Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    "Fair Source": Μια νέα άδεια λογισμικού που γεφυρώνει το ανοικτό και κλειστό λογισμικό

    Με τις εντάσεις μεταξύ ιδιόκτητου και ανοικτού κώδικα να διαρκούν εδώ και δεκαετίες, η Sentry, μια startup αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προσφέρει μια νέα λύση: την άδεια "fair source". Αυτή η νέα κατηγορία αδειών στοχεύει να δημιουργήσει μια γέφυρα ανάμεσα στα δύο μοντέλα, επιτρέποντας στις εταιρείες να συνδυάζουν τα οφέλη του ανοικτού κώδικα με την προστασία των εμπορικών τους συμφερόντων, χωρίς να εισέρχονται στα πλήρως ιδιόκτητα μοντέλα ή να παραβιάζουν τα υπάρχοντα πρότυπα ανοικτού κώδικα.

     

    Το fair source έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εταιρειών που θέλουν να διατηρήσουν μέρος του κώδικα τους διαθέσιμο στο κοινό, αλλά ταυτόχρονα να αποφύγουν τις αρνητικές συνέπειες της πλήρους αδειοδότησης ανοικτού κώδικα, όπως το ενδεχόμενο να αντιγραφούν εμπορικά. Αυτό το μοντέλο επιτρέπει στους χρήστες να διαβάζουν, να τροποποιούν και να φιλοξενούν τον κώδικα χωρίς εμπορικές χρήσεις, προσφέροντας μια πιο ευέλικτη και προστατευτική λύση για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ανάπτυξης λογισμικού.

     

    Ο Chad Whitacre, επικεφαλής του ανοικτού κώδικα στη Sentry, εξηγεί ότι το ανοικτό λογισμικό είναι κυρίως ένα μοντέλο διανομής και ανάπτυξης, όχι ένα επιχειρηματικό μοντέλο. Η χρήση παραδοσιακών αδειών ανοικτού κώδικα συχνά περιορίζει τις εμπορικές δυνατότητες μιας εταιρείας, κάτι που έχει οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις είτε να μεταβούν σε πιο περιοριστικές άδειες τύπου "copyleft", όπως το έκανε η Element και η Grafana, ή να εγκαταλείψουν εντελώς τον ανοικτό κώδικα, όπως έκανε η HashiCorp.

     

    Η νέα αυτή προσέγγιση προέκυψε μετά από αντιδράσεις στην κοινότητα, όταν η Sentry προσπάθησε να εισαγάγει ένα εργαλείο που ονομάζεται Codecov ως "ανοικτού κώδικα", ενώ είχε αδειοδοτηθεί με το πιο περιοριστικό μοντέλο Business Source License (BUSL). Η αντίδραση αυτή οδήγησε στην αναζήτηση ενός νέου όρου που θα αντικατόπτριζε τον ενδιάμεσο χώρο ανάμεσα στον ανοικτό και τον ιδιόκτητο κώδικα, και έτσι γεννήθηκε το "fair source".

    Η βασική αρχή της "καθυστερημένης" ανοικτής δημοσίευσης

    Μια από τις καινοτομίες του fair source είναι η καθυστερημένη δημοσίευση του κώδικα ως ανοικτού, γνωστή ως "Delayed Open Source Publication" (DOSP). Αυτό σημαίνει ότι ο κώδικας παραμένει προστατευμένος για ένα προκαθορισμένο διάστημα (συνήθως δύο με τέσσερα χρόνια), πριν γίνει πλήρως ανοικτός, κάτι που επιτρέπει στις εταιρείες να διατηρούν τα εμπορικά τους πλεονεκτήματα βραχυπρόθεσμα, χωρίς να θυσιάζουν τη μελλοντική δυνατότητα να ενσωματωθούν στο οικοσύστημα του ανοικτού κώδικα.

     

    Ωστόσο, παρά τα πλεονεκτήματα, η χρήση ασαφών όρων όπως "ελάχιστοι περιορισμοί" για την αδειοδότηση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα νομικής ασάφειας. Ο Thierry Carrez, γενικός διευθυντής του Open Infrastructure Foundation, προειδοποιεί ότι οι fair source άδειες δεν προσφέρουν τις ίδιες ελευθερίες με τις παραδοσιακές άδειες ανοικτού κώδικα, καθώς περιλαμβάνουν κανόνες μη ανταγωνισμού που δεν ισχύουν για όλους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νομική αβεβαιότητα και να περιορίσει την καινοτομία.

    Ο ρόλος της fair source στην εμπορική καινοτομία

    Παρά τις ανησυχίες, η fair source προσφέρει μια ελκυστική λύση για τις επιχειρήσεις που θέλουν να μοιραστούν μέρος του κώδικά τους, διατηρώντας ταυτόχρονα εμπορική προστασία. Ο Scott Chacon, συνιδρυτής της GitHub και CEO της GitButler, υποστηρίζει τη νέα άδεια καθώς προσφέρει την ελευθερία να εξεταστούν διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα χωρίς να περιορίζεται η δυνατότητα μελλοντικής πλήρους απελευθέρωσης.

    Το μέλλον της fair source είναι ακόμα υπό εξέταση, αλλά ανοίγει το δρόμο για ένα νέο μοντέλο λογισμικού που συνδυάζει την ελευθερία του ανοικτού κώδικα με την ευελιξία της εμπορικής προστασίας.


    Πηγή
    Φωτογραφία: TopVector / Getty Images
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.