Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Μπορεί ο Firefox να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κοινού;

      Το Mozilla αντιμετωπίζει αντιδράσεις σχετικά με τις αλλαγές απορρήτου στον Firefox

    Τον περασμένο μήνα, η Mozilla παρουσίασε αθόρυβα μια νέα λειτουργία "μέτρησης διαφημίσεων διατήρησης απορρήτου" στον Firefox, προκαλώντας αναστάτωση στην αποκλειστική βάση χρηστών της. Η δυνατότητα, που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Meta, επιτρέπει στους διαφημιστές να μετρούν την επιτυχία της καμπάνιας χωρίς να συλλέγουν μεμονωμένα δεδομένα χρήστη. Παρά τον σχεδιασμό του με επίκεντρο το απόρρητο, το γεγονός ότι ενεργοποιήθηκε από προεπιλογή και προστέθηκε χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη οδήγησε σε κατηγορίες για προδοσία, με ορισμένους χρήστες να πιστεύουν ότι η Mozilla έδινε προτεραιότητα στους διαφημιστές έναντι της κοινότητας.

     

    Η διαμάχη υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Mozilla καθώς προσπαθεί να αναζωογονήσει τον Firefox, κάποτε μια κορυφαία εναλλακτική λύση στα κύρια προγράμματα περιήγησης όπως το Chrome και το Safari. Η Laura Chambers, προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλος της Mozilla, αναγνωρίζει ότι η εταιρεία έχασε την εστίασή της στον Firefox τα τελευταία χρόνια, αλλά επιμένει ότι τώρα δεσμεύεται να επικεντρωθεί εκ νέου στο πρόγραμμα περιήγησης. Ωστόσο, ορισμένες από τις νέες κατευθύνσεις που παίρνει η Mozilla, όπως οι εισβολές στην τεχνολογία διαφημίσεων και η παραγωγική AI— μπορεί να αποξενώσουν περαιτέρω τους μακροχρόνιους χρήστες που εκτιμούν τη φήμη του προγράμματος περιήγησης για το απόρρητο και την ανεξαρτησία.

     

    Η οικονομική εξάρτηση της Mozilla από την Google, η οποία συνεισφέρει το 86% των εσόδων της μέσω δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στις μηχανές αναζήτησης, προσθέτει πολυπλοκότητα στην κατάσταση. Ενώ η Mozilla στοχεύει να μειώσει αυτήν την εξάρτηση εξερευνώντας νέες ροές εσόδων, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας διαφήμισης, αυτές οι κινήσεις έχουν εγείρει ανησυχίες για τη μελλοντική κατεύθυνση της εταιρείας. Παρά τις αντιδράσεις, η Mozilla παραμένει βέβαιη ότι η μη κερδοσκοπική ιδιοκτησία και η εστίασή της στην ενδυνάμωση των χρηστών θα βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης και στην προσέλκυση μιας νέας γενιάς χρηστών Firefox.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Rubaitul Azad/Unsplash
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.