Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Συνελήφθη ο διευθύνων σύμβουλος της Telegram Pavel Durov με κατηγορίες για πολλαπλά αδικήματα

      Από παιδική πορνογραφία στο ξέπλυμα χρήματος: Ανάλυση των ισχυρισμών κατά του Pavel Durov

    Σύμφωνα με αναφορές του TF1 και του IGN, ο Pavel Durov, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, συνελήφθη στις 24 Αυγούστου από τις γαλλικές αρχές. Η σύλληψη αυτή έφερε στο φως μια σειρά από σοβαρές κατηγορίες εναντίον του ίδιου και της πλατφόρμας που δημιούργησε. Το γαλλικό δικαστικό σύστημα, γνωστό για τη μυστικότητά του κατά τη διάρκεια των προδικαστικών ερευνών, είχε αρχικά τηρήσει σιγή ιχθύος σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στη σύλληψη του Durov. Ωστόσο, λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος του κοινού και των μέσων ενημέρωσης, η Εισαγγελία του Παρισιού ανέλυσε τώρα λεπτομερώς τις κατηγορίες σε μια σπάνια δημόσια δήλωση.

     

    Οι κατηγορίες κατά του Durov είναι ποικίλες και εκτεταμένες, καλύπτοντας μια σειρά αδικημάτων από τη συνέργεια στη διανομή υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM) έως τη διευκόλυνση της διακίνησης ναρκωτικών και της οργανωμένης απάτης. Επιπλέον, η άρνηση της Telegram να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και ο χειρισμός κρυπτογραφικών χαρακτηριστικών χωρίς επίσημη πιστοποίηση από τις γαλλικές αρχές έχουν προστεθεί στον κατάλογο των κατηγοριών. Μια αξιοσημείωτη κατηγορία περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε «εγκληματική οργάνωση» με πρόθεση διάπραξης εγκλημάτων που τιμωρούνται με φυλάκιση άνω των πέντε ετών, η οποία περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως το ξέπλυμα χρήματος.

     

    Η πρόσφατη εισαγωγή από την Telegram ενός ψηφιακού νομίσματος που ονομάζεται Stars, το οποίο μπορεί να μετατραπεί στο κρυπτονόμισμα Toncoin και να μεταφερθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς, έχει επίσης προκαλέσει ανησυχίες. Οι αρχές υποψιάζονται ότι η πλατφόρμα ενδέχεται να μην έχει τηρήσει τις απαιτήσεις «γνώριζε τον πελάτη σου», διευκολύνοντας ενδεχομένως δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επιπλέον, τα ελάχιστα εργαλεία και οι διαδικασίες μετριασμού της πλατφόρμας για τα 950 εκατομμύρια μηνιαίως ενεργούς χρήστες της έχουν τεθεί υπό έλεγχο, ιδίως όσον αφορά τις παράνομες συναλλαγές και τη διανομή περιεχομένου.

     

    Παρά τη σοβαρότητα των κατηγοριών, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε δημοσίως ότι η σύλληψη του Durov δεν έχει πολιτικά κίνητρα, τονίζοντας την ανεξαρτησία της γαλλικής δικαιοσύνης. Καθώς ο Durov αναμένει την απόφαση σχετικά με το αν θα του απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες, η υπόθεση συνεχίζει να προσελκύει σημαντική προσοχή από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τους υποστηρικτές της ιδιωτικής ζωής και τους παρατηρητές της τεχνολογικής βιομηχανίας.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Steve Jennings / Getty Images
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.