Πρόλογος
Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι το λευκό είναι το νέο μαύρο και ότι βρισκόμαστε στην εποχή της RGB τρέλας. Είναι μία τρέλα μεταξύ αγάπης και μίσους, μιας και είτε έχει φανατικούς υποστηριχτές ή άτομα που απεχθάνονται τον συγκεκριμένο τύπο φωτισμού. Τι να κάνουμε όμως μόδα είναι, οπότε ένα ακόμα review λαμβάνει χώρα σήμερα και το προϊόν που θα σας παρουσιάσουμε είναι λευκό και διαθέτει RGB φωτισμό.
Το όνομα αυτού Corsair iCUE 465X. Το κουτί είναι ένα τυπικό mid-tower, μαζεμένο σε διαστάσεις και με βάρος 8 περίπου κιλά. Διαθέτει RGB controller, ίδιο με αυτόν που είχαμε δει πρόσφατα στο 220T , βγαίνει σε δύο χρωματικές εκδοχές (λευκό και μαύρο) και υπόσχεται ότι θα χωρέσει σχεδόν τα πάντα από άποψη Hardware στο εσωτερικό του.
Χαρακτηριστικά προϊόντος
Πιο αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του προϊόντος αναφέρονται παρακάτω.
Το προϊόν -όπως ήδη αναφέραμε- διατίθεται σε δύο χρώματα, το λευκό και το μαύρο και η τιμή του την στιγμή που γράφονται αυτές εδώ οι γραμμές είναι 137,97€ για την λευκή έκδοση και 144,88€ για την μαύρη έκδοσή του. Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ όχι όμως και τα μεταφορικά. Η δε εγγύηση είναι διετής, όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλα τα κουτιά της κατασκευάστριας.
Συσκευασία και περιεχόμενα
Για μία ακόμα φορά η συσκευασία της Corsair είναι απλή αλλά αναφέρονται όλα όσα θέλει να γνωρίζει ο υποψήφιος κάτοχος για το προϊόν. Ευτυχώς, σταμάτησε και η κατάρα με τους courier και επιτέλους παρέλαβα μία κούτα χωρίς εμφανή χτυπήματα κακομεταχείρισης όπως είχαμε δει στα πρόσφατα reviews.
Φυσικά η προστασία δεν σταματάει στην χαρτόκουτα, αλλά εσωτερικά υπάρχουν δύο χοντρά κομμάτια από αφρώδες υλικό, μαζί με μία νάιλον σακούλα που αγκαλιάζουν το κουτί.
Στο εσωτερικό βρέθηκαν επίσης ένα manual και ένα κουτί με όλα τα παρελκόμενα του κουτιού, που αποτελούνται από 8 κοντές βίδες ανεμιτήρων, 16 βίδες για την μητρική και τους σκληρούς δίσκους, 16 βίδες για ODD και SSD, ένα έξτρα αποστάτη μητρικής, 8 μακριές βίδες ανεμιστήρων, 6 δεματικά καλωδίων, 1 αποστάτη και μία βίδα για Lighting Node Core.
Εξωτερικό Μέρος
Ας προχωρήσουμε όμως και στην ουσία του πράγματος που δεν είναι άλλη από το ίδιο το 465X. Με μία πρώτη ματιά αίσθηση προκαλεί ο σχεδιασμός της πρόσοψης, με τρία σχέδια σε σχήμα Χ μπροστά από τους τρεις προεγκατεστημένους ανεμιστήρες. Η πρόσοψη όπως και το αριστερό πλαϊνό, διαθέτουν tempered glass με μαύρη οριοθέτηση.
Πιο αναλυτικά όσον αφορά τον σχεδιασμό της πρόσοψης, καλό είναι να μείνουμε στο πως ένα κουτί παίρνει αέρα στο εσωτερικό του, όταν αυτή αποτελείται από γυαλί. Η Corsair επέλεξε να απομακρύνει το γυαλί από την πρόσοψη κατά 25mm δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους τρεις ανεμιστήρες με τους οποίους έρχεται εξοπλισμένη, να δώσουν στο εσωτερικό τις απαραίτητες ανάσες για να καταφέρει το κουτί να ψύξει αποτελεσματικά το hardware του χρήστη.
Για να αφαιρεθεί η πρόσοψη θα πρέπει ο χρήστης να ξεβιδώσει τέσσερις βίδες που με την σειρά τους φέρουν ελαστικές ροδέλες στο σημείο επαφής με το γυαλί, για να αποφευχθούν τυχόν συντονισμοί.
Αφού αφαιρεθεί το λευκό πλαστικό της πρόσοψης μαζί με το γυαλί, εσωτερικά βλέπουμε ένα φίλτρο που αποσκοπεί φυσικά στον να εμποδίσει την σκόνη από το να εισέλθει στο εσωτερικό του κουτιού. Το φίλτρο φέρει μία λαβή στο επάνω μέρος για να διευκολύνει τον χρήστη κατά την διαδικασία απεγκατάστασης και επανεγκατάστασης και επίσης περιμετρικά του εντοπίζουμε αρκετούς μαγνήτες που το κρατάνε στον μεταλλικό σκελετό του κουτιού.
Για την σωστή ευθυγράμμιση και επανεγκατάσταση του φίλτρου το κουτί διαθέτει δύο οριζόντιες οπές στο κάτω μέρος, όπου σε αυτές εισέρχονται δύο πλαστικές γλώσσες που υπάρχουν στο κάτω μέρος του φίλτρου. Φυσικά στην φωτογραφία παρακάτω μπορείτε να δείτε και από κοντά τους τρεις RGB ανεμιστήρες που για πρώτη φορά συναντήσαμε στο 220T.
Για να κάνουμε την πρώτη περιστροφή του κουτιού και να κοιτάξουμε το αριστερό πλαϊνό. Εδώ βλέπουμε ουσιαστικά το εσωτερικό του κουτιού, καθώς το εντελώς διάφανο tempered glass με εξαίρεση ένα μαύρο "κάδρο" περιμετρικά του, είναι σαν να λέει στον υποψήφιο κάτοχο του κουτιού, ότι θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο και προσοχή στο στήσιμο του συστήματός του για να είναι όμορφο, καθώς δεν θα μπορέσει να κρύψει τίποτα... κάτω από το χαλί...
Μία λεπτομέρεια που μου άρεσε αρκετά είναι οι τέσσερις μεταλλικές βίδες με κανελάζ που συγκρατούν το χοντρό tempered glass στον σκελετό του κουτιού. Το κανελάζ, επιτρέπει να βιδώσουμε και να ξεβιδώσουμε τις βίδες, χωρίς την χρήση ίσιου κατσαβιδιού. Επίσης, μου άρεσε το γεγονός ότι φέρουν ελαστική ροδέλα για να μην αφήσουν σημάδια επάνω στο γυαλί.
Συνεχίζουμε την βόλτα μας και αντικρίζουμε το πίσω μέρος του κουτιού.
Ξεκινώντας την περιγραφή μας από πάνω και προς τα κάτω, βλέπουμε τη θέση για το I/O shield της μητρικής, στα δεξιά της μία "ορφανή" θέση για 120mm ανεμιστήρα, με τη δυνατότητα να εγκατασταθεί σε διαφορετικά ύψη μέσω των μακρόστενων οπών, λίγο πιο κάτω τα επτά διάτρητα PCI brackets και ακριβώς στα δεξιά τους δύο ακόμα που η εταιρία ορθά χρησιμοποίησε μη διάτρητα brackets, περιορίζοντας την είσοδο σκόνης.
Τέρμα κάτω έχουμε την θέση για το ATX τροφοδοτικό που είναι εξοπλισμένη με ένα πλενόμενο φίλτρο καλής ποιότητας. Η διαδικασία απεγκατάστασης και εγκατάστασης είναι πολύ απλή καθώς το φίλτρο συρταρώνει, όπως θα δούμε και παρακάτω και επίσης με τη βοήθεια δύο γλωσσών κουμπώνει στις δύο οπές που φαίνονται με βέλη στην πρώτη φωτογραφία που ακολουθεί.
Ολοκληρώνουμε την πλήρη περιστροφή του κουτιού και συναντάμε το δεξιό πλαϊνό, για το οποίο δεν έχουμε και πολλά να αναφέρουμε.
Καιρός να φέρουμε τα πάνω κάτω για χάρη της φωτογράφισης και να δούμε αρχικά το κάτω μέρος του κουτιού, που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, προϊδεάζοντας μας για το τι θα βρούμε στο εσωτερικό, ειδικά στο σημείο που είναι το cage δίσκων.
Με την πρώτη ματιά βλέπουμε το αφαιρούμενο, πλενόμενο, συρταρωτό φίλτρο στη θέση του τροφοδοτικού. Η αφαίρεση και η επανατοποθέτηση του φίλτρου είναι μια εύκολη υπόθεση και δεν μας προβλημάτισε κατά την διάρκεια της παρουσίασης.
Στα δεξιά όμως είναι στραμμένο όλο μας το ενδιαφέρον...
Το cage δίσκων λόγω των τεσσάρων βιδών που βλέπουμε είναι σίγουρα αφαιρούμενο και λόγω των τριών πίρων που εντοπίζουμε (κύκλοι στην πρώτη φωτογραφία που ακολουθεί) μας προϊδεάζει για μία εύκολη διαδικασία ευθυγράμμισης των οπών για το βίδωμα.
Δεν εντοπίζουμε όμως άλλες οπές, οπότε δεν μετακινείται κατά πάσα πιθανότητα.
Τα πόδια του κουτιού φέρουν την κλασική πλέον επένδυση με ελαστικό για την απορρόφηση των κραδασμών, αλλά και την προστασία της επιφάνειας πάνω στην οποία θα εγκαταστήσουμε το κουτί.
Πάμε στα "ορεινά" όπου στην οροφή βλέπουμε και πάλι ένα μαγνητικό αφαιρούμενο φίλτρο. Δεν είναι από τα πιο "σφικτά" φίλτρα που έχουμε δει, αλλά όπως έχω αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν, για φίλτρο οροφής όπου κατά κανόνα είναι θέση εξαγωγής αέρα, είναι ότι πρέπει και σίγουρα θα το εκτιμήσουν οι ιδιοκτήτες του κουτιού που έχουν κατοικίδια σπίτι τους.
Κάτω από το φίλτρο βλέπουμε τον σχεδιασμό της οροφής. Διάτρητη σχεδόν στο 90% της σε honeycomb style και δέκα στο σύνολο μακρόστενες οπές για να φιλοξενήσει είτε 2x120mm, είτε 1x140mm ανεμιστήρες με την δυνατότητα μετατόπισης της συστοιχίας δεξιά ή αριστερά. Οι κοινές θέσεις στήριξης των 120mm όσο και αυτές του 140mm ανεμιστήρα , όπως βλέπουμε και στην δεύτερη φωτογραφία που ακολουθεί είναι μετατοπισμένες κατά το δυνατόν πλησιέστερα προς το tempered glass πλαϊνό, ώστε να απομακρύνουν από την μητρική τους ανεμιστήρες και κατ' επέκταση και κάποιο ψυγείο που επιθυμεί να εγκαταστήσει ο χρήστης. Αν αρκεί αυτή η μετατόπιση, θα το δούμε στο κομμάτι της εγκατάστασης υδρόψυξης.
Για το φινάλε του εξωτερικού μέρους αφήσαμε το front panel του κουτιού, που είναι ακριβώς ίδιου με αυτό του 220Τ, το οποίο -ξεκινώντας από αριστερά και προς τα δεξιά- αποτελείται από το power button με το power LED να είναι ενσωματωμένο σε αυτό, δύο θύρες USB3.0, ένα mini jack για μικρόφωνο και ακουστικά και το κουμπί reset. Εδώ να πω ότι θα περίμενα να δω και μία θύρα type C.
Εσωτερικό Μέρος
Για χάρη συντομίας μιας και είμαστε στην εποχή των πιο μικρών και περιεκτικών reviews να αναφέρουμε ότι η πρόσβαση στο εσωτερικό δεν αλλάζει σε σχέση με ότι είχαμε δει στο 220Τ. Και εδώ υπάρχουν 4 βίδες με κανελάζ εξοπλισμένες με ροδέλες και οι υποδοχές επάνω στο κουτί έχουν τις απαραίτητες ελαστικές πατούρες που είχαμε δει και στο προηγούμενο review του 220Τ. Το ίδιο μοτίβο με το 220Τ ακολουθεί και το Tempered glass -πάχους 4mm- έχει υποστεί μία επεξεργασία. Η επεξεργασία αυτή ονομάζεται ροντέ καρέ και αυτό που κάνει, είναι να "σπάει" όλες τις ακμές του τζαμιού, για να μην κόβει τον χρήστη.
Και κάπως έτσι έχουμε την πρώτη φωτογραφία του εσωτερικού χωρίς τις ενοχλητικές για την φωτογράφιση ανακλάσεις του τζαμιού.
Η περιήγηση στο εσωτερικό του κουτιού ξεκινάει από τα δεξιά, όπου αντικρίζουμε την συστοιχία από τους τρεις ανεμιστήρες 120mm που έρχονται προεγκατεστημένοι. Οι ανεμιστήρες φέρουν RGB φωτισμό και σε συνδυασμό με τον Lighting Node Core control που θα δούμε για μία ακόμα φορά να εξοπλίζει κάποιο κουτί της εταιρίας, θα χαρίσουν στον κάτοχο, πολλές επιλογές στο θέμα του φωτισμού του κουτιού του.
H οροφή μπορεί να φιλοξενήσει είτε 2x120mm, είτε 1x140mm ανεμιστήρες, και οι δυο συνδυασμοί είναι μετατοπισμένοι μακριά από την μητρική, με σκοπό να επιτρέψουν την εγκατάσταση ψυγείου. Αυτό βέβαια με απόσταση μόλις λίγο πιο κάτω από 3cm της οροφής από τον πρώτο αποστάτη, μένει να το δούμε κατά την εγκατάσταση υδρόψυξης.
Στο πίσω μέρος βλέπουμε μία ορφανή θέση για 1x120mm ανεμιστήρα με δυνατότητα μετατόπισης προς τα πάνω ή προς τα κάτω και επτά συν δύο PCI slots, όπου δεν μου άρεσε το γεγονός ότι δεν είδα χειρόβιδες.
Στο κάτω μέρος του εσωτερικού από τη μεριά της μητρικής αντικρίζουμε την καλύπτρα του τροφοδοτικού η οποία δεν είναι αφαιρούμενη. Προς την μεριά της μητρικής υπάρχει μόλις μία ορθογώνια οπή για να περαστούν τα καλώδια του front panel και σχεδόν στο κέντρο ένα μαύρο grommet για να περάσετε από εκεί τα καλώδια της κάρτας γραφικών -εφόσον το επιθυμείτε- και στα αριστερά βλέπουμε ένα διάτρητο τμήμα της καλύπτρας σε honeycomb στυλ.
Αυτό δεν έχει γίνει τόσο για να μπορεί να εγκατασταθεί το τροφοδοτικό με τον ανεμιστήρα προς τα πάνω, αλλά για να μπορεί ο χρήστης -εφόσον το θελήσει- να εγκαταστήσει κάποιο fanless τροφοδοτικό και επίσης λειτουργεί ως έξοδος, τόσο του θερμού αέρα από το cage δίσκων -που και αυτό βρίσκεται κάτω από την καλύπτρα- όσο και του κάτω μισού του κατώτερου ανεμιστήρα, ιδιαίτερα αν βάλουμε εμπρός 3x120 AIO radiator.
Τέρμα δεξιά βλέπουμε ότι με τους ανεμιστήρες εγκατεστημένους έχουμε μία απόσταση 37mm για την εγκατάσταση κάποιου ψυγείου.
Τελευταία στάση πριν αφαιρέσουμε το δεξιό πλαϊνό για να δούμε και το πίσω μέρος του κουτιού, είναι ένα κοντινό στο motherboard tray. Με μία πρώτη ματιά όλα φαίνονται να κυλούν σε γνωστά μονοπάτια. Μεγάλο CPU cut out, οπές στο επάνω μέρος για τη διέλευση των καλωδίων και grommets στα δεξιά. Στο κάτω δεξιό μέρος του CPU cut out φαίνεται ένα τμήμα από μία πλακέτα που είναι ο Lighting Node Core Controller που είχαμε δει και σε προηγούμενη παρουσίαση.
Στα δεξιά φαίνονται δύο θέσεις δίσκων και αν επικεντρωθούμε στην κάτω, βλέπουμε πέντε οπές στο κέντρο. Αυτές έχουν να κάνουν με την αλλαγή θέσης του Lighting Node Core Controller -εφόσον ο χρήστης το επιθυμεί- και θα τις δούμε και αμέσως παρακάτω.
Στην φωτογραφία που ακολουθεί βλέπουμε για πρώτη φορά το πίσω μέρος του Motherboard tray.
H διάταξη μας είναι λίγο πολύ γνωστή, ειδικά για όσους από εμάς έχουν διαβάσει τα προηγούμενα reviews. Ο controller μπορεί να μετατοπιστεί σε άλλη θέση για να διευκολύνει το cable management (πρώτη φωτογραφία που ακολουθεί) καθώς υπάρχουν τρεις υποδοχές με σπειρώματα για την σωστή του εγκατάσταση. Όποιος από εσάς δεν έχει ξαναδεί τον Lighting Node Core και θα ήθελε να μάθει κάποια πράγματα παραπάνω, καλό είναι να ρίξει μία ματιά στο review του Corsair 220T.
Ακριβώς κάτω από αυτόν και δεξιά, βλέπουμε δύο brackets για δίσκους 2.5" και τέρμα κάτω το cage δίσκων 3.5". To cage είναι 2 θέσεων, αφαιρούμενο αλλά όχι μετακινούμενο, όπως είδαμε και κατά την βόλτα μας στο εξωτερικό μέρος του κουτιού. Στα δεξιά του είναι η θέση για το τροφοδοτικό που είναι εξοπλισμένη με λαστιχένια τακουνάκια για την απόσβεση τυχόν κραδασμών. Αξίζει φυσικά να σημειώσουμε ότι κατά την εγκατάσταση του τροφοδοτικού ΑΧ850, δεν χρειάστηκε να αφαιρέσουμε το cage δίσκων.
Το μόνο που έμεινε να δούμε είναι τα καλώδια με τα οποία έρχεται εξοπλισμένο το κουτί. Στην πρώτη φωτογραφία που ακολουθεί βλέπουμε τα καλώδια που αναλογούν στον Lighting Node Core και στην δεύτερη φωτογραφία βλέπουμε τα καλώδια του front panel. Για μία ακόμα φορά δεν εντοπίζουμε HDD activity LED.
Εγκατάσταση συστήματος
Το σύστημα που εγκαταστήσαμε στο εσωτερικό του Corsair iCUE 465X αναφέρεται αναλυτικά παρακάτω:
H εγκατάσταση του συστήματος δεν έκρυβε εκπλήξεις. Όλα πήραν την θέση τους χωρίς να συναντήσουμε προβλήματα. Το CPU cut out λειτούργησε άψογα, οι χώροι όσον αφορά το Hardware ήταν επαρκείς και το μόνο που θα θέλαμε να δούμε διαφορετικό, είναι ο χώρος στο πίσω μέρος του motherboard tray για την διευθέτηση των καλωδίων. Και γιατί όχι το cage δίσκων να έχει την δυνατότητα να μετατοπιστεί προς την πρόσοψη, για να κάνει πιο εύκολο το cable management στην περίπτωση που δεν διαθέτει ο χρήστης κάποιο modular τροφοδοτικό, όπως εμείς.
Τι χωράει στο εσωτερικό
Μίας και έχουμε μπει σε μία νέα εποχή για τα τις παρουσιάσεις και θέλουμε να τα κάνουμε όσο γίνεται πιο σύντομα, αλλά χωρίς να χαθεί η ουσία, παρακάτω σε μορφή πίνακα οι μετρήσεις που πήραμε στα διάφορα σημεία του κουτιού.
Αφού είδαμε τι διαστάσεις μπορεί να έχει το hardware που θα εγκαταστήσουμε στο εσωτερικό του Corsair iCUE 465X, του φορέσαμε και τα πλαϊνά και προχωράμε στις μετρήσεις μας.
Μετρήσεις θερμοκρασιών, θορύβου και στατικής πίεσης
Αρχικά ας δούμε τι γίνεται με τις θερμοκρασίες του hardware που τοποθετήσαμε στο εσωτερικό του Corsair iCUE 465X.
Εδώ να σημειώσουμε τα εξής:
- Το στρεσάρισμα του επεξεργαστή έγινε με το System Stability Test του Aida64 Engineer για 30 λεπτά. Οι επιλογές είναι: Stress CPU, Stress FPU, Stress Cache, Stress System Memory, Stress Local Disks και Stress GPU(s). Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε θερμά την Aida64 για την παραχώρηση του προγράμματος για τις δοκιμές μας.
- To στρεσάρισμα της κάρτας γραφικών έγινε με το Superposition με Preset 1080p Extreme.
- Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών βρίσκονταν σε stock συχνότητες με εξαίρεση τις δοκιμές σε υπερχρονισμένη κατάσταση.
- H ελάχιστη θερμοκρασία των σκληρών δίσκων λήφθηκε μετά από τη λειτουργία του συστήματος σε κατάσταση ηρεμίας για μισή ώρα.
- Τέλος η θερμοκρασία δωματίου κατά την διάρκεια των τεστ ήταν στους 24°C
To Corsair iCUE 465X τα πήγε αρκετά καλά. Είναι ένα κουτί ευάερο και ευήλιο όπως συνηθίζω να τα χαρακτηρίζω και κανένα εξάρτημα δεν φάνηκε να "δυσανασχέτησε" από τις θερμοκρασίες. Τα αποτελέσματα τόσο σε εργοστασιακή, όσο και σε υπερχρονισμένη κατάσταση ακολουθούν και αξίζει να σας αναφέρω ότι με έναν ακόμα ανεμιστήρα εγκατεστημένο στο πίσω μέρος, το κουτί βελτιώνεται και άλλο και πιάνει σε επιδόσεις το ομόσταβλό του 220Τ.
Εργοστασιακή κατάσταση
Υπερχρονισμένη κατάσταση
Μέτρηση θορύβου
Τελευταίο εμπόδιο για το κουτί είναι οι μετρήσεις θορύβου. Το db meter μας, στάθηκε απέναντι από το κουτί πάνω σε τρίποδο και σε απόσταση ενός μέτρου από αυτό. Οι μετρήσεις έγιναν ξημερώματα με κλειστές πόρτες και παράθυρα, για να περιοριστούν όσο ήταν δυνατόν οι επιδράσεις από το περιβάλλον. Από τα έως τώρα reviews και τις μετρήσεις μας με το παραπάνω db meter, έχει γίνει κατανοητό ότι, οτιδήποτε πάνω από τα 40db, αρχίζει να γίνεται αισθητό. Και οτιδήποτε που περνάει τα 42-43db, ενοχλητικό.
Το κουτί όπως μπορείτε να δείτε από το γράφημα που ακολουθεί ήταν ήσυχο, δεν μας ενόχλησε καθόλου κατά τη διάρκεια των δοκιμών και ακόμα και όταν ήρθε όλο το σύστημα σε full load τα πράγματα ήταν απολύτως ήρεμα.
Στατική πίεση
Κλείνοντας και αυτό το κομμάτι από το σημερινό μας review, κάναμε έναν έλεγχο της "στατικής" πίεσης του κουτιού. Αυτό το βήμα έγινε πριν εγκαταστήσουμε hardware στο εσωτερικό του. Ακολουθώντας ευλαβικά το άρθρο Simple, PC-case Static Pressure Indicator (Home made) το αποτέλεσμα έδειξε θετικότατη πίεση. Πράγμα απολύτως φυσιολογικό με τρεις ανεμιστήρες εισαγωγής και κανέναν εξαγωγής.
Εγκατάσταση Υδρόψυξης
Στην φωτογραφία που ακολουθεί και την οποία έχουμε πάρει από το site της Corsair αναφέρονται οι διάφορες επιλογές που έχουμε τόσο σε εγκατάσταση ανεμιστήρων, όσο και στην εγκατάσταση διαφόρων ψυγείων.
Πρώτη θέση που εξερευνήσαμε είναι αυτή της οροφής που αποτελεί και την πιο διαδεδομένη θέση για την εγκατάσταση κάποιας ΑΙΟ. Εδώ να αναφέρουμε ότι η καινούρια μητρική φέρει ένα πλαστικό κάλυμμα στο σημείο που έχουμε σημειώσει με πορτοκαλί στη φωτογραφία παρακάτω και σε σχεδόν όλα τα κουτιά που είδαμε, μας δημιουργούσε προβλήματα. Οπότε επαναφέραμε την Foxconn για τις δοκιμές μας κατά την εγκατάσταση υδρόψυξης μιας και έχει ένα πιο συνηθισμένο layout και περιορίζει λιγότερο τις δοκιμές μας.
Η εγκατάσταση ψυγείου με την νυν μητρική (ASUS) στην οροφή ήταν αδύνατη λόγω του πλαστικού που αναφέραμε. Το ίδιο συνέβει όμως και με την Foxconn. Το ψυγείο δεν ήταν δυνατό να εγκατασταθεί στην οροφή. Τώρα εσείς έχετε δει την φωτογραφία παρακάτω και αναρωτιέστε τι λέω...
Αν προσέξετε όμως λίγο καλύτερα θα δείτε ότι λείπουν οι μνήμες.
H AIO που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι της Antec (Kuhler 240) έβρισκε με τους ανεμιστήρες στις ψύκτρες των dims των μνημών. Εάν λοιπόν θέλετε στην οροφή του 465X να εγκαταστήσετε μία AIO, θα πρέπει να προσέξετε δύο πράγματα.
α) Η μητρική σας να μην φέρει πλαστικά καλύμματα
β) Τα dims των μνημών σας να μην έχουν ψύκτρες ή αν έχουν αυτές να μην ξεπερνάνε πάνω από 2mm το PCB των μνημών (δεύτερή φωτογραφία που ακολουθεί)
Αφήσαμε λοιπόν την οροφή στην ησυχία της και ασχοληθήκαμε με την πρόσοψη και τη θέση στο πίσω μέρος. Στο πίσω μέρος μπορείτε να εγκαταστήσετε ότι ψυγείο θέλετε. Στο μπροστινό μέρος μπορείτε να εγκαταστήσετε είτε μονό, είτε διπλό, είτε τριπλό (360) αρκεί το τελευταίο να μην ξεπερνά σε πάχος τα 30mm.
Απολογισμός
Ενδιαφέρον, μαζεμένο, ποιοτικό, προσεγμένο στο μεγαλύτερο κομμάτι του κουτί αλλά...
Αχ αυτά τα λίγα χιλιοστά δεξιά αριστερά που κάθε φορά με αφήνουν με μία πικρία. Αλλά όχι δεν θα ξεκινήσω με τα άσχημα.
Το Corsair iCUE 465X είναι ένα κουτί που αξίζει την προσοχή κάποιου όταν μπει στην διαδικασία να ψάξει το επόμενό του case. Έρχεται εξοπλισμένο με τρεις RGB και πολύ ποιοτικούς ανεμιστήρες, που μέσω του lighting node Core και του iCUE software δίνουν πολλές επιλογές στον τομέα της εμφάνισης. Οι ανεμιστήρες LL120 μαζί με τον Lighting Node Core controller αν αγοραστούν ξεχωριστά, στοιχίζουν στην Ελληνική αγορά, σχεδόν 100 ευρώ (το πακέτο ειναι με τον Node Pro). Είναι ήσυχοι άρα έχουμε και ένα ήσυχο κουτί στο γραφείο μας και συνάμα δίνουν στο εσωτερικό τις απαραίτητες ανάσες διατηρώντας τις θερμοκρασίες του hardware σε πολύ καλά επίπεδα.
Σε όλες τις θέσεις που μπορεί να εισχωρήσει η σκόνη υπάρχουν φίλτρα, αφαιρούμενο και πλενόμενα. Τα δύο tempered glasses δίνουν το κάτι παραπάνω στον τομέα της εμφάνισης και οι δύο επιλογές σε χρωματισμό του σασί, θα καλύψουν κάθε γούστο.
Από θέμα hardware χωράνε σχεδόν τα πάντα. Οι ψύκτρες μπορούν να αγγίξουν σε ύψος τα 17cm, οι κάρτες γραφικών τα 37cm σε μήκος και από εκεί και πέρα έχουμε δύο θέσεις για 3.5" δίσκους κάτω από την καλύπτρα και τέσσερις για 2,5" δίσκους στο πίσω μέρος του motherboard tray. Σε όλα αυτά προσθέστε και το γεγονός ότι είναι συμβατό με όλες τις AIO έως 360mm, με τη θέση της οροφής να έχει τους περιορισμούς που αναφέραμε.
Στα αρνητικά τώρα έρχονται κατά κύριο λόγο δύο πράγματα. Το ένα είναι αυτά τα λίγα χιλιοστά δεξιά και αριστερά. Στο πίσω μέρος για την διευθέτηση των καλωδίων, θα ήθελα να δω παντού ένα άνετο 1 inch που λένε και οι Αμερικάνοι και στην οροφή να πάρει άλλα 5mm για να μην υπάρχουν όλοι αυτοί οι περιορισμοί που είδαμε. Το τελευταίο που προσωπικά το θεωρώ μεγάλο αγκάθι είναι η τιμή του στην Ελληνική αγορά. Η προτεινόμενη τιμή από την Corsair είναι τα 124,90€. Στην Ελληνική αγορά την στιγμή που γράφονται αυτές εδώ οι γραμμές η τιμή του κουτιού είναι 137.97€ για την λευκή έκδοση και 144,88€ για την μαύρη έκδοση. Στα 120 ευρώ το θεωρώ τίμιο κουτί. Στα σχεδόν 150 όμως, που θα πάει μαζί με τα μεταφορικά και ίσως παραπάνω για την λευκή έκδοση και στα σχεδόν 160€ που ανεβαίνει με τα μεταφορικά για την μαύρη έκδοση δεν την θεωρώ αγορά VFM. Όποιος ενδιαφέρεται για το κουτί και δεν βιάζεται θα έλεγα να περιμένει λίγο μήπως η τιμή προσγειωθεί σε πιο λογικά επίπεδα.
Παρακάτω σε μορφή λίστας μπορείτε να δείτε τα βασικότερα πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα του σημερινού κουτιού.
- Καλή ποιότητα βαφής και κατασκευής.
- Tempered Glass.
- Χαμηλά επίπεδα θορύβου.
- Δυνατότητα εγκατάστασης σχεδόν οποιασδήποτε κάρτας γραφικών αλλά και ψύκτρας επεξεργαστή.
- Καλύπτρα στη θέση του τροφοδοτικού.
- Αρκετές θέσεις για την εγκατάσταση ανεμιστήρων.
- Δυνατότητα εγκατάστασης AIO.
- Τρεις προεγκατεστημένοι ανεμιστήρες LL120 RGB μαζί με τον ολοκαίνουριο lighting node Core.
- Συμβατότητα με το iCUE software.
- Φίλτρα αφαιρούμενα και πλενόμενα.
- Αφαιρούμενο cage δίσκων.
- Μεγάλο CPU cut out.
- Αντικραδασμικό υλικό στο τροφοδοτικό και Grommets στις οπές διέλευσης των καλωδίων.
- Δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δύο εκδόσεις σε λευκό ή μαύρο χρωματισμό.
- Τιμή στην Ελληνική αγορά
- Ο χώρος για cable management στο πίσω μέρος είναι περιορισμένος.
- Θα θέλαμε έναν ακόμα ανεμιστήρα στο πίσω μέρος του κουτιού.
- Η εγκατάσταση AIO στην οροφή γίνεται υπό προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με την μητρική αλλά και το ύψος των μνημών.
-
Απουσία HDD activity LED και USB type C.
Με βάση όλα τα παραπάνω η γενική βαθμολογία που αποσπά το Corsair iCUE 465Χ, δε μπορεί να είναι μικρότερη από:
Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής
Για το TheLab.gr karmen1983 11/05/2020
- 23
Recommended Comments
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now