Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Ένας φοιτητής έβαλε ένα ολόκληρο λειτουργικό σύστημα να τρέχει στο Google Drive

    Σε μια εντυπωσιακή επίδειξη τεχνικών ικανοτήτων και ανταγωνιστικού πνεύματος, ένας φοιτητής με το όνομα Ersei πέτυχε ένα αξιοσημείωτο κατόρθωμα: την εκκίνηση ενός πλήρους περιβάλλοντος Arch Linux απευθείας από το Google Drive. Αυτό το αντισυμβατικό έργο ξεκίνησε ως απάντηση στην επιτυχία ενός φίλου του να εκκινήσει Linux από το NFS, ωθώντας τον Ersei να καινοτομήσει πέρα από τον κανόνα και να δημιουργήσει μια μοναδική λύση που αξιοποιεί την αποθήκευση στο cloud με έναν απροσδόκητο τρόπο.

     

    Οι περισσότεροι θα θεωρούσαν ανέφικτη τη χρήση του Google Drive για έναν τέτοιο σκοπό, δεδομένου του σχεδιασμού του για αποθήκευση και διαμοιρασμό αρχείων και όχι για εκκίνηση λειτουργικού συστήματος. Απτόητος, ο Ersei αξιοποίησε την τεχνογνωσία του στην ανάπτυξη Linux για να δημιουργήσουν μια λύση που περιλαμβάνει έναν FUSE (Filesystem in Userspace) RAM Disk. Αυτή η ρύθμιση επέτρεψε τη φόρτωση βασικών στοιχείων του λειτουργικού συστήματος, εφαρμογών και binart αρχείων δικτύωσης από το Google Drive κατά τη διαδικασία εκκίνησης. Ωστόσο, το ταξίδι ήταν γεμάτο προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του χειρισμού εικόνων EFI, της διαχείρισης λειτουργιών pivot_root και της επίλυσης προβλημάτων που προκλήθηκαν από τους συμβολικούς συνδέσμους του Google Drive.

     

    Αφού ξεπεράστηκαν αυτά τα εμπόδια και έγιναν οι τελικές προσαρμογές στις ρυθμίσεις Ethernet, οθόνης και δικτύου μέσα σε ένα ενοποιημένο αρχείο EFI, η σκληρή δουλειά του Ersei κορυφώθηκε με την επιτυχή εκκίνηση του Arch Linux σε έναν εφεδρικό φορητό υπολογιστή χωρίς τοπικό αποθηκευτικό χώρο. Αν και η τρέχουσα εφαρμογή πάσχει από αργές επιδόσεις και σπασμένα δικαιώματα και χαρακτηριστικά, αποτελεί απόδειξη του τι μπορεί να επιτευχθεί με εφευρετικότητα και αποφασιστικότητα.

     

    Αν και οι πρακτικές εφαρμογές αυτής της μεθόδου εκκίνησης από το σύννεφο είναι προς το παρόν περιορισμένες, ο Ersei οραματίζεται πιθανές χρήσεις όπως η εκκίνηση περιβαλλόντων από αποθετήρια Git ή συνδέσεις SSH. Το έργο υπαινίσσεται με χιούμορ ένα μέλλον όπου οι εταιρείες θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν την αναξιόπιστη αποθήκευση υλικού προς όφελος λύσεων πλήρους στο σύννεφο. Καθώς ο Ersei σκέφτεται το επόμενο εγχείρημά του, ενδεχομένως μια εγκατάσταση Nix, οι δυνατότητες για περαιτέρω πρωτοποριακά έργα παραμένουν τεράστιες.


    Πηγή
    Φωτογραφία: techspot.com
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.