Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    WinAmp: Τι Έγινε με τον Πηγαίο Κώδικα;

      Η αιφνίδια διαγραφή του WinAmp από το GitHub δημιουργεί ερωτήματα για ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας και αδειοδότησης.

    Οι ιδιοκτήτες του WinAmp, μια εφαρμογή που κάποτε αποτελούσε την προτιμώμενη επιλογή αναπαραγωγής ήχου για την «γενιά του Napster», προχώρησαν σε διαγραφή του αποθετηρίου του πηγαίου κώδικα από το GitHub, μόλις ένα μήνα μετά την ανάρτησή του. Η διαγραφή αυτή ήρθε αφού δημοσιογράφοι εντόπισαν πιθανές παραβιάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας που περιλάμβαναν κώδικα από τρίτους, όπως το Shoutcast και ορισμένα codec της Microsoft και της Intel.

     

    Η αρχική έκδοση του κώδικα περιείχε μια ιδιότυπη άδεια, την WinAmp Collaborative License (WCL), η οποία περιόριζε τη δυνατότητα διανομής τροποποιημένων εκδόσεων του λογισμικού. Παρά τις αναθεωρήσεις που έγιναν στη συνέχεια, η άδεια αυτή εξακολουθούσε να μην είναι πλήρως συμβατή με τους όρους χρήσης του GitHub, προκαλώντας ανησυχίες στην κοινότητα.

     

    Μετά την αφαίρεση του αποθετηρίου, η εταιρεία που διαχειρίζεται το WinAmp, η Llama Group, δεν έχει ακόμα δώσει κάποια απάντηση στις κατηγορίες για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, η πρόσφατη εξέλιξη φέρνει στο φως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες στην προσπάθειά τους να απελευθερώσουν τον πηγαίο κώδικα των παλαιών λογισμικών τους. Η αναζήτηση και απομάκρυνση τμημάτων κώδικα που ανήκουν σε τρίτους αποτελεί μια δύσκολη και συχνά δαπανηρή διαδικασία, ενώ η εξάρτηση από εξωτερικούς προγραμματιστές και τεχνολογίες καθιστά την υπόθεση ακόμη πιο περίπλοκη.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.