Στο θέμα μας τώρα:
Για να μην παιδευτείς και κάνεις και λάθη που θα θέλουν μετά ξεμπέρδεμα:
0. Παίρνεις καπέλο, νερό και ελαφρύ ρουχισμό ! . . . .
1, Φτιάχνεις σε ένα χαρτί ένα πρόχειρο σχέδιο που δείχνει σε ποίες μεριές είναι πόσα καλώδια και σχεδιάζεις το κάθε ένα ξεχωριστά είτε σαν σκαρίφημα, είτε σαν λίστα με τη σχετική περιγραφή αν την χρειάζεσαι.
2. Κάνεις μια "θεωρητική/ λογική " πρόβλεψη για το πού μπορεί να πηγαίνει τι και επιλέγεις ένα λογικό κεντρικό σημείο από το οποίο αναχωρούν τα περισσότερα καλώδια.
3. Βαφτίζεις το κάθε ένα από αυτά τα καλώδια με ένα καρτελάκι , χαρτοταινία και του δίνει ένα νούμερο γράμμα ή ότι άλλο σε βολεύει.
4. Καθαρίζεις αυτά τα καλώδια αφού ελέγξεις ότι δεν έχουν τάση (πολύμετρο δοκιμαστικό κλπ)
5. Επιλέγεις δύο χαρακτηριστικούς αγωγούς από αυτούς που έχει το κάθε καλώδιο (π.χ. το μπλέ και το κιτρινοπράσινο)
6. Αυτά τα ξεγυμνώνεις λίγο και πάνω τους πιάνεις τα άκρα του "τζιτζικιού" (Buzzer) και σημειώνεις / θυμάσαι σε πιο καλώδιο έχεις συνδέσει το όργανο ελέγχου συνέχειας (αυτό είναι το επιστημονικό όνομα του τζιτζικού ) έστω λοιπόν ότι το έπιασες στο καλώδιο Β-1_α (δηλαδή καλώδιο Β-1, άκρο α)
7. Αν το τζιτζίκι φωνάζει δυνατά, μπορείς να το κάνεις και μόνος σου, αλλιώς αφήνεις κάποιον στο πόδι σου σε αυτό το κεντρικό σημείο να παρακολουθεί το τζιτζίκι και
8. Εσύ πας σε ένα- ένα από τα αλλά καλώδια, μετράς για τάση , γδύνεις , καθαρίζεις μπλέ και κιτρινοπράσινο και ακουμπάς μεταξύ τους τους γυμνούς αγωγούς τους.
9. Αν το τζιτζίκι τραγουδήσει, τότε του βάζεις καρτελάκι , ταινία κλπ και το βαφτίζεις Β-1_β (δηλαδή καλώδιο Β-1 άκρο β)
10. Αν δεν τραγουδήσει το τζιτζίκι, λές στο βοηθό σου να βγάλει το τζιτζίκι από το καλώδιο B-1_α και να κάνει ένα ψάξιμο στους αντίστοιχους αγωγούς των άλλων καλωδίων που βρίσκονται έτοιμοι ξεγυμνωμένοι στο σημείο που βρίσκεται.
11. Αν τώρα σε κάποιο από αυτά τα καλώδια το τζιτζίκι το πει το ποίημα του, τότε λές στο βοηθό σου να σου πεί ποιο νούμερο έχει το καλώδιο αυτό (π.χ. Ε-1_α) και έτσι εσύ βαφτίζεις το δικό σου άκρο σαν Ε-1_β.
12. Σημειώνεις στο χαρτί σου το καλώδιο που βρέθηκε με όλη την απαραίτητη τοπογραφική πληροφορία.
Με λίγη προσπάθεια και λίγη σκέψη, γρήγορα θα έχεις μια καλή εικόνα του τί πάει πού και θα είσαι σε θέση -να μην χρειαστεί! - να αρχίσεις να κάνεις κάποιες πιο αποτελεσματικές υποθέσεις για το πού πάει αυτό ή το άλλο καλώδιο που δεν βρέθηκε η άλλη του άκρη ! ! !
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ Εδώ δεν ισχύει κατ' ανάγκην η εις άτοπον απαγωγή, αν έχεις βρεί όλα τα εκατέρωθεν άκρα των καλωδίων πλην των άκρων ενός καλωδίου, δεν σημαίνει ότι αυτά τα δύο αδιευκρίνιστα άκρα ανήκουν στο ίδιο καλώδιο!
Μπορεί κάλλιστα να ανήκουν σε δύο διαφορετικά καλώδια, των οποίων δεν έχεις βρεί τα άλλα τους άκρα!
Αν πέσεις σε περίπτωση όπου έχεις ένα άκρο αλλά δεν μπορείς να βρείς το άλλο, τότε ενδέχεται να χρειαστείς άλλα μέσα πιο επαγγελματικά (Γεννήτρια ακουστικών συχνοτήτων και ανιχνευτή ) αλλά εκεί το πράγμα αρχίζει και μπλέκει και θέλει γνώσεις, πείρα και εργαλεία!
Αλλά -επειδή δεν είναι ανάγκη να μας τυχαίνει το χειρότερο- πρώτα ηρεμούμε, καθαρογράφουμε όσα έχουμε διαπιστώσει μέχρι τώρα, σκεφτόμαστε καλά αν μας διαφεύγει κάτι και το πιθανότερο είναι να μην χρειαστούμε τα μεγάλα μέσα!
Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.