσεις και από τους χρήστες και έκανε κάποιες αλλαγές, ανεβάζοντας το επίπεδο του κουτιού.
Τις αλλαγές αυτές μπορείτε να τις δείτε στην παρακάτω φωτογραφία.
Καιρός για γέμισμα...
Εγκατάσταση συστήματοςΤο σύστημα της δοκιμής αναφέρεται παρακάτω:
Επεξεργαστής: Intel i7 920
Μητρική: Foxconn X58 Flaming Blade
Mνήμες: Mushkin Redline 3x2GB
Ψύκτρα: Xigmatek Gaia
ssd: OCZ Agility
hdd: Samsung f3 spinpoint 1TB
Κάρτα γραφικών: Asus 6850 Direct CU
Τροφοδοτικό:Cooler Master GX 650W
Αυτό το στάδιο σε ένα case review, είναι ίσως το πιο σημαντικό. Εδώ κρίνεται η χρηστικότητα ενός κουτιού και κατά κανόνα, εδώ βγάζει τα σημαντικότερα ελαττώματά του.
Το κουτί δεν μας δυσκόλεψε ιδιαίτερα. Ας δούμε όμως τα επιμέρους στάδια.
Σε αυτό το κουτί ξεκινήσαμε κάπως ανάποδα απο ότι συνήθως λόγω της ιδιαιτερότητας του αφαιρούμενου motherboard tray.
Αρχικά τοποθετήσαμε το τροφοδοτικό στη θέση του και κάνοντας μία δοκιμή με ένα από τα μακρύτερα τροφοδοτικά της αγοράς (μήκος 20 εκατοστά) είδαμε ότι έστω και οριακά το κουτί μπορεί να τα φιλοξενήσει.
Στη συνέχεια με τον τρόπο που είδαμε στο βίντεο εγκαταστήσαμε τον ssd.
Στις δέστρες πατώματος πιάσαμε τα καλώδια ενώ από τη φωτογραφία που ακολουθεί βλέπουμε ότι πέρα απο αφαιρούμενο, το cage δίσκων είναι και μετατοπίσιμο. Κάτι που δε χρειάστηκε να κάνουμε.
To DVD πήρε και αυτό με τη σειρά του τη θέση του χρησιμοποιώντας τον tool free μηχανισμό εγκατάστασης, o οποίος θα θέλαμε να κρατάει πιο σταθερά τη συσκευή στη θέση της.
Αφού πιάσαμε τα καλώδια στις δέστρες και πριν τοποθετήσουμε το motherboard tray, φροντίσαμε να έχουμε στο μέσο των ανεμιστήρων τα βασικά καλώδια 24pin και 6pin, καθώς αν δεν γινόταν, τότε το πέρασμά τους μετά την εγκατάσταση του motherboard tray θα ήταν πονοκέφαλος.
Την τοποθέτηση του motherboard tray την είδαμε στο βίντεο με τη διαφορά ότι εδώ εγκαταστήσαμε και τη ψύκτρα και το CPU cut out λειτούργησε υποδειγματικά.
Σε αυτό εδώ το στάδιο μετρήθηκε και το μέγιστο ύψος αερόψυκτρας που μπορεί να μπει στο εσωτερικό του Cooler Master HAF XB και σε συνδυασμό με το εξόγκωμα της οροφής το μέτρο μας έδειξε 18 εκατοστά.
Οι δέστρες στα πλαϊνά που συρταρώνεται το motherboard tray μας φάνηκαν αρκετά χρήσιμες.
Τέλος τη θέση της πήρε και η κάρτα γραφικών μας όπου αρχικά φάνηκε να υπάρχει ένα θέμα με τα 6pin PCI καλώδια. Όπως αποδείχθηκε όμως, το εξόγκωμα της οροφής έδωσε για μία ακόμα φορά τη λύση.
Τέλος όλα έτοιμα για να προχωρήσουμε στις μετρήσεις μας.
Μέτρηση θερμοκρασιών θορύβου και "στατικής" πίεσηςΑρχικά ας δούμε τι γίνεται με τις θερμοκρασίες του υλικού που τοποθετήσαμε στο εσωτερικό του Cooler Master HAF XB.
Εδώ να σημειώσουμε τα εξής:
- Το στρεσάρισμα του επεξεργαστή έγινε με το OCCT ver. 4.4.0 και πιο συγκεκριμένα το CPU:LINPACK για τον συνολικό χρονικό διάστημα των 15 λεπτών, με Idle Periods 1 λεπτό και 5 λεπτά κατά την αρχή και το τέλος του test αντίστοιχα.
- To στρεσάρισμα της κάρτας γραφικών έγινε με το Furmark ver. 1.11.0 για 5 λεπτά σε ανάλυση 1280x760 και με επιλογές στα Options, Dynamic Backround και Burn in, ενώ το anti-aliasing έμεινε στο off.
- Και ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών βρίσκονταν σε stock συχνότητες
- H ελάχιστη θερμοκρασία των σκληρών δίσκων λήφθηκε μετά από τη λειτουργία του συστήματος σε κατάσταση ηρεμίας για μισή ώρα.
- Τέλος η θερμοκρασία δωματίου κατά την διάρκεια των τεστ ήταν στους 24°C
Στις θερμοκρασίες το Cooler Master HAF XB, μπορώ να πω ότι τα πήγε περίφημα, με εξαίρεση τις θερμοκρασίες στις θέσεις 3,5", κάτι που άλλωστε το περίμενα. Πλέον έχω αρχίσει και "μυρίζομαι" τα κουτιά που έχουν καλό airflow όπως σας είπα και στο προηγούμενο review.
Ας το δούμε όμως απέναντι σε άλλα κουτιά και ας ξεκινήσουμε από την idle κατάσταση.
Σε αυτό το στάδιο δε μπορούμε να δούμε και πολλά όπως είναι φυσικό αν και δείχνει μία τάση να κρατάει χαμηλές θερμοκρασίες. Δυστυχώς με επιβεβαίωσε στις θέσεις δίσκων.
Τι γίνεται όμως στο πραγματικό τεστ; Σε Load έδειξε να μη μασάει και να συναγωνίζεται κορυφαία κουτιά στο θέμα θερμοκρασιών σε κάρτα γραφικών αλλά και επεξεργαστή. Στους δίσκους όμως δυστυχώς συνεχίζει η ίδια κατάσταση.
Το πήγαμε λίγο παραπάνω όμως και το σύστημα υπερχρονίστηκε. Ο επεξεργαστής μας ανέβηκε στα 4GHz και μάλιστα για να αυξήσουμε και άλλο την εκλυόμενη θερμότητά του, ανεβάσαμε το VCore. Βέβαια, το κρατήσαμε μέσα στα όρια που δίνει η Intel.
Το Cooler Master HAF XB σε idle δείχνει να ακολουθεί, αν και με τους δίσκους να βαράνε κόκκινα.
Κατά το load του συστήματος επιβεβαίωσε τα αρχικά HAF με μόνο παράπτωμα τις θερμοκρασίες στις θέσεις 3,5".
Τελευταίο εμπόδιο για το κουτί είναι οι μετρήσεις θορύβου. Το db meter μας, στάθηκε απέναντι από το κουτί πάνω σε τρίποδο και σε απόσταση ενός μέτρου από αυτό. Οι μετρήσεις έγιναν ξημερώματα με κλειστές πόρτες και παράθυρα, για να περιοριστούν όσο ήταν δυνατόν οι επιδράσεις από το περιβάλλον.
Από τα έως τώρα reviews και τις μετρήσεις μας με το παραπάνω db meter, έχει γίνει κατανοητό ότι, οτιδήποτε πάνω από τα 40db, αρχίζει να γίνεται αισθητό. Και οτιδήποτε που περνάει τα 42-43db, ενοχλητικό.
Το κουτί ήταν πραγματικό αεροπλάνο. Είτε το σύστημα ήταν σε Idle είτε σε Load κατάσταση, ο θόρυβος ήταν πολύ παραπάνω από απλά αισθητός.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι, στην απόλυτη ησυχία του δωματίου μας και πριν καν πατήσουμε το Power on του κουτιού, το db meter έδειξε 33,8dbΑ. Αυτό για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης.
Κλείνοντας και αυτό το κομμάτι από το σημερινό μας review, κάναμε έναν έλεγχο της "στατικής" πίεσης του κουτιού. Αυτό το βήμα έγινε πριν εγκαταστήσουμε hardware στο εσωτερικό του. Ακολουθώντας ευλαβικά το άρθρο Simple, PC-case Static Pressure Indicator (Home made) το αποτέλεσμα έδειξε θετική πίεση, κάτι απολύτως φυσιολογικό με δύο ανεμιστήρες εισαγωγής αέρα.
Στήσιμο υδρόψυξης και μικρές παρεμβάσειςTo στήσιμο της υδρόψυξης δεν επιφύλασσε κάποιες εκπλήξεις καθώς οι επιλογές είναι περιορισμένες. Το μόνο που έγινε ήταν ουσιαστικά μια επιβεβαίωση του αν όντως μπορεί να φιλοξενήσει δύο ψυγεία.
Στο θέμα του custom watercooling συστήματος της παρουσίασης, έχουμε να αναφέρουμε τα παρακάτω.
Το ψυγείο στο μπροστινό μέρος είναι 2x120mm, πάχους 30mm και έχει εγκατασταθεί με μία σειρά ανεμιστήρων.
Το ψυγείο στο πίσω μέρος είναι 1x120mm, πάχους 45mm και έχει εγκατασταθεί με έναν ανεμιστήρα.
Σαν παρατήρηση αυτό που έχουμε να πούμε είναι να μην επιλέξετε ψυγείο πάνω από 45mm στο μπροστινό μέρος, καθώς πέρα απο το περιορισμό στη κάρτα γραφικών σας, θα έχετε και θέμα με το πέρασμα του 24pin καλωδίου.
Ο απολογισμός
Ένα ακόμα review έφτασε στο τέλος του και ένας ακόμα επίλογος, είναι έτοιμος να γραφτεί.
Μετά από μία βιντεοπαρουσίαση, τις μετρήσεις θερμοκρασιών, θορύβου αλλά και πίεσης και τέλος με το στήσιμο μιας υδρόψυξης, ήρθε η ώρα να αναλύσει η γράφουσα τις σκέψεις της.
Το σημερινό κουτί με άφησε με μια γλυκιά γεύση, ειδικά όταν είδα ότι η Cooler Master έβγαλε μία νέα έκδοση του κουτιού και διόρθωσε κάποιες από τις αμαρτίες του παρελθόντος. Σίγουρα θα ήθελα να δω και άλλες διορθώσεις, άλλα είμαι από τα άτομα που πιστεύουν στο ένα βήμα τη φόρα.
Το HAF XB αρχικά έδειξε ότι του αξίζουν τα αρχικά HAF (High Air Flow) τουλάχιστον όσον αφορά το θέμα των θερμοκρασιών κάρτας γραφικών αλλά και επεξεργαστή. Θα ήθελα να δω και ένα ανεμιστήρα στο κάτω μέρος, έτσι ώστε οι μηχανικοί δίσκοι να μπορούν να κρατηθούν σε πολύ καλύτερες θερμοκρασίες καθώς δεν βοηθάει η θετική πίεση του κουτιού στο να δημιουργηθεί ένα ρεύμα στο κάτω διάζωμα. Εκεί άλλωστε ήταν η αχίλλειος πτέρνα του σημερινού κουτιού, μαζί με τους θορυβώδεις ανεμιστήρες. Τους δεύτερους -όπως είδαμε στη σημερινή παρουσίαση- η εταιρία τους αντικατέστησε στην νέα έκδοση του κουτιού -aka EVO- αλλά το πρώτο θέμα, κατά τη γνώμη μου και χωρίς να έχω δει το νέο κουτί, θα παραμένει.
Μου άρεσε πολύ το αφαιρούμενο motherboard tray. Είναι ένα χαρακτηριστικό που δε το βλέπουμε συχνά και όταν το βλέπουμε, απλά το επικροτούμε.
Επίσης μου άρεσε το hot swap στη πρόσοψη, καθώς πολλοί από εμάς θέλουμε άμεση πρόσβαση στους δίσκους μας και φυσικά οι χειρολαβές στο πλάι που κάνουν τη μεταφορά του παιχνίδι.
Μου άρεσαν οι πολλές δέστρες στο κάτω μέρος και σε συνδυασμό με τα πολλά δεματικά με τα οποία εξοπλίζει η εταιρία το κουτί, έκαναν το cable management εύκολη υπόθεση.
Πράγματα τα οποία θα ήθελα να δω διαφορετικά είναι σίγουρα κάποια φίλτρα αέρα στα πλαϊνά, περισσότερες θέσεις για ανεμιστήρες στην οροφή, επιτέλους κάποιες χειρόβιδες είτε πλαστικές, είτε εξοπλισμένες με ροδέλες για τη προστασία της βαφής και σίγουρα περισσότερες θέσεις για 3,5" δίσκους, αλλά και πιο ήσυχους ανεμιστήρες. Κακά τα ψέματα έξι θέσεις για 2,5" δίσκους είναι ακόμα περιττές. Εδώ βέβαια στη νέα έκδοση του κουτιού, έχουμε και τη διόρθωση, καθώς θα μπορέσουμε στο εσωτερικό να εγκαταστήσουμε έως και τέσσερις δίσκους 3,5" και θα είναι εξοπλισμένο το κουτί με πιο ήσυχους ανεμιστήρες.
Κλείνοντας το Cooler Master HAF XB κοστίζει 94,64€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ -τη στιγμή που γράφεται το παρόν review- και τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματά του αναφέρονται παρακάτω:
Πλεονεκτήματα
- Καλή ποιότητα βαφής και κατασκευής.
- Αφαιρούμενο motherboard tray.
- Χειρολαβές για εύκολη μεταφορά.
- Αρκετός χώρος για την εγκατάσταση οποιασδήποτε αερόψυκτρας και κάρτας γραφικών.
- Μεγάλο Backplate CPU cut out.
- Πολύ καλές θερμοκρασίες σε κάρτα γραφικών αλλά και επεξεργαστή.
- Tool free μηχανισμοί για την εγκατάσταση του Hardware.
- Hot swap στη πρόσοψη.
- Μαύρα καλώδια στο front panel, αλλά και στους προεγκατεστημένους ανεμιστήρες.
- Έτοιμοι χώροι για το στήσιμο υδρόψυξης.
- Αναλυτικό manual.
- Δυνατότητα επιλογής έκδοσης με παράθυρο.
- Αρκετά δεματικά καλωδίων στα παρελκόμενα.
Μειονεκτήματα
- Απουσία φίλτρων στα πλαϊνά.
- Καθόλου ικανοποιητικές θερμοκρασίες στους σκληρούς δίσκους.
- Θορυβώδεις προεγκατεστημένοι ανεμιστήρες.
- Θα θέλαμε περισσότερες θέσεις 3,5" (πράγμα που διορθώθηκε).
- Περισσότερες επιλογές για ανεμιστήρες στο top panel.
- Ο μηχανισμός στις θέσεις 5,25" δεν συγκρατεί τη συσκευή σταθερά.
- θα θέλαμε και μερικές θύρες USB 2.0 στο front panel.
Με βάση όλα τα παραπάνω, η γενική βαθμολογία που απέσπασε το Cooler Master HAF XB δεν μπορεί να είναι μικρότερη από:
karmen1983 29/10/2013
Ευχαριστούμε θερμά τη Cooler Master, για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now