Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η TSMC προειδοποιεί ότι πιθανός πόλεμος Ταϊβάν-Κίνας δεν θα έχει νικητές

    Εάν η Κίνα εισέβαλε στην Ταϊβάν, το πιο προηγμένο εργοστάσιο τσιπ στον κόσμο θα χαρακτηριζόταν ως «μη λειτουργικό», δήλωσε ο πρόεδρος της TSMC Mark Liu σε συνέντευξη στο CNN αυτή την εβδομάδα.

    Στην συνέντευξη, ο Liu είπε ότι εάν η Ταϊβάν δεχόταν εισβολή από την Κίνα, το εργοστάσιο της TSMC δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει επειδή βασίζεται σε παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. «Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει το TSMC με τη βία. Εάν αναλάβετε στρατιωτική  δράση ή εισβολή, θα καταστήσετε το εργοστάσιο της TSMC μη λειτουργικό», είπε ο Liu. «Επειδή πρόκειται για μια τόσο εξελιγμένη μονάδα παραγωγής, εξαρτάται από τη σύνδεση σε πραγματικό χρόνο με τον έξω κόσμο, με την Ευρώπη, με την Ιαπωνία, με τις ΗΠΑ, από υλικά μέχρι χημικά έως ανταλλακτικά μέχρι λογισμικά μηχανικής και διάγνωσης».

    Η TSMC, ο πιο προηγμένος κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο, κατασκευάζει επεξεργαστές για αμερικανικές εταιρείες, όπως η Apple και η Qualcomm. Κατασκευάζει τα τσιπ της σειράς A και M της Apple και κατέχει πάνω από το 50% της παγκόσμιας αγοράς κατασκευής ημιαγωγών.

    Οι δηλώσεις μεταδόθηκαν καθώς οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι επισκέπτεται το νησί. «Ο πόλεμος δεν φέρνει νικητές, όλους ηττημένους», είπε ο Liu.

    Ο Liu συνέκρινε μια πιθανή σύγκρουση στην Ταϊβάν με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ενώ οι δύο συγκρούσεις είναι πολύ διαφορετικές, ο οικονομικός αντίκτυπος σε άλλες χώρες θα είναι παρόμοιος. Ενθάρρυνε τους πολιτικούς ηγέτες να προσπαθήσουν να αποφύγουν τον πόλεμο.

    «Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι καλός για καμία από τις πλευρές, είναι σενάρια ήττας». Συνέχισε τονίζοντας ότι μια εισβολή θα προκαλέσει οικονομική αναταραχή στην Κίνα, την Ταϊβάν και τις δυτικές χώρες. Είπε ότι η TSMC πουλά τσιπ σε κινεζικές εταιρείες και  αυτές χρειάζονται τις υπηρεσίες της εταιρείας και την προμήθεια προηγμένων τσιπ υπολογιστών.

    «Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τον πόλεμο; Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ο κινητήρας της παγκόσμιας οικονομίας θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και ας έχουμε έναν δίκαιο ανταγωνισμό», είπε ο Λιου.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Sam Yeh | AFP | Getty Images
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.