Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Κέντρα δεδομένων και τεχνητή νοημοσύνη: μια αυξανόμενη πρόκληση για τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου

      Οι εκπομπές των κέντρων δεδομένων θα τριπλασιαστούν έως το 2030, αλλά τα χάρτινα καλαμάκια θα σώσουν το κόσμο

    Ο κλάδος των κέντρων δεδομένων αναμένεται να εκπέμψει τον εντυπωσιακό αριθμό 2,5 δισεκατομμυρίων τόνων αερίων του θερμοκηπίου (GHG) έως το 2030, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αύξησης των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Η πρόβλεψη αυτή, που εκδόθηκε από την επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley, υπογραμμίζει το περιβαλλοντικό κόστος της αυξανόμενης ζήτησης για υπηρεσίες cloud και εφαρμογές που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Χωρίς την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, οι εκπομπές θα ήταν πολύ χαμηλότερες, σηματοδοτώντας ένα κρίσιμο σημείο καμπής για τον κλάδο. Οι φορείς εκμετάλλευσης δέχονται πλέον πιέσεις για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων ουδετερότητας ως προς τον άνθρακα έως το 2030, γεγονός που ωθεί μια αυξανόμενη αγορά για λύσεις απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.

     

    Η έκθεση της Morgan Stanley, Global Data Centers: Sizing & Solving for CO2, υπογραμμίζει τις συνδυασμένες επιπτώσεις της ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία των κέντρων δεδομένων (εκπομπές Scope 2) και του ενσωματωμένου άνθρακα που παράγεται κατά την κατασκευή (Scope 3). Μέχρι το 2030, οι παγκόσμιες εκπομπές από τα νέα κέντρα δεδομένων θα μπορούσαν να φτάσουν τα 600 εκατομμύρια τόνους ετησίως, τρεις φορές υψηλότερες από ό,τι αν η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης δεν είχε επιταχύνει την κατασκευή τους. Από τους 2,5 δισεκατομμύρια τόνους που αναμένονται, το 60% αποδίδεται στη λειτουργική χρήση ενέργειας, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από υλικά και υποδομές.

     

    Η έκθεση δίνει έμφαση στις επενδυτικές ευκαιρίες σε τεχνολογίες απαλλαγής από τον άνθρακα, όπως η δέσμευση, χρήση και δέσμευση άνθρακα (CCUS) και η απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα (CDR). Εκτιμά ότι η δυνητική αγορά CCUS ανέρχεται σε 15-45 δισεκατομμύρια δολάρια για την αποανθρακοποίηση της ενέργειας των κέντρων δεδομένων, με υπερμεγέθεις φορείς όπως η Microsoft, η Google, η Meta και η Apple να ηγούνται της ζήτησης για λύσεις CDR. Αυτές οι εταιρείες, που οδηγούν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας επέκτασης των κέντρων δεδομένων, θα μπορούσαν να απαιτήσουν συλλογικά 25 μεγατόνους ισοδύναμης απομάκρυνσης CO2 έως το 2030 - 20 φορές την τρέχουσα δυναμικότητά τους.

     

    Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να οδηγεί σε ταχεία επέκταση των υποδομών των κέντρων δεδομένων, η πίεση για την εξισορρόπηση της τεχνολογικής προόδου με τη βιωσιμότητα θα ενταθεί. Η αναδάσωση και άλλα έργα αντιστάθμισης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι πιθανό να αποτελέσουν βασικά στοιχεία των στρατηγικών των υπερκλιμάκων για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων μέχρι το τέλος της δεκαετίας.


    Πηγή
    Φωτογραφία: theregister.com
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.