Η Microsoft ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα αγοράσει τον κολοσσό των βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard σε μια συμφωνία 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η τιμή σημαίνει ότι η Microsoft θα πληρώσει 95 $ ανά μετοχή για την εξαγορά της Activision. Όταν δημοσιεύθηκε η είδηση, οι μετοχές της Activision σημείωσαν άνοδο 27% το πρωί της Τρίτης μετά την είδηση, ενώ η μετοχή της Microsoft υποχώρησε λιγότερο από 1%. Αυτή αποτελεί την μεγαλύτερη εξαγορά της Microsoft μέχρι σήμερα, μετά την αγορά του LinkedIn το 2016 για 26,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Activision, η οποία είναι γνωστή για δημοφιλή παιχνίδια όπως το Call of Duty και το Tony Hawk's Pro Skater, έχει βυθιστεί σε διαμάχες τους τελευταίους μήνες μετά από αναφορές για σεξουαλικές παρενοχλήσεις μεταξύ των στελεχών της εταιρείας. Η Activision, μετά τις αποκαλύψεις αυτές απέλυσε δεκάδες στελέχη ύστερα από έρευνα.
Σύμφωνα με τη συμφωνία που επετεύχθει, ο διευθύνων σύμβουλος της Activision, Bobby Kotick, ο οποίος αντιμετώπισε φαινόμενα πολιτιστικών διακρίσεων (sic) στην θητεία του, θα παραμείνει Διευθύνων Σύμβουλος κατά τη διάρκεια της μετάβασης. Η Microsoft είπε ότι η Activision ως εταιρεία θα αναφέρεται στο αφεντικό της Microsoft στο Xbox Phil Spencer μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, υπονοώντας ότι ο Kotick μπορεί να αποχωρήσει μετά τη μετάβαση. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι το απόγευμα της Τρίτης ο Kotick αναμένεται να παραιτηθεί μετά το κλείσιμο της συμφωνίας.
Η Microsoft είπε ότι αναμένει να κλείσει τη συμφωνία μέσα στο οικονομικό έτος 2023. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έχουν σηματοδοτήσει ότι θα είναι πολύ πιο επιθετικές στην αξιολόγηση μεγάλων εξαγορών, ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας, οπότε υπάρχει πιθανότητα η συμφωνία να μην προχωρήσει ύστερα από έλεγχο από τις υπηρεσίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Η Microsoft έχει γίνει πιο επιθετική με τα παιχνίδια τα τελευταία χρόνια, αγοράζοντας τη δημιουργό εταιρία του Minecraft, Mojang, για 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014 και πέρυσι, του κατασκευαστή παιχνιδιών Bethesda, εξαγορά ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Η συμφωνία είναι μέρος του μακροπρόθεσμου οράματος για τη Microsoft, καθώς ανταγωνίζεται τη Meta (πρώην Facebook) για την κατασκευή τεχνολογιών για τη δημιουργία ενός εικονικού κόσμου που ονομάζεται metaverse. Στην πραγματικότητα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella ήταν ο πρώτος Διευθύνων Σύμβουλος της Big Tech που αναγνώρισε δημόσια την αξία του metaverse, μήνες πριν από τον CEO της Meta, Mark Zuckerberg. Σήμερα, οι εικονικοί κόσμοι κυριαρχούνται από παιχνίδια, αλλά η ελπίδα είναι ότι επεκτείνονται για να καλύψουν άλλα δημογραφικά στοιχεία και να αντικαταστήσουν πολλές παραδοσιακές δραστηριότητες κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο.
Σε μια συνέντευξη με την Becky Quick του CNBC στο "Squawk on the Street", ο Kotick είπε ότι η συμφωνία ολοκληρώθηκε αφού συνειδητοποίησε ότι η Microsoft είχε την τεχνολογία για να ωθήσει την Activision προς τα εμπρός στον αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας για την κατασκευή του metaverse. Στην ίδια συνέντευξη, ο Spencer είπε ότι οι συνομιλίες για εξαγορά ξεκίνησαν μεταξύ των δύο εταιρειών στα τέλη του περασμένου έτους.
Οι δύο εταιρείες επικεντρώθηκαν στο παρόν για την ανακοίνωση της συμφωνίας, με έμφαση στη δύναμη της Activision στα παιχνίδια για κινητά. Για παράδειγμα, η Activision κατέχει το Candy Crush, ένα από τα πιο δημοφιλή και προσοδοφόρα παιχνίδια για κινητά. (Η Activision αγόρασε τον εκδότη του Candy Crush, King για 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016.) Τόνισαν επίσης την ευκαιρία να διασταυρωθούν δημοφιλή franchise gaming και από τις δύο εταιρείες, όπως το Halo της Microsoft και το World of Warcraft της Activision.
«Τα τελευταία δύο χρόνια συγκεκριμένα έδειξαν πόσο κρίσιμα είναι τα παιχνίδια για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διατηρήσουν την αίσθηση της κοινότητας και του ανήκειν, ακόμη και όταν είναι χώρια», είπε ο Nadella σε τηλεδιάσκεψη την Τρίτη το πρωί μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας. Πρόσθεσε ότι 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παίζουν βιντεοπαιχνίδια, μια ένδειξη για τη συνολική αγορά στην οποία βλέπει η Microsoft να κινείται.
Recommended Comments
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now