Όσοι από σας παρακολουθείτε τις εξελίξεις στα προϊόντα τεχνολογίας που στοχεύουν στην καταναλωτική αγορά και ιδιαίτερα όσα από αυτά πρόκειται να τοποθετηθούν στο σαλόνι ή το γραφείο μας -για παράδειγμα ηχοσυστήματα ή τηλεοράσεις- θα παρατηρήσατε ότι ένα από τα χαρακτηριστικά των "έξυπνων" συσκευών αυτών συσκευών είναι η δυνατότητα UPNP (Universal Plug 'n' Play). Το UPNP πρόκειται ουσιαστικά για μια σειρά πρωτοκόλλων επικοινωνίας για συσκευές που φέρουν δυνατότητα δικτύωσης (υπολογιστές, εκτυπωτές, ρούτερ, φορητές συσκευές κτλ), τα οποία επιτρέπουν την αβίαστη σύνδεση των συσκευών μεταξύ τους ώστε να μοιράζονται περιεχόμενο, ροές πολυμέσων (multimedia streaming) και λοιπές υπηρεσίες.
Το IcyBox MP401Air είναι η πρόταση της Raidsonic για την σύνδεση του ηχοσυστήματός σας με τις UPNP συσκευές. Πρόκειται για μια μικρή συσκευή που επιτρέπει έναν UPNP media server να συνδεθεί πάνω της μέσω ασύρματης σύνδεσης WiFi και να αναπαράγει την μουσική του στο ηχοσύστημά σας, ακόμα και αν το τελευταίο δε διαθέτει αυτή τη δυνατότητα από τον κατασκευαστή.
Συσκευασία
To IcyBox έρχεται σε ένα χάρτινο κουτί, το οποίο προδίδει το μέγεθος της συσκευής. Μάλιστα, θα περίμενε κανείς μια συσκευή μικρή, αθόρυβη, κομψή και διακριτική, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε, χωρίς να ξεχωρίζει από το περιβάλλον. Κάτι τέτοιο περιγράφει απόλυτα το IcyBox, μιας και μιλάμε για ένα μικροσκοπικό, λειτουργικό και όμορφο προϊόν.
Το εξωτερικό "μανίκι", το οποίο αναγράφει τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος, κρύβει στο εσωτερικό του το κουτί που προστατεύει το προϊόν.
Στο μπροστινό μέρος του κουτιού γίνεται αναφορά στα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος, όπως για παράδειγμα ενα ενδεικτικό σχεδιάγραμμα σύνδεσης του με το σύστημα ψυχαγωγίας σας, τα περιεχόμενα της συσκευασίας και η υποστήριξη περιβάλλοντος iOS, Android, Windows και Mac.
Στο πίσω και πλαϊνό μέρος του κουτιού αναγράφονται περισσότερες λεπτομέρειες που ενδεχομένως να ενδιαφέρουν κάποιους από εμας, χωρίς να θεωρούνται ιδιαίτερα τεχνικές. Αυτές περιλαμβάνουν το υλικό κατασκευής (αλουμίνιο), την υποστήριξη MP3 και flac αρχείων, την αναλογική και οπτική έξοδο, τα υποστηριζόμενα πρωτόκολλα UPnP, DHCP, DLNA Apple Airplay και Digital media renderer καθώς και το επίπεδο ασφάλειας της ασύρματης σύνδεσης (WPA, WPA2, WPA2 mixed)
Στο εσωτερικό θα βρούμε την κεντρική μόνάδα, το εγχειρίδιο λειτουργίας, την κεραία WiFi, το καλώδιο τροδοφοσίας και το τροφοδοτικό και ένα καλώδιο μετατροπής από RCA σε jack ήχου 3.5mm. Σημειώνουμε ότι το τροφοδοτικό είναι παρόμοιο με αυτό που συναντάμε σε τροφοδοτικά κινητών, δηλαδή έχει έξοδο USB στα 5V συνεχούς ρεύματος 500mA. Έχοντάς αυτό υπόψη, έχουμε τη δυνατότητα να τροφοδοτήσουμε τη συσκευή από κάποια θύρα USB των 500mA.
Κοντινές λήψεις
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι χρήστες των Mac θα λατρέψουν το παρουσιαστικό της συγκεκριμένης συσκευής. Φτιαγμένη αποκλειστικά από αλουμίνιο brushed υφής, εντυπωσιάζει με τις λιτές καμπύλες του και την ακουσία λεπτομερειών στις εμφανείς επιφάνειες. Πραγματικά, στην μπροστινή πλευρά μπορούμε να διακρίνουμε μόνο τις ενδείξεις λειτουργίας της συσκευής και της ασύρματης σύνδεσης ενώ το πάνω μέρος κοσμεί το λογότυπο του προϊόντος.
Στο πίσω μέρος βρίσκονται οι διάφορες συνδέσεις της συσκευής, όπως για παράδειγμα η τροφοδοσία τύπου micro USB, η οπτική έξοδος SPDIF, η αναλογική έξοδος 3.5mm, η θύρα host USB, το βύσμα της κεραίας WiFi και το κουμπί reset. Οι ενδείξεις στο μπροστινό μέρος είναι δύο, μία για την τροφοδοσία (πράσινη) και μία για την ενεργοποίηση του WiFi (κόκκινη).
Υλικό
Η πρόσβαση στο εσωτερικό της συσκευής δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη αλλά δεν προορίζεται για τον μέσο χρήστη. Τα τέσσερα ποδαράκια στο κάτω μέρος της κρύβουν τέσσερις βίδες τύπου phillips. Ανοίγοντας τη συσκευή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα μπλε PCB, πάνω στο οποίο βρίσκεται ένα μικρότερο PCB.
Το κύριο PCB στεγάζει τα τις εισόδους/εξόδους της συσκευής καθώς και μερικά απαραίτητα ηλεκτρικά κυκλώματα για τη λειτουργία του μικρότερου PCB, το οποίο και φέρει τα σημαντικότερα ολοκληρωμένα κυκλώματα.
Τα τελευταία περιλαμβάνουν το ολοκληρωμένο Atheros AR9331, ένα από τα λεγόμενα WiSOCs (WiFi System-On-Chip). Τα ολοκληρωμένα αυτά περιέχουν όλα τα δομικά στοιχεία (επεξεργαστής, μνήμη, μονάδα WiFi, ενισχυτή κτλ) ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν σχεδόν χωρίς επιπλέον περιφερειακά. Για το λόγο αυτό προτιμούνται σε σχεδιασμούς router, όπως για παράδειγμα ορισμένα router TP-Link και D-Link. Κάτω από το ολοκληρωμένο Atheros, υπάρχει μια έξτρα μνήμη A3R12E40CBF synchronous DRAM DDR2 των 512Μb, η οποία συνδέεται με το Atheros μέσω ελεγκτή που περιέχει.
Δίπλα από την μνήμη εντοπίζεται μια σειριακή flash μνήμη W25Q64FV της Winbond, η οποία πιθανώς να περιέχει το αναβαθμίσιμο firmware της συσκευής. Τέλος, απέναντι από το Atheros, βρίσκεται ένα WM8918 της εταιρίας Wolfson, που αναλαμβάνει τη μετατροπή από ψηφιακό σήμα σε αναλογικό (DAC - Digital to Analog Converter). Ο μετατροπέας αυτός έχει σχεδιαστεί για φορητές συσκευές αναπαραγωγής ήχου με χαρακτηριστικά SNR 96dB και THD -86dB.
Σε γενικές γραμμές βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κατασκευή υψηλών προδιαγραφών και αρίστης ποιότητας, η οποία όμως δε προχωρά σε σωστή διαχείριση χώρου, μιας και είναι εμφανής η δυνατότητα μείωσης των διαστάσεων της συσκευής. Σημειώσατε επίσης την απουσία σύνδεσης Ethernet, παρόλο που το ολοκληρωμένο Atheros το επιτρέπει.
Διεπαφή
Το IcyBox MP401Air είναι μια ιδιαίτερη συσκευή. Η διαχείρισή της γίνεται μέσω του φυλλομετρητή (browser) σας μπαίνοντας στην ip 10.1.1.1 καθώς συνδέεστε πάνω στη συσκευή μέσω WiFi. Με την επιλογή του File Management έχουμε πρόσβαση στα αρχεία του αποθηκευτικού χώρου που έχουμε συνδέσει μέσω USB πάνω στη συσκευή, όπως για παράδειγμα ενός σκληρού ή ενός memory stick. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η θύρα δεν μπορεί να υποστηρίξει συσκευή με υψηλές απαιτήσεις ενέργειας όπως ορισμένοι σκληροί δίσκοι, οπότε ίσως χρειαστεί να συνδέσετε κάποιο powered USB hub ή σκληρό με εξωτερική τροφοδοσία. Τα αρχεία που εμφανίζονται στη λίστα μπορούν να ληφθούν ή να αναπαραχθούν στο φυλλομετρητή, όταν πρόκειται για αρχεία εικόνας, βίντεο ή ήχου, με ταχύτητα 1.5Μbps. Τέλος, το μενού διαχείρισης διατίθεται σε Κινέζικα, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά και Ολλανδικά.
Επιλέγοντας Basic Settings μπορούμε να αλλάξουμε το όνομα του δικτύου που δημιουργεί η συσκευή (SSID) από το προορισμένο WiFi_Music_8523, αλλά και το επίπεδο ασφαλείας που θα χρησιμοποιείται ανάμεσα στα WPA, WPA2 και WPA2 mixed. Η επιλογή Audio Service μας επιτρέπει να αλλάξουμε το όνομα της υπηρεσίας streaming, όπως αυτό θα εμφανίζεται στις UPnP DLNA συσκευές μας.
Στο μενού Internet Connection θα επιλέξουμε σε ποιο δίκτυο θα θέλαμε να συνδεθεί το IcyBox. Αυτή η δυνατότητα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους από μας έχουμε κάποιο οικιακό δίκτυο WiFi, έτσι ώστε να έχουμε πρόσβαση στο IcyBox μέσω του δικτύου μας, χωρίς να χρειάζεται να συνδεθούμε απευθείας σε αυτό.
Στο επόμενο μενού Advanced Settings παρέχονται κάποιες πιο προχωρημένες ρυθμίσεις για το Samba Domain Member Server.
Η τελευταία επιλογή μας επιτρέπει να αναβαθμίσουμε το firmware της συσκευής, πράγμα το οποίο και κάναμε πριν την δοκιμάσουμε. Το αρχείο της αναβάθμισης το κατεβάζετε από την εταιρία Raidsonic, το αποθηκεύετε τοπικά στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια το ανεβάζετε στο IcyBox.
Δοκιμή
Για να δοκιμάσουμε τη συσκευή, χρησιμοποιήσαμε αρχεία MP3 και FLAC, τα οποία εκπέμπονταν από PC μέσω windows media player και συσκευή android με το λογισμικό BubbleUPnP και N7 player. Μάλιστα, η κατασκευάστρια εταιρία προτείνει μέσα στο εγχειρίδιο λειτουργίας κάποια λογισμικά για Android συσκευές, όπως για παράδειγμα τα AirBuddy, AllCast, BubbleUPnP, ShareOn, UPnPlay, iMediaShare, N7 Player, Air Music κτλ
Η συσκευή συνδέθηκε τόσο σε οικιακό ενισχυτή με είσοδο SPDIF (οπτική) όσο και σε ηχοσύστημα με αναλογική είσοδο. Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν παρατηρήθηκε πτώση της ποιότητας όταν γινόταν χρήση της οπτικής εξόδου, ενώ το επίπεδο της αναλογικής εξόδου ήταν συγκρίσιμο της ποιότητας σήματος μιας φορητής συσκευής αναπαραγωγής μουσικής. Η απόσταση εκπομπής του δικτύου της συσκευής είναι παρόμοια ενός οικιακού ρούτερ ενώ η αποσπώμενη κεραία του επιτρέπει την ενδεχόμενη εγκατάσταση μιας κεραίας μεγάλης απολαβής.
Κατά τη διαδικασία της αρχικής εγκατάστασης, παρατηρήσαμε ότι οι επιλογές σύνδεσης της συσκευής στο οικιακό μας δίκτυο δεν ήταν αρκετές. Για παράδειγμα, δεν υπήρχε η δυνατότητα αλλαγής του καναλιού εκπομπής -αν και εφόσον δε συνδέσουμε τη συσκευή στο δίκτυό μας- ενώ δε δίνονται αρκετές επιλογές σύνδεσης με διαφορετικά πρωτόκολλα ασφαλείας (χαρακτηριστικό το μήνυμα σε απόπειρα σύνδεσης με κρυπτογραφημένο δίκτυο 802.1x). Επίσης θα ήταν καλό να δινόταν η δυνατότητα πρόσβασης στον αποθηκευτικό χώρο που έχουμε συνδέσει πάνω στο IcyBox μέσω πρωτοκόλλου ftp εκτός από http.
Επίλογος
Σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα προϊόν που εκτελεί όσα υπόσχεται, αν και έχει περιθώρια βελτίωσης. Από πλευράς εμφάνισης δε θα μπορούσαμε να ζητήσουμε κάτι διαφορετικό, ενώ από πλευράς λειτουργικότητας, η κατάσταση θα βελτιωνόταν με την προσθήκη περισσότερων επιλογών ασφαλείας στο ασύρματο δίκτυο και σύνδεσης Ethernet. Σε περίπτωση όμως που χρειάζεστε ένα μέσο streaming της μουσικής σας από τη φορητή συσκευή σας στο ηχοσύστημά σας, τότε δε μπορούμε παρά να σας το προτείνουμε.
Πλεονεκτήματα
- Εύκολη εγκατάσταση
- Κομψός σχεδιασμός
- Περιορισμένο αποτύπωμα (χωροταξικά/ενεργειακά)
- Άμεση σύνδεση με συμβατές συσκευές
- Αποσπώμενη κεραία WiFi
Μειονεκτήματα
- Σχετικά υψηλή τιμή
- Περιθώρια μείωσης όγκου
- Περιορισμένες επιλογές σύνδεσης με το δίκτυο
- Περιορισμένη παροχή τροφοδοσίας στη θύρα USB
- Απουσία θύρας Ethernet
Ευχαριστούμε την Raidsonic για τη διάθεση του δείγματος. To IcyBox διατίθεται από το
audiostore στη τιμή των €39.9.
Μιλτιάδης Αλέξιος Παπαδόπουλος
- 15
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now