Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Ένα ρομπότ ασφαλείας της αστυνομίας της Νέας Υόρκης θα περιπολεί στο σταθμό του μετρό Times Square

      Το K5 είναι ένα τεράστιο ρομπότ χωρίς χέρια, χωρίς πόδια και με τέσσερις κάμερες παρακολούθησης.

    Το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης (NYPD) εφαρμόζει ένα νέο μέτρο ασφαλείας στο σταθμό του μετρό Times Square. Αναπτύσσει ένα ρομπότ ασφαλείας για να περιπολεί στους χώρους, το οποίο, όπως λένε οι αρχές, έχει ως στόχο "να σας κρατήσει ασφαλείς". Δεν μιλάμε για μια μηχανή που μοιάζει με τον RoboCop ή για οποιοδήποτε δίποδο ρομπότ που μοιάζει με άνθρωπο - το K5, το οποίο κατασκευάστηκε από την εταιρεία Knightscope με έδρα την Καλιφόρνια, μοιάζει με μια τεράστια έκδοση του R2-D2. Ο Albert Fox Cahn, εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας για τα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής Surveillance Technology Oversight Project, έχει όμως μια λιγότερο κολακευτική περιγραφή γι' αυτό, και δήλωσε στους New York Times ότι μοιάζει με "κάδο απορριμμάτων με ρόδες".

     

    Το K5 ζυγίζει 420 κιλά και είναι εξοπλισμένο με τέσσερις κάμερες που μπορούν να καταγράφουν βίντεο αλλά όχι ήχο. Όπως μπορείτε να μαντέψετε από την παραπάνω εικόνα, το μηχάνημα δεν διαθέτει επίσης χέρια. Το ρομπότ θα περιπολεί στο σταθμό από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί καθ' όλη τη διάρκεια της δοκιμαστικής του λειτουργίας που διαρκεί τους επόμενους δύο μήνες. Όμως το K5 δεν θα κάνει πλήρεις περιπολίες για λίγο καιρό, αφού τις πρώτες δύο εβδομάδες θα περάσει χαρτογραφώντας τον σταθμό και περιπλανώμενο μόνο στις κύριες περιοχές και όχι στις πλατφόρμες.

     

    Δεν είναι απολύτως σαφές αν το μηχάνημα της NYPD θα μεταδίδει ζωντανά το υλικό από τις κάμερές του και αν οι αστυνομικές αρχές θα παρακολουθούν τι καταγράφει. Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Eric Adams, δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση του ρομπότ ότι "θα καταγράφει βίντεο που θα μπορεί να επανεξεταστεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή εγκλήματος". Προφανώς δεν θα χρησιμοποιεί αναγνώριση προσώπου, αν και ο Cahn ανησυχεί ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε τελικά να ενσωματωθεί στη μηχανή. Προφανώς, το K5 δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε πραγματικά επείγοντα περιστατικά στο σταθμό και δεν μπορεί να συλλάβει φυσικά ή προφορικά υπόπτους. Η μόνη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει στους ανθρώπους σε πραγματικό χρόνο είναι να τους συνδέσει με έναν ζωντανό άνθρωπο για να αναφέρουν ένα περιστατικό ή να κάνουν ερωτήσεις, εφόσον είναι σε θέση να πατήσουν ένα κουμπί στο ρομπότ.

     

    Η Νέα Υόρκη μισθώνει το K5 για περίπου 9 δολάρια την ώρα για τους επόμενους δύο μήνες. Ο δήμαρχος ακούγεται πεπεισμένος ότι αυτό αξίζει όσα μπορεί να κάνει το ρομπότ, παρόλο που, όπως σημειώνουν οι Times, διέταξε πρόσφατα αρκετές υπηρεσίες να μειώσουν τις δαπάνες κατά 15%. "Αυτό είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό", είπε. "Δεν υπάρχουν διαλείμματα για την τουαλέτα, δεν υπάρχουν διαλείμματα για γεύματα". Ο Άνταμς έχει ιστορικό υποστήριξης της χρήσης μηχανών ως αστυνομικών εργαλείων. Νωρίτερα φέτος, ο δήμαρχος ανακοίνωσε επίσης ότι η αστυνομία της Νέας Υόρκης θα αποκτήσει δύο ρομπότ Digidog έναντι 750.000 δολαρίων το καθένα για χρήση σε περιπτώσεις ομηρίας και άλλες κρίσιμες καταστάσεις. Αυτή είναι μια αρκετά μεγάλη μεταστροφή από την απόφαση της αστυνομίας της Νέας Υόρκης το 2021 να ακυρώσει τη μίσθωση του τότε γνωστού Spot της Boston Dynamics, αφού αντιμετώπισε αντιδράσεις για τη χρήση του.


    Πηγή
    Φωτογραφία: NYC
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.