Jump to content




  • Εισαγωγή

     

    Mαζί με τις τελευταίες βροχές που έχουν πέσει στη χώρα μας, το εργαστήρι μας έχει πλημμυρίσει από barebones της γνωστής εταιρίας στο χώρο, Shuttle.
    Στη σημερινή μας παρουσίαση θα δούμε από κοντά τι έχει να προσφέρει η νέα πρόταση της εταιρίας που φέρει το όνομα SH97R6.

     

    Όπως δηλώνει η ίδια η εταιρία πρόκειται για ένα στιλάτο, ευέλικτο και δυνατό mini PC βασισμένο στο Η97 chipset της Ιntel.
    Η ευελιξία και η δύναμη που προσφέρει έγκειται στο ότι μπορεί να πάρει οποιοδήποτε επεξεργαστή σε socket 1150, ακόμα και τους πιο δυνατούς-ενεργοβόρους ενώ δε, μπορεί να φιλοξενήσει και σχετικά μεγάλες κάρτες γραφικών ακόμα και αν καταλαμβάνουν δυο θέσεις.

     

    Περισσότερα όμως στις σελίδες που ακολουθούν.

    gallery_31121_847_31211.jpg

     

     

     

     

     

    Χαρακτηριστικά

     

    Aς ξεκινήσουμε με έναν πίνακα που συνοψίζει τα κυριότερα χαρακτηριστικά που φέρει το Shuttle SH97R6
    Να αναφέρουμε πρώτα το αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για το γεγονός ότι είναι από τις ελάχιστες επιλογές που μπορεί να βρεί κανείς με 4 υποδοχές για μνήμες ,καθώς και η ύπαρξη δύο display port. Υπάρχει βέβαια και η "κλασσική" έξοδος, hdmi.

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    Extra επιλογές

     

    Στα παραπάνω, χρίζει επίσης αναφοράς ένα ακόμα flex-atx psu που διαθέτει η εταιρία, 500 watt, για εκείνους που θέλουν να βάλουν μια αρκετά πιο δυνατή κάρτα γραφικών.
    Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.
    Δεν πρέπει να παραλείψουμε δε, και τα γνωστά wlan mini-pcie κιτ που προσφέρει για όλα τα barebones.
    Tέλος, υπάρχει διαθέσιμο προς αγορά το κιτ PHD3 που είναι μετατροπέας από 3.5" για μέχρι και 2 δίσκους 2.5".

     

     

    Φωτογραφίες

     

    Ήρθε η ώρα να δούμε φωτογραφίες από το κουτί που έφτασε στα χέρια μας

     

     

     

     

    Box 1 Shuttle SH97R6

    Box 2 Shuttle SH97R6

     

    Box 3 Shuttle SH97R6

    Box 4 Shuttle SH97R6

     


    Άσπρη γυαλιστερή επιφάνεια για την εξωτερική μεριά του κουτιού, ενώ δεν λείπουν τα γνώριμα πλέον λογότυπα "Shuttle" και "Xpc".
    Στη μία πλευρά αναγράφονται και πληροφορίες για το τι υποστηρίζει το εν λόγο barebone.

     

    Ανοίγοντας το κουτί ερχόμαστε αντιμέτωποι με την παρακάτω εικόνα.

     

     

     

     

    Box open Shuttle SH97R6

     


    Αρκετά καλά πακεταρισμένο με μαλακό αφρώδες υλικό να απορροφάει τυχόν κραδασμούς μέχρι να φτάσει στα χέρια του εκάστοτε κατόχου.
    Οι "πατούρες" από το αφρώδες υλικό είναι πιο ψηλές απο τη μια πλευρά, για να φιλοξενήσει στον εναπομείναντα χώρο, το μικρο κουτί που θα δούμε αργότερα.
    Στην άλλη πλευρά "κρύβεται" το καλώδιο του τροφοδοτικού ενώ στη πάνω μεριά υπάρχουν φυλλάδια σε διάφορες γλώσσες..
    Όχι και άσχημο δεδομένου ότι κάλο είναι να ρίξετε μια ματιά στα φυλλάδια, για να έρθετε σε μια πρώτη γνωριμία με το κουτί, χωρίς να τα "προσπεράσετε" ή "ξεχάσετε" μέσα στο κουτί.

     

    Για να τα βγάλουμε έξω να τα δούμε καλύτερα

     

     

     

     

    stuff Shuttle SH97R6

     


    Ενώ το μικρό κουτί περιέχει δύο κοντά καλώδια sata, ένα dvd με drivers, μια θερμοαγώγιμη πάστα αγνώστων λοιπών στοιχείων, και ένα σακουλάκι με βίδες που θα χρειαστείτε για να συνδέσετε σκληρούς δίσκους και dvd και με δυο μικρά δεματικά (tie wraps) για να πιάσετε τυχόν καλώδια μαζί, καθώς επίσης και το προστατευτικό καπάκι του socket.

     

     

     

     

    stuff 1 Shuttle SH97R6

     

     


    Kαι ήρθε η ώρα για να δούμε το barebone αυτό καθεαυτό

     

     

     

     

    Front Shuttle SH97R6

    Back Shuttle SH97R6

     

     


    To υλικό μπροστά είναι ελαφρώς γυαλιστερό μαύρο πλαστικό και είναι όπως απεικονίζεται κάτω από το ανοιγόμενο πορτάκι για το dvd.Πιο κάτω έχει μείνει η προστατευτική ζελατίνα και το κάνει να διαφέρει στη φωτογραφία.

     

    Στη πίσω μεριά βλέπουμε τις δύο DisplayPort , τέσσερεις USB 2.0 , μία HDMI ,μια E-SATA, δύο USB 3.0 μαζί με τη θύρα LAN ,ένα κουμπάκι clear cmos και τις 5 αναλογικές εξόδους mini jack, για συνολικά 7.1 ηχεία.

     

     

     

     

    Side1 Shuttle SH97R6

    Side2 Shuttle SH97R6

     


    Όποια πλαϊνή μεριά και να δούμε, δεν παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον πέρα τις οπές χαμηλά και κατά μήκος του κουτιού. Από εκεί εισρέει φρέσκος αέρας στο εσωτερικό του κουτιού μας και όπως καταλάβατε το κουτί εκμεταλλεύεται το φαινόμενο αρνητικής πίεσης, με τον ανεμιστήρα της ψύκτρας να βγάζει τον ζεστό αέρα εκτός κουτιού.

     

    Θα απορείτε που είναι αυτή η θέση 3.5" που είναι προσβάσιμη από την εξωτερική πλευρά εε? Καθώς επίσης που βρίσκονται οι usb στο μπροστινό μέρος.
    Η Shuttle τα έχει κρύψει καλά πίσω από πορτάκια τα οποία ανοίγουν με ένα πάτημα στη δεξιά πλευρά της εκάστοτε "κρυφής" πόρτας που βρίσκεται στην πρόσοψη.

     

     

     

     

    FUSB Shuttle SH97R6

    F25 Shuttle SH97R6

     

     


    Ώρα να αρχίσουμε να "ξεντύνουμε" το barebone..

     

    Ξεβιδώνοντας τις τρείς χειρόβιδες στο πίσω μέρος του κουτιού, είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε το αλουμινένιο περίβλημα και να ρίξουμε τη πρώτη ματιά στο εσωτερικό του barebone. Nα σημειώσουμε ότι ως αλουμίνιο είναι πολύ εύκολο να αφήσετε στάμπα με τα δαχτυλικά σας αποτυπώματα και θέλει μια προσοχή, εφόσον φυσικά σας ενοχλεί να τα βλέπετε υστερότερα και δεν έχετε όρεξη να τα τρίβετε με πανάκι..

     

     

     

     

    Openg Shuttle SH97R6

     


    Aπο τη συγκεκριμένη γωνία λήψης, φαίνεται ο χώρος που αφήνει το cage για το dvd/hdd να χωρέσει μια μεγαλούτσικη κάρτα γραφικών, κάτω από το dvd και να καλύψει όλο το μήκος του barebone, αν χρειαστεί φυσικα.

     

     

     

     

    Sideg Shuttle SH97R6

     


    Καλό είναι βέβαια να μη ξεπερνάει τα 28cm. Χώρος υπάρχει σε απόλυτα νούμερα μέχρι και λίγο παραπάνω από 29cm αλλά καλό είναι να έχετε και λίγο περιθώριο στη τοποθέτηση. Εξάλλου το υπάρχων τροφοδοτικό δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για ενεργοβόρες κάρτες.

     

    Δύο ακόμα φωτογραφίες, μια από κάθε πλευρά, πριν αρχίσουμε να βγάζουμε και άλλα πράματα από μέσα. Σε αυτές έχει αφαιρεθεί το cage.

     

     

     

     

    Open side1 Shuttle SH97R6

    Open side2 Shuttle SH97R6

     


    Έκανε την εμφάνιση του και το flex-atx psu που λόγω διαστάσεων μπορεί να πιάσει τη γωνία χωρίς να καταλάβει πολύτιμο χώρο από το υπόλοιπο barebone.

     

     

    Άς "καθαρίσουμε" λίγο τον χώρο από τα καλώδια να ρίξουμε μια καλύτερη μάτια στη ψύξη που παρέχεται από την Shuttle με το barebone SH97R6.

     

     

     

     

    Inside Shuttle SH97R6

     

     


    Όπως φαίνεται και από την εικόνα η shuttle έχει "φυλακίσει" τα πτερύγια (fins) της ψύκτρας μέσα σε μια αλουμινένια "φυλακή" περιορίζοντας έτσι τον θερμό αέρα στη συγκεκριμένη περιοχη. Επί προσθέτως ο 92 χιλιοστών ανεμιστήρας, που βρίσκεται από τη μεριά του εσωτερικού κουτιού και όχι πάνω στο κουτί όπως συνηθίζεται στους ανεμιστήρες εξαγωγής, διώχνει τη θερμότητα εκτός κουτιού από τη πίσω μεριά, τραβώντας ταυτόγχρονα και αέρα από το υπόλοιπο κουτί. Για να δούμε και στις επόμενες σελίδες τι μπορεί να αποδώσει στη πράξη. Ως ιδέα δείχνει καλή.

     

    Μερικές φωτογραφίες από τη ψύκτρα και το αλουμινένιο περίβλημά της...

     

     

     

     

    Cooler Shuttle SH97R6

    Fan Shuttle SH97R6

     

     


    ...ενώ ένα κοντινό στο πως πιάνουν τα heatpipes πάνω στο χαλκό που θα έρθει σε επαφή με τον επεξεργαστή, μας φανερώνει ότι

     

     

     

     

    Heatpipes Shuttle SH97R6

     

     


    ..θα μπορούσαν να είχαν κάνει καλύτερη δουλειά. Υπάρχει επαφή στα δύο μέρη αλλά δε θυμίζει τίποτα άλλες ψύκτρες εμπορίου που βασίζονται σε heatpipes για μεταφορά θερμότητας.

     

    Πλέον έμεινε μόνο το τροφοδοτικό και η μητρική που μπορείτε να τα δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν.

     

     

     

     

    Psu Shuttle SH97R6

     


    Περαιτέρω πληροφορίες δεν υπάρχουν για το τροφοδοτικό πέρα από ο,τι απεικονίζει το αυτοκόλλητο καρτελάκι.
    Mέγιστη παροχή στην 3.3V+5V έξοδο, 80 watt ενώ τα 300 watt έχουν βαθμονομηθεί στους 25 βαθμούς Κελσίου και αντίστοιχα για τους 50 βαθμούς είναι 250 watt.
    Η 12V παροχή χωρίζεται σε δυο 12V εξόδους με μέγιστη ένταση η κάθε μια ξεχωριστά 16 Amp. Για κάθε γραμμή δηλαδή 192 watt.
    (Μη προσθέσετε τις δυο γραμμές. Δεν είναι αθροιστικά.)
    Η καλωδίωση που παρέχει είναι πέρα από το 20+4pin της μητρικής, ένα 4pin για τον επεξεργαστή, 4x SATA (ρεύματος προφανώς), 2x molex, 1x floppy και ένα 6pin για την κάρτα γραφικών, αν φυσικά χρησιμοποιήσει ο ενδιαφερόμενος.

     

    Και πλέον περνάμε και στη μητρική.

     

     

     

     

    Motherboard Shuttle SH97R6

    minipcie Shuttle SH97R6

     

    ISL9582 Shuttle SH97R6

    alc892 Shuttle SH97R6

     


    Τις πρώτες ματιές κλέβουν τα χρωματιστά dimm slots όχι για το χρώμα τους, αλλά για το ότι είναι τέσσερα. Αν έχει φτιάξει κάποιος σύστημα με itx μητρική θα έχει διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν επιλογές με 4 dimm sockets. Βεβαία η συγκεκριμένη μητρική δεν χαρακτηρίζεται itx. Είναι ειδικά διαμορφωμένη για τη Shuttle έχοντας μεγαλύτερο πλάτος από ότι oi itx. Βλέπουμε απουσιάζουν δυο sata 3.0 υποδοχές από τη μητρική άλλα δεν απουσιάζει η msata θύρα που αν ήθελε κάποιος να χρησιμοποιήσει το συνηθέστερο είναι να απενεργοποιηθούν οι δυο sata υποδοχές. Μια half sized mini-pcie είναι παραδίπλα για τις wlan κάρτες, αν και δε ξέρω κατά πόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι δυο ταυτόγχρονα, κρίνοντας από το bios το οποίο θα δούμε στην επόμενη σελίδα.

     

    Για το κύκλωμα του ήχου το ρόλο έχει το ολοκληρωμένο ALC892 της Realtek. Σίγουρα δεν είναι και το καλύτερο που έχει κυκλοφορήσει η Realtek αλλά δεν είναι ουτε και το χειρότερο που έχουμε δει.
    Σε περίπτωση που απορείτε, ο pwm controller ISL9582, που ευθύνεται για την τροφοδοσία του cpu με ρεύμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σχεδίαση από 1 έως 4 φάσεις τροφοδοσίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιούνται τρεις (3) power phases .

     

    Και τέλος μια φωτογραφία, που αν δε βγάζαμε τη μητρική δεν θα το προσέχαμε.
    Πίσω από το socket έχει μια πατούρα ώστε να βρίσκει αντίστασή στο barebone όταν θα πιέζετε τα push pin της ψύκτρας.

     

     

     

     

    BackSide Shuttle SH97R6

     

     


    Και τώρα ήρθε η ώρα να δούμε το Bios και τις επιλογές που αυτό έχει να προσφέρει...στην επόμενη σελίδα.

     

     

    BIOS

     

    Ας αφήσω πρώτα να μιλήσουν οι φωτογραφίες.

     

     

     

     

    Bios1 Shuttle SH97R6

    Bios2 Shuttle SH97R6

     

    Bios3 Shuttle SH97R6

    Bios4 Shuttle SH97R6

     

    Bios5 Shuttle SH97R6

    Bios6 Shuttle SH97R6

     

    Bios7 Shuttle SH97R6

    Bios8 Shuttle SH97R6

     

    Bios9 Shuttle SH97R6

    Bios10 Shuttle SH97R6

     

    Bios11 Shuttle SH97R6

    Bios12 Shuttle SH97R6

     

     


    Αν σας περνάει από το μυαλό Η97 chipset ,overclock κλπ κλπ ξεχάστε τα.
    To bios είναι αρκετά έλειπες και κλειδωμένο και δε προσφέρει στο χρήστη τίποτα παραπάνω από άπλες λειτουργικές επιλογές.
    Θα σκεφτεί κανείς ότι είναι λογικό μιας και μιλάμε για barebone και η εταιρία θέλει να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία, όποτε οτιδήποτε θα ανέβαζε θερμοκρασίες το έχουν κόψει.
    Δεν έχει ούτε το multicore turbo/enhancement που έχουν άλλες μητρικές ώστε να εκμεταλλευτεί ο χρήστης το μέγιστο πολλαπλασιαστή για όλους τους πυρήνες.
    Tώρα μοιάζει λογικό και το όριο 95watt tdp που έχει θέσει η Shuttle στο συγκεκριμένο barebone.(hint όλοι oi Haswell είναι κάτω από 88watt TDP)
    To ΤurboBoost δουλεύει κανονικά βέβαια, όπως θα έπρεπε, και η παραπάνω επιλογή είναι κάτι σαν "δωράκι" της εκάστοτε κατασκευάστριας εταιρίας για ένα "νόμιμο" overclock, ξεπερνώντας βεβαία το θεσπισμένα όρια στο TDP της Intel.
    Όσο για τις μνήμες, επίσης απουσιάζει η επιλογή xmp και εννοείται απουσιάζει οποιαδήποτε ρύθμιση στους χρονισμούς της(timmings) Παρ όλα αυτά διαθέτει επιλογή για την τάση, πιθανολογώ για περισσότερη συμβατότητα με παλιότερες μνήμες DDR3 που έβγαιναν με 1.65V. Πλέον μόνο με X.M.P ανεβαίνουν σε αυτή τη τάση οι μνήμες, και το σύνηθες είναι να παίζουν με προδιαγραφές JEDEC, 1600 με 11άρια και 1.5Volt .Όπως ακριβώς δηλαδή και οι μνήμες που είχαμε για τη παρουσίαση του barebone.
    Eντύπωση κάνει βέβαια, με τις προσφερόμενες επιλογές στο bios, ποια η χρησιμότητα του clear cmos στο back panel.

     

    Στο θέμα του ανεμιστήρα, οι επιλογές που ρυθμίζουν τον 92 χιλιοστών PWM ανεμιστήρα είναι περίπου 1090, 2100, 2935 και 3855rpm αντίστοιχα για τις ultra low, low ,mid και full speed επιλογές. Η smart fan επιλογή αυξομειώνει τις στροφές του ανεμιστήρα ανάλογα τη θερμοκρασία του επεξεργαστή. Για τον συγκεκριμένο πάντως που δοκίμασα, η ultra low επιλογή δούλεψε μια χαρά ακόμα και σε prime όπως θα δείτε σε επόμενη σελίδα.Τη smart fan την απέφυγα γιατί με το συγκεκριμένο επεξεργαστή ανέβαζε στροφές και οτιδήποτε πάνω από ultra low "ενοχλούσε". Σε επόμενη σελίδα θα αναφερθώ εκτενέστερα στο θέμα θόρυβος-θερμοκρασία.

     

     

    Σύστημα Δοκιμής και Μετρήσεις

     

    Και ήρθε η ώρα να δούμε από τι αποτελείται εντέλει το σύστημά μας.
    Αν και οι παρατηρητικοί θα το κατάλαβαν από τις εικόνες στο bios.

     

     

     

     

     

     


    Με αφορμή το H97 chipset και την "άνεση" του συγκεκριμένου barebone να σηκώσει οποιονδήποτε Haswell επεξεργαστή, θεωρήσαμε εύλογο να το τεστάρουμε με κάποιον "δυνατό" επεξεργαστή. Δεν κρύβουμε και την επιθυμία που είχαμε αρχικά, να δοκιμάζαμε και τις δυνατότητες υπερχρονισμού του συγκεκριμένου barebone ,όσο αναφορά την παρεχόμενη ψύκτρα και τις θερμοκρασίες, αλλά η Shuttle είχε άλλα σχέδια.
    Έτσι στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε τον φίλο Borg που τον αφήσαμε χωρίς pc για την περίοδο των δοκιμών.
    Δυστυχώς η gtx970 οριακά δεν μας έκανε τη χάρη να χωρέσει. Θα πρέπει να προμηθευτείτε την "κοντή" εκδοχή της σειράς, αν θέλετε βέβαια τόσο δυνατή κάρτα.
    Η χαμηλή κατανάλωσή της βοηθάει εξάλλου.

     

    Να πούμε στο σημείο αυτό, σε περίπτωση που δεν έγινε κατανοητό, οτι δεν έχουμε πρόσβαση σε πόση συχνότητα θα δουλεύουν οι πυρήνες.
    Μια λύση είναι βέβαια να απενεργοποιηθεί το Turbo Boost ώστε να γίνουν όλες οι μετρήσεις στα 3400 Mhz. Προτιμήσαμε ,εφόσον και το barebone δεν επιτρέπει κάτι άλλο πέρα από default, να το αφήσουμε ανοιχτό. Έτσι στη πλειονότητα τους τα τεστ έγιναν στη συχνότητα των 3600 Mhz.
    Oμοιως και για τις μνήμες που έτρεχαν στη συχνότητα των 1600 Mhz -μιας και την υποστηρίζει ο imc του επεξεργαστή- ενώ ήταν σε χρονισμούς 11-11-11-28-280-1Τ

     

    Μετρήσεις

     

    Ξεκινάμε με τη γνωστή σουίτα Αida64 4.70 στην Engineer έκδοση όπου το cache and memory Benchmarks, αλλά και τα επιμέρους μετροπρογράμματα που διαθέτει η σουίτα.

     

     

     

     

     

     


    Και περνάμε και στα επιμέρους μετροπρογράμματα

     

     

     

     

     

     


    Σειρά έχουν δημοφιλή μετροπρογραμματα για rendering όπως Cinebench στις εκδόσεις 11.5 και R15 , το Pov-Ray στην έκδοση 3.70
    Στα παραπάνω προσθέσαμε και το Wprime τόσο το 32Μ όσο και το 1024Μ.
    Ομοίως η συχνότητα στην οποία έτρεχε ο επεξεργαστής ήταν, με τη βοήθεια του TurboBoost στα 3600 Mhz

     

     

     

     

     


    Τέλος είπαμε να δοκιμάσουμε τις ικανότητες του 4670Κ στα 3d , με την ενσωματωμένη κάρτα, ελλείψει άλλης.
    Έτσι τρέξαμε ta 3d Mark και 3D Mark11 σας παρουσιάζουμε τα επιμέρους Physic Score.

     

     

     

     

     

     


    Aπό ό,τι βλέπουμε από τα παραπάνω ολα δουλεύουν όπως πρέπει σε μια πλατφόρμα με σύγχρονο chipset και δη H97.

     

     

    Κατανάλωση

     

    Μένει πλέον να δούμε τι κατανάλωση έχει το μηχάνημά μας.
    Με την βοήθεια ενός watt-όμετρου πήραμε την κατανάλωση από τον "τοίχο" για ολόκληρο το σύστημά μας, συμπεριλαμβανομένου και τoυ efficiency του τροφοδοτικού. Έτσι σε idle πήραμε την ένδειξη όταν το σύστημα μας ήταν σε κατάσταση ηρεμίας στο λειτουργικό μας σύστημα , ενώ σε πλήρες φορτίο τρέξαμε το Prime95 με small fft's .Επίσης είδαμε την κατανάλωση κατα την παρακολούθηση ενος 4Κ video στο youtube (full screen) καθως επίσης και όταν έτρεχε Cinebench.
    Στα 3d που διεξήχθησαν το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν έφτασε ποτέ την κατανάλωση που είχε το σύστημά μας όταν "έτρεχε" cinebench. Στη διάρκεια αυτών,ο επεξεργαστής έχει διαφορετικό φορτίο με αποτέλεσμα να έχει μεγάλη διακύμανση και η κατανάλωση ώστε να αναγραφεί μόνο μία τιμή.

     

     

     

     

     

     

     


    Bonus

     

    H αλήθεια είναι ότι είχαμε απογοητευθεί από το πόσο λίγα -τίποτα- σε αφήνει να κάνεις το bios του συγκεκριμένου barebone.
    Έτσι ψάξαμε να βρούμε κάποιο πρόγραμμα που να μας δίνει κάποια ελευθερία παραπάνω.
    Ως πιο εύκολη λύση και διαδικασία αξίζει να αναφερθεί το ΧTU της Intel (extreme tuning utility).
    Mέσω του συγκεκριμένου προγράμματος -όχι δε μπορέσαμε να υπερχρονίσουμε τον επεξεργαστή- αλλά μπορέσαμε να ρίξουμε την τάση στον επεξεργαστή με το dynamic voltage offset κατά 0.153V .
    Αυτό έχει άμεσο αποτέλεσμα τόσο στη κατανάλωση όσο και στις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο οποιοδήποτε φορτίο.

     

    Έτσι για παράδειγμα ενώ πρίν είχαμε ~73 βαθμούς Κελσίου και 97,7 watt κατανάλωση όταν έτρεχε το Prime, μετά την αλλαγή η θερμοκρασία σταθεροποιήθηκε στους 59οC με την κατανάλωση πλέον να πέφτει λίγο κάτω απο τα 75watt . (74.6 για την ακρίβεια.)
    Αντίστοιχα, η κατανάλωση στο Cinebench έπεσε κατά 14watt περίπου φτάνοντας πλέον τα 59,3watt.

     

    Kαθόλου άσχημα, ιδίως για τις θερμοκρασίες αν σκεφτεί κανείς ότι σε όλη τη διάρκεια των μετρήσεων ο ανεμιστήρας "γύριζε" με την ultra low mode επιλογή.

     

    Σε δεύτερη φάση, από το ίδιο πρόγραμμα (xtu) μπορείτε να υπερχρονίσετε την ondie κάρτα γραφικών και να πάρετε εύκολα ένα +20% τουλάχιστον σε επιδόσεις και σε αυτόν τον τομέα, ενώ αν κρίνετε σκόπιμο μπορείτε να χαμηλώσετε τον πολλαπλασιαστή του επεξεργαστή, σε περίπτωση που η ψύκτρα δεν επαρκεί να τον ψύξει για παράδειγμα ή απλα να κερδίσετε μερικά watt .

     

     

    Επίλογος

     

    Ήρθε η ώρα να κλείσουμε τη σημερινή μας παρουσίαση.

     

    Το συγκεκριμένο barebone μας άφησε μάλλον πικρή γεύση. 'Όπως ειπώθηκε και κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, είχα υψηλές προσδοκίες και απαιτήσεις από το συγκεκριμένο barebone. Θεωρούσα οτι με τον συγκεκριμένο όγκο αλλά και των έστω 300ων watt τροφοδοτικό θα μπορούσε μέσω του bios να δώσει κάποιες ελευθερίες παραπάνω στο χρήστη. Όχι τόσο για υπερχρονισμό του επεξεργαστή, αν και ο μικρός G3258 δε καίει τίποτα ακόμα και σε μέτριο overclock.
    Όπως συνηθίζεται να λέγεται, λάμπουν δια της απουσίας τους και επιλογές για x.m.p στις μνήμες άλλα και η συνήθης επιλογή "multicore enhancement/turbo" που βρίσκει κάποιος σε μητρικές του εμπορίου.
    Σίγουρα δεν θα αλλάξει συμπερiφορά το εν λόγο barebone, ούτε θα αποκτήσει επιδόσεις που θα συγκινήσει και το entusiasts κοινό, αλλά η εταιρία φρόντισε να ξεκόψει το συγκεκριμένο barebone απο οτιδήποτε "entusiast".
    Σίγουρα, το entusiast κοινό έχει τρόπους προσπεράσει τα όποια εμπόδια "φαίνεται" να υπάρχουν, είτε για την μείωση της τάσης του επεξεργαστή, είτε για τις μνήμες. Με κάμποση γνώση και περίσσειο θάρρος μπορείς να ξεπεράσεις και το εμπόδιο του υπερχρονισμου ακόμα. Αλλά όλα αυτά ξεπερνάνε κατά πολύ τις δυνατότητες που προσφέρει το συγκεκριμένο barebone και μάλλον κάπως έτσι το βλέπει και η εταιρία.

     

    Θεωρώ ότι έχει κάνει ένα μικρό βήμα σε σχέση με το shuttle XH81(v) που είχα δοκιμάσει προσωπικά και με τον νεότερο XH97 που έχει η εταιρία.To μικρο βήμα είναι να μπορεί να δεχθεί πλέον οποιονδήποτε Haswell κυκλοφορεί αλλά και τους επερχόμενους Βroadwell, μαζί με μια κάρτα γραφικών μέτρια προς καλή. Υπό προϋποθέσεις χωράει -από άποψη κατανάλωσης- και η κοντή έκδοση της gtx970 η οποία αποτελεί ότι πιο "enthusiast" μπορεί να έχει ένα τέτοιο barebone.

     

    Τα 300watt είναι κάπως περιοριστικά και σίγουρα συμβάλλουν στο συνολικό "μη-entusiast" του πράγματος, αποτρέποντας κάποιες πιθανές επιλογές σε κάρτα γραφικών.
    Τροφοδοτικό υπάρχει για αναβάθμιση άλλα δε νομίζω να μπει κάποιος στη διαδικασία αυτή. Μια επιλογή για τον χρήστη-ενδιαφερόμενο να επιλέξει το ίδιο κουτί εξαρχής με το μεγαλύτερο τροφοδοτικό, με ελάχιστα μεγαλύτερο κόστος θα ήταν καλοδεχούμενη. Τώρα ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επωμιστεί εκ νέου την αγορά του τροφοδοτικού που δεν είναι και φθηνό.

     

    Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το μόνο μελανό σημείο που θεωρώ ότι είναι το πλέον σημαντικό.
    Όπως είχα γράψει και σε προηγούμενη σελίδα, όλες οι μετρήσεις, καθ' όλη την παρουσίαση έγιναν με τον ανεμιστήρα στην ultra low επιλογή.
    O συγκεκριμένος ανεμιστήρας έχει αρκετή στατική πίεση ακόμα και σε χαμηλές στροφές, το οποίο είναι και επιθυμητό κατά μια έννοια, άλλα έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και στην ultra low επιλογή να "σπάει" την ησυχία σε ένα άκρως ήσυχο δωμάτιο. Δεν ενοχλεί αλλά δεν το χαρακτηρίζεις "αθόρυβο".

     

    Oμοίως, ξεφεύγοντας από την ultra low mode επιλογή και μένοντας στη smart fan mode (αυτή έχει προεπιλεγμένη) δε το χαρακτηρίζεις ούτε ήσυχο, καθώς σε κάποιο φορτίο η θερμοκρασία ανεβαίνοντας θα ανεβάσει και τις στροφές του ανεμιστήρα. Σε prime βεβαία έφτασε 1750rpm, ούτε καν στις στροφές που θα έφτανε με την low επιλογή , αλλά οτιδήποτε πάνω από 1100rpm δε το λες και ήσυχο.

     

    Και δυστυχώς το συγκεκριμένο barebone πάσχει και από ένα ακόμα ανεμιστήρα. Aυτόν του τροφοδοτικού.
    Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να έτυχε στο συγκεκριμένο μόνο, αλλά κάνει ένα μικρο θόρυβο ο οποίος δεν ήταν από τη πίεση του αέρα αλλά από το μηχανισμό έδρασης του άξονα. Πολύ πιθανών να είναι sleeve bearing και έτσι να υποβαθμίζει "ακουστικά" τουλάχιστον το όλο σύνολο.
    Και πάλι, δεν έχει δυνατή ένταση , το πιο πιθανό να είναι ελάχιστα παραπάνω αν όχι στην ίδια ένταση με τον 9αρη της ψύκτρας, διαφορετικής συχνότητας και με τον γρήγορα διακοπτόμενο ήχο είναι εύκολο να τον ξεχωρίσει από τον 9αρη.
    Nα τονίσω πάλι ότι κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε άκρως ήσυχο χώρο στον οποίο δε λειτουργεί ούτε μηχανικός δίσκος και προφανώς ελλείψει οποιουδήποτε άλλου είδους θορύβου.

     

    Εν συντομία ο θόρυβος σε όσους επιζητούν κάτι αθόρυβο , το μή "entusiast" σε οποιοδήποτε τομέα, καθώς επίσης και η τιμή στην οποία έρχεται (~250€) πιστεύω θα δράσουν ανασταλτικά για τους περισσότερους δεδομένου ότι μπορεί να φτιάξει κάποιος ενα αντίστοιχο κύβο χωρίς όλα τα παραπάνω με αντίστοιχη τιμή. Άπλα θα πρέπει να μην έχει ήδη στη κατοχή του 4 DIMMS DDR3 μιας και δεν υπάρχει itx μητρική με 4 υποδοχές. Εκτός αν κάνει τον συμβιβασμό για ελαφρώς μεγαλύτερο κύβο και micro-atx.
    Έτσι το συγκεκριμένο barebone συγκεντρώνει τη βαθμολογία που ακολουθεί

     

    00
    Loading.

     

     

     

     

     

    Ευχαριστουμε τη Shuttle για την παραχωρηση του SH97R6 barebone

    Συντελεστές Review
    Reviewers: ΝTG
    Photographers: ΝTG
    Editing: ΤheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:8.50
    Χρηστικότητα:8
    Ποιότητα:7.50
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:6
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo

    • Like 21

    User Feedback

    Recommended Comments



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.