Jump to content



  • Shuttle XPC Cube SZ270R8


    Εισαγωγή

     

    Έχει περάσει περίπου ένας χρόνος από την παρουσίαση του Shuttle XPC Cube SZ170R8. Σήμερα στον πάγκο μας βρίσκεται ο αντικαταστάτης του, το Shuttle XPC Cube SZ270R8.

     

    Όπως είναι εμφανές από το όνομα, πρόκειται για το νέο μοντέλο της ίδιας σειράς, που αντικαθιστά το παλαιότερο Z170 chipset με το νεότερο Z270.

     

    Τι είναι όμως το Shuttle XPC Cube SZ270R8; Πρόκειται για ένα Barebone. Barebone ονομάζουμε έναν υπολογιστή που περιέχει τα βασικά στοιχεία και εξαρτήματα ενώ αφήνει το χρήστη να συμπληρώσει τα υπόλοιπα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η σειρά XPC Cube της Shuttle περιλαμβάνει το κουτί, τροφοδοτικό, μητρική και ψήκτρα του επεξεργαστή. Ο χρήστης πρέπει να συμπληρώσει τον επεξεργαστή, τη μνήμη και τη μονάδα αποθήκευσης, για να έχει ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό σύστημα.
     
    Καθώς το Shuttle XPC Cube SZ270R8 βασίζεται στο chipset Z270 της Intel, υποστηρίζει το socket 1151 και επεξεργαστές της Intel γενιάς Kaby Lake αλλά και Skylake. Το Z στο Z270 σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα του υπερχρονισμού της σειράς K των εν λόγω επεξεργαστών.

     

    SZ270R8-3Dview_L-01.jpg

     

    Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά τι είναι και τι μας παρέχει το Shuttle XPC Cube SZ270R8.

     

     

    Συσκευασία και παρελκόμενα

     

    Το  Shuttle XPC Cube SZ270R8 έρχεται προστατευμένο σε ένα λευκό κουτί που διαθέτει ένα βολικό χερούλι στην κορυφή του και αρκετή προστασία στο εσωτερικό του για να εξασφαλίσει ότι το προϊόν θα φτάσει στα χέρια σας σώο.

     

    01.JPG 02.JPG

     

    06.JPG

     

    Το κουτί είναι ίδιο για όλα τα XPC Cube μοντέλα της Shuttle, και το μοντέλο καθώς και τα βασικά χαρακτηριστικά του αναγράφονται σε αυτοκόλλητο στη μία από τις μικρές πλευρές του κουτιού.

     

    03.JPG

     

    Το προϊόν συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα παρελκόμενα. Έτσι διαθέτει βίδες για τη στήριξη των συσκευών, καλώδια για τη σύνδεση των drives με τη μητρική, θερμοαγώγιμη πάστα για τον επεξεργαστή, καλώδιο παροχής ρεύματος, το Quick Guide που εξηγεί πώς γίνεται η εγκατάσταση των εξαρτημάτων στο Shuttle XPC Cube SZ270R8 και το CD με τους drivers της μητρικής.

     

    04.JPG 05.JPG

     

     

     

    Κουτί και Τροφοδοτικό

     

    Οι διαστάσεις του Shuttle XPC SZ270R8 είναι 21,6cm (π) χ 19,8cm (υ) χ 33,2cm (β) και το κουτί του αποτελείται εξ' ολοκλήρου από αλουμίνιο, εκτός από την πρόσοψη που είναι πλαστικό με επικάλυψη αλουμινίου στο εμπρός μέρος της. Η ποιότητα των υλικών είναι εξαιρετική. Επάνω δεξιά βρίσκουμε το πλήκτρο εκκίνησης του συστήματος καθώς και ενδεικτικά LEDs λειτουργίας του συστήματος και των drives. Μια πίεση στις 3 τελείες που βλέπετε κάτω δεξιά αποκαλύπτει ένα κρυφό διαμέρισμα της πρόσοψης όπου βρίσκουμε συνδέσεις για μικρόφωνο και ακουστικά καθώς και 2 θύρες USB 3.0.

     

    07.JPG 08.JPG

     

    Τα πλαϊνά είναι διάτρητα για να εξασφαλίζουν την είσοδο φρέσκου αέρα ενώ το αριστερό πλαϊνό (όπως κοιτάμε το κουτί από εμπρός) είναι διάτρητο σε μεγαλύτερο ύψος καθώς από αυτό θα τροφοδοτηθεί μια κάρτα γραφικών με φρέσκο αέρα. Και τα 2 διάτρητα πλαϊνά διαθέτουν εσωτερικό, μη αφαιρούμενο φίλτρο σκόνης.

     

    09.JPG 11.JPG

     

    Ξεκινάμε το πίσω μέρος από πάνω αριστερά όπου ουσιαστικά βλέπουμε το πίσω μέρος του τροφοδοτικού του  Shuttle XPC Cube SZ270R8. Ο ανεμιστήρας του είναι αρκετά ήσυχος σε χαμηλά φορτία, αν και είναι μόλις 40mm. Όταν φυσικά ανεβαίνουν οι απαιτήσεις τροφοδοσίας, ανεβαίνουν και οι στροφές.

     

    Δεξιά από τον ανεμιστήρα του τροφοδοτικού διακρίνουμε μία καλυμμένη στρογγυλή οπή και δεξιότερα αυτής στο ίδιο ύψος άλλες δύο, με την τελευταία να βρίσκεται στην άλλη άκρη του κουτιού. Αυτές είναι οπές που μπορεί να ανοιχτούν με απλή πίεση στο κάλυμμα που έχουν για να τοποθετηθούν κεραίες για το προαιρετικό WLAN module που υποστηρίζει το Shuttle XPC Cube SZ270R8.

     

    Κάτω από το τροφοδοτικό ακριβώς, διακρίνουμε μία ακόμη καλυμμένη οπή, αυτή τη φορά για σειριακό βύσμα. Η μητρική του Shuttle XPC Cube SZ270R8 διαθέτει το σχετικό header, έτσι αν χρειαστείτε σειριακή θύρα, ένα απλό καλώδιο αρκεί για να την έχετε στο πίσω μέρος του κουτιού.

     

    Στο κέντρο της πίσω πλευράς διακρίνουμε ένα διάτρητο τμήμα και από μέσα την ψήκτρα του επεξεργαστή. Ο σχεδιασμός της Shuttle έχει έξυπνα τοποθετήσει την ψήκτρα του επεξεργαστή στο σημείο εξαγωγής αέρα από το κουτί, εξασφαλίζοντας ότι ο θερμός αέρας από την ψύξη του επεξεργαστή θα φεύγει απ' ευθείας έξω.

     

    Δεξιά από το διάτρητο τμήμα βλέπουμε δύο καλύμματα για κάρτες PCI Express, που σημαίνει ότι το  Shuttle XPC Cube SZ270R8 μπορεί να δεχτεί οποιαδήποτε κάρτα γραφικών, αφού έχει και το κατάλληλο μήκος. 

     

    3 χειρόβιδες περιμετρικά του κουτιού, χωρίς προστατευτικές λαστιχένιες ροδέλες που θα προστάτευαν το φινίρισμα, συγκρατούν το κάλυμμα του κουτιού και με την αφαίρεσή τους αποκτούμε πρόσβαση στο εσωτερικό. 4 ακόμη χειρόβιδες περιμετρικά του διάτρητου τμήματος συγκρατούν το shroud και τον ανεμιστήρα του συστήματος ψύξης του επεξεργαστή.

     

    Τέλος, κάτω αριστερά, έχουμε το I/O Panel της μητρικής που περιλαμβάνει 2 Display Ports, 1 HDMI, 4 θύρες USB 2.0, 4 θύρες USB 3.0, 2 Gigabit Ethernet Ports και τις εισόδους / εξόδους της κάρτας ήχου. Τέλος, κάτι που δε συναντάμε συχνά, ένα πλήκτρο για να κάνουμε Reset στο BIOS, χωρίς να χρειαστεί να ανοίξουμε το κουτί.

     

    10.JPG

     

    Αφαιρέσαμε λοιπόν τις 3 περιμετρικές χειρόβιδες και αφαιρέσαμε το καπάκι. Το δεξί μέρος του κουτιού καταλαμβάνεται σε μεγάλο μέρος από το τροφοδοτικό που σε σχήμα θυμίζει αυτά που συναντάμε σε servers. Πρόκειται για ένα τροφοδοτικό με πιστοποίηση 80 Plus Silver, ισχύος 500W, Active PFC και 3 12V rails, 2 των 16A και 1 των 17A. Διαθέτει, εκτός από το 24pin και 4pin της μητρικής, 2 καλώδια με 2 SATA Power το καθένα, 1 καλώδιο με 2 molex και ένα καλώδιο με 2 βύσματα για την τροφοδοσία της κάρτας γραφικών, το ένα 6 pin και το άλλο 8 ή 6 pin.

     

    Στην αριστερή πλευρά βλέπουμε το σύστημα ψύξης του επεξεργαστή που με 4 heatpipes μεταφέρει τη θερμότητα από τον επεξεργαστή στο πίσω μέρος ώστε αυτή να βγει άμεσα έξω από το κουτί. Βλέπουμε επίσης το cage των σκληρών δίσκων.

     

    13.JPG 12.JPG

     

    Το Cage των σκληρών δίσκων είναι αφαιρούμενο και ψύχεται από έναν ανεμιστήρα στην πρόσοψη του κουτιού, ο οποίος όμως καλύπτει καλά μόνο τις 3 κατώτερες από τις 4 συνολικά θέσεις σκληρών δίσκων. Η αφαίρεσή του απαιτεί κατσαβίδι καθώς στηρίζεται στο κουτί με 4 βίδες και κάνει πολύ ευκολότερη την τοποθέτηση των drives.

     

    Όπως είναι εμφανές, το cage υποστηρίζει μόνο drives 3,5" και για την τοποθέτηση drives 2,5" απαιτείται αντάπτορας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιονδήποτε αντάπτορα, αλλά η Shuttle προτείνει τον δικό της, ο οποίος κοστίζει 10 ευρώ και με τον οποίον μπορείτε να τοποθετήσετε 2 drives των 2,5" σε μία από τις 4 υποδοχές του cage.

     

     

    18.JPG

     

    20.JPG 21.JPG

     

    Ο ανεμιστήρας στην πρόσοψη που ψύχει τους δίσκους είναι 80mm PWM και λεπτού πάχους (Apistek SA82S2M) και έχει αρκετά καλά χαρακτηριστικά, τα οποία μπορείτε να δείτε στο σχετικό pdf. Δυστυχώς, το φίλτρο σκόνης που υπήρχε μεταξύ αυτού του ανεμιστήρα και του εσωτερικού του κουτιού στο Shuttle XPC Cube SZ170R8, εδώ απουσιάζει. Ο ανεμιστήρας αυτός τροφοδοτείται με αέρα από μια έξυπνα τοποθετημένη γρίλια στην πρόσοψη.

     

    15.JPG 16.JPG

     

    17.jpg

     

     

    Ψύξη Επεξεργαστή

     

    Το σύστημα ψύξης του επεξεργαστή αποτελείται από 2 τμήματα. Το Shroud που φέρει και τον ανεμιστήρα και στηρίζεται στο ίδιο το κουτί με 4 χειρόβιδες που συναντήσαμε στο πίσω μέρος του και την ψήκτρα που κουμπώνει στη μητρική με τον κλασικό μηχανισμό των original ψηκτρών της Intel. 4 heatpipes ενώνουν τη βάση της ψήκτρας με τα fins και μεταφέρουν τη θερμότητα από τον επεξεργαστή στην έξοδο αέρα του κουτιού. Έτσι ο ανεμιστήρας της ψήκτρας παίζει και το ρόλο του ανεμιστήρα εξόδου αέρα από το κουτί και ο θερμός αέρας από την ψύξη του επεξεργαστή εκλύεται απ' ευθείας στο περιβάλλον. Η απόδοση του συστήματος ψύξης υποστηρίζει επεξεργαστές με κατανάλωση ενέργειας έως και 95W.

     

    19.JPG 26.JPG

     

    Ο ανεμιστήρας είναι κατασκευής της AVC, μοντέλο DS09225R12HP207, PWM με υδραυλικό ρουλεμάν, διαστάσεων 92mm ενώ το πάχος του είναι το συνηθισμένο, δηλαδή 25mm. Η απόδοσή του είναι ικανοποιητική και είναι αρκετά αθόρυβος σε φυσιολογικές συνθήκες λειτουργίας, αλλά μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικός αν χρειαστεί να δουλέψει σε πλήρεις στροφές. Οι στροφές του υπό φορτίο ξεπέρασαν ελαφρά τις 2000 στροφές ανά λεπτό. Το Shroud διαθέτει λαστιχάκια απομόνωσης των κραδασμών του ανεμιστήρα.

     

    22.JPG 23.JPG

     

    24.JPG

     

    H ψήκτρα διακρίνεται για ένα καλό συνδυασμό της αποτελεσματικότητας με το μειωμένο κόστος, χωρίς ιδιαίτερες ποιοτικές θυσίες.

     

    25.JPG


    Τα τέσσερα heat pipes των 6mm είναι συγκολλημένα στο block / cold plate και παρά την μερική μόνο επαφή με αυτά, λόγω της συγκόλλησης,  εξασφαλίζουν μια ικανοποιητική  θερμική σύζευξη με το CPU heat spreader.

     

    30.JPG

     

    Στο άλλο τους άκρο, έρχονται σε επαφή με τα αλουμινένια πτερύγια μέσω μηχανικής σύσφιξης, μέθοδος που εξασφαλίζει επίσης καλή θερμική επαφή.

     

     27.JPG28.jpg


    Η ψήκτρα έρχεται σε επαφή με το CPU heat spreader μέσω ενός επίπεδου χάλκινου cold plate, η επιφάνεια του οποίου έχει αφεθεί εσκεμμένα σχετικά «άγρια», τεχνική που διακρίνεται για την καλή θερμική σύζευξη και την αποτελεσματική  διασπορά της θερμοαγώγιμης πάστας που εξασφαλίζει.

     

    29.JPG

     

     

    Προδιαγραφές και Μητρική

     

    Τα βασικά χαρακτηριστικά του  Shuttle XPC Cube SZ270R8 φαίνονται στον παρακάτω πίνακα. Όπως θα δείτε το  Shuttle XPC Cube SZ270R8 δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μεγαλύτερες σε διαστάσεις υλοποιήσεις και μπορεί να μετατραπεί πολύ εύκολα σε ένα εξαιρετικό Gaming PC.

     

    Features.png

     

    Για όποιον θέλει να δει αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του  Shuttle XPC Cube SZ270R8, παρατίθεται ο παρακάτω αναλυτικός πίνακας χαρακτηριστικών:

     

    Specifications1.pngSpecifications2.png

     

    Τα περισσότερα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά αφορούν ουσιαστικά τη μητρική του  Shuttle XPC Cube SZ270R8 την οποία βλέπετε παρακάτω:

     

    Motherboard.png

     

     

    Η μητρική του Shuttle XPC Cube SZ270R8 βασίζεται στο Chipset Ζ270 της Intel και διαθέτει LGA 1151 CPU Socket. Χρησιμοποιεί πυκνωτές στερεής φάσης (Solid State) για μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο. Διαθέτει 4 DIMM Sockets που υποστηρίζουν μνήμη DDR4 στα 1,2V, υποστηρίζοντας συνολικά μέχρι και 64GB μνήμης RAM. Έχει μία θύρα PCI Express 16x για την κάρτα γραφικών και μία ακόμη, 4x (τα συνολικά PCI-e Lanes του Z270 είναι 16). Για τα μέσα αποθήκευσης υπάρχουν 4 θύρες SATA 3.0 (6Gb/s) και 2 Μ.2 2280 Μ slots, ένα PCIe 3.0 4x που υποστηρίζει το πρωτόκολλο NVME και ένα SATA 6Gb/s. Υπάρχει επίσης μια θύρα M.2 2230 που μπορεί να φιλοξενήσει ένα WLAN controller, ο οποίος μπορεί να συνδεθεί με τις κεραίες που μπορούν να τοποθετηθούν στις υποδοχές του πίσω μέρους του κουτιού που συζητήσαμε νωρίτερα.

     

    Συνολικά, μια σύγχρονη, ολοκληρωμένη και ισχυρή μητρική που δύσκολα θα αφήσει κάποιον παραπονεμένο από πλευράς δυνατοτήτων, ειδικά όταν μιλάμε για ένα τόσο μικρό σύνολο.

     

    Αν τώρα κάποιος θελήσει στο μέλλον να αλλάξει μητρική, το κουτί του Shuttle XPC Cube SZ270R8 μπορεί να φιλοξενήσει οποιαδήποτε Mini-ITX μητρική, αλλά τότε χάνεται το πλεονέκτημα της ειδικής ψήκτρας του επεξεργαστή που βγάζει τον ζεστό αέρα απ' ευθείας έξω από το κουτί καθώς επίσης και θεωρώ απίθανο οποιαδήποτε Mini-ITX μητρική να διαθέτει τόσες δυνατότητες όσο αυτή του Shuttle XPC Cube SZ270R8. Είναι όμως μια δυνατότητα που δεν κοστίζει κάτι και καλό είναι που υπάρχει.

     

     

    Υπερχρονισμός και Επιδόσεις

     

    Για να δούμε τις επιδόσεις και τις ικανότητες υπερχρονισμού του  Shuttle XPC Cube SZ270R8, επιλέξαμε τον Intel Core i5-7600K. Πρόκειται για έναν επεξεργαστή με TDP 91W, κοντά δηλαδή στα μέγιστα 95W που θεωρητικά αντέχει η ψύξη που παρέχει το  Shuttle XPC Cube SZ270R8. Βέβαια με τον υπερχρονισμό θα τα περάσουμε σίγουρα κι αυτά.

     

    Το BIOS της μητρικής του  Shuttle XPC Cube SZ270R8 είναι εντελώς βασικό και δεν έχει κάποιο νόημα να σας το παρουσιάσουμε. Θα περιοριστούμε λοιπόν στη σελίδα που αφορά τον υπερχρονισμό και θα σας δείξουμε μάλιστα τον υπερχρονισμό που πετύχαμε και με ποιες ρυθμίσεις.

     

    Αρχικά ο Intel Core i5-7600K λειτουργεί στα 3800MHz με Turbo Speed τα 4200MHz. 

     

    Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να πετύχουμε κάποιον υπερχρονισμό αλλάζοντας τις ρυθμίσεις που παρέχει το BIOS, όπως είχαμε πολύ εύκολα κάνει με το Shuttle XPC Cube SZ170R8. Κάθε φορά που τρέχαμε το IntelBurn Test, ο επεξεργαστής έκανε throttling σε συχνότητες χαμηλότερες ακόμη και από την Turbo Frequency.

     

    Normal.jpg Settings.jpg

     

    Χρησιμοποιώντας τη λειτουργία Shuttle Optimization, κάτι καινούριο που δεν υπήρχε στο Shuttle XPC Cube SZ170R8, πετύχαμε αμέσως ένα μικρό υπερχρονισμό στα 4400 MHz αλλά με αρκετά μεγάλη τάση στον επεξεργαστή. Πάντως δεν υπήρχε throttling, όπως με όλες τις manual προσπάθειές μας. Ταυτόχρονα, η ρύθμιση αυτή έθεσε τον ανεμιστήρα ψύξης του επεξεργαστή στις μέγιστες στροφές, κάτι εντελώς ανυπόφορο, αλλά που πάντως μπορεί να ρυθμιστεί μέσω του BIOS, αφού μπορούμε να το επαναφέρουμε σε λειτουργία Smart Fan Control, αφού έχουμε ενεργοποιήσει πρώτα το Shuttle Optimization.

     

    OC.jpg

     

    Λόγω των εμφανών διαφορών, προς το χειρότερο δυστυχώς, όσον αφορά τις δυνατότητες υπερχρονισμού του Shuttle XPC Cube SZ270R8 έναντι του προκατόχου του, Shuttle XPC Cube SZ170R8, ήρθαμε σε επαφή με την Shuttle, η οποία προς τιμήν της απάντησε άμεσα και οι τεχνικοί της προσπάθησαν να επαλληθεύσουν τα παραπάνω αποτελέσματα. Χρησιμοποίησαν όμως έναν Intel i7-7700K και τα αποτελέσματά τους ήταν ακριβώς τα αντίθετα από τα δικά μας, δηλαδή πέτυχαν manual υπερχρονισμό χωρίς throttling, αλλά δε λειτούργησε ο αυτόματος υπερχρονισμός μέσω του Shuttle Optimization.

     

    Φαίνεται λοιπόν ότι η υπόθεση του υπερχρονισμού χρειάζεται λίγη ακόμη δουλειά στο BIOS της μητρικής του Shuttle XPC Cube SZ270R8. Θα σας ενημερώσουμε στα σχόλια του παρόντος review, αν και όταν υπάρξουν εξελίξεις.

     

    Ορίστε λοιπόν οι διαφορές σε συχνότητα και τάση επεξεργαστή πριν και μετά τον υπερχρονισμό, σε πλήρες φορτίο, αριστερά, χωρίς υπερχρονισμό και σε κατάσταση Turbo, δεξιά με μόνιμο υπερχρονισμό στα 4400MHz, μέσω του Shuttle Optimization:

     

    normal.png oc.png

     

    Για να δείτε τη διαφορά στις επιδόσεις που προσφέρει ο εν λόγω υπερχρονισμός, τρέξαμε και μερικά δημοφιλή benchmarks.

     

    01AIDA.png

     

    02Sandra.png

     

    03Other.png

     

    04Cinebench.png05PCMark.png

     

    Όπως ήταν αναμενόμενο λόγω της μικρής διαφοράς συχνότητας, ο υπερχρονισμός αλλού παίζει μικρό ρόλο και αλλού κανέναν. Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι σε κανένα σημείο των δοκιμών και των μετρήσεών μας δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα και όλα λειτούργησαν υποδειγματικά, παρά τις κακουχίες στις οποίες υποβάλαμε το δείγμα μας.

     

     

    Κατανάλωση

     

    Η κατανάλωση είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει αρκετούς που θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν το Shuttle XPC Cube SZ270R8 σαν Multimedia PC και "κατεβαστήρι". Είναι βέβαια συνάρτηση και του πολύ καλού Power Management του επεξεργαστή που χρησιμοποιήθηκε.

     

    Πάντως κατά τη μέτρηση δε χρησιμοποιήσαμε κάρτα γραφικών για να δείξουμε την επίπτωση κυρίως της μητρικής και του τροφοδοτικού. Χρησιμοποιήθηκαν λοιπόν μόνο τα 16GB μνήμης, ένας SSD και φυσικά ο επεξεργαστής.

     

    06Power.png

     

    Η κατανάλωση είναι πολύ καλή και ειδικά σε κατάσταση ηρεμίας, εξαιρετική. Η διαφορά σε κατανάλωση ηρεμίας μεταξύ φυσιολογικής λειτουργίας και υπερχρονισμού είναι μεγάλη και σίγουρα δεν αξίζει τόση διαφορά στην κατανάλωση για τη μικρή διαφορά στις επιδόσεις.

     

    Ίσως αν κάποιο νέο BIOS μας δώσει τη δυνατότητα επιτυχούς manual υπερχρονισμού, να δούμε και εδώ τα εξαιρετικά αποτελέσματα που είχαμε δει στον τομέα αυτό με το Shuttle XPC Cube SZ170R8.

     

     

    Ήχος

     

    Όπως σε κάθε σύστημα με ενσωματωμένη κάρτα ήχου, έτσι κι εδώ τρέξαμε το RightMark Audio Analyzer. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η γενική απόδοση της κάρτας ήχου του  Shuttle XPC Cube SZ270R8, χωρίς να διεκδικεί δάφνες, είναι πολύ καλή.

     

    Ακολουθούν τα αναλυτικά αποτελέσματα για όσους θέλουν περισσότερες λεπτομέρειες:

     

    Audio1.pngAudio2.pngAudio3.pngAudio4.png

     

     

    Απολογισμός

     

    Οι επιδόσεις ενός Barebone εξαρτώνται από τις επιμέρους επιδόσεις των τμημάτων που το αποτελούν. Δηλαδή του κουτιού, της μητρικής, της ψύκτρας και του τροφοδοτικού. Για να δούμε πώς τα πάει σε αυτούς τους τομείς το Shuttle XPC Cube SZ270R8.

     

    Όσον αφορά το κουτί λοιπόν, είναι έξυπνα σχεδιασμένο, με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και σωστή εκμετάλλευση του χώρου. Η ροή του αέρα που δημιουργούν οι 2 ανεμιστήρες είναι ικανοποιητική και η δυνατότητα τοποθέτησης τεσσάρων σκληρών δίσκων 3,5" συν δύο M.2 SSD, άκρως εντυπωσιακή για αυτό το μέγεθος. Έχει επίσης την δυνατότητα εγκατάστασης οποιασδήποτε κάρτας γραφικών μπορεί να υποστηρίξει το τροφοδοτικό του, και αυτές είναι η μεγάλη πλειοψηφία καθώς το τροφοδοτικό είναι ποιοτικό και ισχύος 500W.

     

    Που μας φέρνει στο τροφοδοτικό. Το τροφοδοτικό του Shuttle XPC Cube SZ270R8 είναι ένα ισχυρό για το μέγεθός του, ποιοτικό τροφοδοτικό με ό,τι μπορεί να χρειαστεί ένας υπολογιστής που χωράει σε κουτί τέτοιου μεγέθους. Έχει πιστοποίηση 80+ Silver και είναι ιδιαίτερα αποδοτικό σε χαμηλά φορτία, καθώς και εντελώς αθόρυβο σε αυτά. Ο θόρυβος ανεβαίνει όταν ανεβαίνουν και τα φορτία, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό καθώς εξοπλίζεται με ανεμιστήρα 40mm. 

     

    Η ψύκτρα του επεξεργαστή είναι πολύ έξυπνα σχεδιασμένη ώστε με τα 4 heatpipes να μεταφέρει τη θερμότητα του επεξεργαστή στο πίσω μέρος του κουτιού από όπου αποβάλλεται στο περιβάλλον χωρίς να επιβαρύνει τη θερμοκρασία του αέρα που βρίσκεται μέσα στο κουτί. Πέρα από αυτό, οι επιδόσεις της είναι μέτριες και ο ανεμιστήρας αρκετά αθόρυβος σε χαμηλές στροφές αλλά θορυβώδης σε υψηλές.

     

    Και τέλος η μητρική, από την οποία δεν είχα κανένα παράπονο. Πλήρως εξοπλισμένη, λειτουργική και γενναιόδωρη, παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε την ίδια ευκολία και το ίδιο καλά αποτελέσματα στον υπερχρονισμό όπως με τη μητρική του Shuttle XPC Cube SZ170R8.

     

    SZ270R8-3Dview_R-01.jpg

     

    Η χαμηλότερη τιμή του Shuttle XPC Cube SZ270R8 σε ελληνικό κατάστημα, τη στιγμή που γράφεται αυτό το review είναι 372,22 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Η τιμή είναι θα λέγαμε λογική για ένα Premium προϊόν που δε θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο σε κανένα σχεδόν πεδίο.

     

    Ας συνοψίσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Shuttle XPC Cube SZ270R8:

     

    tu.png

    Πλεονεκτήματα

    + Αλουμινένιο κουτί με εξαιρετική ποιότητα κατασκευής

    + Μικρό μέγεθος και βάρος

    + Μητρική πλήρης χαρακτηριστικών με chipset Z270 και δυνατοτήτων Full-size μητρικών

    + Ειδική custom ψύκτρα καλής κατασκευής που βγάζει το θερμό αέρα εκτός κουτιού

    + Ποιοτικό και αθόρυβο τροφοδοτικό 500W 80+ Silver

    + Υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των ισχυρών καρτών γραφικών

    + Υποστήριξη ενός M.2 PCIe 4x SSD με NVME και ενός M.2 SATA 6Gb/s

    + Θέσεις για 4 σκληρούς δίσκους 3,5" με ροή αέρα

     

    td.png

    Μειονεκτήματα

    - Χειρότερες επιδόσεις στον υπερχρονισμό σε σχέση με τον προκάτοχό του, Shuttle XPC Cube SZ170R8.

     

    Με βάση τα παραπάνω, η συνολική βαθμολογία του Shuttle XPC Cube SZ270R8 είναι:

     

     

     

     
     
     

     

     

     

    Ευχαριστούμε θερμά τη Shuttle για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.

     

    Shuttle_Logo.png

     

     

    Πολύμερος Αχανιώτης 6/11/2017

     

     

     

     

     

     

     

     

    Συντελεστές Review
    Reviewers: Πολύμερος Αχανιώτης
    Photographers: Πολύμερος Αχανιώτης
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:9.50
    Χρηστικότητα:9.50
    Ποιότητα:9.50
    Επιδόσεις:8
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:8.50
    Editor's ChoiceYes
    Innovation AwardNo
    Design AwardYes
    Value for MoneyNo

    • Like 8
    • Wow 1

    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.