Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Το GNOME επανεξετάζει το τρόπο διαχείρισης παραθύρων στο GUI

    Εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια, η διαχείριση παραθύρων αποτελεί θεμελιώδη πτυχή των υπολογιστών γραφείου, αλλά κανένα σύστημα δεν έχει επιλύσει πλήρως τις σχετικές προκλήσεις. Το παραδοσιακό σύστημα διαχείρισης παραθύρων, στο οποίο οι εφαρμογές δημιουργούν ορθογώνια παράθυρα στοιβαγμένα με βάση τα πιο πρόσφατα χρησιμοποιούμενα, γίνεται πιο προβληματικό καθώς αυξάνεται ο αριθμός και το μέγεθος των παραθύρων. Τα αλληλεπικαλυπτόμενα παράθυρα μπορούν γρήγορα να δημιουργήσουν ένα χαοτικό και αναποτελεσματικό περιβάλλον για πολυδιεργασία. Διάφορα λειτουργικά συστήματα έχουν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα με εργαλεία όπως οι χώροι εργασίας, οι γραμμές εργασιών και οι μεταγωγείς, αλλά τα βασικά προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν.

     

    Η ομάδα του GNOME, ενός δημοφιλούς περιβάλλοντος επιφάνειας εργασίας Linux, έχει γοητευτεί από τη διαχείριση παραθύρων και την εξερεύνηση τρόπων βελτίωσής της. Πιστεύουν ότι το σημερινό σύστημα είναι δυσκίνητο, ιδιαίτερα για νέους χρήστες υπολογιστών και άτομα με περιορισμένο κινητικό έλεγχο. Συχνά, η χειροκίνητη διευθέτηση και αλλαγή μεγέθους των παραθύρων είναι περιττή, χρονοβόρα "κωλοδουλειά", την οποία το σύστημα θα έπρεπε να χειρίζεται έξυπνα.

     

    Οι παραδοσιακοί window managers με tiles προσφέρουν μια εναλλακτική προσέγγιση στο παράδειγμα της στοίβαξης, εμποδίζοντας την επικάλυψη των παραθύρων. Αυτή η μέθοδος έχει, ωστόσο, περιορισμούς. Τα παράθυρα σε σωρό μπορεί να μην συμμορφώνονται με το βέλτιστο μέγεθος και την αναλογία διαστάσεων μιας εφαρμογής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενοί χώροι ή συνωστισμένες προβολές. Επιπλέον, τα νέα παράθυρα συχνά τοποθετούνται αυθαίρετα, απαιτώντας χειροκίνητες προσαρμογές, γεγονός που αναιρεί τον σκοπό της αποτελεσματικής διαχείρισης παραθύρων.

     

    Το GNOME ερευνά και συζητά ενεργά για βελτιώσεις στη διαχείριση παραθύρων εδώ και χρόνια. Οραματίζονται έναν νέο τρόπο διαχείρισης παραθύρων που ονομάζεται "Mosaic", ο οποίος συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία τόσο της διάταξης των πλακιδίων όσο και της διάταξης των floating παραθύρων. Στη λειτουργία Mosaic, τα παράθυρα θα ανοίγουν κεντραρισμένα στην οθόνη με μεγέθη βελτιστοποιημένα για τη χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής. Καθώς ανοίγουν νέα παράθυρα, τα υπάρχοντα παράθυρα κάνουν χώρο γι' αυτά, και αν ο χώρος δεν επαρκεί για την προτιμώμενη διάταξη, τα παράθυρα τοποθετούνται αυτόματα σε "πλακάκια".

     

    Στόχος της ομάδας είναι να καταστήσει το Mosaic την προεπιλεγμένη συμπεριφορά, εκπληρώνοντας αυτόματα τις προσδοκίες των περισσότερων χρηστών, ενώ εξακολουθεί να επιτρέπει χειροκίνητες προσαρμογές. Οι χώροι εργασίας θα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ροής εργασίας, διευκολύνοντας την οργάνωση και την εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών εργασιών. Για να επιτευχθεί αυτό, το GNOME επιδιώκει πλουσιότερα μεταδεδομένα από τις εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με το ιδανικό μέγεθος παραθύρου και το εύρος μεγεθών που λειτουργούν καλύτερα για κάθε εφαρμογή. Αυτό θα βοηθήσει το σύστημα να διαχειρίζεται έξυπνα τις διατάξεις παραθύρων με βάση τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των χρηστών.

     

    Αν και το GNOME είχε βασική λειτουργικότητα τοποθέτησης πλακιδίων, επί του παρόντος πάσχει από περιορισμούς, όπως η υποστήριξη μόνο δύο παραθύρων και η έλλειψη επεκτασιμότητας για πιο σύνθετες διατάξεις. Επιπλέον, τα παράθυρα σε μορφή πλακιδίων δεν ομαδοποιούνται στη στοίβα παραθύρων, προκαλώντας παρεμβολές με τα αιωρούμενα παράθυρα και μη συμβάλλοντας σε έναν λιγότερο ακατάστατο χώρο εργασίας.

     

    Η υλοποίηση του Mosaic βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, με πολλές τεχνικές και σχεδιαστικές προκλήσεις προς αντιμετώπιση. Η ομάδα σχεδιασμού είναι ιδιαίτερα προσεκτική όσον αφορά τη νέα προσέγγιση του Mosaic και σκοπεύει να διεξάγει έρευνα χρηστών για την επικύρωση των υποθέσεων και την τελειοποίηση των αλληλεπιδράσεων. Προσκαλούν τη συμμετοχή της κοινότητας με τη μορφή επεκτάσεων για την πρωτοτυποποίηση και τη δοκιμή της συμπεριφοράς του μωσαϊκού. Αν και δεν υπάρχει σταθερό χρονοδιάγραμμα ή οδικός χάρτης, το Mosaic αναμένεται να αποτελέσει μέρος των μελλοντικών εκδόσεων του GNOME και μπορεί να χρειαστούν αρκετοί κύκλοι ανάπτυξης για να ωριμάσει.

     

    Επανασχεδιάζοντας τη διαχείριση παραθύρων με το Mosaic, το GNOME στοχεύει στη δημιουργία μιας πιο διαισθητικής, αποτελεσματικής και απαλλαγμένης από ακαταστασία εμπειρίας επιφάνειας εργασίας που να ευθυγραμμίζεται καλύτερα με τις ανάγκες των χρηστών για πολυδιεργασία.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.