Για μια ακόμα φορά, στο review που θα διαβάσετε παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε κάτι το διαφορετικό. Μία συσκευή που εκ πρώτης όψεως μοιάζει με USB Stick, εκ δεύτερης με Android Stick και τελικά είναι κάτι άλλο. Το Tronsmart T1000 Mirror2TV, αναλυτική παρουσίαση του οποίου θα διαβάσετε στις σελίδες που ακολουθούν, είναι μία συσκευή screencasting, η οποία με τη βοήθεια διάφορων πρωτοκόλλων μπορεί να προσφέρει δυνατότητες Smart TV σε οποιαδήποτε τηλεόραση διαθέτει είσοδο HDMΙ με bonus την διασύνδεση με συσκευές Android, iOS, Windows Phone, Windows και Mac OS.
Αρκετοί από εσάς θα έχετε ακούσει την λέξη Miracast, ενώ ίσως σας θυμίζει και την αντίστοιχη συσκευή που έχει κυκλοφορήσει η Google, με την ονομασία Chromecast. Για όσους το ακούνε πρώτη φορά, μπορούμε να εξηγήσουμε με μια απλή αναλογία. Το Miracast είναι για την ασύρματη μετάδοση εικόνας, ότι είναι το Bluetooth για την ασύρματη μετάδοση ήχου.
Ας γίνουμε όμως λίγο πιο συγκεκριμένοι ως προς το τι μπορεί να κάνει το Τ1000:
Πρώτα από όλα, μπορεί να λειτουργήσει ως ενδιαμέσος στην χρήση της τηλεόρασής σας σαν ασύρματη οθόνη, είτε σε λειτουργία mirror είτε σε λειτουργία extension. Η λειτουργία αυτή είναι ακόμα υπό κατασκευή σε συσκευές iOS, ενώ για συσκευές Android και Windows Phone πρέπει να υποστηρίζεται από την συσκευή. Επιπλέον μπορεί να προβάλει αρχεία media και έγγραφα τα οποία βρίσκονται σε ένα smartphone/tablet/υπολογιστή στην τηλεόρασή σας, χωρίς την ανάγκη ενσύρματης σύνδεσης.
Ας περάσουμε όμως στην επόμενη σελίδα και σιγά σιγά θα λυθούν οι όποιες απορίες σας σχετικά με το Tronsmart T1000 Mirror2TV
Περιεχόμενα συσκευασίας
To Tronsmart T1000 Mirror2TV έρχεται σε ένα μικρό χάρτινο κουτί, το οποίο όπως θα δείτε και στις παρακάτω φωτογραφίες υπέστη μία μικρή ταλαιπωρία στο ταξίδι του προς το εργαστήρι του γράφοντος. Στο μπροστινό μέρος, ένα τμήμα καλύπτεται από διάφανη ζελατίνα, αποκαλύπτοντας την συσκευή, ενώ τα πρωτόκολλα λειτουργίας τα οποία υποστηρίζονται κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Στην πίσω πλευρά της συσκευασίας υπάρχει πίνακας με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Τ1000, ενώ η φωτογραφία που βρίσκεται ακριβώς από επάνω μας "ενημερώνει" για την πληθώρα διαφορετικών συσκευών με τις οποίες μπορεί να επικοινωνήσει ασύρματα.
Oι δύο κύριες όψεις της συσκευασίας του Tronsmart T1000 Mirror2TV
Στα πλαϊνά της συσκευασίας βρίσκονται τα barcodes του προϊόντος καθώς και ένα QR Code το οποίο συνοδεύεται από την προτροπή να σκαναριστεί για περισσότερες πληροφορίες. Πράγματι, το προαναφερθέν QR Code μας στέλνει στην ιστοσελίδα της Tronsmart.
Oι πλάγιες όψεις της συσκευασίας του Tronsmart T1000 Mirror2TV
Ανοίγοντας την συσκευασία, εκτός από το dongle, βρίσκουμε ένα μικρό manual με βασικές οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης και ένα καλώδιο το οποίο αναλαμβάνει την τροφοδοσία του Τ1000 με ρεύμα, έχοντας παράλληλα τον ρόλο προσαρμογέα ασύρματης δίκτυωσης.
Τα παρελκόμενα του Tronsmart T1000 Mirror2TV
Κάτω από τον φακό
Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά το Τ1000. Όπως βλέπετε και στις παρακάτω φωτογραφίες, πρόκειται για μία εξαιρετικά μικρή συσκευή. Με μήκος 6,5 εκατοστά και βάρος 15 γραμμάρια, σίγουρα μπορείτε να το μεταφέρετε ακόμα και μέσα στο πορτοφόλι σας. Το αρσενικό HDMI βύσμα, αναλαμβάνει την σύνδεση με την τηλεόρασή σας, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει ένα θυληκό micro USB από το οποίο γίνεται η τροφοδοσία και η σύνδεση με το WiFi adapter. Tα λογότυπα της κατασκευάστριας εταιρείας καθώς και του ονόματος της συσκευής κάνουν - αναλογικά με το μέγεθος της συσκευής - αισθητή την παρουσία τους, ενώ από την ανάποδη πλευρά υπάρχουν κάποιες τρύπες για την απαγωγή θερμότητας. Τέλος υπάρχει και ένα ενδεικτικό LED για το οποίο θα σας πούμε αργότερα.
Το Tronsmart T1000 Mirror2TV από την καλή και την ανάποδη
H θύρα micro USB και το ενδεικτικό LED
Ας ρίξουμε και μια κοντινή ματιά στο καλώδιο που είδαμε στην προηγούμενη σελίδα. Από την μία πλευρά, συνδέεται με ένα βύσμα micro USB πάνω στο T1000 και από την άλλη πλευρά έχει ένα κανονικό USB για τροφοδοσία ρεύματος, καθώς και τον προσαρμογέα ασύρματου δικτύου. Ποιοτικά δείχνει στιβαρό, αν και δεν πρόκειται να υποστεί και ιδιαίτερες κακουχίες πίσω από την τηλεόραση. Το σημείο που γίνεται η διακλάδωση τύπου Υ είναι επίσης ποιοτικό και σίγουρα δεν θα προβληματίσει.
Κοντινά πλάνα στο καλώδιο του Tronsmart T1000 Mirror2TV
Μια ακόμα πιο κοντινή ματιά
Φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να μείνουμε μόνο σε φωτογραφίες του εξωτερικού, πόσο μάλλον όταν έχουμε μία συσκευή που ανοίγει με τη βοήθεια του νυχιού. Αφού αφαιρέσαμε το εξωτερικό κάλυμμα ήρθαμε σε πρώτη επαφή με το εσωτερικό του Τ1000. Ας δούμε τι περιλαμβάνει και συνεχίζουμε με τις λεπτομέρειες.
Οι δύο όψεις του εσωτερικού του Tronsmart T1000 Mirror2TV
Στην μία πλευρά βρίσκεται το SoC της Αctions Micro AM8251, αρχιτεκτονικής RISC 32bit, το οποίο μεταξύ άλλων αναλαμβάνει την αποκωδικοποίηση video με μέγιστη ανάλυση 1920x1080 @ 30Hz, τον ελεγκτή μνήμης και τον προσαρμογέα εξόδου σε HDMI. Στα αριστερά του SoC βρίσκεται το NT5CB64M16FP-DH της Nanya το οποίο παρέχει 64ΜΒ Ram DDR3-1600. Στην άλλη πλευρά βρίσκεται η μνήμη Flash της συσκευής που είναι τύπου SLC, υλοποίησης Samsung, χωρητικότητας 128MB και φέρει την κωδική ονομασία K9F1G08U0M.
Ας δούμε τώρα και κάποιες μικρές λεπτομέρειες. Όπως είπαμε κατά την παρουσίαση του εξωτερικού, στο πλαϊνό υπάρχει ένα ενδεικτικό LED. Αν δείτε όμως στην θέση που σημειώνουμε με τον αριθμό 1, αντί για LED υπάρχει ένας διακόπτης, ο οποίος για να πατηθεί, πρέπει το Τ1000 να μην έχει το εξωτερικό του περίβλημα. Φυσικά συνδέσαμε και λειτουργήσαμε το Τ1000 χωρίς το περίβλημά του, αλλά δε μπορέσαμε να βρούμε σε τι εξυπηρετεί ο διακόπτης αυτός. Αυτό που διαπιστώσαμε όμως ήταν ότι στις θέσεις 2 και 3 υπάρχουν από ένα κόκκινο LED, τα οποία είναι κρυμμένα από πλαστικό περίβλημα και έτσι δεν φαίνονται.
Ο διακόπτης και τα 2 LED που βρίσκονται στο εσωτερικό
Σειρά είχε ο προσαρμογέας ασύρματου δικτύου. Πάλι με τη βοήθεια του νυχιού ανοίξαμε το κάλυμμα και εκεί βρήκαμε μία μικροσκοπική πλακέτα η οποία φιλοξενεί το Realtek RTL8188ETV το οποίο αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει την ασύρματη επικοινωνία του T1000 με τις υπόλοιπές σας συσκευές.
Ο προσαρμογέας ασύρματου δικτύου
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Στον πίνακα που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε συνοπτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Tronsmart T1000.
Το Tronsmart T1000 Mirror2TV δεν είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά αυτή τη στιγμή. Μπορείτε όμως να το προμηθευτείτε από το Gearbest έναντι περίπου 18 ευρώ (με δωρεάν μεταφορικά).
Ας περάσουμε όμως να δούμε πώς λειτουργεί το Tronsmart T1000 και πώς συνεργάζεται με μία ποικιλία από συσκευές διαφορετικών λειτουργικών συστημάτων.
Αρχικές ρυθμίσεις
Ανεξάρτητα από την πλατφόρμα με την οποία πρόκειται να συνδεθούμε στο Tronsmart T1000 Mirror2TV, πριν ακόμα το συνδέσουμε στην τηλεόρασή μας, πρέπει να εγκαταστήσουμε στην συσκευή μας την εφαρμογή EZCast. Αυτή είναι διαθέσιμη τόσο στο Play Store (έκδοση Android), όσο και στα App Store (έκδοση iOS) και Windows Phone Store. Επιπλέον υπάρχουν εκδόσεις για Windows και MacOS. Στην συνέχεια είμαστε έτοιμοι να συνδέσουμε το Τ1000 στην τηλεόρασή μας όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα:
Όπως βλέπετε και στο παραπάνω σχήμα, συνδέουμε το T1000 σε μία ελεύθερη θύρα HDMI της τηλεόρασής μας, και επάνω στο Τ1000 συνδέουμε το micro USB καλώδιο που το συνοδεύει. Εάν η τηλεόρασή μας έχει θύρα USB, μπορούμε να συνδέσουμε το αρσενικό USB της άλλης άκρης του καλωδίου στην τηλεόραση και έτσι γλιτώνουμε την ανάγκη της επιπλέον τροφοδοσίας. Εάν όχι, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα τροφοδοτικό με έξοδο σε καλώδιο USB. To προαναφερθέν τροφοδοτικό δεν περιλαμβάνεται στα παρελκόμενα του T1000.
Όταν είμαστε έτοιμοι, θέτουμε σε λειτουργία την τηλεόρασή μας και ρυθμίζουμε ως πηγή την θύρα HDMI στην οποία έχουμε συνδέσει το T1000. Η πρώτη εικόνα που αντικρίζουμε είναι η παρακάτω:
Όπως βλέπετε, το πρώτο βήμα που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι να εγκαταστήσουμε στην συσκευή μας την εφαρμογή EZCast (πράγμα που εμείς έχουμε ήδη κάνει). Στην συνέχεια πρέπει να συνδέσουμε μέσω WiFi την συσκευή μας με το T1000 (το SSID και Password φαίνονται στην οθόνη) και τέλος πρέπει να δώσουμε στο T1000 τα στοιχεία του wireless router μας ώστε να αποκτήσει πρόσβαση και αυτό στο διαδίκτυο. H διαδικασία που θα περιγραφεί παρακάτω, αφορά χρήση με android tablet, αλλά είναι ακριβώς η ίδια ανεξαρτήτως πλατφόρμας.
Η πρώτη κίνηση είναι να αποσυνδέσουμε το tablet από το wireless router και να το συνδέσουμε στο T1000 χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που φαίνονται στην τηλεόρασή μας. Στην συνέχει ξεκινάμε την εφαρμογή EZCast και αυτή συνδέεται με το T1000. Επιλέγουμε τις Ρυθμίσεις από την οθόνη του tablet μας και αυτομάτως στην τηλεόρασή μας βλέπουμε την σελίδα με τις ρυθμίσεις του Tronsmart T1000. Ταυτόχρονα, η οθόνη του tablet μετατρέπεται σε χειριστήριο με το οποίο μπορούμε να πλοηγηθούμε στις επιλογές των ρυθμίσεων.
Η αρχική οθόνη του EZCast και το "χειριστήριο"
Οι ρυθμίσεις του Tronsmart T1000 Mirror2TV
Όπως βλέπετε στην παραπάνω εικόνα, από εδώ μπορούν να ρυθμιστούν τα παρακάτω
- Ανάλυση με δυνατές επιλογές: 1920x1080@30Hz, 1920x1080@24Hz, 1280x720@60Hz
- Ο κωδικός του ασύρματου δικτύου που δημιουργεί το Τ1000
- To wireless router μέσω του οποίου το Τ1000 συνδέεται με το διαδίκτυο
- Η γλώσσα του interface (το δείγμα της δοκιμής ξεκίνησε αυτόματα στα ελληνικά)
- Η λειτουργία προεπιλογής (casting ή mirroring)
- Έλεγχος για αναβαθμίσεις (την πρώτη φορά που συνδέσαμε το Τ1000, ενημερώθηκε αυτόματα με firmware Αυγούστου)
Ας αφήσουμε όμως τις ρυθμίσεις και ας περάσουμε στην λειτουργία του T1000. Για τις ανάγκες του σημερινού review προσπαθήσαμε να το δουλέψουμε με όσο το δυνατόν περισσότερες συσκευές. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το tablet.
Δοκιμή με Android
Aρχικά συνδέσαμε με το T1000 ένα Android Tablet που φοράει έκδοση 4.2.2 Jelly Bean. Αφού ολοκληρώσαμε την διαδικασία των ρυθμίσεων που περιγράψαμε στην προηγούμενη σελίδα, η κεντρική οθόνη του EZCast που αντικρίσαμε στην οθόνη του Tablet μας ήταν η παρακάτω :
Αν και οι τίτλοι κάτω από τα εικονίδια είναι αρκετά περιγραφικοί, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με κάθε ένα από αυτά:
- Φωτογραφία : Με την επιλογή αυτή μπορούμε να προβάλουμε φωτογραφίες που βρίσκονται στην ταμπλέτα μας, στην τηλεόραση την οποία έχουμε συνδεδεμένη το T1000
- Κάμερα : Με την επιλογή αυτή ενεργοποιείται η κάμερα της συσκευής μας και προβάλεται στην τηλεόραση το περιεχόμενο που καταγράφει.
- Μουσική : Με την επιλογή αυτή μπορούμε να αναπαράγουμε αρχεία μουσικής που βρίσκονται στην ταμπλέτα μας, στην τηλεόρασή μας
- Βίντεο : Με την επιλογή αυτή μπορούμε να αναπαράγουμε αρχεία βίντεο που βρίσκονται στην ταμπλέτα μας, στην τηλεόρασή μας
- Έγγραφο: Mε την επιλογή αυτή μπορούμε να προβάλλουμε στην τηλεόραση έγγραφα του Office καθώς και έγγραφα PDF
- Ιστός: Στην περίπτωση αυτή, ανοίγει ο browser της εφαρμογής ΕΖCast και η τηλεόραση κάνει καθρεπτισμό (mirroring) της οθόνης της ταμπλέτας
- Βίντεο Cloud : Και εδώ ανοίγει ο browser με κάποια bookmarks από ιστοσελίδες video (π.χ. youtube)
- Χώρος αποθήκευσης στο Cloud : Με την λειτουργία αυτή μπορούμε να προβάλλουμε στην τηλεόρασή μας, αρχεία τα οποία έχουμε αποθηκευμένα στο Dropbox.
- Ζωντανό : Ανοίγει ο browser με κάποια bookmarks από ιστοσελίδες live streaming
- Σχόλιο : Από εδώ μπορούμε να αφήσουμε σχόλια σχετικά με την εφαρμογή EZCast
- Ενημέρωση : Από εδώ μπορούμε να ελέγξουμε για ενημερώσεις της εφαρμογής EZCast
- Social : Ανοίγει ο browser με κάποια bookmarks από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης
Ας δούμε τώρα κάποια ενδιαφέροντα screenshots από την λειτουργία του EZCast, καθώς και φωτογραφίες από το τι προβάλλεται στην τηλεόρασή μας.
H αρχική σελίδα του browser, καθώς και η σελίδα του TheLab.gr όπως φαίνονται στην ταμπλέτα
H αρχική σελίδα του browser, καθώς και η σελίδα του TheLab.gr όπως φαίνονται στην τηλεόραση
Mία πολύ ενδιαφέρουσα λειτουργία ενεργοποιείται όταν πατήσουμε το εικονίδιο του μολυβιού. Μπορούμε να ζωγραφίσουμε πάνω στην οθόνη του tablet χρησιμοποιώντας διάφορα χρώματα και πάχη γραμμών και τα αποτελέσματα εμφανίζονται real time στην τηλεόραση.
H λειτουργία ζωγραφικής όπως φαίνεται τόσο στο tablet όσο και στην τηλεόραση
Η ίδια λειτουργία με το μολύβι είναι διαθέσιμη και κατά την προβολή εγγράφων. Ανοίξαμε χωρίς κανένα πρόβλημα έγγραφα του Office εκδόσεων 2003 έως και 2013 (αρχεία Excel, Word & Powerpoint) καθώς και αρχεία PDF, τα οπoία βρίσκονταν τόσο στην εσωτερική μνήμη του υπολογιστή μας, όσο και στο DropBox.
Παρουσίαση του Powerpoint και έγγραφο του Word, όπως αυτά προβάλλονται στην τηλεόραση
Aς δούμε τώρα τι γίνεται με την αναπαραγωγή video. Αρχικά, χρησιμοποιήσαμε τον browser του EZCast για να δούμε αρχεία video από το youtube. H αναπαραγωγή εγινε απροβλημάτιστα, ενώ κατά τη διάρκειά της το video έπαιζε μόνο από την τηλεόραση και στο tablet υπήρχαν μόνο τα κουμπιά χειρισμού.
Αναπαραγωγή video από το Youtube μέσω του Τ1000
Στην συνέχεια δοκιμάσαμε αρχεία video τα οποία ήταν αποθηκευμένα στην μνήμη του tablet. Εδώ το Τ1000 δεν τα πήγε και τόσο καλά. Τα μόνα αρχεία που η προβολή τους ήταν ανεκτή ήταν τα αρχεία x264 ανάλυσης SD. Πάντως να σημειώσουμε εδώ πως χωρίς καμία απολύτως ρύθμιση έπαιξαν οι ελληνικοί υπότιτλοι τύπου srt.
Αναπαραγωγή video μέσω της επιλογής video του EZCast
Όσον αφορά την επιλογή DLNA, εάν έχετε εγκατεστημένη κάποια εφαρμογή DLNA server στην ταμπλέτα σας, μπορείτε μέσω αυτής να στέλνετε τα αρχεία σας στο Τ1000. Στην περίπτωση όμως αυτή, δεν είναι δυνατή η προβολή υποτίτλων.
Ας περάσουμε όμως τώρα στο θέμα του mirroring. Σαν γενική αρχή ισχύει ότι το android από την έκδοση 4.2 και μετά υποστηρίζει Wireless Display. Στην πράξη όμως, για να λειτουργήσει αυτό θα πρέπει να υπάρχει υποστήριξη και σε επίπεδο hardware. Στην ιστοσελίδα του EZCast υπάρχει αναλυτική λίστα με τις συσκευές οι οποίες μπορούν να συνδεθούν με το Τ1000 σαν wireless display. Δυστυχώς δεν είχαμε στην κατοχή μας μία από αυτές και έτσι παρ' ότι στις ρυθμίσεις του android υπήρχε η επιλογή για Wireless Display δεν καταφέραμε να συνδεθούμε.
Δοκιμή με Windows 7
Ας περάσουμε τώρα να δούμε τι μπορεί να προσφέρει το Tronsmart T1000 Mirror2TV εάν το συνδέσουμε με έναν υπολογιστή που τρέχει Windows. Και στην περίπτωση αυτή, πρέπει να εγκαταστήσουμε το EZCast (υπάρχει διαθέσιμο για εκδόσεις από XP έως 8.1) και η διαδικασία pairing με το Τ1000 είναι παρόμοια με αυτή του Android, οπότε περνάμε κατευθείαν στο ζουμί.
Οι επιλογές του EZCast (έκδοση για Windows 7/8/8.1)
Όπως βλέπετε οι διαθέσιμες επιλογές σε σχέση με την έκδοση Android που είδαμε στην προηγούμενη σελίδα είναι λιγότερες.
- Mirror : Με την επιλογή αυτή ενεργοποιούμε το ασύρματο mirroring της οθόνης μας στην τηλεόραση. Πατώντας πάνω στο κίτρινο εικονίδιο γίνεται η εναλλαγή ανάμεσα σε mirror, extended desktop και απενεργοποίηση.
- High quality : Με την επιλογή αυτή συμβιβαζόμαστε ανάμεσα σε υψηλή ποιότητα με χαμηλή απόκριση και σε χαμηλή ποιότητα με καλύτερη απόκριση. Σύμφωνα με το manual καλό είναι να επιλέγουμε high quality μόνο όταν θέλουμε να προβάλουμε στατικές εικόνες.
- Audio on : Η επιλογή αυτή κάνει το αυτονόητο, ενεργοποιώντας και απενεργοποιώντας την μετάδοση ήχου μαζί με την εικόνα.
- Compatible : Όσον αφορά την επιλογή αυτή δεν έχουμε να σας πούμε κάτι, καθώς ούτε βρήκαμε κάποια αναφορά στο manual ούτε και διαπιστώσαμε κάτι κατά την χρήση της.
- Music : Όπως και στην περίπτωση του android έτσι και εδώ, μπορούμε να ακούσουμε στην τηλεόραση αρχεία ήχου που έχουμε αποθηκευμένα στον υπολογιστή μας.
- Video : Το ίδιο με το παραπάνω αλλά με αρχεία video.
- Update : Το EZCast ελέγχει την ύπαρξη αναβαθμίσεων
- DLNA : Εάν έχουμε ενεργοποιημένο το streaming αρχείων πολυμέσων μέσα από τον Windows Media Player 12, τότε μπορούμε να προσθέσουμε την επιλογή στο δεξί κλικ των παραπάνω αρχείων Play To -> Tronsmart T1000. Δυστυχώς όσο και να προσπαθήσαμε η παραπάνω επιλογή δεν λειτούργησε.
- Setting: Με την επιλογή αυτή εμφανίζεται στην οθόνη μας ένα χειριστήριο παρόμοιο με αυτό που είχαμε δει και στην περίπτωση του Android και μπορούμε να πειράξουμε τις γενικές ρυθμίσεις του T1000.
Το on screen χειριστήριο των γενικών ρυθμίσεων του Τ1000
Σε αυτό το σημείο αξίζει να πούμε πως δοκιμάσαμε το EZCast τόσο σε ένα παλαιό φορητό υπολογιστή με Windows XP, όσο και σε ένα αρκετά σύγχρονο με Windows 7 x64. Και στις δύο περιπτώσεις το mirroring δούλεψε με την πρώτη, αλλά και στις 2 υπήρχε ένα αισθητό lag, το οποίο δεν εξαφανίστηκε ούτε όταν κατεβάσαμε την ανάλυση στα 1280x720. Δεν είναι τραγικό, αλλά καθιστά την λειτουργία του mirroring χρηστική μόνο για να δείχνουμε στατικές εικόνες. Δυστυχώς δεν είχαμε στην κατοχή μας κάποιο φορητό υπολογιστή με Windows 8.1 για να δούμε το πώς αποδίδει το Τ1000 με την εγγενή υποστήριξη Miracast της νεότερης έκδοσης των Windows.
Κατά τα άλλα, η αναπαραγωγή αρχείων ήχου ήταν απροβλημάτιστη, ενώ κατά την αναπαραγωγή αρχείων video διαπιστώσαμε πως στα μεν SD τα πήγε καλά, ενώ σε οτιδήποτε είχε μεγαλύτερη ανάλυση και bitrate τα πράγματα σκούραιναν. Nα σημειώσουμε πως παρ'όλο που στα τεχνικά χαρακτηριστικά του Τ1000 αναφέρεται μέγιστη ταχύτητα σύνδεσης του ασύρματου δικτύου 300 Mbps, ακόμα και όταν το φέραμε δίπλα στον υπολογιστή δεν ξεπέρασε τα 150 (και χωρίς να είναι συνδεδεμένο στο wireless router). Για όσους προβληματίζονται σχετικά με την έλλειψη επιλογών για προβολή αρχείων εγγράφων, ιστοσελίδων κλπ που είδαμε στην έκδοση για Android, να σας υπενθυμίσουμε πως το mirroring θα λειτουργήσει σε οποιοδήποτε υπολογιστή έχει ασύρματη κάρτα δικτύου, ακομα και αν μιλάμε για παλιό φορητό με Windows XP, άρα η ύπαρξη των προαναφερθείσων επιλογών θα ήταν περιττή.
[BREAK=Δοκιμή με Windows Phone 8.1]
Μιας και πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε από την Microsoft η δικιά της πρόταση όσον αφορά την ασύρματη διασύνδεση Windows Phone και τηλεόρασης, και δεδομένου ότι ο γράφων χρησιμοποιεί καθημερινά ένα Nokia Lumia 520 το οποίο πρόσφατα αναβαθμίστηκε στην έκδοση 8.1, δοκιμάσαμε τις δυνατότητες που παρέχει το Tronsmart T1000 Mirror2TV στον κάτοχο μίας συσκευής WP. Και στην περίπτωση αυτή, αφού εγκαταστήσαμε την εφαρμογή EZCast στο τηλέφωνό μας, συνδεθήκαμε στο ασύρματο δίκτυο του Τ1000 και ξεκίνησε η επικοινωνία μεταξύ των δύο συσκευών.
Όπως βλέπετε στην παρακάτω εικόνα, οι διαθέσιμες επιλογές είναι περιορισμένες. Μπορούμε να προβάλουμε φωτογραφίες, βίντεο, αρχεία ήχου καθώς και το τι δείχνει η κάμερα του κινητού μας. Ο τρόπος δημιουργίας των playlist είναι αρκετά δύσχρηστος, ενώ τα αρχεία που θα επιλεγούν πρέπει να είναι σε συγκεκριμένους φακέλους (ιδιοτροπιες γνωστές σε όλους τους κατόχους κινητών WP). Δυσάρεστη εντύπωση μας έκανε η μη ύπαρξη επιλογής για προβολή εγγράφων, ιδιαίτερα μάλιστα όταν μιλάμε για κινητά τηλέφωνα που έρχονται με το MS Office προεγκατεστημένο.
H αρχική εικόνα του EZCast για WP, οι οδηγίες για αρχεία ήχου και ο Player
Αυτό που μας άρεσε ιδιαίτερα όμως ήταν ότι το ενσωματωμένο DLNA του Lumia, με την ονομασία Nokia Play To, αναγνώρισε αμέσως το Tronsmart T1000 και έτσι χωρίς την ανάγκη του ΕΖCast μπορέσαμε να στείλουμε τα αρχεια φωτογραφιών εικόνας και video στην τηλεόρασή μας (χωρίς φυσικά υπότιτλους για τα αρχεία video). Δυστυχώς ούτε και εδώ μπορέσαμε να κάνουμε mirroring της οθόνης, μιας και παρ'ότι υποστηρίζεται από τα WP 8.1 σύμφωνα με την Microsoft πρέπει να υπάρχει και συμβατότητα σε επίπεδο hardware για να γίνει δυνατή η επικοινωνία των συσκευών μέσω miracast.
To Nokia Play To σε σύνδεση με το T1000 και η επιλογή για σύνδεση Miracast
Επίλογος - Συμπεράσματα
Πριν ξεκινήσουμε τον απολογισμό, καλό θα ήταν να σας υπενθυμίσουμε ότι σήμερα παρουσιάσαμε μία συσκευή που κοστίζει μόλις 18 ευρώ (και μάλιστα κατά καιρούς έχει φτάσει να πωλείται και κάτω από 12). Άρα οποιαδήποτε σύγκριση με συσκευές που κοστίζουν το 5πλάσιο είναι το λιγότερο ανεδαφική. Επιπλέον, μιλάμε για πρωτόκολλα επικοινωνίας τα οποία είναι ακόμα σε βρεφική ηλικία και σίγουρα οι χρήστες που θα τα επιλέξουν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που είθισται να παρουσιάζονται στους early adopters. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, μπορούμε να πούμε πως το Tronsmart T1000 Mirror2TV είναι μία συσκευή που σε γενικές γραμμές μας άφησε αρκετά ικανοποιημένους και η οποία προτείνεται σε όλους όσοι μπορούν να εκμεταλλευθούν έστω και μία από τις δυνατότητές του.
Ειδικά όσον αφορά την προβολή εγγράφων, ιστοσελίδων και φωτογραφιών όπου οι επιδόσεις του μας άφησαν απόλυτα ικανοποιημένους μπορεί να λύσει πραγματικά τα χέρια. Έτσι μπορείτε παραδείγματος χάρην να έχετε επικοινωνία μεταξύ ενός κινητού τηλεφώνου και ενός προτζέκτορα απλοποιώντας έτσι την δουλειά σας και παράλληλα εντυπωσιάζοντας το κοινό σας. Επιπλέον, ακόμα και η θέαση SD περιεχομένου περιστασιακά μέσω του Τ1000 είναι εφικτή (π.χ. σε ένα ξενοδοχείο κατά τις διακοπές σας) γλιτώνοντάς σας από ενοχλητικά καλώδια.
Ας συνοψίσουμε τα θετικά και τα αρνητικά του Tronsmart T1000 Mirror2TV σε μορφή bullet points:
Θετικά
- Τιμή
- Μέγεθος - ευκολία μεταφοράς
- Υποστηρίζει μια σειρά από διαφορετικά πρωτόκολλα επικοινωνίας
- Υποστηρίζει μια σειρά από διαφορετικά είδη αρχείων
- Μπορεί να συνδεθεί με πολλές διαφορετικές πλατφόρμες φορητών και μη συσκευών
- Ευκολία χειρισμού του EZCast
Αρνητικά
- Το ΕΖCast διαφέρει από συσκευή σε συσκευή
- Αδυναμία αναπαραγωγής HD περιεχομένου
- Προβληματικό έως ακατόρθωτο ανάλογα την πλατφόρμα Screen Mirroring
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το Tronsmart T1000 Mirror2TV είναι:
Γεώργιος "GriGaS" Ρήγας
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now