Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης θα χρησιμοποιηθεί για την επιτάχυνση των αποφάσεων VAR στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου

    Νέα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης θα χρησιμοποιηθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, επιβεβαίωσε η FIFA, υποστηρίζοντας ότι θα μειώσει στο μισό τον χρόνο που απαιτείται για τη λήψη αποφάσεων οφσάιντ με τη χρήση VAR.
    Η ημιαυτόματη τεχνολογία οφσάιντ (SAOT-Semi-Αutomated Οffside Τechnology) θα αναθεωρήσει το σύστημα που χρησιμοποιείται για να κρίνει τις αποφάσεις οφσάιντ πριν από ένα γκολ. Ενώ ένας διαιτητής και ο βοηθός τους θα εξακολουθούν να παίρνουν αποφάσεις εντός γηπέδου και ο διαιτητής θα έχει τον τελευταίο λόγο για τις αποφάσεις της SAOT, η πρακτική της επαναφοράς τηλεοπτικών πλάνων θα ανήκει στο παρελθόν.

    «Η SAOT είναι ταχύτερη και πιο ακριβής και προσφέρει καλύτερη επικοινωνία στους φιλάθλους», δήλωσε ο Πιερλουίτζι Κολλίνα, πρόεδρος της επιτροπής διαιτητών της FIFA. "Μπορεί να δημιουργήσει μια νέα μορφή οπτικοποίησης για τους οπαδούς στο γήπεδο αλλά και στο σπίτι. Όλες οι δοκιμές έχουν λειτουργήσει καλά και έτσι η SAOT θα χρησιμοποιηθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ φέτος." Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο έλεγχος των οφσάιντ θα διεξάγεται δημιουργώντας έναν τρισδιάστατο χάρτη της φάσης, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό 12 καμερών και μιας μπάλας υψηλής τεχνολογίας. Η μπάλα Adidas Al Rihla θα είναι εξοπλισμένη με έναν αισθητήρα που στέλνει δεδομένα τοποθεσίας 500 φορές το δευτερόλεπτο, τα οποία θα αντιστοιχίζονται με τις θέσεις των παικτών στην κάμερα, με συγχρονισμένες συσκευές που παρακολουθούν 29 σημεία στο σώμα των παικτών και αναμεταδίδουν πληροφορίες 50 φορές το δευτερόλεπτο.

    Αυτά τα δεδομένα θα υποβληθούν σε επεξεργασία χρησιμοποιώντας τεχνολογία AI που δημιουργήθκε σε συνεργασία με διάφορα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Αφού σταλεί σε έναν χειριστή SAOT, θα ελεγχθεί διπλά από ένα VAR. Στη συνέχεια, το VAR θα μεταδώσει την ετυμηγορία στον διαιτητή, ο οποίος θα κάνει την τελική κλήση αλλά, θεωρητικά, απλώς θα εγκρίνει την απόφαση. Ο Collina είπε ότι στις δοκιμές ο χρόνος που χρειαζόταν για να ληφθεί μια απόφαση, σε σύγκριση με το προηγούμενο σύστημα VAR, είχε πέσει στα 25 δευτερόλεπτα από 70 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Matthew Ashton/AMA/Getty Images
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.