Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Κίνα δημιούργησε ένα νέο γραφείο για την εξόρυξη δεδομένων για την οικονομική ανάπτυξη

      Λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα Εθνική Διοίκηση Δεδομένων της Κίνας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί ακόμα

    Η ετήσια, εβδομαδιαία κοινοβουλευτική σύνοδος της Κίνας μόλις ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα. Εκτός από την επιβεβαίωση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για μια ιστορική τρίτη θητεία και τον διορισμό μιας νέας δέσμης άλλων κορυφαίων ηγετών, η κυβέρνηση ενέκρινε επίσης ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης των εθνικών υπουργείων, όπως κάνει συνήθως κάθε πέντε χρόνια. Μεταξύ όλων των αλλαγών, υπάρχει μία που ο κόσμος της τεχνολογίας παρακολουθεί με ενδιαφέρον: τη δημιουργία ενός νέου ρυθμιστικού φορέα με την ονομασία National Data Administration.

    Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, η NDA θα είναι υπεύθυνη για την "προώθηση της ανάπτυξης των βασικών θεσμών που σχετίζονται με τα δεδομένα, τον συντονισμό της ενοποίησης, της κοινής χρήσης, της ανάπτυξης και της εφαρμογής των πόρων δεδομένων και την προώθηση του σχεδιασμού και της οικοδόμησης της ψηφιακής Κίνας, της ψηφιακής οικονομίας και της ψηφιακής κοινωνίας, μεταξύ άλλων".

    Με απλά λόγια, η NDA θα βοηθήσει στην οικοδόμηση έξυπνων πόλεων στην Κίνα, στην ψηφιοποίηση των κυβερνητικών υπηρεσιών, στη βελτίωση των υποδομών του διαδικτύου και στη διασύνδεση των κυβερνητικών υπηρεσιών για τον διαμοιρασμό δεδομένων μεταξύ τους. 

    Το μεγάλο ερωτηματικό είναι πόση ρυθμιστική εξουσία θα ασκήσει. Προς το παρόν, πολλές διαφορετικές κυβερνητικές ομάδες στην Κίνα έχουν ανάμειξη στη ρύθμιση των δεδομένων (πέρυσι, ένας πολιτικός εκπρόσωπος μέτρησε 15), και δεν υπάρχει κανένα κυβερνητικό όργανο που να έχει ρητή αποστολή την προστασία της ιδιωτικότητας των δεδομένων. Το πλησιέστερο που διαθέτει η χώρα είναι η Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας, η οποία δημιουργήθηκε αρχικά για να αστυνομεύει το διαδικτυακό περιεχόμενο και να προωθεί την κομματική προπαγάνδα.

    "Είναι λογικό να δημιουργηθεί κάτι [όπως η NDA], δεδομένου του πόσο σημαντικά είναι τα δεδομένα", λέει ο Jamie Horsley, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Κίνας Paul Tsai της Νομικής Σχολής του Yale, ο οποίος μελετά τις ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα. "Αλλά το πρόβλημα κάθε φορά που προσπαθείς να εξορθολογήσεις την κυβέρνηση είναι ότι συνειδητοποιείς ότι κάθε ζήτημα επηρεάζει άλλα ζητήματα. Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις κάτι που θα ρυθμίζεται μόνο από αυτόν τον έναν φορέα".

    Προς το παρόν, φαίνεται ότι αυτό το νέο τμήμα αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας της κινεζικής κυβέρνησης να δημιουργήσει μια "ψηφιακή οικονομία" γύρω από τη συλλογή, την κοινή χρήση και την εμπορία δεδομένων. Στην πραγματικότητα, η νέα εθνική διοίκηση μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με τα γραφεία μεγάλων δεδομένων που έχουν δημιουργήσει οι κινεζικές επαρχίες από το 2014. Αυτά τα τοπικά γραφεία έχουν κατασκευάσει κέντρα δεδομένων σε όλη την Κίνα και έχουν δημιουργήσει ανταλλαγές δεδομένων που μπορούν να ανταλλάσσουν σύνολα δεδομένων όπως οι μετοχές. Το περιεχόμενο των δεδομένων είναι τόσο ποικίλο όσο οι τοποθεσίες κινητών τηλεφώνων και τα αποτελέσματα από την τηλεπισκόπηση του πυθμένα των ωκεανών. Τα γραφεία έχουν μάλιστα αγκαλιάσει και επενδύσει στην αμφισβητήσιμη έννοια του metaverse. 

    Αυτά τα γραφεία τείνουν να βλέπουν τα δεδομένα ως έναν πολλά υποσχόμενο οικονομικό πόρο και όχι ως ένα κουτί της Πανδώρας γεμάτο ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Τώρα, αυτά τα τοπικά πειράματα ενσωματώνονται και αναβαθμίζονται σε μια υπηρεσία εθνικού επιπέδου. Και αυτό εξηγεί γιατί η νέα NDA έχει συσταθεί στο πλαίσιο της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, μιας υπηρεσίας που είναι κυρίως υπεύθυνη για την εκπόνηση ευρέων οικονομικών σχεδίων για τη χώρα.

    Μπορεί να μην έχουμε σαφήνεια σχετικά με το πλήρες εύρος των αρμοδιοτήτων της NDA μέχρι το καλοκαίρι, όταν η οργανωτική δομή, το προσωπικό και οι ρυθμιστικές αρμοδιότητές της αναμένεται να καταγραφούν γραπτώς. Αλλά οι αναλυτές θεωρούν ότι δεν είναι πιθανό να αντικαταστήσει τη Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας (Cyberspace Administration of China - CAC), η οποία έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε "σούπερ ρυθμιστή" της τεχνολογικής βιομηχανίας. 

    "Αν και η CAC θα χάσει μερικά πράγματα, η βασική της δύναμη δεν έχει υπονομευθεί σημαντικά", έγραψε ο Tom Nunlist, ανώτερος αναλυτής σε θέματα τεχνολογίας και πολιτικής δεδομένων στην εταιρεία αναλύσεων Trivium China. Κατά πάσα πιθανότητα, θα συνεχίσει να ασκεί έλεγχο σε πολλούς από τους τομείς που ρυθμίζει εδώ και χρόνια: να κρατά υπό έλεγχο τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, να εντείνει τη λογοκρισία στο διαδίκτυο και να ελέγχει τις πολυεθνικές εταιρείες για θέματα ασφάλειας που σχετίζονται με τη μεταφορά δεδομένων.

    Αλλά η δημιουργία της NDA θα μπορούσε να σημαίνει ότι η CAC δεν θα έχει απόλυτη κυριαρχία στο διαδίκτυο της Κίνας. Αυτό θα μπορούσε να είναι ευλογία για τη διαφάνεια. Επειδή η CAC είναι κλάδος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και όχι της κυβέρνησης, υπόκειται σε λιγότερες απαιτήσεις δημοσιοποίησης όσον αφορά τους προϋπολογισμούς, τα καθήκοντα και τις διαδικασίες θέσπισης κανόνων. Είναι επίσης πιθανό να επικεντρωθεί σε πολιτικές γύρω από την ιδεολογική διακυβέρνηση και την εθνική ασφάλεια παρά στην οικονομική ανάπτυξη.

    Η μετατροπή της NDA σε κυβερνητική υπηρεσία είναι μια μεγάλη κίνηση, δεδομένου του πόσο κομματοκεντρική είναι σήμερα η ηγεσία της Κίνας, λέει ο Horsley: "[Η Κίνα] είναι ένα κομματικό κράτος, αλλά το κρατικό κομμάτι της εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικό ... Φυσικά, υποτίθεται ότι είναι πιστή στο κόμμα, αλλά υποτίθεται επίσης ότι πρέπει να προσφέρει [στους στόχους οικονομικής ανάπτυξης]". 


    Πηγή
    Φωτογραφία: LINTAO ZHANG/GETTY IMAGES
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.