Jump to content



  • Το μαύρο "διαμάντι" - Corsair Obsidian 800D


    Τι θα σας ερχόταν στο μυαλό εάν ακούγατε τη λέξη οψιδιανός; Φαΐ; Εξωγήινος; φουκαριάρης;

    Με μια σύντομη αναζήτηση ανακαλύψαμε ότι: "οψιδιανός είναι ένα ηφαιστειογενές πέτρωμα, σκοτεινόχρωμο με υαλώδη υφή (θεωρείται φυσικό γυαλί) και χρησιμοποιήθηκε λόγω της εξαιρετικής ανθεκτικότητας του, στην παλαιολιθική περίοδο, για την κατασκευή λεπίδων με κοφτερές ακμές που χρησίμευαν ως μαχαίρια, ξύστρες και ξυράφια." Περίπου σαν ένα "μαύρο διαμάντι" μπορεί να υποθέσει κανείς!

    Για το συγκεκριμένο κουτί που θα παρουσιάσουμε όμως δεν χρειάζονται υποθέσεις. Πρόκειται πραγματικά για ένα μαύρο διαμάντι που δεν παράγεται από τα σωθικά της γης αλλά από μια εταιρία που μέχρι πρότερα ήταν περισσότερο γνωστή στον τομέα παραγωγής μνημών, την Corsair.

    Έχουμε την τιμή να σας παρουσιάζουμε το πρώτο δείγμα της ολοκαίνουριας σειράς θηκών για υπολογιστές της Corsair, το Obsidian 800 D.

     

    http://thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Obsidian/intro_image_small_nyxi.png

     

    Η Corsair είναι γνωστή ως μία από τις παλαιότερες εταιρίες παραγωγής υψηλής απόδοσης μνημών τυχαίας προσπέλασης για υπολογιστές. Τα προϊόντα της θεωρούνται από τα πιο αξιόπιστα και αποδοτικά που κυκλοφορούν.

    Από το 2005, η εταιρία προχώρησε στην παραγωγή και άλλων προϊόντων για υπολογιστές πέρα απο μνήμες όπως αποθηκευτικά μέσα, τροφοδοτικά και συστήματα ψύξης. Η κίνηση αυτή έκανε τους δύσπιστους να διατηρούν αμφιβολίες για το τελικό αποτέλεσμα που θα παρουσιαζόταν. Η αλήθεια είναι πως η εταιρία είχε τις ιδέες και παρακολουθούσε προσεκτικά από τα μετόπισθεν τους ανταγωνιστές της συχνά να αποτυγχάνουν. Γι' αυτό, περίμενε την κατάλληλη στιγμή να προχωρήσει στην υλοποίηση των ιδεών αυτών και να δείξει στον κόσμο ότι μπορεί να καταφέρει αυτό που οι άλλοι απέτυχαν διατηρώντας το γνωστό πήχη ποιότητας στα επίπεδα που μόνο η Corsair μας έχει συνηθίσει.

    Έτσι από τη CES του 2009, άρχισαν να διαρρέουν εικόνες και διάφορα previews σχετικά με τα αναμενόμενα cases που θα παρουσίαζε προϊδεάζοντας μας και εντείνοντας τις προσδοκίες μας με ακούσματα όπως multi - compartment cooling zones και superb wire management options.

     

    Χαρακτηριστικά, Καινοτομίες, Τιμή

     

    Στον πίνακα που ακολουθεί παρατίθενται τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή.

     

    Τεχνικά χαρακτηριστικά Corsair Obsidian 800D
    Όνομα μοντέλου Corsair Obsidian Series 800D
    Τύπος θήκης Full-tower
    Διαστάσεις(Π x Υ x Β) 229mm x 609mm x 609mm
    Βάρος 10.2kg
    Διαθέσιμα χρώματα Μαύρο
    5.25in drive bays 5
    3.5in εξωτερικά drive bays 4 (hot-swappable, με υποστήριξη 2.5in drives)
    3.5in εσωτερικά drive bays 2
    Θύρες επέκτασης 8 (7+1)
    Πλαϊνά πάνελ Με παράθυρο
    Υλικό Πρόσοψη αλουμινίου και ατσάλι(SECC) για τον κορμό
    Εμπρόσθια I/O πάνελ Ήχου / 4 x USB 2.0 / 1x FireWire
    Ανεμιστήρες 1 x 140mm (drive-bay)
    1 x 140mm (Κατώτερο διαμέρισμα)
    1 x 140mm (exhaust)
    4 x 120mm (προεραιτικά, 1x fan-bay, 3x επάνω)
    Υποστήριξη μητρικών mATX / ATX / eATX
    Tool-less σχεδιασμός Ναί, για τις περισσότερες ενέργειες
    Προστασία Λαστιχένιες τάπες για τη δρομολόγηση καλωδίων
    Συντήρηση Φίλτρα σκόνης
    LED Κανένα
    Τιμή 289€

     

     

    Καινοτομίες

    Η Corsair δεν άφησε τίποτα στην τύχη με το σχεδιασμό του συγκεκριμένου κουτιού, πώς θα μπορούσε άλλωστε στην κατηγορία τιμής που το διαθέτει και στον ανταγωνισμό που αναπόφευκτα αντιμετωπίζει.

    Για αυτό το λόγο εφάρμοσε έναν έξυπνο διαχωρισμό των θερμικών ζωνών μέσα στο κουτί δημιουργώντας ουσιαστικά 3 διαφορετικά διαμερίσματα ψύξης. Η εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζει αναλυτικά τα 3 διαμερίσματα.

     

    http://thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Obsidian/temp_zhones.png

    Μπορεί το Corsair Obsidian να είναι ένα ευμεγέθης Full ATX κουτί, όμως σχεδιάστηκε ως ένα άρτια λειτουργικό κουτί. H Corsair επιθυμούσε να παρέχει τον απαιτούμενο χώρο ώστε να μπορεί να φιλοξενεί άνετα συστήματα με multi-GPU configurations καθώς και χειροποίητα κιτ υδρόψυξης. Επιπλέον για να δώσει τέλος στην ακαταστασία που δημιουργούν τα καλώδια από τα components του συστήματος και στην κακή επίδρασή τους στο airflow του κουτιού, εξόπλισε το Obsidian 800D με πλαστικές διάτρητες τάπες που και εμποδίζουν το ζεστό αέρα να κυκλοφορεί σε όλο το κουτί και συγκρατούν τα καλώδια ώστε να είναι τακτοποιημένα και το εσωτερικό εμφανίσιμο.

    Οι γραμμές που ακολουθούν προέρχονται από την ίδια την Corsair και εξηγούν σε βάθος τη λογική που κρύβεται πίσω από κάθε ζώνη ψύξης που είδαμε στην προηγούμενη εικόνα.

     

    • Η Cooling Zone 1 τραβάει τον κρύο αέρα από το κάτω μέρος του κουτιού και τον προωθεί προς τα πάνω και πίσω. Οι μόνιμες βάσεις αλουμινίου ανασηκώνουν το κουτί από το έδαφος εξασφαλίζοντας την παροχή κρύου αέρα, ενώ το πλενόμενο φίλτρο(μοιάζει αρκετά με φίλτρο κλιματιστικού) κρατάει το εσωτερικό καθαρό από σκόνη. Αυτή η ζώνη παρέχει κρύο αέρα στη μητρική, τις κάρτες γραφικών και τον επεξεργαστή. Οι ανεμιστήρες εισαγωγής/εξαγωγής που είναι 140mm και παρέχουν υψηλό airflow σε μικρές στροφές, στερεώνονται με τη χρήση ελαστικών βάσεων που διασφαλίζουν την απόσβεση των κραδασμών προς όφελος του παραγόμενου θορύβου. Κάνουν χρήση 3-pin fan connectors και είναι συμβατοί με τους fan controllers των μητρικών.
    • Η Cooling Zone 2 έχει σχεδιαστεί για την ψύξη των αποθηκευτικών μέσων. Παρόλο που οι Solid State Drives δεν αναπτύσσουν ιδιαίτερες θερμοκρασίες, οι περισσότεροι μηχανικοί δίσκοι παράγουν αρκετή θερμότητα. Στις κλασσικές θήκες υπολογιστών η θερμότητα προωθείται στην περιοχή της μητρικής ανεβάζοντας την περιβάλλουσα θερμοκρασία της κάρτας γραφικών, του επεξεργαστή και του chipset. Με το 800 D οι hot-swap sata θήκες ψύχονται από έναν ανεξάρτητο ανεμιστήρα 140mm και η θερμότητα διοχετεύεται μέσω ενός θαλάμου στο χώρο πίσω από τη μητρική. Οι ελαστικές τάπες/βάσεις καλωδίων στο tray της μητρικής εμποδίζουν τη θερμότητα να γυρίσει προς το θάλαμό της, απομονώνοντας το χώρο στην πλάτη του κουτιού από το κύριο διαμέρισμα των components. Το κάτω κύριο διαμέρισμα αποθηκευτικών μέσων διαθέτει βάση για έναν 120mm ανεμιστήρα (Δεν περιλαμβάνεται) του οποίου το airflow επίσης διοχετεύεται στον κατώτερο θάλαμο του πίσω μέρους. Ένα ελαστικό αντικραδασμικό και βίδες για τη στήριξη του ανεμιστήρα βρίσκονται στο κουτί με τα accessories του κουτιού. 
    • Η Cooling Zone 3 επιτρέπει στο τροφοδοτικό να τραβάει αέρα από το κάτω μέρος του κουτιού και να τον προωθεί στο πίσω μέρος, χωρίς η θερμότητα που παράγει να επηρεάζει τον υπόλοιπο υπολογιστή. Επίσης διατηρώντας το τροφοδοτικό δροσερό αυξάνει την αποδοτικότητα και τη μακροζωία του. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα high wattage τροφοδοτικά που συνήθως χρησιμοποιούν οι high end υπολογιστές. Ακόμα και τα τροφοδοτικά που τραβάνε αέρα από το πίσω μέρος επωφελούνται από αυτό το σχεδιασμό του κάτω θαλάμου.

     

    http://thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Obsidian/exhausts.png

    Για να σιγουρευτούν στην Corsair ότι οι ζώνες ψύξης θα δουλέψουν, το Obsidian 800D έχει τη δυνατότητα εγκατάστασης 8 ανεμιστήρων στο σύνολο, όπως φαίνεται και στην εικόνα παραπάνω! Τρεις έρχονται προεγκατεστημένοι και είναι μεγέθους 140mm και οι υπόλοιπες θέσεις είναι στη διάθεση του χρήστη ανάλογα με το configuration του.

    Τιμή

    Το Corsair Obsidian είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα από πολλά καταστήματα πληροφορικής και η τιμή του αγγίζει τα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των289€. Ταιριαστή τιμή για ένα "μαύρο διαμάντι".

    Συσκευασία και Περιεχόμενα

    Συσκευασία

    Καταρχάς να αναφέρουμε ότι αν αποφασίσετε να κάνετε δικό σας το συγκεκριμένο κουτί, καλό θα ήταν να έχετε αυτοκίνητο με μεγάλο αποθηκευτικό χώρο γιατί ο χώρος που καταλαμβάνει μαζί με τη συσκευασία του είναι απίστευτος προϊδεάζοντάς μας για τη συνέχεια!

     

    http://thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Obsidian/207.png

     

     

    Αφού λοιπόν το μεταφέραμε στις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου μας με τον άπλετο χώρο και το στήσιμο του φωτογραφικού εξοπλισμού, η πρώτη εικόνα που απαθανάτισε ο φακός ήταν η εξής.

     

    http://thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Obsidian/siskeyasia1.png

    http://thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Obsidian/siskeyasia2.png

    (Πατήστε επάνω στις εικόνες για μεγαλύτερη ανάλυση)

    Όπως βλέπουμε στη συσκευασία παίρνουμε μια πρώτη γεύση με το πώς είναι το κουτί. Στο πίσω μέρος επισημαίνονται τα κύρια χαρακτηριστικά του κουτιού

     

     

    Το πακετάρισμα του Obsidian 800 D εσωτερικά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, γι' αυτό και δεν βγάλαμε κάποια φωτογραφία, με 2 εκατέρωθεν βάσεις από αφρολέξ να το συγκρατούν στο κέντρο της χάρτινης συσκευασίας. Οποιοδήποτε κουτί και να έχετε βγάλει κάποτε από τη συσκευασία του θα καταλάβετε τι εννοούμε. Πάντως, το κενό που αφήνει η θήκη από τις εσωτερικές πλευρές της χάρτινης συσκευασίας είναι επαρκές ώστε να μην τραυματιστεί. Σε αντίθετη περίπτωση τα σημάδια θα είναι παραπάνω από εμφανή στην εξωτερική συσκευασία.

    Βεβαίως, οι ευαίσθητες επιφάνειες του Obsidian προστατεύονται από ζελατίνες που φαίνονται στη παρακάτω φωτογραφία.

     

     

     

    Περιεχόμενα

    Τα περιεχόμενα του κουτιού στις εικόνες που ακολουθούν.

     

    http://thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Obsidian/periexomena1.png

    http://thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Obsidian/periexomena.png

    Τα περιεχόμενα. Χάθηκε ο κόσμος να παρέχουν έναν αξιοπρεπή οδηγό χρήσης αντί της διπλωμένης κόλλας A3 που βλέπουμε αριστερά;

     

     

    Γνωρίζοντας το μαύρο διαμάντι - Εξωτερικά

    Αφαιρώντας τη συσκευασία τα μάτια μας άρχισαν να παίρνουν τις πρώτες γεύσεις απο τη μαύρη, μινιμαλιστική, σοβαρή και μετρημένη εμφάνισητου Corsair Obsidian 800 D. Αντικρίζουμε ένα κουτί διαστάσεων 609mm x 609mm x 229mm, βάρους 15.8 kg!

    Το μόνο που "διαταράσσει" αυτή την "απόλυτη" εικόνα είναι το πλαϊνό παράθυρο που μας αφήνει να δούμε στον "εσωτερικό κόσμο" του 800D. Όσοι έχετε συμπάθεια σε αγγλικούς ενισχυτές ήχου ή βρίσκετε τους NAD ως τους πιο εμφανίσιμους ενισχυτές, αυτό είναι το κουτί για εσάς. Θα το λατρέψετε!

     

    http://thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Obsidian/fatsa1_3.png

    http://thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Obsidian/back1_2.png

    Η πρόσοψη είναι κατασκευασμένη από μαύρο ανοδιωμένο αλουμίνιο αρίστης ποιότητας. Το υπόλοιπο κουτί είναι κατασκευασμένο απο ατσάλι. Η βαφή του κουτιού είναι ίδια μέσα και έξω και στην αφή φαίνεται πολύ τραχιά και ανθεκτική με αναμενόμενα υψηλή αντοχή σε συχνή ταλαιπωρία από εργασίες στο εσωτερικό του κουτιού.

    http://thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Obsidian/fatsa2.png

     

     

    Στην πρόσοψη του Obsidian διακρίνουμε τα εξής: Στο πάνω μέρος έχουμε το διακόπτη Power μαζί με το ενδεικτικό LED. Στα δεξιά, τέσσερα usb ports, firewire, Reset button και θύρες ακουστικών/μικροφώνου. Σοβαρή η έλλειψη υποδοχής eSata.

     

     

     

    Προχωρώντας προς τα κάτω έχουμε τις πέντε θέσεις 5.25" και τα τέσσερα hot-swappable sata dock trays. Προσοχή μιας και οι συγκεκριμένες θήκες έχουν υποδοχές μόνο για sata δίσκους και δεν είναι συμβατές με τους παλαιότερους IDE. Αυτούς μπορούμε να τους εγκαταστήσουμε μόνο στις κρυμμένες υποδοχές που βρίσκονται λίγο παρακάτω, πίσω απο το λογότυπο της κατασκευάστριας.

    Για να εγκαταστήσουμε ένα δίσκο στις hot-swappable θήκες, αρκεί η μετακίνηση του κουμπιού που φαίνεται στα αριστερά της πρόσοψης της θήκης(με σήμανση το λουκετάκι) ώστε να πεταχτεί το πλαστικό* που την ασφαλίζει με τη σφήνα που φαίνεται δεξιά. Όταν απασφαλίσει το πλαστικό πετάγεται προς τα έξω και είναι εύκολο να το τραβήξουμε για να ξε-συρταρώσουμε τη θήκη.

    *Φαίνεται καλύτερα στην προηγούμενη εικόνα

     

     

     

    Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στο εσωτερικό του κουτιού δεν χρειάζεται η χρήση κατσαβιδιού. Αρκεί η πίεση του αντίστοιχου κουμπιού, όπως βλέπουμε και στην εικόνα, για το πλαϊνό το οποίο θέλουμε να αφαιρέσουμε. Εντελώς tool-free διαδικασία για το Obsidian. Κάτω και πιο κεντρικά διακρίνονται οι πλαστικές τάπες που προορίζονται για σωληνώσεις υδρόψυξης σε περίπτωση που έχουμε εξωτερικό ψυγείο, Tank ή ολόκληρο σύστημα. Είναι εμφανής η προσπάθεια της Corsair να προβλέψει κάθε πιθανή ανάγκη του υποψήφιου χρήστη του Obsidian 800D κάνοντας τη λέξηmodding να ακούγεται περιττή.

     

    http://thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Obsidian/apostates.png

     

     

    Λεπτομέρεια. Τα πλαϊνά, στο πάνω μέρος τους, πατάνε εσωτερικά του κουτιού σε ρυθμιζόμενους αποστάτες. Χρήσιμο χαρακτηριστικό για την εξάλειψη των όποιων συντονισμών/κραδασμών.

     

     

     

    Πιο κάτω απο αυτά, συναντάμε το φίλτρο που διαθέτει το κουτί για την πρώτη ζώνη ψύξης. Αφαιρείται πανεύκολα με ένα απλό τράβηγμα και καθαρίζεταιεπίσης πανεύκολα με απλό πλύσιμο. Μοιάζει με φίλτρο κλιματιστικού οπότε δεν χρειάζεται αλλαγή. Στο animation που ακολουθεί φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο βγαίνει.

     

    http://thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Obsidian/Slide.gif

     

     

    Τελειώνοντας με την ξενάγηση μας στο εξωτερικό του κουτιού, η κάτοψη και το κάτω μέρος του Obsidian 800D.

     

     

     

    Στο κάτω μέρος είναι εμφανές το φίλτρο καθώς και οι λαστιχένιες βάσεις στις οποίες πατάει το κουτί. Στην κάτοψη φαίνονται οι υποδοχές 3*120mm ανεμιστήρων για την τοποθέτηση ψυγείου υδρόψυξης. Επιπλέον, οι γρύλιες αυτές χρησιμεύουν, ακόμα και ας μη χρησιμοποιύμε υδρόψυξη, αποβάλοντας παθητικά το θερμό αέρα ο οποίος είναι ελαφρύτερος.

    Στο interactive demo που ακολουθεί μπορείτε να απολαύσετε το Corsair Obsidian 800D και στις 360° του.

     

     

     

    Γνωρίζοντας το μαύρο διαμάντι - Εσωτερικά

    Είδαμε το εξωτερικό του Obsidian 800D. Ας προχωρήσουμε και στα εντός.

    Αφού αφαιρέσουμε το πλαϊνό με την πίεση του κουμπιού που προαναφέραμε, βλέπουμε τα εξής.

     

    http://thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Obsidian/maincompartment.png

    Μπορεί λόγω φωτογραφίας να μην αντιλαμβάνεστε αρχικά τον όγκο του χώρου που βλέπετε αλλά μόλις το δείτε γεμάτο θα καταλάβετε.

    http://thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Obsidian/mobotray.png

     

     

    Με μια κοντινότερη ματιά στο χώρο εγκατάστασης της μητρικής παρατηρούμε την προσεκτική τοποθέτηση των πλαστικών ταπών ώστε η δρομολόγηση των καλωδίων να ταιριάζει σε οποιαδήποτε μητρική. Επιπλέον, είναι εμφανείς οι ανάγλυφες σημάνσεις τοποθέτησης μεταλλικών βάσεων για την εγκατάσταση κάθε τύπου μητρικής ανάλογα με το form factor τους. Με άλλα λόγια πάνε οι εποχές που έπρεπε να βάλεις τη μητρική, να βρεις που αντιστοιχούν οι τρύπες που δένει και μετά να βάλεις ανάλογα τις βάσεις. Πλέον, κατευθυνόμενος από τα σημάδια, η εγκατάσταση των βάσεων γίνεται άμεσα χωρίς να χρειάζονται δοκιμές που πολλές φορές διακύβευαν την αρτιότητα της ίδιας μας της μητρικής!

     

     

     

    Με τον φακό να κοιτάει ελαφρώς προς τα πάνω, παίρνουμε μια ιδέα του χώρου πάνω από τη μητρική. Επαρκής και χωρίς εμπόδια ο χώρος για τοποθέτηση μέχρι και 3πλού ψυγείου.

     

     

     

    Στα δεξιά, βλέπουμε το χώρο πίσω από τα drives. Για να δείξουμε καλύτερα το χώρο τοποθετήσαμε πρόχειρα ένα LG H20L. Άπλετος χώρος ακόμα και για παλαιού τύπου drives με τα οποία τα είχαν βρει σκούρα άλλα κουτιά.

     

     

     

    Κάτω από το χώρο των drives έχουμε τις hot-swappable βάσεις με τις πλακέτες τους. Πρόκειται για πλακέτες που ουσιαστικά στηρίζουν τις data&power υποδοχές/βύσματα που κουμπώνουν οι δίσκοι κατά το συρτάρωμα. Με τον ειδικό αντάπτορα και τα γωνιακά καλώδια που διαθέτει το κουτί στα εξτρά του μπορούμε να τροφοδοτήσουμε όλους τους δίσκους με το ίδιο καλώδιο μειώνοντας τα καλώδια που θα πρέπει να μαζέψουμε και το χώρο τον οποίο καταλαμβάνουν. Βεβαίως όλα αυτά καλύπτονται από πλαστικό καπάκι που μπαίνει συρταρωτά. Το Obsidian έρχεται με στάνταρ τον 140mm ανεμιστήρα για την ψύξη των θηκών.

     

     

     

    Στο πάτωμα κάτω από τη μητρική και στο σημείο πίσω από τις πλακέτες που προαναφέραμε έχουμε τον 140άρι ανεμιστήρα που τροφοδοτεί με αέρα από το κάτω μέρος του κουτιού, ή την πρώτη ζώνη ψύξης, το διαμέρισμα της μητρικής. Διακρίνονται ακόμα δύο στρογγυλές τάπες σωλήνων, και όχι μόνο, προφανώς για ψυγείο ή αντλία. Στα δεξιά είναι εμφανής ο διάδρομος που συρταρώνει το πλαστικό κάλυμμα των δίσκων.

    Γυρνώντας το κουτί κατά 180° βλέπουμε την πλάτη του κουτιού.

     

     

     

    Από αυτή την πλευρά φαίνονται καλύτερα όλες οι τάπες που έχει το κουτί για τα σημεία από τα οποία πρόκειται να περάσουν καλώδια. Το πορτάκι πίσω από το Cpu Socket μας δίνει αρκετό χώρο για επεμβάσεις στην κατά βούληση εγκατάσταση/απεγκατάσταση οποιασδήποτε ψύκτρας. Στο animation που ακολουθεί φαίνεται ο τρόπος που ανοίγει και ο διαθέσιμος χώρος που μας προσφέρει.

     

    http://thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Obsidian/backplatedoor.gif

    http://thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Obsidian/lowbay.png

     

     

    Το πιο χαμηλά αλλά όχι λιγότερα σημαντικό, το διαμέρισμα που προορίζεται για την τοποθέτηση τροφοδοτικού. Λεπτομέρεια που μετράει, οι ελαστικές βάσεις που θα πατήσει το τροφοδοτικό μας με όφελος στους κραδασμούς και κατ' επέκταση στο θόρυβο. Παραπάνω από αρκετός ο χώρος ακόμα και για το θηριώδες Hipro-Tech ST-1200E-AF!

    Τέλος, αφαιρώντας και την αλουμινένια πρόσοψη με τράβηγμα από το κάτω μέρος βλέπουμε τον κορμό του κουτιού μαζί με όλες τις υποδοχές του.

     

     

     

    Εγκατάσταση Συστήματος

    Και με πλήρη άποψη των δυνατοτήτων του Obsidian 800D ας δούμε πώς θα μοιάζει το σύστημα μας με όλα τα εξαρτήματά του τοποθετημένα.

    Το σύστημα που χρησιμοποιήσαμε ήταν το εξής.

     

    http://thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Obsidian/System.png

     

     

    Το "κτίσιμο" ξεκίνησε με την εγκατάσταση των σκληρών δίσκων και των οπτικών συσκευών. Στις εικόνες που ακολουθούν φαίνεται πώς εγκαθίστανται οι δίσκοι. Για αυτή τη διαδικασία χρειάζεται η χρήση κατσαβιδιού.

     

    http://thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Obsidian/hdd2.png

    http://thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Obsidian/hdd1.png

    http://thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Obsidian/hdd3.png

    Με την αφαίρεση της πρόσοψης γίνεται εμφανές το καπάκι που κρύβει τις δύο επιπλέον υποδοχές δίσκων. Εκεί τοποθετούνται και IDE δίσκοι που δεν είναι δυνατόν στις hot-swappable θήκες. Εννοείται οτι μπορεί να μπει κάθε είδος δίσκου 3.5". Η εγκατάσταση τους δεν γίνεται με βίδες αλλά με τους τέσσερις πλαστικούς "δρόμους" που παρέχονται και κουμπώνουν στις τρύπες των δίσκων που προορίζονται για βίδες. Με την εγκατάσταση των δρόμων αυτών οι δίσκοι συρταρώνουν στο κουτί, όπως φαίνεται στην εικόνα.

    http://thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Obsidian/hdd_dvdr.png

    Το κουτί με τα drives έτοιμα να μπουν στη θέση τους.

     

     

    Τα οπτικά drives συρταρώνουν στις αντίστοιχες θέσεις και ασφαλίζουν χάρις έναν tool-free μηχανισμό. Η λειτουργία του βασίζεται στα πλαστικά χερούλια με το σήμα της κατασκευάστριας(φαίνονται στο πλάι του κουτιού στο ύψος των drives) τα οποία όταν είναι τραβηγμένα προς το εσωτερικό του κουτιού αφήνουν ελεύθερα τα drives ενώ όταν το σπρώχνουμε προς τα έξω εμφανίζουν μεταλλικούς πύρους που μπαίνουν στις θέσεις για βίδες των drives συγκρατώντας τα στην επιθυμητή θέση.

    Tip: Θα πρέπει να παίξετε λίγο με τη θέση του drive μέχρι να βρείτε τη θέση που κουμπώνει.

    Μιας και τα λόγια είναι περιττά, κρίνετε με τα ίδια σας τα μάτια την εικόνα που ακολουθεί.

     

     

     

    Δείτε πόσο μικρή φαίνεται μια μητρική πλήρους μεγέθους ATX μαζί με 3 θηρία κάρτες γραφικών. Τώρα μπορείτε να καταλάβετε για τι κουτί μιλάμε. Πραγματικά εντυπωσιακό!

    Παρατηρούμε την ακρίβεια με την οποία έχουν ταιριάξει οι τάπες στη δρομολόγηση των sata καλωδίων της MSI όσο και στη δρομολόγηση των PCIe καλωδίων από τις τρεις κάρτες γραφικών. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν ότι το οκτάπινο καλώδιο τροφοδοσίας του επεξεργαστή δεν έφτανε αλλά χάρις την προέκταση που παρέχεται, περίσσεψε κιόλας. Για ακόμα μια φορά η Corsair ένα βήμα μπροστά.

     

    http://thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Obsidian/SataKalimata.png

    Μια πιο κοντινή στο χώρο πίσω απο τα hot-swappable hdd trays με τα καλύμματα τοποθετημένα.

    http://thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Obsidian/loaded_back.png

    Το πίσω μέρος με τον κλασσικό χαμό από καλώδια. Αν και το silverstone έχει αρκετά καλώδια, χάνονται στο αχανές μαύρο τοπίο της πλάτης του Obsidian 800D. Το κατά πόσο επηρεάζουν το airflow της δεύτερης ζώνης ψύξης δεν γνωρίζουμε...

    http://thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Obsidian/memouri.png

    Ακόμα μία με την πρόσοψη τοποθετημένη. Άσχημο το μαύρο πλαστικό του LG σε σχέση με το ανοδιομένο αλουμίνιο. Ακόμα μία παράλειψη της Corsair που θα έπρεπε να διαθέτει, έστω και έξτρα, προσόψεις αλουμινίου για τα οπτικά drives ώστε να έχουμε ομοιόμορφη πρόσοψη.

    http://thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Obsidian/kleisto.png

    Τέλος, το Obsidian με τοποθετημένο το πλαϊνό. Από το παράθυρο μπορούμε να χαζεύουμε το "πλούσιο" εσωτερικό. Έξυπνη η τοποθέτησή του, αποκρύβοντας τα τυχών συνωστισμένα σημεία και αναδεικνύοντας τα κύρια εξαρτήματα του συστήματός μας.

     

     

    Θερμοκρασίες - Επίλογος

    Στο διάγραμμα που ακολουθεί, οι θερμοκρασίες τις οποίες καταγράψαμε κατα τη διάρκεια των δοκιμών μας.

     

    580cd47a2bc7d-temperaturechartcorsairobsidian800d.png

     

     

    Όπως βλέπουμε αρκετά καλές οι θερμοκρασίες εντός του Obsidian 800D. Σημαντικό για την μακροζωία των εξαρτημάτων που απαρτίζουν τον υπολογιστή μας. Επίσης είναι εμφανές το πόσο βοηθάνε οι παρεχόμενοι ανεμιστήρες, με κόστος ελάχιστο θόρυβο σε συνθήκες απόλυτης ησυχίας. Ενδεικτικά, τα πιο θορυβώδη εξαρτήματα ηταν οι τρείς κάρτες γραφικών και μόνο σε Full Load.

     

     

    Επίλογος

    Μαύρο διαμάντι. Τελικά, κατά πόσο είναι ένα μαύρο διαμάντι ή απλά άνθρακες ο θησαυρός;

    Αντικειμενικά, σαν τιμή, σχεδιασμό, ποιότητα και επεκτασιμότητα είναι ανδιαμφησβήτητα ένα μαύρο διαμάντι. Ο διαθέσιμος χώρος είναι αρκετά παραπάνω απ' όσο θα χρειαστείτε ακόμα και αν προσπαθήσετε να στριμώξετε "δύο" συστήματα εκει μέσα!

    Ορισμένες παιδαριώδεις παραλείψεις όπως η έλλειψη eSata υποδοχής στο εμπρόσθιο μέρος, προσόψεις αλουμινίου για τις οπτικές συσκευές ώστε να έχουμε ομοιόμορφη πρόσοψη και ενός αξιοπρεπούς οδηγού χρήσης είναι αυτά που χαλάνε την γενικότερα τέλεια εικόνα του κορυφαίου Corsair Obsidian 800D. Όλα τα παραπάνω, με γνώμονα την τιμή στην οποία διατίθεται το Obsidian 800D και η οποία δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη.

    Μια κορυφαία θήκη, για τη στέγαση του κορυφαίου συστήματος σας με μηδαμινή ανάγκη οποιασδήποτε παρέμβασης ώστε να το φέρετε στα μέτρα σας. Σίγουρα αξίζει μια θέση στο γραφείο σας!

     

    88-outstanding-recommended.png

    Ευχαριστούμε την Corsair για την παραχώριση του δείγματος της δοκιμής. Ευχαριστώ το φίλο Pkan για τη βοήθεια του στη φωτογράφιση.

     

     

     

     

     

    Συντελεστές Review
    Reviewers: NoDsl
    Photographers: NoDsl
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.