Πρόλογος
Όχι δε ζούμε σε ένα deja-vu. Το Raijintek Paean που είχαμε δει μαζί πριν μερικά χρόνια, ήταν απλά ο προκάτοχος και πάνω στον οποίο πάτησε η κατασκευάστρια εταιρία για να φέρει στην αγορά το Paean Premium που θα δούμε σήμερα.
Το πρώτο Paean που είχαμε δει, ήταν ένα "ανοικτό" κουτί ή αν προτιμάτε -μιας και καλύτερα του ταιριάζει- ένα benchtable. Τα χρόνια πέρασαν, feedback πήρε η κατασκευάστρια και προχώρησε σε ένα Lifting αρκετά δραστικό. Η πρώτη και σημαντικότερη διαφορά είναι ότι πλέον δεν μιλάμε για ένα ανοικτό κουτί, αλλά για ένα κουτί με τρία διαμερίσματα, φίλτρα σχεδόν σε όλες τις θέσεις, διαθέσιμο σε δύο χρωματικές εκδοχές, πολλές θέσεις για ανεμιστήρες και ψυγεία και με την ποιότητα που μας έχει συνηθίσει η εταιρία.
Το κουτί όπως θα δούμε και στην συνέχεια απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό, μιας και μιλάμε για ένα full tower με "πιασίματα", που του δίνουν την δυνατότητα να φιλοξενηθεί ένα πολύ καλό σύστημα υδρόψυξης στο εσωτερικό του. Δύσκολα θα γίνει το κουτί κάποιου που θέλει απλά να βάλει μία αερόψυκτρα πάνω στην μητρική του και να πατήσει το κουμπί Power για να παίξει WoT με τον @astrolabos. Αλλά ας τα δούμε αναλυτικά στην πορεία της σημερινής παρουσίασης.
Χαρακτηριστικά προϊόντος
Ας ξεκινήσουμε από τα χαρακτηριστικά του προϊόντος που μπορούμε να τα δούμε αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί και είναι όπως ακριβώς αυτά εμφανίζονται στον ιστότοπο της κατασκευάστριας.
Το προϊόν διατίθεται σε δύο χρωματικές εκδοχές. Στην σημερινή παρουσίαση θα δούμε από κοντά την λευκή, αλλά όποιος το θέλει στο πιο σοβαρό του, υπάρχει και σε μαύρη έκδοση. Η εγγύησή του -όπως συμβαίνει και με όλα τα κουτιά της εταιρίας άλλωστε- είναι διετής και η τιμή του την στιγμή που γράφονται αυτές εδώ οι γραμμές είναι 274.50€ για την λευκή και 268.00€ για την μαύρη, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Στις τιμές που αναφέρουμε, δεν συμπεριλαμβάνονται τα μεταφορικά έξοδα για να έρθει στην πόρτα σας.
Και ας πάρουμε μία πρόγευση από ένα video που έχει ανεβάσει η Raijintek στο κανάλι της στο youtube!
Συσκευασία και περιεχόμενα
H συσκευασία του κουτιού είναι "κοντόχοντρη" θα μπορούσε να πει κάποιος με μία πρώτη ματιά. Από την συσκευασία και μόνο προετοιμαζόμαστε να δούμε ένα κουτί με διαστάσεις έξω από τα συνηθισμένα και ο λόγος είναι, ότι μιλάμε για κουτί με τρία διαμερίσματα, όπου το τροφοδοτικό αντί να φιλοξενηθεί στο κάτω μέρος -όπως συμβαίνει στο μεγαλύτερο ποσοστό των κουτιών που υπάρχουν στην αγορά- φιλοξενείται πίσω από το motherboard tray.
Στην τρίτη φωτογραφία που ακολουθεί υπάρχει ένα τυπογραφικό λάθος που θα το δούμε στην συνέχεια καθώς σε καμία περίπτωση το maximum CPU cooler height δεν είναι 85mm αλλά το διπλάσιο.
Η συσκευασία από έξω όπως είδαμε δεν διεκδικεί δάφνες αισθητικής αλλά εσωτερικά βλέπουμε μία προστασία που σπάνια συναντάμε σε συσκευασίες κουτιών υπολογιστών. Πέρα από το κλασικό αφρώδες υλικό και την νάυλον σακούλα βλέπουμε και επιπλέον προστασία μέσω μεγάλων κυψελών αέρα.
Και εδώ η πρώτη μας ματιά στο Raijintek Paean Premium. Διακρίνουμε τα δύο τζάμια σε πρόσοψη και αριστερό πλαϊνό με αυτό της πρόσοψης να είναι ελαφρά φιμέ.
Εντός του κουτιού βρήκαμε ένα quick start guide και τα διάφορα αναλώσιμα που θα μας χρειαστούν κατά την συναρμολόγηση του υπολογιστή μας.
Εξωτερικό Μέρος
Το κουτί έφτασε στα χέρια μας σε άριστη κατάσταση και ήρθε η ώρα να ρίξουμε τις πρώτες διερευνητικές ματιές μας. Η έκδοση που παραλάβαμε είναι η λευκή και το πρώτο πράγμα που μας έκανε εντύπωση είναι τα πολλά σημεία για την διέλευση αέρα. Διακρίνουμε δύο σημεία στο κάτω μέρος των πλαϊνών, άλλα δύο σχεδόν σε όλο το πάνω μέρος του δεξιού πλαϊνού και μέσω του τζαμιού στο αριστερό πλαϊνό βλέπουμε θέση για ανεμιστήρα στο πίσω μέρος του εσωτερικού.
Η πρόσοψη όπως και όλο το κουτί χαρακτηρίζεται από αυστηρές γραμμές. Το τζάμι της πρόσοψης είναι ελαφρά φιμέ και μας δίνει μία αρκετά καλή αίσθηση του τι συμβαίνει εσωτερικά. Στα δεξιά υπάρχει μία λευκή λωρίδα από αλουμίνιο, δημιουργώντας μία αντίθεση με την σκούρα γυάλινη επιφάνεια. Η λωρίδα αυτή συνεισφέρει οπτικά καθώς "κλέβει" αρκετούς πόντους όσον αφορά τις διαστάσεις του κουτιού. Το κουτί φαίνεται πιο καλλίγραμμο και ας έχει πλάτος ούτε λίγο ούτε πολύ 31cm.
Στο πάνω μέρος αυτής της λωρίδας εντοπίζουμε και το Front panel που αποτελείται από το κουμπί Power, δύο θύρες USB 3.0, μία θύρα USB type C και δύο mini jack για μικρόφωνο και ακουστικά. Υπάρχει απουσία κουμπιού Reset και HDD activity LED.
Στα κάτω διαζώματα βλέπουμε το ίδιο pattern που υπάρχει σε όλο το εξωτερικό στις θέσεις εισόδου και εξόδου αέρα και φυσικά το λογότυπο της κατασκευάστριας εταιρίας.
Εκτελούμε την πρώτη περιστροφή και αντικρίζουμε την αριστερή πλευρά. Συνήθως εδώ συναντάμε είτε ένα μεταλλικό side panel, είτε ένα από τζάμι. Στο σημερινό κουτί έχουμε ένα από τζάμι, αλλά έχουμε ένα ακόμα αφαιρούμενο που εσωτερικά του φαίνεται να υπάρχει ένα μεταλλικό φίλτρο. Οπότε μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι εσωτερικά θα κρύβονται κάποιες θέσεις για ανεμιστήρες.
Πηγαίνοντας στην πίσω πλευρά του κουτιού αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε την ιδιαιτερότητα του σημερινού κουτιού. Στη θέση που συνήθως είναι το τροφοδοτικό (τέρμα κάτω), βλέπουμε μασίφ επιφάνεια μετάλλου και η θέση για το τροφοδοτικό έχει βρεθεί στο μέσο και αριστερά με κατακόρυφο προσανατολισμό.
Οπότε έχουμε ένα κουτί με τρία διαμερίσματα στο εσωτερικό του. Το δεξιό επάνω είναι το εσωτερικό που θα υποδεχτεί το Hardware (μητρική, κάρτα γραφικών κλπ) και φέρει τη θέση I/O μία θέση για 120mm ανεμιστήρα και 8 PCI slots, το αριστερό που είναι πίσω από το motherboard tray θα φιλοξενήσει το τροφοδοτικό και το τέρμα κάτω θα μας δείξει η συνέχεια.
Το δεξιό πλαϊνό αποτελείται και αυτό όπως και το αριστερό από δύο αφαιρούμενα τμήματα. Το επάνω που θα μας χαρίσει πρόσβαση στο διαμέρισμα με το τροφοδοτικό, φέρει επάνω του δύο ορθογώνια διάτρητα τμήματα με φίλτρο εσωτερικά και το κάτω είναι ίδιας φιλοσοφίας και σχεδιασμού με αυτό που είδαμε στο αριστερό πλαϊνό.
Τα κάτω "διαμερίσματα" αποκαλύπτονται αν ξεβιδώσουμε δύο χειρόβιδες από κάθε μεριά και τραβήξουμε προς τη μεριά του φακού. Εντός βλέπουμε δύο θέσεις για να εγκατασταθούν έξι ανεμιστήρες 120mm. Όπως θα δούμε και στην πορεία σε αυτές τις θέσεις το κουτί μπορεί να φιλοξενήσει ταυτόχρονα δύο ψυγεία 360.
Τα πλαϊνά φέρουν μαγνητικά φίλτρα εσωτερικά για την προστασία ενάντια στη σκόνη, τα οποία "συρταρώνουν" μέσα στην ειδική διαμόρφωση που έχει γίνει στη λαμαρίνα.
Και παρακάτω βλέπουμε μία πιο ολοκληρωμένη άποψη της μία εκ των δύο θέσεων για 3x120mm ανεμιστήρες. Δεξιά και αριστερά βλέπουμε τέσσερις βίδες. Το ίδιο συμβαίνει και στην άλλη μεριά του κουτιού. Ξεβιδώνοντας τις βίδες, μπορούμε να πάρουμε στα χέρια μας το μεταλλικό κομμάτι που μπορεί να φιλοξενήσει τους ανεμιστήρες για να έχουμε μία πιο εύκολη εγκατάσταση. Για να είμαι ειλικρινής κατά την εγκατάσταση των δύο ψυγείων δεν χρειάστηκε να τα βγάλω. Η άνεση χώρου, όπως θα δούμε και στη συνέχεια, είναι τόση που απλά το παρακάτω χαρακτηριστικό είναι ένα ακόμα "εξτραδάκι".
Η απόσταση που έχει η θέση για ανεμιστήρες μέχρι το πλαϊνό είναι 4cm κάτι που υποδηλώνει ότι οι ανεμιστήρες μπορούν να εγκατασταθούν στη μεριά που μετράει ο χάρακας παρακάτω και αν ο χρήστης επιθυμεί να βάλει και ψυγείο τότε το ψυγείο θα βρίσκεται εντός της διαμόρφωσης 3x120.
Ας πιάσουμε το ρετιρέ και να δουμε την οροφή του Raijintek Paean Premium. Στην οροφή βλέπουμε θέσεις είτε για 3x120mm ανεμιστήρες, είτε για 2x120mm και διακρίνουμε εσωτερικά φίλτρο που θα το δούμε από κοντά, κατά την πλοήγησή μας στο εσωτερικό του κουτιού.
Από το "ρετιρέ" πάμε στο "ισόγειο" όπου βλέπουμε ότι όλο το κάτω μέρος του κουτιού είναι διάτρητο χωρίς να υπάρχει παρουσία φίλτρου. Από την μία είναι κατανοητό μιας και οι δύο θέσεις 3Χ120mm που είδαμε πριν στο κάτω διαμέρισμα του κουτιού θα είναι για εισαγωγή αέρα, οπότε τοπικά θα υπάρχει σίγουρα θετική πίεση. Αν όμως ο χρήστης επιλέξει οι ανεμιστήρες του ενός ψυγείου να βάζουν και του άλλου να βγάζουν, τότε τοπικά μπορεί να έχουμε αρνητική πίεση. Συνεπώς, στην τιμή που διατίθεται το προϊόν και φέροντας την λέξη Premium στην ονομασία θα έπρεπε να υπάρχει και να επιλέξει ο χρήστης ανάλογα την διάταξή του πως θα πράξει με αυτό.
Και κάπως έτσι τελείωσε μία γρήγορη γνωριμία με τον εξωτερικό κόσμο του Raijintek Paean Premium.
Εσωτερικό Μέρος
Πάμε τώρα στον εσωτερικό κόσμο και φυσικά για να γίνει αυτό ακολουθούμε την πιο τυπική διαδικασία αφαίρεσης πλαϊνού. Ξεβιδώσαμε δύο χειρόβιδες και τραβήξαμε προς τα αριστερά όπως κοιτάει ο φακός στην παρακάτω φωτογραφία. Το πλαϊνό είναι από tempered glass πάχους 4mm και με ειδική επεξεργασία στα σόκορα (ροντέ) για να μην κόβει. Περιμετρικά εντοπίζουμε λωρίδες μετάλλου που φέρουν πάνω τους τις κατάλληλες υποδοχές για να κουμπώσει το πλαϊνό πάνω στον σιδερένιο σκελετό του κουτιού.
Και εδώ η πρώτη ολοκληρωμένη ματιά στον εσωτερικό κόσμο του Raijintek Paean Premium, τόσο στο πάνω όσο και στο κάτω διαμέρισμα.
Η πρόσοψη -που φέρει και αυτή tempered glass 3mm πάχους αυτή τη φορά- από την εσωτερική μεριά μας αποκαλύπτει την ύπαρξη μία χειρόβιδας. Αν ξεβιδωθεί δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχο να αφαιρέσει το τζάμι της πρόσοψης για τον πιο εύκολο καθαρισμό του, καθώς επίσης να δουλέψει και πολύ πιο άνετα αν θελήσει να εγκαταστήσει ψυγείο ή ψυγεία στο εσωτερικό.
Στο εσωτερικό της οροφής βλέπουμε το μαγνητικό φίλτρο, που είχαμε εντοπίσει ήδη κατά την πλοήγησή μας στο εξωτερικό μέρος του κουτιού, καθώς επίσης και τις θέσεις για ανεμιστήρες. Το φίλτρο είναι ίδιας ακριβώς φιλοσοφίας με τα υπόλοιπα φίλτρα και το μόνο που δεν έχουμε δει, είναι την απόσταση της οροφής από τον πρώτο αποστάτη που είναι 10 ολόκληρα, γεμάτα, μπαμπάτσικα εκατοστά!!!
Στο πίσω μέρος βλέπουμε κάτι που το συναντάμε σπάνια στα κουτιά, που δεν είναι άλλο από μια περίεργη μακρόστενη διαμόρφωση στη πίσω θέση για ανεμιστήρα. Μην ξεγελαστείτε, δεν ειναι διπλή αυτή η θέση, απλά δίνει την δυνατότητα στον ανεμιστήρα που θα εγκαταστήσουμε στο πίσω μέρος, να έχει ένα εύρος στην τελική θέση εγκατάστασης.
Κάτω από την θέση για ανεμιστήρα συναντάμε 8 διάτρητα PCI slots, τα οποία δεν διαθέτουν χειρόβιδες.
Στο κάτω μέρος του πάνω διαμερίσματος, συναντάμε αρκετές χειρόβιδες.
Οι χειρόβιδες που έχουν σημειωθεί με πορτοκαλί βελάκια, δίνουν την δυνατότητα στο μεταλλικό Bracket με τις δύο εγκοπές να μετακινηθεί είτε προς τα δεξιά, είτε προς τα αριστερά. Από τις εγκοπές αυτές ο χρήστης μπορεί να περάσει τις σωλήνες της υδρόψυξής του, αρκεί αυτές να μην ξεπερνάνε σε διάμετρο τα 23mm. Αρκετά καλή και άνετη σαν απόσταση.
Οι χειρόβιδες που έχουν σημειωθεί με γαλάζια βελάκια δίνουν την δυνατότητα στον χρήστη να αφαιρέσει εντελώς το μεταλλικό διαχωριστικό, με αποτέλεσμα να μπορέσει να δουλέψει άνετα στο κάτω διαμέρισμα στην περίπτωση εγκατάστασης δύο ψυγείων.
Απλός, έξυπνος και πρακτικός σχεδιασμός από μεριάς της κατασκευάστριας.
Στην καρδιά του εσωτερικού που θα υποδεχτεί την μητρική και το υπόλοιπο Hardware δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε "μα που είναι τα grommets;;;".
Ναι έχουμε ένα πολύ μεγάλο CPU cut out, ένα πολύ ευρύχωρο κουτί, δεξιά μία ακόμα θέση για τριπλό ψυγείο ή απλά 3x120mm ανεμιστήρες, αλλά σε κουτί που όπως ανέφερα και πιο πριν, η λέξη Premium συναντάται στην περιγραφή του, δεν μπορεί να μην έχει grommets στις οπές διέλευσης των καλωδίων.
Όπισθεν ολοταχώς με μία γενική εικόνα του πίσω μέρους...
Προς την μεριά της πρόσοψης βλέπουμε τις πλακετούλες του front panel. Η ποιότητα κολλήσεων ειναι πολύ καλή, όπως και η αφαίρεση και αντικατάσταση τους σε περίπτωση αστοχίας πολύ εύκολη, αλλά και πάλι λόγω του Premium μου λείπει ένα "καπό".
Προς το κέντρο βλέπουμε το HDD bracket. Κάτω και αριστερά υπάρχει μια μεγάλη οπή για να περαστούν τα καλώδια ανεμιστήρων και τροφοδοτικού και η στήριξή του γίνεται με επτά βίδες στο σύνολο σημειωμένες με πορτοκαλί βέλη. Στις επάνω οπές με την περίεργη διαμόρφωση τοποθετούνται οι δίσκοι, όπως ακριβώς και σε άλλα μοντέλα της εταιρίας που έχουμε δει μαζί στο παρελθόν.
Μόλις ξεβιδωθούν οι βίδες, που καλό είναι να τις προσέχετε καθώς δεν υπάρχουν spare στο σακουλάκι με τα παρελκόμενα, παίρνουμε στα χέρια μας το bracket. Δεν είναι κάτι σπουδαίο αλλά είναι απολύτως λειτουργικό. Θα φιλοξενήσει τους δίσκους και θα κρύψει την πλεξουδα των καλωδίων του τροφοδοτικού χαρίζοντας ένα πιο καθαρό look στο πίσω μέρος.
Πάμε σε κάποιες σημαντικές μετρήσεις στο πίσω μέρος για να δουμε τι λέει απο χώρο το κουτί όσον αφορά την διαχείριση των καλωδίων. Σε όλο το πίσω μέρος της μητρικής ξεπερνάει τα 10cm, πράγμα λογικό καθώς εκεί φιλοξενείται το τροφοδοτικό και στο πίσω μέρος της θέσης 3x120mm, ξεπερνάει τα 6cm. Πραγματικά δε νομίζω να χρειαστεί κάποιος, πέρα από ψυχαναγκαστικούς λόγους, να ασχοληθεί καν με τα καλώδια στο πίσω μέρος. Σας το υπογράφω ότι το πλαϊνό θα κλείσει με περίσσια άνεση
Εγκατάσταση Συστήματος
Το σύστημα που θα φιλοξενήσει το Raijintek Paean Premium είναι γνωστό και παρακάτω αναφέρονται τα επιμένους κομμάτια του.
Η εγκατάστασητου συστήματος δεν έκρυβε καμία έκπληξη. Εξάλλου έχει φανεί από τις τόσες φωτογραφίες ότι δεν είναι ένα κουτί που θα "ιδρώσει" με ένα τυπικό σύστημα που στηρίζεται σε αερόψυκτρες. Είναι ένα κουτί καθαρά σχεδιασμένο για να φιλοξενήσει ένα extreme σύστημα υδρόψυξης και η άνεση που προσφέρει στον κάτοχο είναι κυριολεκτικά εντυπωσιακή
Αυτός είναι και ο λόγος που στη σημερινή παρουσίαση δεν θα δούμε το σύστημα δοκιμών απλά εγκατεστημένο στο εσωτερικό και ούτε θα επιλέξουμε να προβούμε σε μετρήσεις. Πραγματικά δεν θα έχει κανένα νόημα απολύτως, καθώς από τη μία δεν φέρει προεγκατεστημένους ανεμιστήρες, οπότε η ροή αέρα θα προσαρμοστεί ανάλογα τη φορά που θα επιλέξει ο κάθε ένας να δώσει με τους ανεμιστήρες, τον τύπο των ανεμιστήρων κλπ. Το πιο βασικό βέβαια, είναι ότι δεν αξίζει η αγορά του συγκεκριμένου κουτιού για συστήματα αέρα. Οπότε, καλό είναι να δούμε τι μπορεί να φιλοξενήσει από τον "υγρό κόσμο".
Τι χωράει στο εσωτερικό
Παρόλα αυτά όμως αφού εγκαταστάθηκε το hardware και είδαμε ότι όλα βαίνουν πολύ καλώς, παρακάτω ακολουθούν οι μετρήσεις για το τι μπορεί να χωρέσει. Και όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες παρακάτω, οι τιμές που δίνει η κατασκευάστρια είναι αρκετά "σεμνές" σε σχέση με τις πραγματικές.
Εγκατάσταση Υδρόψυξης
Η εγκατάσταση ψυγείων ξεκίνησε από την οροφή. Για την οροφή επιλέξαμε ένα ψυγείο 360mm πάχους 45mm με μία σειρά ανεμιστήρων. Φυσικά άνετα μπορεί να πάρει διάταξη push pull κάτι που φάνηκε και από τα 10cm που είχαμε δει ως απόσταση της οροφής από τον πρώτο αποστάτη.
Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει ένα ακόμα πλεονέκτημα που προσφέρει το κουτί που το έχουμε ήδη επισημάνει και δεν είναι άλλο από την ευκολία που προσφέρει στον χρήστη να φτάσει στα δύσκολα σημεία. Με την αφαίρεση του τζαμιού βλέπουμε από τη μεριά της πρόσοψης το πόσο εύκολα μπορεί να βιδώσει κάποιος τα ρακόρ και στη συνέχεια να εγκαταστήσει και τις σωληνώσεις.
Πάμε στην επόμενη θέση για ψυγείο 360mm που βρίσκεται στα δεξιά του motherboard tray.
Εδώ σε αντίθεση με την οροφή, μάλλον αποτελεί μονόδρομο η εγκατάσταση του ψυγείου με τα ρακόρ προς τα πάνω. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις χειρόβιδες που συγκρατούν το μεταλλικό αφαιρούμενο τμήμα, που μας δίνει πρόσβαση στο κάτω διαμέρισμα.
Κάποιος θα αναρωτηθεί. "Ναι αλλά με ένα ψυγείο ήδη εγκατεστημένο στην οροφή πάχους 45mm θα μπορέσει να εγκατασταθεί και ένα ψυγείο στη θέση δίπλα στο motherboard tray και ταυτόχρονα τα ρακόρ να είναι προς τα πάνω;
Η απάντηση είναι 100% ναι αν επιλέξετε ένα ψυγείο 30mm πάχους για τη θεση δεξιά του motherboard tray και 90% αν επιλέξετε ένα ψυγείο 45mm πάχους όπως εμείς. Το 10% το αφήνουμε, καθώς έχει να κάνει περισσότερο με το συνολικό ύψος των ρακόρ. Στην παρουσίαση τα ρακόρ που φαίνονται είναι τα Alphacool 13/10 Compresion fittings.
Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε ότι η εταιρία γι' αυτή τη θέση εχει υπολογίσει να χωράει ακριβώς το compo ACHERON 360.
Στο πίσω μέρος δεν είχαμε κανένα πρόβλημα απολύτως να εγκαταστήσουμε ένα ακόμα ψυγείο 120mm και πάχους 45mm με έναν ανεμιστήρα. Όπως βλέπουμε και στη φωτογραφία που ακολουθεί, το κουτί μπορεί να πάρει στην οροφή ψυγείο πάχους 45mm σε διάταξη push-pull με ταυτόχρονη εγκατάσταση μονού ψυγείου στο πίσω μέρος. Απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό, είναι το μονό ψυγείο να είναι compact διαστάσεων όσων αφορά το πάνω του μέρος (τμήμα με βέλος).
Στο κάτω μέρος όπου υπάρχουν δύο θέσεις για ψυγεία 360mm, τα πράγματα ήταν εξίσου άνετα. Το ένα ψυγείο έχει πάχος 30mm και το άλλο 45mm με μία σειρά ανεμιστήρων. Στον χώρο ανάμεσα στα δύο ψυγεία που έμεινε και ανέρχεται στα 14,5cm, μπορεί να τοποθετηθεί ένα compo res+tank και να ολοκληρώσει το κύκλωμά ο κάτοχος.
Καθαρό πλάτος το κάτω διαμέρισμα έχει 22cm και ύψος 18,2cm, συνεπώς καταλαβαίνετε ότι υπάρχει άνεση και πολλές δυνατότητες για το πως να αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο μέρος του κουτιού.
Έχουμε φτάσει λοιπόν στο σημείο όπου έχουν εγκατασταθεί 3 τριπλά ψυγεία -αν είχαμε και τέταρτο θα χώραγε στη θέση δεξιά του motherboard tray- και ένα ψυγείο 120mm στο πίσω μέρος και όλα αυτά άνετα, χωρίς να στριμωχτούμε πουθενά! Πραγματικά εντυπωσιακός σχεδιασμός για watercooling setup!!
Ο Απολογισμός
Και κάπως έτσι φτάσαμε και στο τέλος της σημερινής παρουσίασης. Ας ξεκινήσουμε από τα πλεονεκτήματα που, όπως είδαμε ήταν πολλά. Αρχικά οι χώροι και οι ευκολίες τόσο στην εγκατάσταση του hardware, όσο και στην εγκατάσταση της υδρόψυξης. Η modular σχεδίαση του κουτιού, προσφέρει εξτρά πόντους στο κομμάτι της χρηστικότητας. Εύκολο αφαιρούμε τζάμι στην μεριά της πρόσοψης, για να έχει ο χρήστης άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε σημεία που σε άλλα κουτιά στριμώχνονται χέρια. Τρία αποσπώμενα τμήματα στο κάτω διαμέρισμα για εύκολη εγκατάσταση ψυγείων, ανεμιστήρων αλλά και σωληνώσεων. Αποσπώμενο HDD plate που πέρα από την ευκολία στην εγκατάσταση των δίσκων, παίζει και τον ρόλο της καλύπτρας για να κρύψει τα καλώδια. Το πίσω μέρος του motherboard tray όπου φιλοξενείται το τροφοδοτικό έχει άπλετο χώρο και δεν θα προβληματίσει κανέναν, όσα καλώδια και αν θελήσει να "στριμώξει".
Στα συν μπορεί με περίσσια άνεση να φιλοξενήσει ταυτόχρονα 4 τριπλά ψυγεία και ένα μονό και μάλιστα τα τρία από τα 4 τριπλά ψυγεία, μπορούν να λειτουργήσουν σε διάταξη push-pull ταυτόχρονα!!
Ε και υπάρχουν και τα πλεονεκτήματα, που έχουν πολλά κουτιά και δεν είναι άλλα από διαθέσιμο ύψος ψύκτρας 18cm, μήκος κάρτας γραφικών 43cm και στη θέση για το τροφοδοτικό βάλτε και 1000άρι δεν θα έχει πρόβλημα!
Στα μειονεκτήματα τώρα παρατηρήσαμε κάποιες ελλείψεις που μοιάζουν με παιδικές ασθένειες. Ένα τόσο Premium κουτί που φέρει τη λέξη Premium και στο όνομα, θα έπρεπε να έχει φίλτρο στο κάτω μέρος, θα έπρεπε να έχει grommets στις οπές διέλευσης των καλωδίων, θα έπρεπε να έχει κάποιες spare βίδες για τα αποσπώμενα τμήματά του και antivibration pads στη θέση για το τροφοδοτικό. Δε θα έπρεπε; Θα έπρεπε!
Ας πιάσουμε και το θέμα τιμής όπου κάποιος θα πει είναι ακριβό. Ναι, είναι ακριβό κουτί δεν διαφωνώ. Αλλά αν αναλογιστεί κανείς το κόστος μόνο της υδρόψυξης που μπορεί να φιλοξενήσει, τότε δεν νομίζω να είναι τόσο ακριβό. Συνεπώς για άλλη μια φορά η παροιμία δείχνει διαχρονική. (Τα ακριβά,,, θέλουν επιδέξιους,,,)
Κάποιος άλλος θα πει, θα έπρεπε να έχει ανεμιστήρες. Προσωπικά θεωρώ σωστό το ότι δεν έχει, γιατί αν είχε 99% θα βλέπαμε πιο αυξημένη τιμή, και επίσης με τόσες θέσεις για ανεμιστήρες, να σημειώσω ότι χωρίς push-pull υπάρχουν συνολικά 13 θέσεις για ανεμιστήρες 120mm, είναι καλό να επιλέξει ο χρήστης τι θα βάλει σε κάθε θέση. Κακά τα ψέματα τέτοιου είδους κουτιά δεν είναι plug and play, αλλά θα δώσει ο χρήστης την πινελιά του και θα επιλέξει που θα βάλει και τι. Θα παίξει ρόλο η απόδοση, αλλά θα παίξει ρόλο στις επιλογές και η αισθητική. Και εκεί είναι περί ορέξεως το πράγμα, οπότε καλά έκανε η εταιρία και το προσφέρει χωρίς ανεμιστήρες.
Σε γενικές γραμμές και εν συντομία, αυτά είδαμε σήμερα. Όποιος ψάχνει κουτί για ψύξη με αέρα, καλά θα κάνει να προσπεράσει και να δει πιο οικονομικές και εξίσου καλές επιλογές. Όποιος όμως ψάχνει κουτί για υδρόψυξη, να κάνει την χάρη στον εαυτό του και να μην προσπεράσει τη σημερινή παρουσίαση του Raijintek Paean Premium.
Παρακάτω σε μορφή λίστας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του σημερινού κουτιού και να υπενθυμίσουμε ότι είναι διαθέσιμο σε δύο χρωματικές εκδοχές, την λευκή της παρουσίασης και την μαύρη με τιμές στην ελληνική αγορά τη στιγμή που γράφεται η παρουσίαση 274.50€ και 268.00€ αντίστοιχα.
- Καλή ποιότητα βαφής και κατασκευής.
- Άπλετος χώρος στο πίσω μέρος για την διευθέτηση των καλωδίων.
- Tempered Glass σε αριστερό πλαϊνό και πρόσοψη.
- Αφαιρούμενα fan και radiator brackets για εύκολη τοποθέτηση.
- Δυνατότητα εγκατάστασης σχεδόν οποιασδήποτε κάρτας γραφικών αλλά και ψύκτρας επεξεργαστή.
- Αρκετές θέσεις για την εγκατάσταση ανεμιστήρων 13x120mm.
- Δυνατότητα εγκατάστασης υδρόψυξης πέντε ψυγείων ταυτόχρονα με 4 εξ' αυτών να είναι ψυγεία 360mm.
- Άνετη εγκατάσταση ψυγείου στην οροφή και δύο στο κάτω μέρος και όλα σε διάταξη push pull.
- Φίλτρα μαγνητικά, αφαιρούμενα και πλενόμενα.
- Αφαιρούμενο cage δίσκων.
- Μεγάλο CPU cut out.
- Δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δύο χρωματικές εκδοχές την μαύρη και την λευκή.
- Απουσία αντικραδασμικά στη θέση για το τροφοδοτικό.
- Απουσία grommets στις οπές διέλευσης των καλωδίων.
- Απουσία φίλτρου στο κάτω μέρος.
- Απουσία HDD activity LED και reset στο front panel.
- Δεν υπάρχουν spare βίδες στα παρελκόμενα για τα αφαιρούμενα τμήματα του κουτιού.
Με βάση τα παραπάνω η βαθμολογία που συγκέντρωσε το Raijintek Paean Premium είναι:
Ευχαριστούμε θερμά την Raijintek για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής
Για το TheLab.gr karmen1983 09/06/2022
- 20
- 1
Recommended Comments
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now