Jump to content



  • Musical Fidelity M6 Encore 225 - A Brilliant Work In Progress


    Εισαγωγή

     

    Οι θαμώνες του Μεγάρου Μουσικής γνωρίζουν καλά ότι πολύ λίγα πράγματα ηρεμούν αλλά και ταυτόχρονα διεγείρουν τόσο όσο μια ακουστικά άρτια μουσική παράσταση. Δυστυχώς οι ρυθμοί της ζωής δεν επιτρέπουν στους περισσότερους από εμάς να γινόμαστε συχνά κοινωνοί τέτοιων απολαύσεων.

     

    Η καλύτερη εναλλακτική λύση, η προσπάθεια να φέρουμε την ακουστική μαγεία του Μεγάρου Μουσικής στο σαλόνι του σπιτιού μας, ονομάζεται High End Audio. 

     

    Το High End Audio λοιπόν, είναι συνοπτικά το επόμενο βήμα από το High Fi Audio, για πιο μεγάλες απαιτήσεις και πιο βαθιές τσέπες. Μιλάμε για μηχανήματα στην κατασκευή των οποίων δε γίνονται παρά μηδαμινές παραχωρήσεις και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνουν την εντύπωση ότι δε γίνεται καμία παραχώρηση.

     

    Στη Γηραιά Αλβιώνα, κατοικοεδρεύουν δύο εταιρίες παγκόσμιας φήμης που ασχολούνται με το εν λόγω άθλημα και είναι γνωστές στους "βαθυτσεπίτες" του ήχου.

     

    Η μία εκ των δύο, η Musical Fidelity, τίμησε τον πάγκο μας με ένα μηχάνημα που τα κάνει όλα, νοικοκυρεμένα και όμορφα. Το Musical Fidelity M6 Encore 225.

    1_m6-encore-225-front.png

    To Musical Fidelity M6 Encore 225 περιλαμβάνει DAC, προενισχυτή, ενισχυτή, CD ripper και ένα μικρής κατανάλωσης PC για το interface και το ripping. Το συνδέετε στο ρεύμα και το δίκτυο, του συνδέετε και δύο (High End) ηχεία και έχετε έτοιμο ένα πλήρες ηχοσύστημα κατηγορίας High End το οποίο μπορείτε να ελέγξετε με ευκολία από το κινητό ή την ταμπλέτα σας.

     

    Εντυπωσιακό; Δε φαντάζεστε πόσο!

     

     

    Unboxing

     

    Το Musical Fidelity M6 Encore 225 έρχεται προστατευμένο σε ένα λευκό κουτί που προστατεύεται από ένα καφέ κουτί. Το διόλου ευκαταφρόνητο βάρος των σχεδόν 23ών κιλών προειδοποιεί τους συνανθρώπους μας με επιρρέπεια στο λουμπάγκο να μην επιχειρήσουν πολλές βόλτες μαζί του.

     

    IMG_3528.JPGIMG_3531.JPG

     

    Εντός του εσωτερικού κουτιού, βρίσκουμε το Musical Fidelity M6 Encore 225, καλά φωλιασμένο μέσα σε ποιοτικό αφρολέξ. Η συσκευασία μοιάζει τόσο συμπαγής και προστατευτική, που αν μας τον παρέδιδε η εθνική ποδοσφαίρου Αγγλίας μετά από χρήση του στην προπόνηση, πιστεύω ότι θα μας έφτανε σε εξαιρετική κατάσταση. Βέβαια, η Musical Fidelity έχει αντιπροσωπείες στις περισσότερες χώρες, οπότε τα προϊόντα της ταξιδεύουν πολύ.

     

    IMG_3533.JPG

     

    Τα αξεσουάρ περιλαμβάνουν ένα Quick Start Guide, καλώδια δικτύου και ρεύματος, τηλεχειριστήριο και μπαταρίες, ένα ζευγάρι γάντια για να μην αφήνετε δαχτυλιές στο Musical Fidelity M6 Encore 225 και ένα πανάκι για να το καθαρίζετε, αν τελικά αφήσετε δαχτυλιές. Τέλος, βρίσκουμε μία επιστολή από τον ιδρυτή της Musical Fidelity.

     

    Το πλήρες manual βρίσκεται μόνο online. Στην ιστοσελίδα της εταιρίας μπορούμε επίσης να βρούμε το διαφημιστικό φυλλάδιο, το διάγραμμα για τις συνδέσεις, και τις software release notes.

     

    IMG_3534.JPGIMG_3541.JPG

    IMG_3543.JPG

     

    Το τηλεχειριστήριο σε πρώτη ματιά είναι άκρως απογοητευτικό, καθώς θυμίζει έντονα αντίστοιχα από TV Tuners που είχα στο PC μου πολλά χρόνια πριν. Δε δίνει την αίσθηση της πολυτέλειας που συνάδει με την ποιότητα (και την τιμή) του Musical Fidelity M6 Encore 225. Παρά το ότι αποδείχτηκε εξαιρετικά λειτουργικό, θα μπορούσε να μην έχει θυσιάσει την πολυτέλεια στο βωμό της λειτουργικότητας, όπως δεν την έχει θυσιάσει το κυρίως προϊόν.

     

    IMG_3547.JPG

     

    Ένα βελούδινο κάλυμμα μένει ανάμεσα στα μάτια μας και το Musical Fidelity M6 Encore 225...

     

    IMG_3550.JPG

     

    ...το οποίο, αφαιρούμενο, αποκαλύπτει τη σημαντική ειδοποίηση ότι το καλώδιο δικτύου πρέπει να είναι συνδεμένο στη συσκευή (και στο διαδίκτυο) πριν συνδεθεί αυτή στο ρεύμα. Η όλη φιλοσοφία της συσκευής υποδεικνύει ότι πρέπει να είναι συνδεμένη στο διαδίκτυο για να λειτουργήσει σωστά, οπότε αν υπάρχει κάποιος μουσικόφιλος που ζει σε σπηλιά, ενημερώνουμε ότι θα χρειαστείτε μια σύνδεση με το διαδίκτυο για να απολαύσετε το Musical Fidelity M6 Encore 225.

     

    IMG_3554.JPGIMG_3555.JPG

     

    Αφαιρούμε λοιπόν την σημαντική ειδοποίηση και ιδού ο Musical Fidelity M6 Encore 225 σε όλο του το μεγαλείο. Η συμμετρία, που χαρακτηρίζει τα προϊόντα της Musical Fidelity, έχει αποδοθεί με γούστο και μαεστρία, χωρίς παραχωρήσεις στη λειτουργικότητα. Οι μεγάλες ψήκτρες στα πλαϊνά εξυπηρετούν την αθόρυβη ψύξη των ισχυρών τελικών ενισχυτών αλλά και συμπληρώνουν τέλεια την αισθητική.

     

    Η κεντρικά τοποθετημένη οθόνη είναι έγχρωμη και αρκετά υψηλής, για το μέγεθός της, ανάλυσης 800χ300px, ενώ η πληθώρα πλήκτρων εξασφαλίζει την πλοήγηση στο πλούσιο μενού με ταχύτητα και ευκολία. Οι 2 ατέρμονοι επιλογείς, ένας για την κύλιση του μενού και ένας για την ένταση του ήχου, έχουν εξαιρετική αίσθηση και είναι πολύ λειτουργικοί.

     

    Η θύρα USB στην πρόσοψη παρέχει εύκολη συνδεσιμότητα για συσκευές που δεν επιθυμείτε να παραμένουν μόνιμα συνδεδεμένες αλλά και μια καλή λύση για τη φόρτιση του κινητού ή της ταμπλέτας που ενδεχομένως (και κατά προτίμηση) θα χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του Musical Fidelity M6 Encore 225. Αν και είναι USB 2.0, παρέχει 1.5Α ρεύματος, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, ακριβώς γι' αυτό τον σκοπό, κάτι που όμως δε θα πιστέψουμε έτσι στα τυφλά, αλλά θα δοκιμάσουμε μόνοι μας παρακάτω.

     

    IMG_3558.JPGIMG_3559.JPG

     

    Το πίσω μέρος είναι επίσης όμορφα και λειτουργικά τακτοποιημένο! Στις 2 άκρες διακρίνουμε ποιοτικές υποδοχές για τα ηχεία. Κατά τα λοιπά, από αριστερά προς τα δεξιά βλέπουμε τις υποδοχές σε λογικές ομάδες: USB θύρες, 2 Type A USB 2.0 για σύνδεση εξωτερικών drives, 1 Type A USB 3.0 για σύνδεση ακόμη ενός εξωτερικού drive, αλλά με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και 1 Type B θύρα, για μελλοντική χρήση, καθώς όπως θα δούμε παρακάτω το λογισμικό και οι δυνατότητες του Musical Fidelity M6 Encore 225 συνεχώς αναβαθμίζονται και βελτιώνονται!

     

    Μαζί με τις USB, βρίσκουμε και τη θύρα RJ45 για τη σύνδεση του απαραίτητου δικτύου.

     

    Συνεχίζοντας προς τα δεξιά, βρίσκουμε τις πλούσιες εισόδους του Musical Fidelity M6 Encore 225, 3 στερεοφωνικές αναλογικές εισόδους, 2 ψηφιακές coaxial και 2 ακόμη οπτικές ψηφιακές εισόδους.

     

    Στη συνέχεια συναντάμε ομαδοποιημένες επίσης τις εξόδους, 1 στερεοφωνική αναλογική τύπου Line, 1 στερεοφωνική αναλογική προενισχυμένη, για τη χρήση διαφορετικού τελικού ενισχυτή, 1 ψηφιακή coaxial και μία οπτική ψηφιακή έξοδο.

     

    Στο κάτω μέρος βρίσκουμε αριστερά τη βάση του σκληρού δίσκου και δεξιά την είσοδο του ρεύματος.

     

    IMG_3560.JPG

     

    Ο Musical Fidelity M6 Encore 225 έρχεται με σκληρό δίσκο 2.5" προεγκατεστημένο, χωρητικότητας 1 ή 2TB, τον οποίο μπορεί να αλλάξει ο χρήστης. Το συρταράκι που στηρίζει το δίσκο ασφαλίζεται με 2 χειρόβιδες, ένδειξη ότι ο χρήστης μπορεί να αλλάξει μόνος του το δίσκο στο μέλλον με κάποιον μεγαλύτερο ή και με κάποιον SSD. Το μοντέλο που έχουμε στα χέρια μας ήρθε με έναν Seagete 2.5" χωρητικότητας 2TB και ταχύτητας περιστροφής 5400rpm.

     

    Ένα ακόμη θετικό είναι η ανάρτηση του δίσκου με λαστιχένιες ροδέλες ώστε να αποσβένονται τυχόν κραδασμοί, αν και ο δίσκος που χρησιμοποιήθηκε φαίνεται να έχει επιλεγεί ακριβώς για τους σχεδόν ανύπαρκτους κραδασμούς του.

     

    Ένα αρνητικό σημείο που εντοπίσαμε είναι ότι είναι αδύνατον να τραβήξει κανείς έξω το δίσκο και να τον ξεκουμπώσει από το βύσμα κάνοντας χρήση των δαχτύλων του στο λεπτό λαμάκι που προεξέχει γι' αυτό το σκοπό. Είναι εμφανή τα σημάδια από πένσα στο δείγμα που παραλάβαμε, κάτι που σημαίνει ότι αυτό το έχει παρατηρήσει και η ίδια η κατασκευάστρια εταιρία.

     

    Σίγουρα δεν είναι κάτι που θα αλλάζει κανείς συχνά, αλλά αφού υπάρχει η δυνατότητα, θα μπορούσε να υπάρχει ένα πιο εύχρηστο πιάσιμο για την αφαίρεση του δίσκου.

     

    IMG_3563.JPG IMG_3564.JPG

     

    IMG_3565.JPG

     

     

    Χαρακτηριστικά

     

    Τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του Musical Fidelity M6 Encore 225 φαίνονται στους δύο παρακάτω πίνακες.

     

    Σημειώνουμε ότι πλέον εκτός από το μοντέλο με σκληρό δίσκο χωρητικότητας 1TB, διατίθεται και μοντέλο με σκληρό δίσκο χωρητικότητας 2TB, το οποίο οι πληροφορίες μας λένε ότι είναι και πιο δημοφιλές.

     

    Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ενισχυτές είναι ίδιοι με του ολοκληρωμένου ενισχυτή Musical Fidelity M6si, αν και κάποια μικροδιαφορά πρέπει να υπάρχει καθώς ο ολοκληρωμένος ενισχυτής έχει ισχύ 220W ενώ ο Musical Fidelity M6 Encore 225, 225W.

     

    Το DAC είναι 32bit 384KHz και συνεπώς υποστηρίζει κάθε τύπου High Definition Audio, αν και οι ψηφιακές είσοδοι φαίνεται να περιορίζονται στα 24bit 192KHz.

     

    Η συνολική αρμονική παραμόρφωση, το ποσοστό σήματος προς θόρυβο και η απόκριση συχνοτήτων βρίσκονται σε εντυπωσιακά επίπεδα, επάξια της κατηγορίας του προϊόντος.

     

    Overview.png

     

    Specs.png

     

    Ακολουθεί το διάγραμμα διασυνδεσιμότητας του Musical Fidelity M6 Encore 225, που απεικονίζει με μια ματιά ότι δε λείπει απολύτως τίποτα!

     

    597c7050ce285_ConnectionDiagram.png

     

    Ο επίσημος αντιπρόσωπος της Musical Fidelity στην Ελλάδα είναι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρίας, ο παρακάτω:

     

    Distributor.png

     

     

    Στα Ενδότερα

     

    Αφαιρώντας το κάλυμμα της συσκευής έχουμε πρόσβαση στο εσωτερικό της, τουλάχιστον για να το παρατηρήσουμε, καθώς οι πολλαπλές και επάλληλες πλακέτες δεν προδιαθέτουν για εύκολες εξερευνήσεις. Όμως αυτό είναι η πρώτη ματιά μόνο καθώς το γεγονός ότι όλα τα σημεία στήριξης των πλακετών είναι προσβάσιμα και οι μεταξύ τους συνδέσεις είναι όλες με  βύσματα, μαρτυρούν την modular φιλοσοφία κατασκευής.

     

    Ο μετασχηματιστής είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια κάθε καλού High End ηχητικού συστήματος.

    Ο τεράστιος τοροειδής μετασχηματιστής που δεσπόζει στο κέντρο της συσκευής, με το μέγεθός του εγγυάται ότι τα 225W ανά κανάλι δεν είναι «παραμύθια» αλλά αυτό που έχει περισσότερη σημασία για τα αυτιά μας είναι ότι η τοροειδής  κατασκευή εγγυάται τις ελάχιστες – έως και μηδενικές –  μαγνητικές διαρροές από τον πυρήνα του μετασχηματιστή, πράγμα που είναι κρίσιμο όταν έχεις σε τόσο κοντινή απόσταση ευαίσθητα κυκλώματα (βαθμίδες προενίσχυσης). 

     

    Η κατασκευή του φαίνεται πολύ επιμελημένη, τόσο από την μαύρη ταινία από θερμοάντοχο συνθετικό υλικό που εξασφαλίζει τις μονώσεις της εξωτερικής στρώσης των τυλιγμάτων, όσο και από την ρητίνη που γεμίζει το κέντρο του μετασχηματιστή και εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν τριγμοί και «μουρμουρητά» από μαγνητοσυστολή  της όλης κατασκευής.

     

    Πέρα όμως από αυτά, σημαντικό είναι ότι από άποψη ισχύος φαίνεται να υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις του συστήματος, και συνεπώς η λειτουργία του μένοντας μακριά από το σημείο κόρου του πυρήνα του, εγγυάται μια πλήρως ομαλή και ημιτονική τάση εξόδου, πράγμα που είναι εκ των ων ουκ άνευ, αν θέλουμε να έχουμε ένα σύστημα χωρίς εκ γενετής κουσούρια.

     

    Η πλακέτα εισόδων – εξόδων των διάφορων σημάτων και επικοινωνιών που μπορεί να χειριστεί η συσκευή βρίσκεται φυσικά προς την πίσω πλευρά και η πρώτη εντύπωση είναι η εξαιρετική τακτοποίηση αλλά και ο τοπογραφικός διαχωρισμός τω διάφορων σημάτων. Αυτά που σε άλλες κατασκευές θα ήταν στριμωγμένα σε 20-30 τετραγωνικά εκατοστά, εδώ πιάνουν τα 2/3 τις πίσω πλευράς!

     

    Η κάθε «εργασία» βρίσκεται σε ξεχωριστό σημείο της πλακέτας και η φροντίδα φαίνεται από πολλές λεπτομέρειες, άλλες φανερές και άλλες «κρυφές».Χαρακτηριστικό παράδειγμα  των «φανερών» είναι τα κατανεμημένα σε όλη την επιφάνεια συμμετρικά on board τροφοδοτικά που φιλοξενούνται στην κεντρική οριζόντια ζώνη της πλακέτας.

     

    Αλλά περισσότερο ενδιαφέρον έχουν οι “κρυφές», όπως είναι τα υψηλής συχνότητας SMD relay της Ιαπωνικής Fujitsu που διαχειρίζονται τα σήματα εισόδου / εξόδου και για τα οποία, θα αφιερώσουμε δυο κουβέντες παραπάνω, για να φανεί ότι η προσοχή στη λεπτομέρεια, στην οποία ήδη αναφερθήκαμε, πάει ακόμα πιο μακριά.

    Συγκεκριμένα τα ρελέ αυτά,  έχουν:

    1. Διπλές (Διχαλωτές /Bifurcated) μεταγωγικές επαφές για να περιορίζουν δραστικά τις αναπηδήσεις των επαφών κατά το κλείσιμό τους
    2. Οι επαφές τους είναι από ασήμι με θρόμβους νικελίου για μεγάλη αντοχή και πολύ χαμηλή αντίσταση.
    3. Είναι  συνολικά  επιχρυσωμένες και έτσι εξασφαλίζουν την χαμηλότερη δυνατή αντίσταση διάβασης και πολύ χαμηλό ρεύμα καθαρισμού, πράγμα καθοριστικό για την μακροχρόνια, απροβλημάτιστη λειτουργία τους.

     

    Και έτσι, για μια φορά ακόμα, αυτά που δε φαίνονται, κάνουν τη διαφορά και εξασφαλίζουν την άνευ παρασιτικών αλλοιώσεων λήψη αλλά και διακοπή των αναλογικών σημάτων που διαχειρίζεται ο ενισχυτής.

     

    Πέρα από αυτά, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το πόσο προσεγμένα είναι τα δικτυώματα R-C εισόδου/ εξόδου, με τα τοπικά φίλτρα και τους διάφορους πυκνωτές απόζευξης των όποιων παρασιτικών σημάτων.

     

    Κάτω και προς το αριστερό άκρο διακρίνουμε τη βαθμίδα διακίνησης των σημάτων προς και από την κεντρική μονάδα επεξεργασίας που βρίσκεται προς την πρόσοψη της συσκευής, δια μέσου μιας τυπωμένης «καλωδιοταινίας» ειδικά σχεδιασμένης για την ελάχιστη δυνατή αλλοίωση των σημάτων.

     

    Δεξιά και αριστερά της στις πίσω γωνίες της συσκευής διακρίνονται οι δύο έξοδοι του ενισχυτή.  Οι επίχρυσες μπόρνες των 4mm καταλήγουν σε βιδωτή σύνδεση σε μια μικρή πλακέτα που φιλοξενεί τη βατική αντίσταση προστασίας της εξόδου αλλά και το ρελέ σύνδεσης/ αποσύνδεσης των μεγαφώνων.

     

    Αυτή η λεπτομέρεια της κατά το δυνατόν πλησιέστερης τοποθέτησης του ρελέ στην έξοδο, αποτελεί μια ακόμα μαρτυρία του πόση προσοχή, αλλά και γνώση ενσωματώνει η συσκευή ανακλώντας το επίπεδο know how της σχεδιαστικής  ομάδας που «κρύβεται» πίσω από την ανάπτυξή του.  

    Εδώ όμως παρατηρούμε κάτι που θα θέλαμε να το δούμε αλλιώς.

     

    Μιλάμε για το βύσμα που μεταφέρει την ισχύ εξόδου του κάθε καναλιού (άπρο-μπλε καλώδιο) προς το αντίστοιχο μεγάφωνο.  Σαφώς και αντιλαμβανόμαστε την ευκολία που δίνει η δυνατότητα αποσύνδεσης που δίνει το βύσμα, βλέπουμε και το κλείδωμά του, πιστεύουμε ότι θα έχει και πολύ χαμηλή αντίσταση διάβασης, αλλά παρ’ όλα αυτά θα θέλαμε να δούμε τα καλώδια κολλητά στην πλακέτα  όπως ακριβώς είναι και στις βαθμίδες των τελικών ενισχυτών των καναλιών.

     

    Στα δεξιά  της πλακέτας του προενισχυτή, διακρίνουμε τη μικρή πλακέτα που φιλοξενεί τις θύρες USB και στα αριστερά – κάτω από την πλακέτα της εξόδου, διακρίνουμε ότι τίποτε δεν έχει αφεθεί στην τύχη, καθώς το βύσμα εισόδου της τάσης τροφοδοσίας από το δίκτυο, έχει ενσωματωμένο αντιπαρασιτικό φίλτρο καλής ποιότητας του οποίου το μεταλλικό περίβλημα προβάλει κάτω από το ρελέ.

    Στα συν της κατασκευής η συγκόλληση του αγωγού της γείωσης, γιατί καλά είναι τα fast On, αλλά καλάι δεν είναι.

     

     

    IMG_3571.JPG

     

    Στα δύο πλευρά της συσκευής , βρίσκουμε τις δύο πλακέτες των τελικών ενισχυτών.

     

    Εδώ η εικόνα μιλάει για μεγάλα ρεύματα και άφθονη ισχύ! Αλλά ας δούμε κάποια πράγματα που μετράνε στη ποιότητα της κατασκευής, από τη βάση της.

     

    Και μια και μιλάμε για «βάση» ας δούμε την είσοδο ισχύος:
    Οι διπλές ασφάλειες βραδείας αντίδρασης των 8A και το πυκνωτικό φίλτρο εισόδου, για την αποκοπή και των ελάχιστων παρασίτων, είναι μια πολύ καλή αρχή, αλλά το καλύτερο κρύβεται στο τι σημαίνει η τοπολογία αυτή, που δεν είναι άλλο από το ότι την τροφοδότηση του τελικού ενισχυτή κάθε καναλιού, αναλαμβάνει ένα τύλιγμα του μετασχηματιστή, με δυο ημιτυλίγματα με κοινό σημείο (μεσαία λήψη). Αυτή η μεσαία λήψη (το κοινό καλώδιο των δύο τυλιγμάτων, κίτρινο καλώδιο στην πλακέτα) αποτελεί και τη «γη» αναφοράς των σημάτων που ενισχύει η τελική βαθμίδα.

     

    Αυτή η τοπολογία έχει εξαιρετικό πλεονέκτημα καθώς το κοινό σημείο αναφοράς των διάφορων δυναμικών είναι ένας φυσικός αγωγός και όχι ένα "ιδεατό" κοινό σημείο και έτσι, είναι απαλλαγμένος από τα παράσιτα που δημιουργούν οι δίοδοι ανόρθωσης, όταν κατά την αντιστροφή της τάσης του τυλίγματος περνάνε σε φάση αποκοπής. Έτσι ο ενισχυτής "πατάει" σε μια πολύ «καθαρότερη» από παράσιτα "βάση", για να δουλέψει.

     

    Και μετά έχουμε τη συμμετρία σχεδίασης σε όλο της το μεγαλείο και είναι σημαντικό αυτό καθώς εδώ και για τα ρεύματα που διαρρέουν την βαθμίδα, είναι ζωτικής σημασίας οι διαδρομές των ρευμάτων να είναι κατά το δυνατόν ανάλογες. Και όσο αφορά αυτό η συγκεκριμένη μονάδα είναι από τις πιο καλοσχεδιασμένες που γνωρίζουμε!

     

    Δεν θα ασχοληθούμε με την ανάλυση των επιμέρους δικτυωμάτων (πράγμα που άλλωστε ξεφεύγει του στόχου της παρουσίασης αυτής), αλλά δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε σε κάτι που αποτελεί μια ακόμα μαρτυρία της υψηλής ποιότητας της συγκεκριμένης σχεδίασης. Μιλάμε για τα τρανζίστορ εξόδου τα οποία  λειτουργούν ανά ζεύγη σε συμπληρωματική διάταξη push-pull. Πρόκειται  για τα διπολικά Darlington STD03P και STD03N της Sanken, τα οποία είναι ειδικά κατασκευασμένα  για audio εφαρμογές (τελικοί ενισχυτές) και παρουσιάζουν εξαιρετικά γραμμική συμπεριφορά μέσα στην χρήσιμη περιοχή του φάσματος λειτουργίας τους , αλλά διαθέτουν και ένα ακόμα μεγάλο ατού: είναι τετράποδα.

     

    Ο λόγος για τον τέταρτο ακροδέκτη  που εσωτερικά συνδέεται με διόδους αντιστάθμισης της θερμοκρασίας, η αύξηση της οποίας προκαλεί πρόβλημα στην ακρίβεια οδήγησης των τρανζίστορ ισχύος. Το πρόβλημα έγκειται στον αρνητικό συντελεστή θερμοκρασίας που χαρακτηρίζει τα διπολικά τρανζίστορ, ο οποίος  πρακτικά σημαίνει ότι όσο περισσότερο ζεσταίνεται ένα τρανζίστορ, τόσο περισσότερο ρεύμα τείνει να άγει κάτω από σταθερή οδήγηση. Αυτό στις εφαρμογές ήχου σημαίνει ότι όταν η ένταση του ήχου αυξάνει και τα τρανζίστορ τείνουν να εκμεταλλευτούν ολόκληρη τη γραμμική περιοχή λειτουργίας τους, έρχεται η αύξηση της θερμοκρασίας τους, να αλλοιώσει ελαφρά την αγωγιμότητά τους και έτσι στα "δυνατά περάσματα" της μουσικής,  αυτά μπορεί να "μπουν" στη μη γραμμική περιοχή της καμπύλης τους και τότε αρχίζουν τα οι παραμορφώσεις και η high end πιστότητα χάνεται.


     Η λύση στο πρόβλημα είναι η σύνδεση στο δικτύωμα οδήγησης, διόδων (έχουν επίσης αρνητικό συντελεστή θερμοκρασίας) οι οποίες με την αύξηση της θερμοκρασίας ελαττώνουν το ρεύμα οδήγησης των τρανζίστορ και έτσι επαναφέρουν την έξοδο του ενισχυτή σε φυσιολογική λειτουργία.

     

    Το δύσκολο βέβαια, είναι να βρεις διόδους με τον ίδιο συντελεστή θερμικής ολίσθησης και να πετύχεις μια πολύ καλή θερμική σύζευξη των διόδων με το αντίστοιχο τρανζίστορ εξόδου, για να έχεις ελπίδες ότι η παρέμβασή τους θα είναι καίρια. Εδώ είναι που οι ενσωματωμένες στον κρύσταλλο του τρανζίστορ δίοδοι αντιστάθμισης, έχοντας ακριβώς την ίδια θερμική ολίσθηση με αυτό και την ιδανική θερμική σύζευξη μαζί του, πετυχαίνουν την υψηλότερη ταχύτητα ανταπόκρισης στη μεταβολή της θερμοκρασίας του, οπότε, με το κατάλληλο εξωτερικό δικτύωμα, περιορίζουν δραστικά τα όποια θερμικά προβλήματα της βαθμίδας εξόδου.

     

    Την εικόνα της προσοχής σε κάθε λεπτομέρεια,  συμπληρώνουν οι βατικές αντιστάσεις,  που με τον θετικό θερμοκρασιακό συντελεστή τους, φροντίζουν για την ισοκατανομή των ρευμάτων ανάμεσα στα τρανζίστορ κάθε ζεύγους και τον πιο ακριβή έλεγχο της εξόδου του ενισχυτή.

     

    Το ότι σχεδιαστές του, κυριολεκτικά «δεν άφησαν να πέσει κάτω τίποτε», πιστεύουμε ότι φάνηκε πολύ καθαρά.

     

    Αλλά δεν μένουν σε αυτά, επιλέγουν σαν τάξη του ενισχυτή την Α/Α-Β που σημαίνει ότι:

    1. Χαμηλά ο ενισχυτής δουλεύει σε τάξη Α, όπου τα τρανζίστορ παραμένουν διαρκώς πολωμένα στη γραμμική περιοχή λειτουργίας τους παρουσιάζοντας μηδαμινή παραμόρφωση, και
    2. Σε υψηλότερη ισχύ  περνά σε τάξη Α-Β,  για την οποία – όπως είδαμε – έχει ληφθεί κάθε μέτρο για τον αυστηρό έλεγχο της βαθμίδας εξόδου και την ελαχιστοποίηση της αρμονικής παραμόρφωσης που οφείλεται στα φαινόμενα μετάβασης  του φορτίου από το ένα ζεύγος τρανζίστορ στο άλλο.

     

    Εμπρός και στην αριστερή πλευρά βρίσκεται το τροφοδοτικό IRM 45-5  της πολύ αξιόπιστης Mean Well, που φροντίζει για την τροφοδότηση των κυκλωμάτων των 5V DC.

     

    Και εμπρός στο κέντρο της πρόσοψης, βρίσκεται η πλακέτα που αναλαμβάνει την διαχείριση όλης της συσκευής και τη συνεργασία των διάφορων βαθμίδων της και φυσικά αναλαμβάνει το interface με τον χρήστη.

     

    DAC.jpg

     

    Η βαθμίδα διαχείρισης και μετατροπής των ψηφιακών σημάτων σε αναλογικά (DAC) είναι μια ξεχωριστή πλακέτα η οποία αναλαμβάνει το interface ανάμεσα στις δύο ψηφιακές εισόδους της συσκευής και την αναλογική στερεοφωνική έξοδο προς τον κυρίως ενισχυτή.Επίσης παρέχει και μια ψηφιακή έξοδο και εδώ να σημειώσουμε ότι τόσο οι είσοδοι όσο και η έξοδος παρέχονται και σε coaxial και σε optical interface.

     

    Το DAC που χρησιμοποιεί είναι το PCM5242 της Texas Instruments, το οποίο αποτελεί εξέλιξη των  γνωστών Burr Brown. Οι δυνατότητες του φτάνουν τα 32bit, 386kHz αλλά λόγω περιορισμών που εισάγονται από άλλα εξαρτήματα, ο Musical Fidelity M6 Encore 225 μπορεί να διαχειριστεί δεδομένα συχνότητας μέχρι 192kHz data.

     

    Παρά το γεγονός ότι οι έξοδοι του DAC υποτίθεται ότι είναι κατάλληλες για να οδηγήσουν τις εξόδους της πλακέτας απ’ ευθείας, η Musical Fidelity δεν τις θεώρησε αρκετά καλές και επιδιώκοντας τη μέγιστη εξασφάλιση από την DC συνιστώσα, προσέθεσε ένα επιπλέον φίλτρο μετά απ’ αυτές.

     

    Στη συνέχεια, οι έξοδοι του DAC οδηγούνται στο τμήμα της αναλογικής προενίσχυσης που ακολουθεί, του οποίου οι 3 αναλογικές είσοδοι ελέγχονται χωρίς καμία ψηφιοποίηση και ο έλεγχος της έντασης γίνεται από ένα TI PGA2311 που επιτρέπει τον έλεγχο μέσω υπολογιστή ενός πλήρως αναλογικού σήματος.

     

    Όλες οι ψηφιακές είσοδοι, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της πλακέτας του computer section, υπόκεινται σε up sampling μέσω του μετατροπέα TI SRC4392 converter. Οι ομοαξονικές είσοδοι είναι κατάλληλες για δειγματοληψία μέχρι 24bit/192kHz. Οι οπτικές είσοδοι είναι θεωρητικά ικανές για το ίδιο, αλλά είναι ευαίσθητες όσον αφορά την ποιότητα της οπτικής ίνας, και έτσι για όποιον θέλει το πλήρες εύρος δεδομένων, η εταιρία συμβουλεύει τη χρήση τον ομοαξονικών εισόδων.

     

    Διαβάζοντας» την πλακέτα είναι φανερό ότι πέρα από την χρήση αποκλειστικά επώνυμων ολοκληρωμένων (Τ.Ι.),  ακολουθείται η ίδια σχεδιαστική προσοχή που είδαμε και στο κυρίως σύστημα.

     

    Ξεκινώντας από το τοπικό τροφοδοτικό της πλακέτας (1,8V DC  και 3,3V DC) σταχυολογούμε αυτά που είδαμε και μας έκαναν πολύ καλή εντύπωση:

    1. Μετασχηματιστές για απομόνωση των ψηφιακών σημάτων σε όλες τις εισόδους / εξόδους .
    2. Τοπικό τροφοδοτικό εξαιρετικά χαμηλού θορύβου για την τροφοδότηση του ολοκληρωμένου που κάνει την δειγματοληψία των ψηφιακών σημάτων και παρέχει και το ανάλογο αμφίδρομο ψηφιακό interface, έτσι ώστε τα σήματα να είναι απαλλαγμένα από οποιαδήποτε επίδραση της τάσης τροφοδοσίας.
    3. Μετατροπέα ψηφιακού σε αναλογικό με εύρος συχνότητας δειγματοληψίας από 8 έως  384kHz η οποία είναι διπλάσια αυτής που χρησιμοποιεί η συσκευή.
    4. Αναλογική έξοδο με direct path η οποία δεν χρειάζεται πυκνωτές αποκοπής της συνεχούς συνιστώσας του σήματος εξόδου.
    5. Και σαν για να επιβεβαιώσει αυτό που διαπιστώσαμε και πριν – και παρά το (4) –, πυκνωτές αποκοπής της συνεχούς συνιστώσας στο αναλογικό σήμα που τροφοδοτεί τη βαθμίδα αναλογικής προενίσχυσης που ακολουθεί.
    6. Οι γραμμές του τυπωμένου που μεταφέρουν κρίσιμα σήματα (σχεδόν όλες δηλαδή) είναι πλήρως θωρακισμένες με γραμμές από το ground plane που παρεμβάλλονται ανάμεσά τους μέχρι και το pin του ολοκληρωμένου, προστατεύοντας  από αλληλεπιδράσεις του ενός σήματος προς το άλλο.
    7. Φυσικά όλες αυτές  οι γραμμές  είναι εσκεμμένα εξαιρετικά λεπτές, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η χωρητική αλληλεπίδρασή τους διαμέσου του υποστρώματος του τυπωμένου. 
    8. Και σαν τελικό,  μικροσκοπικό – αλλά όχι σε σημασία – δείγμα της  ενδελεχούς προσοχής στη λεπτομέρεια, αναφέρουμε την τελείως συμμετρική – από ηλεκτρικής άποψης – κατασκευή της βαθμίδας εξόδου, όπου έχει δοθεί προσοχή ακόμα και στο να έχουν το ίδιο ακριβώς μήκος οι  γραμμές  του τυπωμένου, που μεταφέρουν το σήμα εξόδου.

     

    Αυτή η αίσθηση της προσοχής στη κατασκευή, για την παραμικρή λεπτομέρεια και η γνώση που κρύβεται πίσω από αυτή τη προσοχή,  ίσως τελικά,  να είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της συσκευής και εξ’ αντικειμένου,  ο τρόπος που επιλέγει η κατασκευάστρια να «τιμήσει» τον φιλόμουσο για την προτίμησή του και εμείς σαν «κριτές» της, αν όχι τίποτε άλλο,  αισθανόμαστε την υποχρέωση να μην την αφήσουμε να περάσει «στα ψιλά»!

     

    Για το τέλος της ανάλυσης των ηλεκτρονικών του Musical Fidelity M6 Encore 225 αφήσαμε, τι άλλο, το computer section! Διότι η συσκευή διαθέτει ένα ολοκληρωμένο computer section, που είναι η πλακέτα που βλέπετε να δεσπόζει στο εμπρός μέρος της συσκευής. Πρόκειται για ένα board της ίδιας της Musical Fidelity, το οποίο σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό δεν αγόρασαν έτοιμο αλλά σχεδίασαν οι ίδιοι!

     

    Είναι βασισμένο στο Intel Atom E3825 SoC που είναι διπύρηνο στα 1.33GHz. Υποστηρίζεται από 2GB RAM και οδηγεί 3x USB 2.0 και 1 USB 3.0. Η μία εκ των USB 2.0, αυτή που βγαίνει στο εμπρός μέρος της συσκευής, υποστηρίζει BC 1.2 kai υπόσχεται ότι μπορεί να δώσει μέχρι και 1.5A, ώστε να μπορεί ο χρήστης να φορτίσει την ταμπλέτα ή το κινητό με το οποίο θα ελέγχει τη συσκευή. Επίσης διαθέτει θύρα Ethernet 1Gb.

     

    Η ισχύς που διαθέτει αυτό το μικρό PC είναι υπερβολική για τις ανάγκες του Musical Fidelity M6 Encore 225, καθώς μπορεί ταυτόχρονα να αναπαράγει μουσική από το σκληρό δίσκο, να κάνει import μουσικών κομματιών από το δίκτυο και rip ενός CD ταυτόχρονα, χωρίς η χρήση της CPU να περάσει το 50%. Γιατί το έκαναν αυτό; Γιατί υπάρχουν πολλά σχέδια για μελλοντικές αναβαθμίσεις της συσκευής και η Musical Fidelity δεν ήθελε κανέναν περιορισμό υπολογιστικής ισχύος κατά την εφαρμογή τους.

     

    Όσον αφορά το λογισμικό, ο Musical Fidelity M6 Encore 225 τρέχει μια custom έκδοση του Linux. Όλα είναι είτε open source ή δικός τους κώδικας. Όπως λένε, στο παρελθόν αναγκάστηκαν να κάνουν παραχωρήσεις λόγω μη πρόσβασης σε κάποια σημεία του κώδικα. Αυτή τη φορά, όλα είναι υπό τον έλεγχό τους, ακόμη και μέχρι το επίπεδο του ίδιου του BIOS!

     

    Ήχος

     

    Όταν κρίνει κανείς την ποιότητα του ήχου, υπάρχει πάντα μια αντικειμενική και μία υποκειμενική συνιστώσα. Είναι εμφανές από την ποιότητα των υλικών και την προσοχή στη σχεδίαση που είδαμε παραπάνω ότι το αποτέλεσμα αναμένεται εντυπωσιακό.

     

    Οι δοκιμές του Musical Fidelity M6 Encore 225 έγιναν με ένα ζευγάρι ηχείων System Audio Ranger και καλώδια ηχείων Naim NAC A5. Τα ηχεία μπορούν να διαχειριστούν 70 - 300W, οπότε τα 225W του Musical Fidelity M6 Encore 225 μοιάζουν εξαιρετικός συνδυασμός.

     

    Ο ήχος του Musical Fidelity M6 Encore 225 παραπέμπει καθαρά στο όνομα της εταιρίας. Συνηθισμένος στον ιδιαίτερα ρυθμικό Naim Supernait integrated amplifier, με έντονη ηχητική υπογραφή, ο Musical Fidelity M6 Encore 225, αν και όχι το ίδιο "ξεσηκωτικός", μου φάνηκε εξαιρετικά ουδέτερος, επιτρέποντας την αναπαραγωγή κάθε μουσικού είδους και με κάθε μουσικό κομμάτι να ακούγεται όπως θα ήθελε ο παραγωγός του.

     

    Το πολύ υψηλό Signal-to-Noise-Ratio εξασφαλίζει τεράστιο δυναμικό εύρος χωρίς θόρυβο, ενώ οι εξαιρετικά χαμηλές παραμορφώσεις επιτρέπουν την αναπαραγωγή ακόμη και σε πολύ υψηλή ένταση, με μεγάλη ευκρίνεια.

     

    Το soundstage είναι ευρύ και τρισδιάστατο. Ο διαχωρισμός των οργάνων και η τοποθέτησή τους στο χώρο είναι σαφείς και η ανάλυση είναι εξαιρετική, τόσο σε μικρά σχήματα όσο και σε μεγάλες ορχήστρες.

     

    Η άφθονη ισχύς ελέγχει τα ηχεία με εξαιρετική ακρίβεια και άνεση. Στα δύσκολα κομμάτια, με δυνατά μπάσα και γρήγορες εναλλαγές, ο έλεγχος είναι σφιχτός, χωρίς κρεμάσματα και τα πρίμα και οι μεσαίες παραμένουν καθαρά και διακριτά.

     

    Συνολικά, ο ήχος του Musical Fidelity M6 Encore 225 είναι πολύ καλός για την κατηγορία του και τα όποια παράπονα θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει κανείς θα ήταν αποκλειστικά και μόνο υποκειμενικά και θέμα γούστου.

     

    Προσωπικά, απολαμβάνω τη συμβίωση μαζί του και χαίρομαι που μου δόθηκε η ευκαιρία να τον γνωρίσω.

     

     

    Front USB

     

    Για να δούμε αν μας είπε την αλήθεια η Musical Fidelity, όταν ισχυρίστηκε ότι η εμπρός θύρα USB 2.0 του Musical Fidelity M6 Encore 225 μπορεί να αποδώσει έως και 1,5A για να είναι ικανή να φορτίζει κινητά και tablets.

     

    Τοποθετήσαμε το εξειδικευμένο εργαλείο που διαθέτουμε στην εν λόγω θύρα και είδαμε την τάση που δίνει σε κάθε φορτίο.

     

    Αρχικά, χωρίς φορτίο, η τάση είναι ένα ιδανικό 5.01V.

     

    20170730_103816.jpg

     

    Με ένταση ρεύματος 1A η πτώση τάσης αρχίζει να φαίνεται και η τάση διαμορφώνεται στα 4,83V. Το 1,5A έρχεται με την αξιοπρεπέστατη τάση των 4,75V.

     

    20170730_103844.jpg 20170730_103856.jpg

     

    Η θύρα μάλιστα ξεπερνάει τις προδιαγραφές και συνεχίζει να φορτίζει με 4,70V στα 1,74A. Μετά από αυτό το σημείο, η θύρα ξεπερνάει τα όριά της και στα 1,75A η τάση καταρρέει.

     

    20170730_103946.jpg 20170730_103957.jpg

     

    Καθόλου άσχημα λοιπόν. Η Musical Fidelity όχι μόνο δεν έλεγε ψέματα αλλά άφησε και ένα αξιοπρεπές περιθώριο στις προδιαγραφές της θύρας.

     

    Οθόνη - Μενού - Λειτουργίες

     

    Από την οθόνη του Musical Fidelity M6 Encore 225 μπορεί κανείς να ελέγξει όλες του τις δυνατότητες και λειτουργίες, είτε μέσω του τηλεχειριστηρίου, είτε μέσω των πλήκτρων και επιλογέων της πρόσοψης. 

     

    Το μενού είναι καλοσχεδιασμένο και πολύ λειτουργικό και παρά την πληθώρα δυνατοτήτων και λειτουργιών, δεν ένιωσα να χάνομαι ποτέ και πάντα είχα απόλυτη αίσθηση του που βρισκόμουν και τι έκανα, ενώ το manual φάνταζε περιττό.

     

    Μοναδικό παράπονο ότι οι χαρακτήρες είναι πολύ μικροί, παρά την εξαιρετική ανάλυση και απόδοση της οθόνης, για να διαβάζονται από κάποια απόσταση που συνήθως βρίσκεται το ηχοσύστημα από αυτόν που το χειρίζεται. Θα προτιμούσαμε το interface να είχε σχεδιαστεί με λιγότερες γραμμές (3 αντί για 4) ώστε να είναι μεγαλύτεροι οι χαρακτήρες.

     

    Ακολουθούν κάποιες από τις οθόνες των μενού του Musical Fidelity M6 Encore 225, οι οποίες είναι αυτονόητες και βλέποντάς τις θα καταλάβετε πολλά για τις δυνατότητες του προϊόντος. 

     

    IMG_3623.JPGIMG_3624.JPG

     

    Ο Musical Fidelity M6 Encore 225 μπορεί να παίξει μουσική από τη βιβλιοθήκη σας στο σκληρό του δίσκο, η οποία δημιουργείται είτε με αντιγραφή αρχείων μέσω δικτύου ή δίσκου USB, είτε με rip από CD.

     

    IMG_3625.JPGIMG_3626.JPGIMG_3627.JPGIMG_3628.JPGIMG_3629.JPGIMG_3630.JPG

    IMG_3631.JPG

     

    Το rip γίνεται αυτόματα, με την εισαγωγή κάποιου CD. Κάθε φορά που ολοκληρώνεται το rip ενός κομματιού βγαίνει σχετική ειδοποίηση στην οθόνη. Κατά τη διάρκεια του rip, μπορείτε να ακούτε κανονικά μουσική από τη βιβλιοθήκη σας, ή και από internet radio.

     

    IMG_3721.JPGIMG_3722.JPG

     

    Η λειτουργία του internet radio είναι υποδειγματική και η αναζήτηση σταθμών μπορεί να γίνει με πάρα πολλούς τρόπους. Επίσης μπορείτε να τοποθετήσετε κάποιους σταθμούς στα Favorites για να τους βρίσκετε εύκολα.

     

    IMG_3633.JPGIMG_3634.JPGIMG_3635.JPG

     

    Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ήχο από οποιαδήποτε από τις εισόδους.

     

    IMG_3637.JPGIMG_3638.JPG

     

    Υπάρχει εφαρμογή CD player, αν θέλετε να παίξετε απ' ευθείας CD. Η λειτουργία αυτή πρέπει να θεωρείται συμπληρωματική, καθώς το SATA DVD που ενσωματώνει το Musical Fidelity M6 Encore 225 έχει σκοπό το accurate rip και όχι την άμεση αναπαραγωγή, κατά την οποία δεν μπορεί να επιτύχει ποιότητα ήχου High End. Ο καλύτερος τρόπος είναι να κάνετε rip το CD και μετά να κάνετε αναπαραγωγή των κομματιών από τη βιβλιοθήκη.

     

    IMG_3639.JPGIMG_3640.JPG

     

    Apps δε βρήκαμε και μάλλον πρόκειται για κάποια πιθανή μελλοντική λειτουργία.

     

    IMG_3641.JPG

     

    Στα Favorites μπορείτε να βάλετε κομμάτια από τη βιβλιοθήκη, σταθμούς από το internet radio καθώς και εισόδους. Αυτό το τελευταίο φάνηκε ιδιαίτερα βολικό, καθώς το interface σε android δεν φάνηκε να υποστηρίζει άλλο τρόπο να ενεργοποιηθεί κάποια είσοδος.

     

    IMG_3642.JPG

     

    Η αναζήτηση είναι απλή και λειτουργική.

     

    IMG_3643.JPG

     

    Οι ρυθμίσεις είναι πολλές...

     

    IMG_3644.JPGIMG_3645.JPGIMG_3646.JPGIMG_3647.JPGIMG_3648.JPGIMG_3649.JPGIMG_3650.JPGIMG_3651.JPGIMG_3652.JPGIMG_3653.JPGIMG_3654.JPGIMG_3655.JPGIMG_3656.JPGIMG_3657.JPGIMG_3658.JPGIMG_3659.JPGIMG_3660.JPGIMG_3661.JPGIMG_3662.JPGIMG_3663.JPGIMG_3664.JPGIMG_3666.JPGIMG_3667.JPGIMG_3668.JPGIMG_3669.JPGIMG_3670.JPGIMG_3671.JPGIMG_3672.JPGIMG_3673.JPGIMG_3674.JPGIMG_3675.JPGIMG_3676.JPGIMG_3677.JPGIMG_3678.JPGIMG_3679.JPGIMG_3680.JPGIMG_3681.JPGIMG_3682.JPGIMG_3683.JPGIMG_3684.JPGIMG_3685.JPGIMG_3686.JPGIMG_3687.JPGIMG_3689.JPGIMG_3690.JPGIMG_3691.JPGIMG_3692.JPGIMG_3693.JPGIMG_3694.JPGIMG_3695.JPGIMG_3696.JPGIMG_3697.JPGIMG_3698.JPGIMG_3699.JPGIMG_3700.JPGIMG_3701.JPGIMG_3702.JPGIMG_3704.JPGIMG_3705.JPGIMG_3706.JPGIMG_3707.JPGIMG_3709.JPGIMG_3710.JPGIMG_3711.JPGIMG_3712.JPGIMG_3713.JPGIMG_3714.JPGIMG_3715.JPGIMG_3716.JPGIMG_3717.JPGIMG_3718.JPG

     

    Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν υπάρχει Hardware πλήκτρο διακοπής λειτουργίας. Το standby mode που μπορεί να ενεργοποιηθεί από το τηλεχειριστήριο ή από συσκευή Android ή iOS κλείνει τα κυκλώματα όλα εκτός του μικρού PC που παραμένει πάντα σε λειτουργία. Φυσικά αυτό υποστηρίζει low power states, έτσι ώστε αν δε χρησιμοποιείται για κάτι, να καταναλώνει σχεδόν τίποτα.

     

    Σε περίπτωση που χρειαστεί να σβήσετε εντελώς τη συσκευή, πχ για να τη μεταφέρετε, υπάρχει στο μενού ειδική εντολή που κάνει shut down και στο PC και δίνει την παρακάτω ένδειξη, που λέει ότι είναι τώρα ασφαλές να βγάλετε τη συσκευή από την πρίζα. 

     

    IMG_3719.JPG

     

     

    Network and Web Interface

     

    Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δυνατότητες αλληλεπίδρασης που μας δίνει το Musical Fidelity M6 Encore 225 μέσω του τοπικού μας δικτύου. Η συσκευή εμφανίζεται στα Computers και 2 φορές στα Media Devices.

     

    Network.png

     

    Αν κάνουμε διπλό κλικ στον Musical Fidelity M6 Encore 225 στην κατηγορία Computers, βλέπουμε 2 φακέλους. Ο Φάκελος Music περιέχει όλους τους φακέλους και αρχεία μουσικής που είναι αποθηκευμένα στο σκληρό δίσκο του Musical Fidelity M6 Encore 225 και είναι Read Only. Δηλαδή μπορούμε να διαβάσουμε τα αρχεία αλλά όχι να κάνουμε αλλαγές σε αυτά. Η δομή είναι του τύπου καλλιτέχνης\άλμπουμ\αρχείο.

     

    Ο φάκελος Upload είναι άδειος και μπορείτε να γράψετε σε αυτόν ό,τι αρχεία θέλετε να προσθέσετε στη βιβλιοθήκη του Musical Fidelity M6 Encore 225. Τα αρχεία θα μεταφερθούν αυτόματα στο φάκελο Music, με Metadata από τα ίδια τα αρχεία ή από το internet (ανάλογα τις επιλογές σας στις ρυθμίσεις - βλέπε παρακάτω) και θα εισαχθούν στη database και τη βιβλιοθήκη του Musical Fidelity M6 Encore 225. Καθώς γίνεται αυτό, τα αρχεία σβήνονται παράλληλα από το φάκελο Upload.

     

    Network-Encore.png

     

    Η ταχύτητα εγγραφής είναι αυτή που θα περίμενε κανείς σε ένα δίσκο 2,5" 5400rpm. Η μεταφορά στο φάκελο Music και η τακτοποίηση των Metadata καθώς και η εισαγωγή στη database και τη βιβλιοθήκη γίνεται παράλληλα με την εγγραφή, αν και φυσικά καθυστερεί λίγο περισσότερο. Η προσωπική μου συλλογή από Flac που είναι 12 - 13.000 κομμάτια και καταλαμβάνει περίπου 480GB χρειάστηκε συνολικά περίπου 3,5 ώρες για να αντιγραφεί και να καταχωρηθεί. Σημειώνεται ότι αυτό έγινε με χρήση των Metadata που υπήρχαν ήδη στα αρχεία και όχι με αναζήτηση αυτών από το διαδίκτυο, κάτι που σίγουρα απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο.

     

    Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος που χρειάζεται το Musical Fidelity M6 Encore 225 για να αντιγράψει και να καταχωρήσει τη μουσική σας είναι μακράν ο μικρότερος που έχουμε ποτέ δει, μεταξύ παρόμοιων συσκευών! 

     

    Copying Files - Low Speed.png 597c7cb59ce1f_CopyingFiles-HighSpeed.png

     

    Αν κάνετε διπλό κλικ σε οποιαδήποτε από τις 2 εκφάνσεις του Musical Fidelity M6 Encore 225 στα Media Devices του δικτύου σας, θα δείτε το παρακάτω μενού.

     

    WM01.png

     

    Η επιλογή Library, η οποία είναι και αυτή που επιλέγεται αυτόματα, σας δίνει πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του Musical Fidelity M6 Encore 225, με τη δομή που αναφέραμε νωρίτερα, δηλαδή καλλιτέχνης\άλμπουμ\αρχείο. Αυτό δεν είναι παραμετροποιήσιμο και επίσης δεν υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης. Μπορείτε να κάνετε edit στα metadata, να διαγράψετε αρχεία ή ολόκληρα άλμπουμ και να παίξετε κάποιο κομμάτι μουσικής. Προσοχή: Το κομμάτι δε θα παίξει από το Musical Fidelity M6 Encore 225 αλλά από τον υπολογιστή μέσω του οποίου έχετε ανοίξει το web interface. Δεν πρόκειται δηλαδή για μενού ελέγχου του Musical Fidelity M6 Encore 225 αλλά για media server.

     

    Επιπλέον, τα compilations δεν λαμβάνονται υπ' όψιν, ακόμη και αν τα σχετικά αρχεία έχουν ενεργοποιημένο το σχετικό tag και ο μόνος τρόπος να δείτε σωστά τα compilation albums μέσα από εδώ είναι να πάτε σε κάθε ένα αρχείο χωριστά και να πατήσετε το πλήκτρο make compilation, κάτι που απλά αρνούμαι να κάνω για 1000άδες κομμάτια. Συνεπώς, όπως καταλαβαίνετε, η εν λόγω λειτουργία είναι Work In Progress και χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά για να μπορέσουμε να τη θεωρήσουμε σωστά λειτουργική. Από την άλλη πλευρά, δεν πιστεύω ότι η χρήση του Musical Fidelity M6 Encore 225 ως media server είναι πρωτεύουσα λειτουργία. Σίγουρα θα προτιμήσετε να παίξετε τη μουσική που βρίσκεται στο δίσκο του Musical Fidelity M6 Encore 225 μέσω του ιδίου και των ηχείων που είναι συνδεμένα πάνω του και όχι μέσω της κάρτας ήχου του υπολογιστή σας.

     

    WM02.png

     

    Περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιλογή Settings, που περιλαμβάνει αρκετές σελίδες αυτο-εξηγούμενων ρυθμίσεων. Η σελίδα Library ελέγχει αν θα γίνεται καθαρισμός των Metadata από τα αρχεία που εισάγονται στη βιβλιοθήκη και αν ναι, αν θα χρησιμοποιείται audio fingerprinting για την αναγνώριση των αρχείων και την εισαγωγή σε αυτά των σωστών Metadata.

     

    Αν τα αρχεία σας έχουν σωστά tags, τότε πιο γρήγορο και εύκολο είναι να μην καθαρίσετε τα Metadata κατά την εισαγωγή. Αν τα Metadata είναι άλλα αντ' άλλων, τότε το audio fingerprinting κάνει πολύ καλή δουλειά.

     

    WM03.png WM04.png

     

    Στη σελίδα Encore μπορείτε να επιλέξετε το όνομα της συσκευής, καθώς είναι δυνατόν να έχετε περισσότερα του ενός Musical Fidelity M6 Encore 225 στο ίδιο δίκτυο. Μπορείτε επίσης να ορίσετε το χρόνο μετά τον οποίον η συσκευή απενεργοποιείται όταν δε γίνεται χρήση. Μιλάμε για απενεργοποίηση όλων των κυκλωμάτων εκτός από αυτών του ενσωματωμένου PC, καθώς αυτό παραμένει μονίμως ενεργό και συνδεμένο στο δίκτυο.

     

    WM05.png

     

    Στη σελίδα Network μπορείτε να ορίσετε αν οι ρυθμίσεις του δικτύου θα γίνονται από τον DHCP server σας (λειτουργία του router σας) ή θέλετε να ορίσετε τις παραμέτρους του δικτύου χειροκίνητα.

     

    WM06.png WM07.png

     

    Στη σελίδα Services μπορείτε να βάλετε τα στοιχεία του λογαριασμού σας στο TuneIn Radio και να ενεργοποιήσετε και το Tidal, αν έχετε σχετικό account! Βολικό!

     

    WM08.png

     

    Στη σελίδα Inputs, μπορείτε να μετονομάσετε τις εισόδους ώστε να αντικατοπτρίζουν τι έχετε συνδεδεμένο πάνω τους και να είναι πιο εύκολο να επιλέγετε την είσοδο που θέλετε.

     

    WM09.png

     

    Οι σελίδες Sharing και Location είναι εντελώς αυτονόητες...

     

    WM10.png WM11.png

     

    Η σελίδα Advanced περιέχει μόνο ένα link που ανοίγει τα Advanced Settings. Προσοχή! Όσοι προχωρήσουν σε αυτές τις σελίδες το κάνουν εις γνώσιν τους ότι μπορεί να κάνουν τη συσκευή τους μη λειτουργική και να χρειαστεί μια επίσκεψη στο service της Musical Fidelity για να λειτουργήσει ξανά.

     

    WM12.png

     

    Εμείς όμως το πατήσαμε το link και είδαμε την παρακάτω σελίδα, η οποία άνοιξε σε ξεχωριστό tab. Από εδώ μπορεί κανείς να ελέγξει το Musical Fidelity M6 Encore 225 και να παίξει μουσική. Η διαφορά με το Library παραπάνω είναι ότι εδώ η μουσική παίζει από το Musical Fidelity M6 Encore 225 και τα συνδεδεμένα σε αυτό ηχεία και όχι από το PC σας. 

     

    Υπάρχει έλεγχος όλων των βασικών λειτουργιών, με δυνατότητες περιήγησης και αναζήτησης στη μουσική βιβλιοθήκη και στους διαδικτυακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, πρόσβαση στα Favorites και έξτρα λειτουργίες όπως τα ξυπνητήρια και τις εισόδους ήχου.

     

    Ο λόγος που ο πολύ βολικός αυτός controller / player βρίσκεται θαμμένος εδώ και όχι στην πρώτη σελίδα που βλέπει κανείς όταν συνδεθεί στο web interface του Musical Fidelity M6 Encore 225 είναι ότι ακόμα παρουσιάζει bugs και δεν έχει εκμοντερνιστεί η εμφάνισή του για να ταιριάζει με το υπόλοιπο web interface. Είναι δηλαδή, όπως και κάποια άλλα front end και back end κομμάτια του software του Musical Fidelity M6 Encore 225, ένα Work In Progress.

     

    Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το ότι πολλά κομμάτια του software του Musical Fidelity M6 Encore 225 είναι υπό βελτίωση και κατασκευή δε σημαίνει για κανένα λόγο ότι ο Musical Fidelity M6 Encore 225 είναι ημιτελής. Αντιθέτως, σημαίνει ότι είναι ένα ολοκληρωμένο προϊόν με πάρα πολλές δυνατότητες που όμως ο κατασκευαστής δε σταματάει να το εξελίσσει και να του προσθέτει συνεχώς νέες!

     

    Το γεγονός ότι ο Musical Fidelity M6 Encore 225  περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο PC με τουλάχιστον διπλάσια ισχύ από ότι πραγματικά χρειάζεται, εξασφαλίζει μεγάλες δυνατότητες για εξέλιξη και επέκταση των λειτουργιών, κάτι που φαίνεται ότι δεν έγινε κατά λάθος, καθώς ο κατασκευαστής συνεχώς δίνει updates με βελτιώσεις και νέες λειτουργίες.

     

    Φαίνεται ότι η αγορά ενός Musical Fidelity M6 Encore 225 δεν προσφέρει μόνο ένα ολοκληρωμένο πακέτο ήχου υψηλής ποιότητας αλλά και μια συνεχώς αναβαθμιζόμενη ψηφιακή πλατφόρμα με πολύ μεγάλες δυνατότητες.

     

    WM13.png WM14.png

     

    WM15.png WM16.png

     

    WM17.png WM18.png

     

    Στο κάτω δεξιά μέρος της σελίδας του Controller / Player, υπάρχει ένα link με το όνομα Settings. Αυτό ανοίγει τα πραγματικά Advanced Settings, σε ξεχωριστό πάλι tab.

     

    Παρακάτω βλέπετε όλα τα Advanced Settings που δε θα αναλύσουμε καθώς είναι έξω από τους στόχους του παρόντος Review.

     

    WM19.png WM20.png

     

    WM21.png WM22.png

     

    WM23.png WM24.png

     

    WM25.png WM26.png

     

    Και κάπως έτσι τελειώσαμε με τα settings και επιστρέφουμε στο αρχικό μας tab και στην επιλογή Support του αρχικού μενού. Η σελίδα Remote Support μας δίνει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε την απομακρυσμένη πρόσβαση στο Musical Fidelity M6 Encore 225. Η απομακρυσμένη πρόσβαση μπορεί να γίνει μόνο από τη Musical Fidelity, από συγκεκριμένη I.P. διεύθυνση και μόνο με τον κωδικό που μας δίνει η συσκευή.

     

    WM27.png WM28.png

     


    Η σελίδα Screen Sharing μας παραπέμπει να κατεβάσουμε και να τρέξουμε μια ειδικά παραμετροποιημένη έκδοση του Teamviewer για να δώσουμε πρόσβαση στον υπολογιστή μας σε κάποιον τεχνικό της Musical Fidelity ώστε να μπορέσει να ελέγξει το όποιο πιθανό πρόβλημα και από την πλευρά του υπολογιστή.

     

    WM29.png

     

    Η σελίδα Encore Control περιλαμβάνει τις λειτουργίες επανεκκίνησης και Shutdown της συσκευής για να μπορέσουμε να την αποσυνδέσουμε από το ρεύμα.

     

    WM30.png

     

    Οι τελευταίες 2 επιλογές του αρχικού μενού μας πάνε στη σελίδα για να καταχωρήσουμε τη συσκευή στο όνομά μας και να δούμε πληροφορίες για τη συσκευή. Είναι ενδιαφέρον το ότι οι επιλογές για να αδειάσουμε εντελώς τη βιβλιοθήκη και να κάνουμε επαναφορά της συσκευής στις εργοστασιακές ρυθμίσεις βρίσκονται στη σελίδα των πληροφοριών και όχι στη σελίδα Encore Control που είδαμε πριν λίγο.

     

    WM31.png WM32.png

     

    Και κάπως έτσι τελειώνει η παρουσίαση του αρκετά εκτενούς Web Interface του Musical Fidelity M6 Encore 225. Η ουσία όμως του Musical Fidelity M6 Encore 225 βρίσκεται στον έλεγχο του από κινητό ή tablet και αυτά ακριβώς θα δούμε παρακάτω!

     

    Android Control

     

    Όσοι γνωρίζουν το Squeezer, τη δημοφιλή εφαρμογή ελέγχου του Squeezebox Server της Logitech, θα αναγνωρίσουν ότι η εφαρμογή ελέγχου του Musical Fidelity M6 Encore 225 δεν είναι παρά το Squeezer, rebranded και με τα χρώματα και το λογότυπο της Musical Fidelity. Μάλιστα, όσοι επιθυμούν μπορεί να χρησιμοποιήσουν το ίδιο το Squeezer, που κάνει την ίδια ακριβώς δουλειά αλλά βρίσκεται συνήθως τουλάχιστον μία έκδοση μπροστά.

     

    Εμείς, για τους σκοπούς αυτού του review, θα παρουσιάσουμε την επίσημη εφαρμογή.

     

    Η οθόνη που μας καλωσορίζει είναι η παρακάτω. Πρόκειται για τη βιβλιοθήκη μουσικής του Musical Fidelity M6 Encore 225, τις Playlists μας, το διαδικτυακό ραδιόφωνο, τα Favorites και το μενού My Apps, που όπως και στο μενού του ίδιου του Musical Fidelity M6 Encore 225, είναι άδειο.

     

    Στο κάτω μέρος της οθόνης βλέπουμε τι παίζει αυτή τη στιγμή ενώ πάνω υπάρχει το λογότυπο της Musical Fidelity, το οποίο μας φέρνει πάντα σε αυτή την οθόνη, το όνομα της συσκευής, η αναζήτηση, το εικονίδιο της Playlist και οι 3 τελίτσες που ανοίγουν ένα επιπλέον μενού.

     

    Screenshot_20170701-132827.png Screenshot_20170701-132833.png

     

    Η πλοήγηση μέσα στη βιβλιοθήκη είναι λειτουργική και ευχάριστη. Το τριγωνάκι στα δεξιά κάθε γραμμής ανοίγει μενού με επιλογές.

     

    Screenshot_20170731-184105.png Screenshot_20170731-184121.png Screenshot_20170731-184129.png Screenshot_20170731-184134.png

     

    Όπως βλέπετε, το κομμάτι που παίζεται φαίνεται μαζί με κάποιες πληροφορίες και τη δυνατότητα της παύσης στο κάτω μέρος όλων των οθονών. Αν πατήσετε πάνω σε αυτό, εμφανίζεται μια όμορφη και λειτουργική οθόνη, όπου βλέπουμε το Album Art και από κάτω το όνομα του μουσικού κομματιού, το άλμπουμ, τον καλλιτέχνη, το Timeline του τραγουδιού, το απαραίτητο τριγωνάκι που βγάζει επιπλέον επιλογές, και επιλογές Shuffle, προηγούμενο κομμάτι, Play / Pause, επόμενο κομμάτι και Repeat.

     

    Screenshot_20170731-190452.png Screenshot_20170731-190512.png

     

    Τα Favorites είναι αυτά που έχουμε δημιουργήσει στο Musical Fidelity M6 Encore 225 και δεν είναι αποθηκευμένα στη συσκευή με την οποία κάνουμε τον έλεγχο. Αυτό είναι θετικό γιατί είναι παντού τα ίδια.

     

    Screenshot_20170701-132845.png

     

    Το εικονίδιο της σελίδας με τις γραμμές μας πάει στην Playlist. Μπορούμε να σώσουμε και να φορτώσουμε Playlists και φυσικά υπάρχει πάντα το τριγωνάκι σε κάθε γραμμή που δίνει πολλές επιλογές.

     

    Screenshot_20170731-185007.png Screenshot_20170731-185017.png

     

    Οι τρεις τελίτσες ανοίγουν ένα ακόμη μενού με τις παρακάτω δυνατότητες. Παρατηρήστε ότι αν είναι ανενεργό το Musical Fidelity M6 Encore 225, δίνει τη δυνατότητα ενεργοποίησής του και το αντίθετο.

     

    Screenshot_20170701-133613.png Screenshot_20170701-133620.png

     

    Η επιλογή Change Volume δίνει τη δυνατότητα ελέγχου της έντασης του Musical Fidelity M6 Encore 225. Κάτι που δεν είναι απαραίτητο καθώς όσο τρέχει η εφαρμογή στο προσκήνιο, τα πλήκτρα έντασης του Android τηλεφώνου ή Tablet δεσμεύονται για να κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά.

     

    Screenshot_20170731-185109.png

     

    Η επιλογή Players μας δίνει όλες τις συσκευές Musical Fidelity M6 Encore 225 που υπάρχουν στο δίκτυό μας και μπορούμε να ελέγξουμε την ένταση σε κάθε μία. Πατώντας στο τριγωνάκι μας δίνεται η δυνατότητα να θέσουμε κάθε συσκευή σε κατάσταση Sleep, να της αλλάξουμε το όνομα ή να την κάνουμε εντελώς Turn Off.

     

    Screenshot_20170701-133710.png

     

    Το Alarm Clock μας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε τα ξυπνητήρια του Musical Fidelity M6 Encore 225 για να μας ξυπνάει γλυκά με μουσική.

     

    Screenshot_20170701-133723.png Screenshot_20170701-133735.png

     

    Τέλος, τα Settings μας δίνουν τη δυνατότητα να αλλάξουμε αρκετές ρυθμίσεις ενώ το About ενημερώνει απλά για την έκδοση της εφαρμογής και τα Copyrights.

     

    Screenshot_20170701-133639.png Screenshot_20170701-133643.png

     

    Συνολικά η εφαρμογή ελέγχου του Musical Fidelity M6 Encore 225 από συσκευή Android είναι πλήρης και λειτουργική, χωρίς προβλήματα και δεν κόλλησε ποτέ κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων δοκιμών.

     

    Το μόνο παράπονο είναι ότι δεν έχει άμεσο έλεγχο των εισόδων του Musical Fidelity M6 Encore 225 με αποτέλεσμα να αναγκαστώ, όπως ίσως παρατηρήσατε παραπάνω, να βάλω τις εισόδους που ήθελα να χρησιμοποιώ στα Favorites. Αυτό είναι κάτι που θα ήθελα να προστεθεί σε κάποια μελλοντική έκδοση.

     

    iOS Control

     

    Η εφαρμογή ελέγχου του Musical Fidelity M6 Encore 225 για iOS φαίνεται να είναι γραμμένη ειδικά για αυτό και είναι καλοσχεδιασμένη και μοντέρνα.

     

    Η αρχική σελίδα που μας υποδέχεται ανοίγοντας την εφαρμογή είναι η παρακάτω. Όχι, δεν έγινε λάθος, δεν πρόκειται για την ίδια εικόνα 2 φορές. Η διαφορά βρίσκεται στο σύμβολό του Power On, πάνω δεξιά, το οποίο στην πρώτη εικόνα είναι ανενεργό, ενώ στη δεύτερη εμφανίζεται ενεργό, αντικατοπτρίζοντας την κατάσταση της συσκευής. Πατώντας το εικονίδιο αυτό, μπορούμε να ενεργοποιούμε και να απενεργοποιούμε το Musical Fidelity M6 Encore 225.

     

    Αμέσως δίπλα βλέπουμε το σύμβολο Play / Pause που συναντάμε και πιο κάτω στην ίδια οθόνη. 

     

    Η πάνω μπάρα ολοκληρώνεται με το όνομα της συσκευής (καθώς μπορούμε να έχουμε άνω της μίας στο ίδιο δίκτυο και να τις ελέγχουμε όλες από το ίδιο κινητό ή tablet) και ένα βελάκι προς τα κάτω που υποδηλώνει ότι μπορεί να κατέβει κάποια κουρτίνα, την οποία θα δούμε αργότερα.

     

    Στη συνέχεια βλέπουμε ένα βελάκι προς τα αριστερά, που υποδηλώνει κάποια επιπλέον οθόνη, την οποία θα δούμε επίσης αργότερα.

     

    Περνάμε στις πληροφορίες του μουσικού κομματιού με τον καλλιτέχνη, το μουσικό κομμάτι και το άλμπουμ στη σειρά να προηγούνται της εικόνας του Album Art.

     

    Αμέσως κάτω από το Album Art βλέπουμε τρεις κουκίδες με επιλεγμένη τη μεσαία, κάτι που εμφανώς δηλώνει ότι μπορούμε σέρνοντας το δάχτυλο στην οθόνη να δούμε 2 ακόμη οθόνες, μία αριστερά και μία δεξιά.

     

    Η σελίδα ολοκληρώνεται με πλήκτρα ελέγχου Play / Pause, προηγούμενο και επόμενο μουσικό κομμάτι. Η μπάρα στο κάτω μέρος δεν αφορά το σημείο που βρισκόμαστε μέσα στο μουσικό κομμάτι, αλλά την ένταση του ήχου.

     

     

    IMG_0014.PNG IMG_0015.PNG

     

    Για να φανεί το σημείο που βρισκόμαστε μέσα στο κομμάτι, πρέπει να πατήσουμε πάνω στο Album Art. Τότε παίρνουμε το εξής:

     

    IMG_0042.PNG

     

    Έχουμε δηλαδή το Timeline του μουσικού κομματιού, και τις δυνατότητες Repeat και Shuffle.

     

    Αν κινηθούμε στην αριστερή κουκκίδα, πηγαίνουμε στην παρακάτω οθόνη η οποία φαίνεται να αναζητά τους στίχους του μουσικού κομματιού. Δεν καταφέραμε να δούμε στίχους όμως, όσο δημοφιλή μουσικά κομμάτια και αν δοκιμάσαμε. Φαίνεται ότι πρόκειται για άλλο ένα υπό κατασκευή χαρακτηριστικό, το οποίο αν και όχι απαραίτητο, δείχνει τη διάθεση της Musical Fidelity να προσθέσει το δυνατόν περισσότερες λειτουργίες στο Musical Fidelity M6 Encore 225.

     

    IMG_0017.PNG

     

    Η δεξιά κουκκίδα μας πηγαίνει στο Playlist, το οποίο διαθέτει όλες τις σχετικές λειτουργίες.

     

    IMG_0016.PNG IMG_0029.PNG

     

    Πάμε τώρα στο προς τα αριστερά βελάκι που βρίσκεται στο πάνω αριστερά μέρος της αρχικής οθόνης. Πατώντας το μπαίνουμε στη βιβλιοθήκη μουσικής του, τακτοποιημένη ανά καλλιτέχνη. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε επιλογή καλλιτέχνη, μετά άλμπουμ και κατόπιν κομματιού για το οποίο μπορούμε να δούμε λεπτομέρειες και / ή να το προσθέσουμε στην Playlist με διάφορους τρόπους καθώς και να το προσθέσουμε στα Favorites.

     

    Στο κάτω μέρος της οθόνης βλέπουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τη βασική κατηγορία από Artists (καλλιτέχνες) σε Composers (συνθέτες), Albums ή Compilations. Το εικονίδιο MORE...

     

    IMG_0018.PNG IMG_0019.PNG IMG_0020.PNG IMG_0021.PNG

     

    ...μας πάει στις παρακάτω επιλογές, όπου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και τα Favorites, τα οποία να σημειώσουμε ότι δεν αφορούν το κινητό ή το tablet αλλά το ίδιο το Musical Fidelity M6 Encore 225 και είναι κοινά από όλες τις συσκευές, κάτι πάρα πολύ βολικό.

     

    IMG_0022.PNG IMG_0023.PNG

     

    Η επιλογή Edit που βλέπουμε πάνω αριστερά στην οθόνη More μας δίνει τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε όλες τις παρακάτω επιλογές.

     

    IMG_0024.PNG IMG_0025.PNG IMG_0026.PNG IMG_0027.PNG

     

    Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ το μενού Apps τόσο στην οθόνη του Musical Fidelity M6 Encore 225Musical Fidelity M6 Encore 225 όσο και στην εφαρμογή για Android είναι άδειο, στην εφαρμογή του iOS περιέχει το App του Facebook. Όσο κι αν το έψαξα δεν μπόρεσα να βρω το λόγο ύπαρξης της εφαρμογής του Facebook μέσα στην εφαρμογή ελέγχου του Musical Fidelity M6 Encore 225. Ίσως να τοποθετήθηκε εκεί για δοκιμή κατά το development και απλά να ξεχάστηκε.

     

    IMG_0028.PNG

     

    Τέλος, θα δούμε τα μενού που προκύπτουν αν πατήσουμε στην κορυφή της  αρχικής οθόνης το προς τα κάτω βελάκι που βρίσκεται κάτω από το όνομα "M6 Encore".

     

    Βλέπουμε ότι από την εφαρμογή μπορούμε να αλλάξουμε το όνομα της συσκευής, να ελέγξουμε πάνω από μία συσκευές στο ίδιο δίκτυο και να κάνουμε διάφορες ρυθμίσεις που φαίνονται και είναι αυτονόητες στις παρακάτω οθόνες.

     

    IMG_0031.PNG IMG_0032.PNG IMG_0033.PNG IMG_0034.PNG

     

    IMG_0035.PNG IMG_0036.PNG IMG_0037.PNG IMG_0038.PNG

     

    IMG_0039.PNG IMG_0040.PNG

     

    Συνολικά η εφαρμογή για iOS είναι αρκετά πλήρης, λειτουργική και όμορφη, αλλά έχει και τα θέματά της. Πρώτον, κατά τη διάρκεια των δοκιμών σε ένα iPhone 5s με iOS 10.3.3, κόλλησε αρκετές φορές, χωρίς να επηρεάσει την αναπαραγωγή της μουσικής φυσικά. Απλά πάγωσε η εφαρμογή και μετά από λίγο έκλεισε. Οι δοκιμές έγιναν σε iPhone που είχε γίνει wipe και είχε εγκατεστημένη μόνο την εφαρμογή της Musical Fidelity.

     

    Επίσης, η ένταση ρυθμίζεται εκτός από την μπάρα στο κάτω μέρος της αρχικής οθόνης και με τα πλήκτρα volume up και down της συσκευής ελέγχου, αλλά ταυτόχρονα αλλάζει και η ένταση του τηλεφώνου, χωρίς να υπάρχει κάποιος συγχρονισμός. Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται ότι το τηλέφωνο έχει φτάσει στο mute ενώ η ένταση του Musical Fidelity M6 Encore 225 βρίσκεται περίπου στο 1/3.

     

    IMG_0041.PNG

     

     

    Λειτουργικότητα

     

    Η λειτουργικότητα του Musical Fidelity M6 Encore 225 είναι πραγματικά εξαιρετική. 

     

    Με δυνατότητα ελέγχου από τα πλήκτρα της συσκευής, το τηλεχειριστήριο, smartphones και tablets με λειτουργικό Android ή iOS και έλεγχο από PC, το μόνο που μένει στους μηχανικούς της Musical Fidelity είναι να κάνουν το Musical Fidelity M6 Encore 225 να ελέγχεται και με τη σκέψη.

     

    Επίσης, το Musical Fidelity M6 Encore 225 λειτουργεί ως Music Server ώστε να μπορείτε να έχετε πρόσβαση στη μουσική σας, η οποία περιέχεται στο σκληρό του δίσκο, από οποιαδήποτε συσκευή του δικτύου σας.

     

    Το CD ripping γίνεται εντελώς αυτόματα, χωρίς ούτε καν το πάτημα ενός κουμπιού και το audio fingerprinting και auto tagging είναι πολύ βολικές λειτουργίες, εξαιρετικά υλοποιημένες!

     

    Μοναδικά παράπονα, η έλλειψη ελέγχου των εισόδων μέσω συσκευής Android (εκτός αν γίνει μέσω των Favorites), κάποια κολληματάκια και ο έλεγχος της έντασης μέσω των physical volume buttons του iPhone, η μη αυτόματη αναγνώριση των Compilation Albums στο Web Interface του Music Server και το γεγονός ότι ο έλεγχος της λειτουργίας του Musical Fidelity M6 Encore 225 μέσω του Web Interface είναι ακόμη ημιτελής και συνεπώς κρυμμένος στα Advanced Settings.

     

    Λόγω των παραπάνω παραπόνων, ο Musical Fidelity M6 Encore 225, χάνει, ίσως και άδικα, το απόλυτο άριστα στη λειτουργικότητα. Είμαι όμως βέβαιος, έχoντας δει την αφοσίωση με την οποία οι μηχανικοί της Musical Fidelity συνεχίζουν την εξέλιξη του λογισμικού και των λειτουργιών του Musical Fidelity M6 Encore 225, ότι τα παραπάνω παράπονα θα είναι σύντομα παρελθόν.

     

     

    Επίλογος

     

    Κάπως έτσι φτάνει στο τέλος του ο μικρός αυτός μαραθώνιος, το review του Musical Fidelity M6 Encore 225.

     

    Αν ρωτήσετε αν καλύψαμε τα πάντα, η απάντηση είναι ότι απλά ξύσαμε την επιφάνεια και προσπαθήσαμε να σας μεταδώσουμε τα βασικότερα στοιχειά που συνθέτουν το πολύπλευρο αριστούργημα της Musical Fidelity.

     

    Πολλές φορές στον επίλογο ενός review γίνεται μια σύντομη ανασκόπηση των σημαντικότερων σημείων και πληροφοριών του, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Κι αυτό γιατί μιλάμε για ένα τόσο πολύπλευρο μηχάνημα, με τόσο πολλά χαρακτηριστικά και δυνατότητες, που ολόκληρο το review δεν αποτελεί παρά την προαναφερθείσα σύντομη ανασκόπηση. 

    2_m6-encore-225-front-silver.png

     

    Η βαθμολογία του Musical Fidelity M6 Encore 225 θα είναι υψηλή και σίγουρα την αξίζει, για την ποιότητα, το χαρακτήρα του, τον κρυστάλλινο και πιστό του ήχο, την απίστευτη λειτουργικότητα και την άνεση στη χρήση. 

     

    Αλλά ακόμα περισσότερο την αξίζει γιατί ο Musical Fidelity M6 Encore 225 είναι το πιο ολοκληρωμένο "υπό κατασκευή" μηχάνημα που έχουμε δει ποτέ. Έχει τόσο πολλές και σωστά μελετημένες λειτουργίες, που σε πολλά σημεία είναι εντελώς εκτός ανταγωνισμού. Εν τούτοις, οι μηχανικοί της Musical Fidelity συνεχίζουν να αναπτύσσουν νέες λειτουργίες και, φυσικά, να διορθώνουν τα λίγα bugs που παραμένουν, με μεγάλη αποφασιστικότητα και αφοσίωση.

     

    Αντιπρόσωπος της Musical Fidelity στην Ελλάδα είναι ο The Maestros by Exclusive Audio. Σύμφωνα με τον αντιπρόσωπο, το κόστος του Musical Fidelity M6 Encore 225 στην Ελλάδα ανέρχεται στα 5300 ευρώ. Η διαθεσιμότητά του είναι σχεδόν άμεση, αφού έχει παράδοση 2-3 ημέρες και για όποιον θέλει να τον ακούσει, διατίθεται προς ακρόαση στο κατάστημα του αντιπροσώπου.

     

     
     
     

     

     

    Ευχαριστούμε τη Musical Fidelity για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.

     

    Logo400.png

     

    Πολύμερος Αχανιώτης 23/10/2017

    Συντελεστές Review
    Reviewers: Πολύμερος Αχανιώτης & Στέλιος Πετουσάκης (ανάλυση ηλεκτρονικών)
    Photographers: Πολύμερος Αχανιώτης
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:9.50
    Χρηστικότητα:9.50
    Ποιότητα:10
    Επιδόσεις:10
    Γραφικά:Select
    Ήχος:9.50
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:9
    Editor's ChoiceYes
    Innovation AwardYes
    Design AwardYes
    Value for MoneyNo

    • Like 12
    • Wow 5

    User Feedback

    Recommended Comments

    Ωραία εργαλεία τα Musical Fidelity. Ήμουν κάποτε στο τσακ να πάρω έναν ενισχυτή της αλλά με κέρδισε η  Hegel.

     

    Btw εξαιρετικό review.

    • Like 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Ωραίο review, ωραίο προϊόν, αλλά μία ένσταση στην τιμή!

     

    Στην τιμή αυτή δεν μπορείς να βρεις έναν αντίστοιχης ποιότητας ενισχυτή (χωρίς να είναι media player) με 3000 ευρώ και να αγοράσεις και ένα mac pro με 2300 να κάνει το media server, δεδομένου ότι θα τα διασυνδέσεις ψηφιακά? 

    (για να μην πω ένα "πειραγμένο" apple tv με 100 και πολύ πιο μουράτο τηλεχειριστήριο από την κινεζιά).

     

    Επίσης, το θέμα είναι και πώς αποδίδει ως ενισχυτής συγκριτικά με τον ανταγωνισμό, οπότε μόνο σε συγκριτική δοκιμή θα μπορούσε κάποιος να βγάλει ασφαλές συμπέρασμα για την ποιότητα του ενισχυτή.

     

    Με μια τιμή γύρω στα 3000 δεν θα έγραφα καν, με μια τιμή στα 5000+ ήδη πουλάς κάτι το οποίο δεν είναι σίγουρο ότι αξίζει ούτε καν για το exclusive αγοραστικό κοινό που απευθύνεσαι. Με 10.000 μπορείς να πάρεις ένα disklavier yamaha πιάνο και ακόμη κι αν δεν ξέρεις να παίζεις, του φορτώνεις τη μουσική στο interface και τα παίζει μόνο του, κι εσύ ακούς μια πανδαισία από 200 παλλόμενες χορδές. 

    • Like 3
    Link to comment
    Share on other sites

    Αγαπητέ Σωτήρη,

     

    Η ουσία του Music Streamer είναι ότι δε χρειάζεσαι και δε θέλεις να αγοράσεις ένα mac pro. Αν προσέξεις το τμήμα του review που αναφέρεται στο χειρισμό μέσω τηλεφώνου / ταμπλέτας, θα δεις ότι σε καμία περίπτωση δε θα προτιμούσες να έπαιζες μουσική μέσω υπολογιστή. Οπότε ακόμη και ακριβότερος να ήταν ο Encore, πάλι πλεονέκτημα θα είχε έναντι του συνόλου που προτείνεις, λόγω απλούστερης και ευκολότερης χρήσης, πιο μαζεμένου και εύχρηστου setup και έλλειψη απωλειών από συσκευή σε συσκευή.

     

    Το ότι το χειριστήριο θα έπρεπε να είναι πιο ποιοτικό, το έγραψα και στο review. Αλλά αν και θυμίζει οπτικά, σε καμία περίπτωση δεν είναι "κινεζιά". 

     

    Όσον αφορά την ποιότητα του ήχου, αναφέρεται στο review ότι ο Encore χρησιμοποιεί τους τελικούς γνωστού ενισχυτή της Musical Fidelity. Το ποιον ήχο προτιμάει ο καθένας στον κόσμο του High End Audio είναι υποκειμενικό και γι αυτό υπάρχουν τόσο πολλές εταιρίες. Η συγκριτική δοκιμή ενισχυτών High End ξεφεύγει βέβαια από το αντικείμενο του TheLab.gr, αλλά καθώς τόσο ο Encore όσο και πολλοί ενισχυτές είναι διαθέσιμοι για ακροάσεις στα καταστήματα των αντιπροσώπων, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να έχει εικόνα.

     

    Όσον αφορά την τιμή, μη συγκρίνεις τον Encore με κάποιον ολοκληρωμένο ενισχυτή. Είναι και κάνει πολύ περισσότερα. Τώρα αν νομίζεις ότι δεν αξίζει την τιμή του, σεβαστό, αλλά εγώ που τον έχω ακούσει και χρησιμοποιήσει για μερικούς μήνες, διαφωνώ.

     

    Τέλος, το "disklavier yamaha πιάνο" είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο, δεν έχει καμία σχέση / ομοιότητα με τον Encore και συνεπώς δεν υπάρχει θέμα σύγκρισης.

    • Like 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Musical FidelityΌλη μου την περιουσία : P  τους έδωσα προ αμνημονεύτων ετών για έναν MVX και δύο  MA. Ακόμα με αυτά ακούω.

    • Like 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Προσωπικά, μαθημένος εδώ και 20 χρόνια στην φιλοσοφία του drag n drop σε playlist θεωρώ όλα αυτά τα συστήματα εξαιρετικά δύσχρηστα στην περίπτωση που θέλω να ακούσω μουσική μέσα από μία συλλογή από αρκετές χιλιάδες τραγούδια.

     

    Οπότε σε μεγάλο βαθμό, εάν είχα διαθέσιμο αυτό το budget θα προτιμούσα το σετ ενισχυτής, nas και pc με κάποιο καλό dac ή οπτική.

    • Like 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Φίλε Γιώργο, ειδικά για εσένα, ένα sneak peak σε soon to be released feature...

     

    Δηλαδή αν μπορούσες με έναν οποιονδήποτε browser, από οποιαδήποτε συσκευή στο δίκτυό σου, να έβλεπες όλη τη συλλογή σου με όποιον τρόπο θέλεις...

     

    2017-10-24_18-16-27.png

     

    και να προσθέτεις κομμάτια στην playlist με ένα κλικ στο (+), θα σε χάλαγε; 

     

    2017-10-24_18-14-20.png

     

    Φυσικά, εκτός από κομμάτια, μπορείς να προσθέσεις και ολόκληρα άλμπουμ.

     

    Το ίδιο μπορείς και από την εξαιρετική εφαρμογή στο κινητό / tablet, αλλά αφού προτιμάς ποντίκι...

     

    Παρεμπιπτόντως, μην αρχίσει κανένας για κάποια κουμπιά που πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο... Είναι work in progress, αλλά ήδη 99% λειτουργικό.

    • Like 3
    Link to comment
    Share on other sites

    Κατά αρχάς θα ήθελα να συγχαρώ τους reviewers για τον τεράστιο κόπο που φαίνεται ότι κατέβαλλαν για να κάνουν αυτή την παρουσίαση.

     

    Όσο αφορά στην παρουσίαση, το κείμενο θεωρώ ότι θέλει αρκετή δουλίτσα και παρατέθηκαν πάρα πολλές περιττές φωτογραφίες που έδωσαν έναν μάλλον αχρείαστο όγκο στο review. Και στην αρχή αναφέρεται ότι η Musical Fidelity είναι η μία εκ των δύο αγγλικών εταιριών του high end (?). Τι εννοείται με αυτό γιατί η Γηραιά Αλβιώνα (όπως λέει και ο reviewer) έχει αμέτρητες εταιρίες (αρκετές δεκάδες) που διαπρέπουν σε αυτόν τον τομέα.

     

    Όσο αφορά στο μηχάνημα σίγουρα θα είναι αξιόλογο αλλά όσοι ασχολούνται ξέρουν ότι ο όρος high end κρύβει αρκετή απάτη μέσα του. Τι θέλω να πω: πρόφανώς όπως λεει και ο φίλος μας υπάρχουν μηχανήματα στα 3000 ευρώ που μπορεί να μην έχουν το πομπώδες και σύνθετο ψηφιακό interface του m.f. αλλά ηχητικά δεν αποκλείεται και να τον πατάνε κάτω. Εμένα προσωπικά δε μου λεει τιποτα αυτό γιατί έχω συνηθίσει να έχω συνδεδεμένο το pc στον ενισχυτή και να τα κάνω όλα από εκεί. Οπότε αν κάποιος ψαχτεί αρκετά και κοιτάξει και μεταχειρισμένα ( οι χαιφιντελάδες είναι τόσο ψείρες με τα μηχανηματα τους που και 4-5 χρόνων μεταχειρισμένο να είναι πάλι του κουτιού θα φαίνεται), στα 1500 ευρώ μπορεί να βρεί επικό ενισχυτή. Εγώ προσωπικά είμαι με ενισχυτή σκαρτου χιλιαρικου (NAD 356BEE) που πήρα μεταχειρισμενο στα 400 και με ένα καλό dac έχει πολύ καλό αποτέλεσμα. Βεβαια δε συγκρίνω το δικό μου με Hegel ή καλό της Musical Fidelity αλλά αναφέρομαι σε κάτι που μπορούσε να σηκώσει η τσέπη μου.

     

    Όπως και να έχει καλώς και ήρθε στο Lab ένα τέτοιο review και μακάρι να αποτελέσει την αφορμή να ξεφορτωθούν πολλοί συλαμπίτες τα σκουπιδακια της Creative και της Logitech και να συνδέσουν το pc τους σε ένα αξιοπρεπή ενισχυτάκο με 2 καλά ηχεία. Και ναι παιδιά επιμένω στα 2 ηχεία γιατί το στέρεο έχει πολλά ψωμιά να φάει ακόμα.

     

    Και συγχωρέστε με αν γίνομαι εριστικός αλλά η σύγκριση high end ενισχυτή με πιάνο της Yamaha ήταν το λιγότερο άκυρη.

    Link to comment
    Share on other sites



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

  • Hogwarts Legacy 2

    Hogwarts Legacy 2 In Development; First Game Now At 30 Million Units Sold WWW.DUALSHOCKERS.COM Hogwarts Legacy 2 is in development, and is called "a very big priority" for Warner Bros, Interactive Entertainment.  

    GFFermari
    GFFermari
    PC Gaming

    Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που να μπορώ να διαχειρίζομαι πολλά μειλ?

    Αν υπάρχει κάποια εφαρμογή όπως π.χ. το aquamail for android για pc που να μπορώ να διαχειρίζομαι διάφορα μειλ(Στέλνω και λαμβάνω μειλς) και να είναι δωρεάν. Χρησιμοποιώ το mozilla thunderbird αλλά έχει πάρα, μα πάρα πολλά προβλήματα και γι' αυτό ψάχνω να βρω μια δωρεάν εναλλακτική λύση που να δουλεύει ακόμα και σε παλιά win7 γιατί θα μπει σε πολλούς υπολογιστές.

    fits79
    fits79
    Off topic 11

    Asus Vivobook S 16 Flip OLED (TP3604VA-OLED-MY931W) - i9-13900H - 16GB - 1TB SSD - Intel Iris Xe Graphics

    Καλησπέρα. Έφτασε η ώρα για αλλαγή επιτραπέζιου υπολογιστή.  Η χρήση του είναι κυρίως επαγγελματική, αλλά θα ήθελα να έχει και δυνατότητες στο πεδίο multimedia, ειδικά σε θέματα ήχου. Έχω καταλήξει στο συγκεκριμένο και λόγω επιδόσεων, αλλά και λόγω οθόνης. Έχετε κάποια παρατήρηση; Κάποια άλλη πρόταση ίσως; Ευχαριστώ προκαταβολικά.

    takiskl
    takiskl
    Φορητοί υπολογιστές 4

    telegram free ή premium ?

    γεια χαρα υπάρχει ώφελος στο αναβαθμισνένο τελεγραμ? η τιμη είναι 3-4 ευρω το μήνα νομίζω αλλα προσφέρει κάτι ουσιαστικό ? εχει δοκιμάσει κανείς ?

    Soclose
    Soclose
    Off topic 2

    Επιλογή καινούριου εργονομικού ποντικού

    Καλησπέρα σε όλους. Μετά από 2.5 χρόνια υπερβολικής χρήσης βλέπω να ξεκινάει και να χαλάει το Logitech MX Vertical, περίμενα να κρατήσει λίγο περισσότερο. - Ξεκίνησε να λιώνει το επιφανειακό λάστιχο σε πολλά σημεία - Ξεκίνησε να χάνει κλικ , συγκεκριμένα το κάνει στο drag οπότε αποεπιλέγει ότι διαλέξω και το να δουλεύω με "Shift" και κλικ γίνεται κουραστικό. Μιλάμε για average 9ωρη χρήση καθημερινά. Από τότε που το αγόρασα εξαφανίστηκαν οι πόνοι στο καρπό και σε τεράστιο βαθμό

    BasiliCeLew
    BasiliCeLew
    Πληκτρολόγια και ποντίκια 8
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.