Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η ΕΕ εγκρίνει την εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft ύψους 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων

    Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ ενέκριναν την εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft ύψους 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λίγες εβδομάδες μετά την παρεμπόδιση της συμφωνίας από την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε διάφορες ανησυχίες σχετικά με την εξαγορά, αλλά αποδέχθηκε δεσμεύσεις από τη Microsoft που, όπως είπε, αντιμετώπισαν επαρκώς τομείς όπως το cloud gaming.

     

    Η είδηση θα χαροποιήσει τις δύο εταιρίες, αφού πέρασαν μήνες προσπαθώντας να διασκεδάσουν τις όποιες αμφιβολίες. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι οι δεσμεύσεις της Microsoft "αντιμετωπίζουν πλήρως τις ανησυχίες για τον ανταγωνισμό που εντόπισε η Επιτροπή και αποτελούν σημαντική βελτίωση για το cloud gaming σε σύγκριση με την τρέχουσα κατάσταση". Η Επιτροπή αναφέρει ότι μια εμπεριστατωμένη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "η Microsoft δεν θα είναι σε θέση να βλάψει τις ανταγωνιστικές κονσόλες και τις ανταγωνιστικές συνδρομητικές υπηρεσίες πολλαπλών παιχνιδιών" σε περίπτωση που η συμφωνία ολοκληρωθεί, αν και θα μπορούσε δυνητικά να "βλάψει τον ανταγωνισμό στη διανομή παιχνιδιών μέσω υπηρεσιών streaming παιχνιδιών στο cloud" και να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά των λειτουργικών συστημάτων PC (όπου, εκτός από τις συσκευές της Apple, η Microsoft αναμφισβήτητα έχει ήδη μονοπώλιο). Η έκθεση αναφέρει, κάπως αισιόδοξα, ότι δεν θα υπήρχε "κανένα κίνητρο" για τη Microsoft να αρνηθεί τη διανομή παιχνιδιών της Activision Blizzard στις κονσόλες της Sony, σημειώνοντας ότι το PlayStation ξεπερνά το Xbox τέσσερις προς έναν στην Ευρώπη. Προσθέτει ότι, ακόμη και αν η Microsoft αποφάσιζε να το πράξει, "αυτό δεν θα έβλαπτε σημαντικά τον ανταγωνισμό στην αγορά των κονσολών". Ανησυχούσε πολύ περισσότερο για την πιθανή ζημία στο cloud gaming και αναφέρει ότι για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της η Microsoft προσέφερε τις ακόλουθες δεσμεύσεις, όλες με 10ετή διάρκεια:

    • Μια δωρεάν άδεια στους καταναλωτές στον ΕΟΧ που θα τους επέτρεπε να μεταδίδουν, μέσω οποιασδήποτε υπηρεσίας streaming παιχνιδιών στο νέφος της επιλογής τους, όλα τα τρέχοντα και μελλοντικά παιχνίδια της Activision Blizzard για PC και κονσόλες για τα οποία διαθέτουν άδεια.
    • Αντίστοιχη δωρεάν άδεια σε παρόχους υπηρεσιών streaming παιχνιδιών στο νέφος, ώστε να επιτρέπει στους παίκτες με έδρα τον ΕΟΧ να μεταδίδουν μέσω streaming οποιοδήποτε [από] τα παιχνίδια της Activision Blizzard για PC και κονσόλες.

     

    Η ΕΕ εκτιμά ότι αυτές οι άδειες, οι οποίες δίνουν στους παίκτες της ΕΕ το δικαίωμα να μεταδίδουν τα παιχνίδια της Activision Blizzard που κατέχουν σε οποιαδήποτε υπηρεσία cloud της επιλογής τους σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα, "αντιμετωπίζουν πλήρως" τις ανησυχίες και "αποτελούν σημαντική βελτίωση για το cloud streaming παιχνιδιών σε σύγκριση με την τρέχουσα κατάσταση".

     

    Η Επιτροπή συγκέντρωσε τις απόψεις του κλάδου σχετικά με το κατά πόσον τα παραπάνω διορθωτικά μέτρα ήταν αρκετά καλά και, παραδόξως, "οι πάροχοι υπηρεσιών streaming παιχνιδιών στο cloud έδωσαν θετικά σχόλια και έδειξαν ενδιαφέρον για τις άδειες". Η Microsoft κυκλοφορεί και μοιράζει αυτές τις 10ετείς συμφωνίες σαν καραμέλα και είναι μια στρατηγική που, σε αυτή την περίπτωση τουλάχιστον, λειτούργησε καλά. Η απόφαση εξαρτάται από την τήρηση αυτών των δεσμεύσεων και θα οριστεί ανεξάρτητος διαχειριστής για να παρακολουθεί την τήρησή τους.

     

    Έτσι, απόψε στο Redmond επικρατεί θετικό κλίμα, καθώς ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τη συμφωνία έχει πλέον ξεπεραστεί. Μένει να δούμε αν η απόφαση της ΕΕ θα έχει αντίκτυπο στο τι θα γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο με την CMA, αλλά σίγουρα θα παρέχει άφθονα πυρομαχικά στους δικηγόρους της Microsoft και της Activision Blizzard καθώς ξεκινούν τη διαδικασία προσφυγής (η οποία θα διαρκέσει μήνες και θα μπορούσε να δει τη συμφωνία να παραπέμπεται εκ νέου στην CMA). Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, η Microsoft αντιμετωπίζει μια αγωγή από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται ακόμη σε πρωταρχικό στάδιο και η οποία θα συνεχιστεί.

     

    Η ΕΕ έρχεται να προστεθεί σε έναν ολοένα και αυξανόμενο κατάλογο ρυθμιστικών αρχών που εγκρίνουν τη συμφωνία, με την έγκρισή της στη Βραζιλία, τη Χιλή, την Ιαπωνία, τη Σαουδική Αραβία, τη Σερβία και τη Νότια Αφρική. Σε άλλα μέρη του κόσμου, η συμφωνία εξακολουθεί να εξετάζεται από τις ρυθμιστικές αρχές στην Αυστραλία, την Κίνα, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Κορέα. Η Margrethe Vestager, εκτελεστική αντιπρόεδρος αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού της ΕΕ, δήλωσε:

    Τα βιντεοπαιχνίδια προσελκύουν δισεκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Σε έναν τόσο ταχέως αναπτυσσόμενο και δυναμικό κλάδο, είναι ζωτικής σημασίας η προστασία του ανταγωνισμού και της καινοτομίας. Η απόφασή μας αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, φέρνοντας τα δημοφιλή παιχνίδια της Activision σε πολύ περισσότερες συσκευές και καταναλωτές από ό,τι πριν, χάρη στη ροή παιχνιδιών στο cloud

    Ο Bobby Kotick, διευθύνων σύμβουλος της Activision Blizzard, δήλωσε επίσης τα ακόλουθα: 

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξήγαγε μια εξαιρετικά διεξοδική, μελετημένη διαδικασία για να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη κατανόηση των παιχνιδιών. Ως αποτέλεσμα, ενέκριναν τη συγχώνευσή μας με τη Microsoft, αν και απαίτησαν αυστηρά διορθωτικά μέτρα για να διασφαλίσουν ισχυρό ανταγωνισμό στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο μας [...] Σκοπεύουμε να επεκτείνουμε σημαντικά τις επενδύσεις και το εργατικό δυναμικό μας σε ολόκληρη την ΕΕ και είμαστε ενθουσιασμένοι για τα οφέλη που θα επιφέρει η συναλλαγή μας στους παίκτες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

     


    Πηγή
    Φωτογραφία: Peter Dazeley via Getty
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.