Jump to content



  • ASRock Q2900-ITX Mini-ITX Motherboard Review


    Εισαγωγή

     

    Από το 2001 που η VIA παρουσίασε τις πρώτες mini-ITX μητρικές, η χρήση τους έχει επεκταθεί αλλά και διευρυνθεί σημαντικά. Τα χαμηλής ισχύος, κατανάλωσης και μικρού όγκου συστήματα που υποστηρίζουν, καλύπτουν ανάγκες σε εμπορικά καταστήματα, γραφεία αλλά και στα σαλόνια των σπιτιών μας.

     

    H ASRock μας φέρνει αυτή τη φορά την ASRock Q2900-ITX που φέρει ενσωματωμένο τον επεξεργαστή της Intel, Intel Pentium Processor J2900, καθώς και αρκετές πρόσθετες λειτουργίες που συμπληρώνουν ένα δυνατό σύνολο.

     

     

    gallery_33152_912_79649.jpg


    Στην εκτενή παρουσίαση που ακολουθεί, θα μπορέσουμε να δούμε αναλυτικά τα χαρίσματα της ASRock Q2900-ITX και τις δυνατότητές της, ώστε να γίνουν σαφή και τα πιθανά σενάρια χρήσης της. Θα αναδείξουμε παράλληλα τυχόν αδυναμίες και το πού θα μπορούσαν αυτές να δημιουργήσουν πρόβλημα κατά τη χρήση.

     

    Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την περιήγηση στις σελίδες της παρουσίασης.

     

     

     

    Συσκευασία και Περιεχόμενα - Απ' το Χαρτόνι ως το Πυρίτιο

     


    Η ASRock Q2900-ITX έρχεται συσκευασμένη σε σκληρό χαρτονένιο κουτί με πολύχρωμη γυαλιστερή επικάλυψη. Η συσκευασία φαίνεται ικανή να προστατέψει τη μητρική από κάθε λογική κακουχία κατά τη μεταφορά ενώ παράλληλα είναι γεμάτη με πληροφορίες για το προϊόν.

     

    Από τα πολλά χαρίσματα που παρατίθενται, η ASRock έχει επιλέξει να αναδείξει περισσότερο τη λειτουργία "Full Spike Protection", δηλαδή την προστασία από υπέρταση δικτύου, κεραυνούς και ηλεκτροστατικές εκφορτίσεις.

     

     

    01

    02

     

    03

    04


    Εντός της συσκευασίας βρίσκουμε τα συνήθη παρελκόμενα, Manual, CD με Drivers και Συνοδευτικό Λογισμικό, I/O Shield, δύο καλώδια SATA, μια μικρή βίδα για τη συγκράτηση της κάρτας mini-PCIe που δέχεται η μητρική, ένα φυλλάδιο για το ASRock Cloud και ένα ακόμη που μας ενημερώνει ότι η μητρική διαθέτει δύο διαύλους μνήμης και συνεπώς για την πλήρη εκμετάλλευσή τους πρέπει να εγκαταστήσουμε δύο SO-DIMM μνήμες.

     

    Ω, ναι, σωστά, η μητρική αυτή χρησιμοποιεί τον SO-DIMM τύπο μνημών, αυτόν δηλαδή που συνηθίζεται να βρίσκουμε στα Laptops και όχι στα Desktops. Γενικά οι μνήμες αυτές είναι ακριβότερες και με χαμηλότερες επιδόσεις, αλλά έχουν μικρότερη κατανάλωση και καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο.

     

    Η ίδια η μητρική έρχεται πακεταρισμένη σε κλασσικό αντι-στατικό σακουλάκι και υποστηρίζεται από λεπτή στρώση αφρώδους υλικού.

     

     

    05

    06


    Εδώ βλέπουμε τη μητρική απελευθερωμένη από τα δεσμά της. Οι διαστάσεις που επιβάλλει το mini-ITX πρότυπο είναι 17 x 17 εκατοστά. Είναι δηλαδή ελαφρώς μεγαλύτερη από το I/O Shield.

     

     

    07


    Ξεκινώντας από την κάτω δεξιά γωνία, βρίσκουμε την 24-pin ATX υποδοχή τροφοδοσίας της μητρικής, που αποτελεί και τη μόνη πηγή τροφοδοσίας της καθώς βοηθητικές 4-pin και 8-pin υποδοχές απουσιάζουν και καλά κάνουν σε μια μητρική χαμηλής κατανάλωσης. Η μαύρη fanless ψύκτρα δεσπόζει στο κέντρο και δείχνει ικανή να επιτελέσει το έργο της με επιτυχία, ενώ οι δύο υποδοχές SO-DIMM μνήμης βρίσκονται περιμετρικά αυτής, σε γωνία 90 μοιρών μεταξύ τους.

     

    Η τροφοδοσία του επεξεργαστή δεν είναι καθόλου εντυπωσιακή, με μόνο δύο φάσεις, αλλά δεδομένης της μικρής κατανάλωσης και του γεγονότος ότι το σύστημα δεν προφέρεται για υπερχρονισμό, δε θα έπρεπε και να είναι.

     

    Μικρό παράπονο αφήνουν τα τέσσερα υπόλευκα πλαστικά ασφάλισης των μνημών που χαλάνε το όμορφο μαύρο σύνολο θυμίζοντας κάτι που ήταν λευκό αλλά έχει παλιώσει και κιτρινίσει.

     

     

    07a

    07b


    Ακολουθούν δύο διαγώνιες λήψεις που αναδεικνύουν τον ενδιαφέροντα σχεδιασμό της εντυπωσιακής, μαύρης, αλουμινένιας ψύκτρας.

     

     

    08

    09


    Και πάμε τώρα στο Rear I/O Panel της μητρικής. Το I/O της περιλαμβάνει ξεχωριστές PS/2 υποδοχές για ποντίκι και πληκτρολόγιο, μια επιλογή που υπογραμμίζει τη δυνατότητα χρήσης της μητρικής σε καταστήματα ως σύστημα αποδείξεων ή selling point αλλά είναι παράλληλα και αναχρονιστική καθώς τα USB πληκτρολόγια και ποντίκια είναι πλέον ο κανόνας και τα PS/2 ιδιαιτέρως δυσεύρετα. Δεξιότερα συναντάμε τις εξόδους εικόνας D-Sub και DVI-D και αμέσως μετά την HDMI μαζί με δύο θύρες USB 2.0. Συνεχίζοντας βρίσκουμε δύο USB 3.0 θύρες μαζί με υποδοχή RJ-45 για το Gigabit LAN της Realtek. Τέλος έχουμε τις υποδοχές που σχετίζονται με τον ήχο και περιλαμβάνουν αναλογικές υποδοχές για 7.1 ήχο καθώς και για οπτική ίνα.

     

    Θα προτιμούσαμε περισσότερες USB θύρες, αντί για τις δύο PS/2, καθώς είναι πολύ πιο πολυχρηστικές και σε κάποιες περιπτώσεις όπως τη χρήση HTPC, τέσσερις συνολικά USB θύρες είναι οριακές έως ανεπαρκείς.

     

    Να δούμε όμως, γιατί μπορεί να δίνει περισσότερες θύρες USB μέσω υποδοχών πάνω στη μητρική. Εξ' άλλου, η δεξιά φωτογραφία δείχνει ένα πλούσιο σε headers τμήμα της μητρικής που θα εξερευνήσουμε αμέσως.

     

     

    10

    11


    Πριν πάμε όμως στα headers, ας δούμε λίγο τα chips που τα οδηγούν. Ξεκινώντας από αριστερά, έχουμε το ALC892 της Realtek που είναι υπεύθυνο για τον ήχο της ASRock Q2900-ITX. Υποστηρίζει 7.1+2 κανάλια HD ήχου και αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για αυτό, μπορείτε να πατήσετε πάνω στο όνομά του. Επόμενο είναι το NCT6776D Super I/O chip της Nuvoton που είναι υπεύθυνο για τις περισσότερες εισόδους/εξόδους της μητρικής. Ακολουθούν δύο chips της asmedia, το ASM1074 που ελέγχει τις USB 3.0 θύρες της μητρικής και το ASM1061 που ελέγχει τις δύο (μόνο) SATA 6GB/s θύρες της μητρικής. Τελευταίο στη σειρά, το GL850G της Genesys Logic, που ελέγχει τις θύρες USB 2.0.

     

    Στη δεξιά εικόνα έχουμε σημειώσει την πληθώρα των headers της μητρικής. Από πάνω προς τα κάτω και από αριστερά προς δεξιά, βλέπουμε το σύμβολα των ανεμιστήρων με τρία φτερά που συμβολίζει το ένα από τα δύο 3-pin (DC) headers της μητρικής και το ATX Power. Ακολουθεί μια υποδοχή mini PCI-E 1x που μπορεί να φιλοξενήσει μια ασύρματη κάρτα δικτύου για laptop. Σε αυτή χρησιμοποιείται και η βίδούλα στήριξης που είδαμε στα παρελκόμενα. Στη συνέχεια βρίσκουμε το ένα και μοναδικό USB 2.0 header που δίνει δύο ακόμη θύρες USB 2.0 στο εμπρός μέρος του κουτιού, ή και στο πίσω μέρος με το σχετικό PCI Slot Shield, που όμως δεν παρέχεται. Ακολουθεί το header για τις μπροστινές υποδοχές του HD Audio, οι δύο SATA 6GB/s και οι δύο SATA 3GB/s θύρες, το USB 3.0 header, για 2 ακόμη USB θύρες στο μπροστινό μέρος του κουτιού και το header του Front Panel που περιλαμβάνει τη σύνδεση για τα πλήκτρα Power και Reset και τα Power και HDD LEDs.
    H επόμενη σειρά περιλαμβάνει μια θύρα PCI-E 1x, ένα header για Παράλληλη θύρα (LPT και ένα για Σειριακή (COM), που τονίζουν την business πλευρά της μητρικής, το header του Trusted Platform Module (TPM) που υπογραμμίζει την πολύ σοβαρή business πλευρά της μητρικής και τέλος το δεύτερο 3-pin fan header. Η τελευταία σειρά διαθέτει jumper για τη λειτουργία Clear CMOS, Chasis Intrusion Detection header και την υποδοχή για beeper.

     

    Όλα αυτά! Μιλάμε για πληθωρικότητα και πολυπροσωπία σε συσκευασία δείγματος!

     

     

    11Chips

    11Con


    Εδώ μπορείτε να δείτε μια κάτοψη με τις θέσεις των δύο fan headers.

     

     

    07Fans


    Η πίσω όψη αποκαλύπτει καλό σχεδιασμό και ποιοτική κατασκευή. Βλέπουμε 4 πλαστικά pins που αν τα πιέσουμε, μπορούμε να αφαιρέσουμε την ψύκτρα, την οποία και βλέπετε στη δεύτερη φωτογραφία.

     

     

    12

    13

     

    Να και ο επεξεργαστής ξεσκέπαστος. Πρόκειται για τον Intel Pentium Processor J2900 που είναι 64bit, τετραπύρηνος, χωρίς Hyper Threading και χρονισμένος στα 2.41GHz. Διαθέτει επίσης Burst Speed στα 2.66GHz, 2MB L2 Cache και υποστηρίζει DDR3 και DDR3 Low Power SO-DIMM μνήμες έως 8GB σύμφωνα με την Intel, αν και η ASRock τον έπεισε να υποστηρίξει 16GB στην ASRock Q2900-ITX! Η λιθογραφία του είναι στα 22nm και το TDP του, μόλις 10W.

     

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ικανότητες και τα ταλέντα του, μπορείτε να ακολουθήσετε το link που συνοδεύει το όνομά του, λίγες γραμμές παραπάνω.

     

     

    14

    15


    Δε νομίζω να μείνατε παραπονεμένοι, ε; Πλήρης η μητρική, πλήρης και η ανάλυση. Θέλετε να δούμε τώρα τι κάνουν όλα αυτά; Πάμε στην επόμενη σελίδα!

     

     

     

    Χαρακτηριστικά - Μικρή στο μάτι...

     


    Με τόσα και τόσα chips και headers που διαθέτει η ASRock Q2900-ITX καταλαβαίνει κανείς ότι ο πίνακας των χαρακτηριστικών της θα είναι εκτενής. Σας παραθέτουμε λοιπόν τον πίνακα αυτόν, όπως τον δίνει η ASRock στην ιστοσελίδα της.

     

    Αξίζει να προσέξετε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως το ASRock Full Spike Protection που εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τη μητρική από εξάρσεις του ρεύματος, είτε αυτές προέρχονται από το δίκτυο, είτε από κεραυνό, είτε είναι ηλεκτροστατικής φύσης.

     

     

    gallery_33152_912_25004.png

     

    gallery_33152_912_25186.png


    Και μετά τον αναλυτικό πίνακα, παραθέτουμε με πιο όμορφο και γραφικό τρόπο τα κυριότερα χαρίσματα της ASRock Q2900-ITX.

     

     

    gallery_33152_912_122941.png

     

    gallery_33152_912_300295.png

     

    gallery_33152_912_37063.png

     

    gallery_33152_912_193106.png

     

    gallery_33152_912_19352.png


    Σίγουρα περισσότερη τεχνολογία απ' ότι θα περίμενε κανείς ότι χωράει σε ένα όμορφο, μαύρο PCB 17 x 17 εκατοστά!

     

    Αφού εξερευνήσαμε τόσο διεξοδικά το υλικό κομμάτι, οφείλουμε να δούμε και το άυλο. Και φυσικά θα ξεκινήσουμε από το πρωταρχικότερο άυλο μέρος μιας μητρικής, το BIOS. Μας περιμένει στην επόμενη σελίδα.

     

     

     

    BIOS - Η χαρά του κατσαβιδάκια

     

    Η ASRock Q2900-ITX διαθέτει UEFI BIOS, το οποίο παρέχει γραφικό και ευχάριστο περιβάλλον για τις ρυθμίσεις. Είναι εύκολο και ξεκάθαρο και περιέχει όλες τις βασικές ρυθμίσεις που χρειάζεται ένα σύστημα χαμηλής κατανάλωσης.

     

    Τις βασικές όμως και μόνο αυτές. Θυμίζει δηλαδή BIOS από laptop και κάθε ιδέα υπερχρονισμού οποιασδήποτε φύσεως ή ρυθμίσεων πέρα των βασικών απέχει έτη φωτός από το BIOS της ASRock Q2900-ITX. Είναι αυτό πρόβλημα; Θα λέγαμε, όχι, καθόλου. Η μητρική είναι αυτό που είναι και αυτό το κάνει πολύ καλά.

     

    Ακολουθούν όλες οι οθόνες του BIOS της ASRock Q2900-ITX. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να ανατρέξετε στο Manual της μητρικής.

     

     

    BIOS01

    BIOS02

     

    BIOS03

    BIOS04

     

    BIOS05

    BIOS06

     

    BIOS07

    BIOS08

     

    BIOS09

    BIOS09

     

    BIOS10

    BIOS11

     

    BIOS12

    BIOS13

     

    BIOS14

    BIOS15

     

    BIOS16

    BIOS17


    Ευχάριστο και χρηστικό. Όπως και το Λογισμικό που συνοδεύει την ASRock Q2900-ITX και το οποίο θα δούμε στην επόμενη σελίδα.

     

     

     

    Συνοδευτικό Λογισμικό - Για να Κάνουμε τη Ζωή μας Εύκολη

     

    Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του συνοδευτικού λογισμικού της ASRock Q2900-ITX είναι το Asrock A-Tuning το οποίο βλέπετε στις ακόλουθες φωτογραφίες και εκτελεί μια πληθώρα λειτουργιών κατ' ευθείαν μέσα από τα windows.

     

     

    A Tuning01

     

    A Tuning02

    A Tuning03

     

    A Tuning04

    A Tuning05

     

    A Tuning06

    A Tuning07

     

    A Tuning08

    A Tuning09


    Λεπτομερής ανάλυση των λειτουργιών του A-Tuning γίνεται στη σελίδα 19 του Manual της ASRock Q2900-ITX για όποιον ενδιαφέρεται και δε θα σας κουράσουμε επαναλαμβάνοντάς τα ίδια εδώ.

     

    Ακολουθεί το Intel Smart Connect που αναλαμβάνει να "ξυπνάει" τον υπολογιστή περιοδικά αν τον έχετε θέσει σε λήθαργο (sleep) και να ελέγχει αν έχετε μηνύματα σε email, twitter, facebook κλπ. Λεπτομέρειες πάλι στο Manual, για το οποίο δε θα ξαναβάλουμε link.

     

     

    IntelSmartConnect1

    IntelSmartConnect2


    Το XFastLan μας δίνει με πολύ όμορφο και γραφικό τρόπο πληροφορίες για τη ροή δεδομένων κατά είδος από το δίκτυό μας.

     

     

    XFastLan1

     

    XFastLan2

    XFastLan3


    Το πρόγραμμα Restart to UEFI αναλαμβάνει να κάνει ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του, δηλαδή να επανεκκινήσει τον υπολογιστή κατ' ευθείαν στο UEFI BIOS. Ανάγκη που προέκυψε λόγω της τόσο μεγάλης ταχύτητας εκκίνησης που δύσκολα προλαβαίνει κανείς να πατήσει το "Del" για να μπει στο BIOS.

     

     

    RestartToUEFI


    Τελευταίο σας παρουσιάζουμε το Asrock APP Shop που μας δίνει τη δυνατότητα να κατεβάζουμε από το διαδίκτυο εφαρμογές, BIOS Update και drivers για τη μητρική μας.

     

     

    AppShop1

     

    AppShop2

    AppShop3


    Επίσης η ASRock παρέχει το 3TB+ για τη χρήση μεγάλων partitions, το OrbWebMe και τη δοκιμαστική έκδοση του Stardock Start8

     

     

     

    Σύστημα Δοκιμών και Μεθοδολογία - Getting ready to rumble!

     

    Το σύστημα δοκιμών μας είναι στημένο πάνω στο Cooler Master Lab Test Bench V1.0, εξοπλισμένο με το τροφοδοτικό V650, επίσης της Cooler Master, την οποία και ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση των εν λόγω εξαρτημάτων.

     

    H μνήμη είναι στα 8GB και χρονισμένη ανάλογα με τη μητρική. Ο SSD που χρησιμοποιήθηκε είναι ο OCZ ARC 100 240GB που είχαμε δει σε πρόσφατο review.

     

    Το λειτουργικό σύστημα πάνω στο οποίο γίνονται οι δοκιμές είναι τα Windows 7 64bit και περιλαμβάνει εκτός από όλους τους drivers και τα βασικά προγράμματα που έρχονται με τη δοκιμαζόμενη μητρική, με σκοπό να πετύχουμε ένα πιο ρεαλιστικό και κοντά στην πραγματικότητα περιβάλλον δοκιμών. Ο driver του SATA controller που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο Intel 13.10.1058, προφανώς σε AHCI mode.

     

     

    gallery_33152_912_210942.jpg


    Οι δοκιμές στις οποίες θα υποβάλουμε την ASRock Q2900-ITX χωρίζονται σε 7 κατηγορίες:

     

    1: Δοκιμασίες επεξεργαστή και μνήμης με συνθετικά μετροπρογράμματα αλλά και λειτουργικά προγράμματα που παρέχουν την δυνατότητα μέτρησης επιδόσεων. Εδώ θα δούμε πόσο καλά λειτουργούν τα υποσυστήματα της μητρικής που σχετίζονται με την επικοινωνία του επεξεργαστή και της μνήμης.

     

    2: Δοκιμασίες με μετροπρογράμματα 3D επιδόσεων για να βάλουμε στο παιχνίδι και την επικοινωνία της κάρτας γραφικών.

     

    3: Δοκιμασίες απόδοσης με πραγματικά παιχνίδια που διαθέτουν και λειτουργία μέτρησης επιδόσεων.

     

    4: Δοκιμασίες πραγματικών εφαρμογών! Εδώ με την ειδική σουίτα που δημιούργησε για εμάς ο προγραμματιστής Στέλιος Σηφάκης (τον οποίον ευχαριστούμε θερμά) εκτελούνται κάποιες από τις πιο συνηθισμένες εργασίες που κάνει ένας χρήστης και χρονομετρούνται. Σε αυτές τις δοκιμές δίνουμε τη μεγαλύτερη βαρύτητα μιας και αναδεικνύουν την πραγματική εμπειρία που έχει ο χρήστης.

     

    5: Δοκιμασίες αναπαραγωγής Full HD Video, στα 24p αλλά και στα 60p, τόσο με τη χρήση GPU για την αποκωδικοποίηση, όσο και με τη χρήση CPU.

     

    6: Δοκιμασίες ταχύτητας του SSD μας σε σύνδεση SATA αλλά και USB με το γνωστό μετροπρόγραμμα CrystalDiskMark για να δούμε την εύρυθμη λειτουργία του διαύλου SATA αλλά και των θυρών USB.

     

    7: Μετρήσεις της ποιότητας του ήχου που παρέχει η ενσωματωμένη στη μητρική κάρτα ήχου.

     

    8: Μετρήσεις κατανάλωσης του συστήματος.

     

    Οι μητρικές που περιλαμβάνονται στα συγκριτικά μας είναι, η Gigabyte GA-E350N-USB3, η ASRock Z97 Anniversary Edition με τον επεξεργαστή Intel G3258 Anniversary Edition και φυσικά, η πρωταγωνίστριά μας, ASRock Q2900-ITX.

     

    Μείνετε συντονισμένοι. Μετά τις δοκιμές ακολουθεί σχολιασμός και βαθμολογία!

     

     

     

    Δοκιμασίες επεξεργαστή και μνήμης - Αρχίζουν τα Όργανα

     

    Ξεκινάμε με τις δοκιμασίες του AIDA64 για επεξεργαστή και μνήμη

     

     

    gallery_33152_912_53213.png

     

    gallery_33152_912_52712.png


    Είναι εμφανές ότι η ASRock Q2900-ITX είναι πολύ πιο γρήγορη από την Gigabyte GA-E350N-USB3 παρά τον χαμηλότερο χρονισμό στη μνήμη. Φυσικά καμία μητρική δεν μπορεί να φτάσει την υλοποίηση με το Z97 chipset και τον G3258 που βρίσκονται στα συγκριτικά για να δείξουν ποιο είναι το επόμενο βήμα αν θέλει κάποιος να πάει λίγο παραπέρα σε κόστος και κατανάλωση.

     

    Πάντως για την κατηγορία της, η ASRock Q2900-ITX τα πάει πολύ καλά.

     

    Συνεχίζουμε με τις δοκιμασίες του SiSoftware Sandra

     

     

    gallery_33152_912_16243.png

     

    gallery_33152_912_57965.png

     

    gallery_33152_912_31739.png

     

    gallery_33152_912_20039.png

     

    gallery_33152_912_40611.png

     

    gallery_33152_912_28633.png

     

    gallery_33152_912_54621.png


    Είναι πασιφανές ότι η ASRock Q2900-ITX βρίσκεται αρκετά κοντά στις επιδόσεις του G3258 και σίγουρα πιο κοντά σε αυτές από ότι είναι η Gigabyte GA-E350N-USB3 σε αυτήν.

     

    Ακολουθεί το SuperPi που μετράει τις επιδόσεις σε ένα πυρήνα, καθώς είναι single threaded. Εδώ η ASRock Q2900-ITX αδικείται καθώς έχει το μοναδικό τετραπύρηνο επεξεργαστή της δοκιμής και βασίζεται περισσότερο στο multi-threading από τους δύο διπύρηνους ανταγωνιστές της

     

     

    gallery_33152_912_39749.png


    Είναι προφανές και αναμενόμενο ότι ο G3258 κυριαρχεί και με διαφορά στη δοκιμασία αυτή, πάντως μεταξύ των mini ITX υλοποιήσεων, η ASRock Q2900-ITX κερδίζει την Gigabyte GA-E350N-USB3 με σημαντική διαφορά.

     

    Ακολουθεί το wPrime 2.10 για να δούμε τώρα τις υπολογιστικές επιδόσεις με ενεργούς όλους τους πυρήνες

     

     

    gallery_33152_912_38687.png


    Εντυπωσιακό! To οικονομικότερο και με πολύ χαμηλότερο TDP (10 έναντι 53W) chip της ASRock Q2900-ITX κερδίζει οριακά τον G3258 εξώ ο E350 της AMD μένει πολύ πίσω.

     

    Στο Fritz Chess Benchmark...

     

     

    gallery_33152_912_8822.png


    ...ο G3258 παίρνει κεφάλι με τον J2900 της ASRock Q2900-ITX σχετικά κοντά και μακρινό ουραγό τον E350 της Gigabyte GA-E350N-USB3.

     

    Στο WinRAR και το Truecrypt...

     

     

    gallery_33152_912_20777.png

     

    gallery_33152_912_45142.png


    ...ο J2900 της ASRock Q2900-ITX είναι και πάλι απρόσμενα πρωτοπόρος, κερδίζοντας τον G3258 και όντας εντελώς εκτός συναγωνισμού για τον Ε350 της Gigabyte GA-E350N-USB3.

     

    Στο Cinebench R15 βλέπουμε...

     

     

    gallery_33152_912_28129.png


    ...τις επιδόσεις του CPU rendering να δίνουν τα ηνία στον δικαιούχο G3250 αλλά και να δίνουν πάλι εντυπωσιακή διαφορά του Intel J2900 έναντι του AMD E350.

     

    Στο OpenGL GPU Rendering, o G3258 είναι με διαφορά μπροστά αφού το μεγαλύτερο TDP του επιτρέπει πολύ καλύτερα γραφικά, αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι ο J2900 είναι ουσιαστικά εφάμιλλος του Ε350, του οποίου τα γραφικά είναι το δυνατό σημείο.

     

    Ακολουθούν το Η264 HD Benchmark και το POV Ray Benchmark που μετράνε επεξεργαστική ισχύ κωδικοποίησης βίντεο και rendering αντίστοιχα και όπου...

     

     

    gallery_33152_912_19602.png

     

    gallery_33152_912_33131.png


    Τα πράγματα πάνε όπως περιμέναμε, με τον J2900 της ASRock Q2900-ITX στη μέση ανάμεσα στον G3258 πάνω στην ASRock Z97 Anniversary και τον AMD E350 της Gigabyte GA-E350N-USB3 ο οποίος επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τις χαμηλές του επιδόσεις όσον αφορά την επεξεργαστική ισχύ.

     

    Ακολουθεί η Hardware Accelerated κωδικοποίηση video με το Cyberlink Media Espresso.

     

     

    gallery_33152_912_5385.png


    Και οι 3 ανταγωνιστές συμπίεσαν το ίδιο video με τις ίδιες ρυθμίσεις αλλά εδώ ο E350 ξεπέρασε για πρώτη φορά τον J2900 χάρη στην ισχυρή κάρτα γραφικών του με πολύ καλό για την κατηγορία hardware video acceleration.

     

    Ακολουθούν τα Benchmarks της Futuremark, PCMark 7 και PCMark 8.

     

     

    gallery_33152_912_9158.png

     

    gallery_33152_912_27365.png


    Βλέπουμε ότι και οι τρεις υλοποιήσεις μπορούν να αναπαράγουν τέλεια στο Video Test του PCMark 7 ενώ στα τελικά σκορ η κατάταξη είναι αυτή που έχουμε πλέον συνηθίσει και περιμένουμε.

     

    Ο E350 της Gigabyte GA-E350N-USB3 δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το Work 2.0 test του PCMark 8.

     

    Συνολικά λοιπόν πολύ καλές επιδόσεις για την ASRock Q2900-ITX! Πάμε να δούμε τώρα και μερικά 3D Benchmarks.

     

     

     

    Δοκιμασίες 3D - Για να το Δούμε Σφαιρικά

     

    Εδώ παραθέτουμε τα αποτελέσματα από 3 δημοφιλή μετροπρογράμματα για να δούμε τις 3D επιδόσεις των Υλοποιήσεων...

     

     

    gallery_33152_912_37639.png

     

    gallery_33152_912_11169.png

     

    gallery_33152_912_30823.png


    Είναι εμφανές και πάλι ότι τα γραφικά του G3258 είναι εκτός συναγωνισμού. Από τις μικρότερες υλοποιήσεις, είναι εντυπωσιακό ότι η ASRock Q2900-ITX χτυπάει στα ίσια και θα λέγαμε ισοφαρίζει κατά μέσο όρο την Gigabyte GA-E350N-USB3 στο δυνατό της σημείο, τα γραφικά. Αν συνυπολογίσουμε τη μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ και τη μικρότερη κατανάλωση, τότε αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία. Επίσης, οι μνήμες που χρησιμοποιήσαμε στην ASRock Q2900-ITX είναι χρονισμένες στα 1066MHz ενώ αυτές της Gigabyte GA-E350N-USB3 στα 1333MHz και της Ζ97 Anniversary με τον G3258 στα 1600MHz, δίνοντας αντίστοιχα πλεονεκτήματα στις ενσωματωμένες λύσεις γραφικών.

     

    Ας πάμε τώρα να δούμε και μερικά πραγματικά παιχνίδια.

     

     

     

    Δοκιμασίες Πραγματικών Παιχνιδιών - Η Ουσία

     

    Εδώ δοκιμάζουμε πέντε δημοφιλή παιχνίδια που διαθέτουν το δικό τους Benchmark ώστε να έχουμε αξιόπιστη επαναληψιμότητα.

     

     

    gallery_33152_912_18741.png

     

    gallery_33152_912_19169.png

     

    gallery_33152_912_13506.png

     

    gallery_33152_912_25445.png

     

    gallery_33152_912_14892.png


    Είναι εμφανές ότι τα γραφικά της ASRock Q2900-ITX είναι εφάμιλλα με της Gigabyte GA-E350N-USB3 και κατά περιπτώσεις και λίγο καλύτερα.

     

    Πάμε τώρα να δούμε πώς τα πάει η ASRock Q2900-ITX σε δοκιμασίες πραγματικών εφαρμογών.

     

     

     

    Δοκιμασίες Πραγματικών Εφαρμογών - Η Πεμπτουσία

     

    Οι δοκιμασίες πραγματικών εφαρμογών αναπτύχθηκαν ειδικά για τις δοκιμές μας, όπως σας αναλύσαμε στη σελίδα της μεθοδολογίας, με σκοπό να μας δείξουν πως συμπεριφέρεται ένα σύστημα όταν εκτελεί πραγματικές εφαρμογές και διεργασίες.

     

    Ακολουθούν τα σχετικά διαγράμματα:

     

     

    gallery_33152_912_32546.png

     

    gallery_33152_912_23536.png

     

    gallery_33152_912_22134.png

     

    gallery_33152_912_21241.png

     

    gallery_33152_912_28872.png

     

    gallery_33152_912_50767.png

     

    gallery_33152_912_24023.png

     

    gallery_33152_912_2176.png

     

    gallery_33152_912_35971.png


    Η ζωή αυτή τη φορά επιβεβαιώνει το εργαστήριο αφού οι πραγματικές δοκιμές κατέταξαν την ASRock Q2900-ITX ανάμεσα στους δύο ανταγωνιστές της, όπως ακριβώς ήταν αναμενόμενο από τα αποτελέσματα των Benchmarks.

     

    Συνεχίζουμε με μια πολύ σημαντική δοκιμή, για ένα HTPC, την αναπαραγωγή HD Video.

     

     

     

    Δοκιμασίες Αναπαραγωγής HD Video - Πώς παίζει;

     

    Για τις δοκιμασίες αναπαραγωγής χρησιμοποιήθηκε ο Media Player Classic 1.7.8 x64 και δύο Video Clips. Το ένα είχε διάρκεια 1 λεπτό και 31 δευτερόλεπτα και ήταν Full HD 24p ενώ το άλλο 2 λεπτά και 2 δευτερόλεπτα και ήταν Full HD 60p.

     

    Τα αποτελέσματα που πήραμε με τη χρήση Hardware Acceleration (GPU) ήταν τα εξής:

     

     

    gallery_33152_912_13767.png


    Βλέπουμε ότι όλες οι υλοποιήσεις μπορούν να παίξουν Full HD 24p άψογα με GPU Hardware Acceleration αν και η Gigabyte GA-E350N-USB3 απαιτεί και αρκετή χρήση CPU. Αντίθετα, όταν ανεβαίνουμε στα 60p, η Gigabyte GA-E350N-USB3 παρουσιάζει απώλεια FPS και dropped frames ενώ η ASRock Q2900-ITX συμπεριφέρεται άψογα και ανάλογα με τη μεγαλύτερη υλοποίηση του Z97 και G3258.

     

    Πάμε τώρα να κάνουμε τις ίδιες αναπαραγωγές, χωρίς τη χρήση GPU Hardware Acceleration, δηλαδή μόνο με τη χρήση CPU

     

     

    gallery_33152_912_15473.png


    Εδώ τα πράγματα είναι χειρότερα για την Gigabyte GA-E350N-USB3 που δε μπορεί να παίξει ομαλά ούτε καν στα 24p, πόσο μάλλον στα 60p. Αντιθέτως, η ASRock Q2900-ITX συνεχίζει απροβλημάτιστα και εφάμιλλα με την μεγαλύτερη υλοποίηση.

     

    Κανένα πρόβλημα λοιπόν στην αναπαραγωγή video με όποιον τρόπο θέλετε για τηn ASRock Q2900-ITX!

     

    Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα με τις επιδόσεις SSD.

     

     

     

    SSD σε SATA και USB - Περί δεδομένων

     

    Εδώ δοκιμάζουμε τον ίδιο SSD πάνω στις τρεις υλοποιήσεις, τόσο σε σύνδεση SATA 6GB/s όσο και σε σύνδεση USB 3.0 μέσα σε εξωτερική θήκη της Icy Box.

     

    Θα αναρωτηθεί κανείς τι νόημα έχει μιας και οι επιδόσεις του SSD θα πρέπει να είναι θεωρητικά ίδιες. Λοιπόν, αυτό δεν ισχύει, ειδικά για χαμηλής ισχύος επεξεργαστές που μπορεί κάλλιστα να φρενάρουν έναν SSD, ειδικά σε εφαρμογές που απαιτούν υψηλά IOPS.

     

    Για του λόγου το αληθές, δείτε τα διαγράμματα.

     

     

    gallery_33152_912_25150.png

     

    gallery_33152_912_24125.png

     

    gallery_33152_912_24.png

     

    gallery_33152_912_30687.png


    Παρατηρούμε ότι οι επεξεργαστές αποδίδουν ανάλογα με το χρονισμό τους (και όχι τους πυρήνες τους), ειδικά στις δοκιμασίες 4K που απαιτούν υψηλά IOPS. Μόνο ο G3258 πάνω στην ASRock Z97 Anniversary πετυχαίνει τη μέγιστη απόδοση του SSD, ενώ στην ASRock Q2900-ITX έχουμε μειωμένες επιδόσεις λόγω του πιο αργού από το απαραίτητο επεξεργαστή και στην Gigabyte GA-E350N-USB3 οι επιδόσεις του SSD πραγματικά υποφέρουν.

     

    Χρήσιμα τα συμπεράσματα, μιας και βλέπουμε ότι σε χαμηλής ισχύος συστήματα δεν έχει νόημα η χρήση του πιο γρήγορου SSD της αγοράς, μιας και δε θα δούμε ποτέ τις επιδόσεις του. Στην ASRock Q2900-ITX πάντως το πρόβλημα είναι υπαρκτό αλλά όχι τραγικό. Αντίθετα στην Gigabyte GA-E350N-USB3 βλέπουμε μεγάλες καθυστερήσεις που είναι αισθητές κατά τη χρήση.

     

    Πάμε τώρα σε κάτι πιο καλλιτεχνικό...

     

     

     

    Μετρήσεις Ήχου - Είναι η μητρική καλλίφωνος;

     

    Στη σελίδα αυτή θα δούμε τις καλλιτεχνικές δυνατότητες της ASRock Q2900-ITX και συγκεκριμένα αν τραγουδάει καλά.

     

    Συνήθως οι ενσωματωμένες λύσεις ήχου των μητρικών δε διεκδικούν δάφνες ποιότητας αλλά για να δούμε και την αναφορά που μας έδωσε για τον ήχο της Asrock Z97 Anniversary το RightMark Audio Analyzer:

     

     

     

    gallery_33152_912_29227.png

     

    gallery_33152_912_30012.png

     

    gallery_33152_912_37152.png

     

    gallery_33152_912_41829.png


    Καθόλου άσχημα για την ενσωματωμένη κάρτα ήχου μίας μητρικής αυτής της κατηγορίας!

     

    Πάμε τώρα να δούμε και τι ρεύμα καίει για να μας τα παρέχει όλα αυτά.

     

     

     

    Κατανάλωση - Τι καίει;

     

    Τελειώνουμε τις μετρήσεις μας με τη μέτρηση της κατανάλωσης του συστήματος (μέτρηση στην πρίζα).

     

    Όπως βλέπουμε στο ακόλουθο διάγραμμα...

     

     

    gallery_33152_912_24306.png


    ...η ASRock Q2900-ITX είναι η οικονομικότερη σε κατανάλωση μητρική της δοκιμής και το κάνει αυτό ενώ παράλληλα διατηρεί αξιοπρεπέστατες επιδόσεις. Πολύ καλό power management!

     

    Ώρα λοιπόν για τα συμπεράσματα.

     

     

     

    Συμπεράσματα και Βαθμολογία - Το δια ταύτα

     

    Η ASRock Q2900-ITX είναι μια μητρική που εμφανίζει διττό χαρακτήρα. Η παράλληλη και η σειριακή της θύρα καθώς και το Trusted Platform Module (TPM) αναδεικνύουν την επαγγελματική της πλευρά και την κάνουν κατάλληλη για χρήση σε καταστήματα και Office Desktops ενώ οι επιδόσεις της στην αναπαραγωγή πολυμέσων και η πληθώρα διασυνδέσεων την κάνουν ιδανική για χρήση σε ένα χαμηλής κατανάλωσης HTPC.

     

    Όπως είδαμε στις μετρήσεις που κάναμε, η ASRock Q2900-ITX μπορεί να επιτελέσει τα έργα αυτά με άριστο και απροβλημάτιστο τρόπο. Η ποιότητα κατασκευής της καθώς και το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίσαμε ούτε ένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια των πολυήμερων δοκιμών υπόσχονται μια ευχάριστη και απροβλημάτιστη συμβίωση, είτε τη θέλετε για την εργασία σας, είτε για μετά από αυτήν.

     

     

    gallery_33152_912_25323.jpg


    Στον τομέα των χαρακτηριστικών η ASRock Q2900-ITX τα πάει αρκετά καλά για το μέγεθός της καθώς διαθέτει τόσο SATA 6GB/s όσο και USB 3.0, LPT, COM, TPM, PCI-E 1x, Mini PCI-E 1x... Θα προτιμούσαμε όμως να είναι και οι τέσσερις διαθέσιμες SATA θύρες κατηγορίας 6GB/s και όχι μόνο οι δύο, καθώς δε θα μας πείραζε και καμία επιπλέον USB.

     

    Στη χρηστικότητα δεν είχαμε ιδιαίτερα παράπονα αφού η τοπολογία της μητρικής είναι προσεγμένη και όλα τα headers εκεί που θα έπρεπε να είναι, παρά το μικρό μέγεθος του PCB. Επίσης το συνοδευτικό λογισμικό είναι έξυπνο, πλήρες και ευχάριστο.

     

    Η ποιότητα κατασκευής είναι πολύ καλή με μοναδικό μελανό σημείο τα σαν κιτρινισμένα πλαστικά ασφάλισης των μνημών αλλά και με πολλά επιπλέον ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως το Full Spike Protection, την υποστήριξη κανονικών και low-voltage SO-DIMMs, τη χρήση πυκνωτών στερεής φάσης κλπ.

     

    Οι επιδόσεις είναι εξαιρετικές για την κατηγορία της και σε πολλές περιπτώσεις πλησιάζει και ξεπερνάει ακριβότερες και πιο ενεργοβόρες λύσεις.

     

    Η τιμή της, στα 120,19 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ δε μπορεί να θεωρηθεί ούτε υψηλή αλλά ούτε και χαμηλή για αυτά που προσφέρει. Και ας μην ξεχνάμε ότι περιλαμβάνει τη μητρική και τον επεξεργαστή.

     

    Ας συνοψίσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ASRock Q2900-ITX:

     

    gallery_33152_912_5046.png
    Πλεονεκτήματα
    + Πολύ καλές επιδόσεις για την κατηγορία της
    + Πολύ χαμηλή κατανάλωση για τις επιδόσεις της
    + Πληθώρα ποιοτικών χαρακτηριστικών
    + Πληθώρα διασυνδέσεων
    + Πλήρες και ευχάριστο συνοδευτικό λογισμικό
    + Προσεγμένη τοπολογία
    + Fanless design
    + Υποστήριξη standard και low-voltage SO-DIMM

     


    gallery_33152_912_9142.png
    Μειονεκτήματα
    - Μόνο 2 θύρες SATA 6GB/s
    - Θα θέλαμε περισσότερες USB
    - Τα "λευκά" πλαστικά συγκράτησης των SO-DIMM

     


    Με βάση τα παραπάνω, η συνολική βαθμολογία της ASRock Q2900-ITX είναι:

     

     

     
    00
    Loading.

     

    Ευχαριστούμε θερμά την ASRock για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής

     


    gallery_33152_912_9116.png

     

    Πολύμερος Αχανιώτης 1/3/2015

    Συντελεστές Review
    Reviewers: Πολύμερος Αχανιώτης
    Photographers: Πολύμερος Αχανιώτης
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:8.50
    Χρηστικότητα:9
    Ποιότητα:9
    Επιδόσεις:9.50
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceYes
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo

    • Like 22

    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.