Η Βουλή της Ταϊβάν ενέκρινε οριστικά το Άρθρο 22 του Νόμου για τη Βιομηχανική Καινοτομία, μια νομοθετική ρύθμιση που θέτει σαφείς περιορισμούς στις επενδύσεις της TSMC και άλλων τεχνολογικών κολοσσών εκτός χώρας. Ο νέος νόμος, που πέρασε σε τρίτη ανάγνωση και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός εξαμήνου, ορίζει ρητά ότι οι πιο προηγμένες τεχνολογίες κατασκευής ημιαγωγών θα παραμένουν αποκλειστικά στην Ταϊβάν.
Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Toh Jung-tai, ο νόμος θεσπίζει έναν “κανόνα N-1”, βάσει του οποίου οποιαδήποτε παραγωγική εγκατάσταση της TSMC εκτός Ταϊβάν (όπως αυτές που χτίζονται στις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία) θα πρέπει να υπολείπεται τουλάχιστον μία γενιά τεχνολογίας σε σχέση με τις αντίστοιχες εγχώριες μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι οι πιο εξελιγμένοι κόμβοι λιθογραφίας —όπως τα 2nm ή τα μελλοντικά 1.4nm— θα κατασκευάζονται αποκλειστικά σε ταϊβανέζικο έδαφος.
Η νομοθεσία αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, λίγους μόλις μήνες μετά την ανακοίνωση της TSMC για επενδύσεις ύψους 100 δισ. δολαρίων σε εργοστάσια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και η κατασκευή των fabs στις ΗΠΑ προχωρά, ο νέος νόμος περιορίζει ρητά την τεχνολογική ανωτερότητα που μπορούν να έχουν αυτές οι μονάδες, καθιστώντας τες ουσιαστικά υποδεέστερες ως προς τους τελευταίους κόμβους παραγωγής.
Πίσω από αυτή την κίνηση βρίσκεται η στρατηγική στόχευση της Ταϊβάν να προστατεύσει το τεχνολογικό της πλεονέκτημα, γνωστό και ως "silicon shield" — ένα άυλο αλλά ισχυρό όπλο αποτροπής, καθώς οποιαδήποτε διατάραξη της παραγωγής της TSMC θα είχε άμεσες συνέπειες στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Η διατήρηση των κορυφαίων τεχνολογιών εντός συνόρων όχι μόνο προστατεύει την οικονομική ευημερία της Ταϊβάν, αλλά ενισχύει και την αμυντική της θέση σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον.
Ωστόσο, η εφαρμογή του "N-1" δεν είναι χωρίς επιπτώσεις. Στην πράξη, περιορίζει την TSMC από το να προσφέρει state-of-the-art τεχνολογία εντός ΗΠΑ, κάτι που δυνητικά μπορεί να ωφελήσει άμεσα την Intel. Η αμερικανική εταιρεία, που ήδη κατασκευάζει chip σε εγχώριο έδαφος και προσπαθεί να ανταγωνιστεί ευθέως την TSMC, θα μπορεί να προωθήσει τα προϊόντα της ως "tariff-free", "made in USA" λύσεις, χωρίς τον ανταγωνισμό από τους πιο εξελιγμένους κόμβους της TSMC. Σε περιβάλλον όπου οι δασμοί που επανέφερε η κυβέρνηση Τραμπ δημιουργούν επιπλέον κόστος για τις ξένες τεχνολογίες, η Intel μπορεί να αποκτήσει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα.
Η τελική επίδραση του νόμου θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες: την ταχύτητα προόδου της Intel σε τεχνολογίες λιθογραφίας, την πορεία των αμερικανικών επιδοτήσεων στον τομέα των ημιαγωγών, αλλά και την εξέλιξη των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ–Ταϊβάν–Κίνας. Σε κάθε περίπτωση, το Άρθρο 22 καθιστά σαφές ότι η Ταϊβάν δεν προτίθεται να διακινδυνεύσει τη θέση της ως παγκόσμιος ηγέτης στην αιχμή των ημιαγωγών, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει συγκρούσεις με τα συμφέροντα των διεθνών της εταίρων.
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now