Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Συνέντευξη +Giveaway: Ο Μάνος Γρυπάρης της Loresoft, μας μιλάει για το παιχνίδι "Katyusha"

    Katyusha-Manos Gryparis.jpg

     

    Φιλοξενούμε στο Εργαστήρι, τον Μάνο Γρυπάρη, τον σχεδιαστή του παιχνιδιού "Katyusha", που είχαμε βάλει στις ειδήσεις μας πριν λίγο καιρό. Το concept μας κέντρισε το ενδιαφέρον και έτσι, απευθυνθήκαμε στον Μάνο για να μας λύσει τις απορίες και να μας διαφωτίσει περισσότερο για το παιχνίδι το οποίο σχεδιάζει. 
    Στο πλαίσιο της συνέντευξης αυτής και της προώθησης της προσπάθειας του Μάνου και της Loresoft, στο τέλος υπάρχει ένα giveaway για ένα κλειδί του παιχνιδιού στο Steam σε facebook και instagram, για 10 συνολικά τυχερούς. Γι'αυτό διαβάστε παρακάτω την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Μάνου για το Κατερινάκι (Katyusha) που γιόρταζε κιόλας εχθές :D

     

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

     

    - Είσαι ο και λέγεσαι;
    Είμαι ο Μάνος Γρυπάρης, αρχισυντάκτης του GameWorld.gr, General Manager του PRWorld.gr και game designer του Katyusha

     

    - Πώς ξεκινήσες ως προγραμματιστής παιχνιδιών και πώς έφτασες στην δημιουργία της Loresoft;
    Αρχικά παίζω games από 5 χρονών και όπως ξέρει ο κόσμος ίδρυσα το GameWorld.gr το 2005. Σε μία από τις πρώτες μου δουλειές ξεκίνησα να φτιάχνω μικρά games στο Zoo.gr, όπου ήμουν και Community Manager. Μετά ήμουν Game Designer στο Gazzetta Manager μαζί με τον developer Θανάση Τριανταφύλλου, ενώ δούλεψα για 5 χρόνια στην Aventurine, στο Darkfall Online. Επίσης ήμουν Game Designer και Lead QA στην SkillGaming.com. Την Loresoft την ίδρυσα γιατί ήθελα να φτιάξω μια ομάδα ανάπτυξης και να αναπτύξουμε games με χαρακτηριστικά τους το δυνατό gameplay και σενάριο που θα καθηλώσει τον κόσμο.

     

    - Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στο να φτιαχτεί ένα παιχνίδι όπως το Κατιούσα και πώς το ξεπέρασες;
    Το ότι όταν μια μικρή εταιρεία ανάπτυξης δεν έχει μπάτζετ, θα πρέπει να στηριχθεί είτε δουλεύοντας φτιάχνοντας games για εταιρείες, είτε να περιμένει χρηματοδότηση και δωρεές. Ουσιαστικά το πρόβλημα αυτό δεν έχει ξεπεραστεί. Ελπίζουμε να ξεπεραστει με την πώληση του Katyusha soundtrack στις 5/12. Έχοντας άλλα projects, μέχρι τώρα χρηματοδοτήσαμε το soundtrack, με σκοπό να έχουμε ένα προϊόν στο Steam. Όσοι το αποκτήσουν και το ακούσουν, θα το λατρέψουν.

     

    - Τι σημαίνει το όνομα του παιχνιδιού "Κατιούσα";
    Το όνομα είναι κάτι σαν το δικό μας "Κατερινάκι". Είναι σπάνιο όνομα στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά το έχουν μέχρι και σήμερα.

     

    - Τι σε ενέπνευσε να ξεκινήσετε την ανάπτυξη της Κατιούσας;
    Έχω ένα θείο που ζει στη Μόσχα από τα 30 του. Τον μεγαλύτερο αδερφό του πατέρα μου. Γνώριζα το Κατιούσα ως τραγούδι και την ιστορία του. Το τραγούδι έχει εκατοντάδες εκατομμύρια προβολές στο YouTube και το αγαπάει όλος ο πλανήτης για την μουσική και τους στίχους του. Το 2017 όταν το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έστειλε ορισμένες ελληνικές ομάδες ανάπτυξης στη Μόσχα για το White Nights Moscow, σκέφτηκα να φτιάξω ένα παιχνίδι ανάλογης θεματολογίας. Έψαξα το Katyusha στο Google να δω αν υπάρχει παιχνίδι, παραξενεύτηκα που δεν υπήρχε και αποφάσισα να το φτιάξω. Έτσι απλά. Συν ότι έχω μελετήσει εις βάθος τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από ντοκιμαντέρ και βιβλία.

     

    - Σε ποιο είδος κατατάσσεται η Κατιούσα;
    Είναι 2D Platform/RPG με pixel art γραφικά.

     

    - Τι πρέπει να κάνει ο παίκτης στο παιχνίδι και ποιος είναι ο σκοπός του παιχνιδιού;
    Ο παίκτης ελέγχει την ηρωίδα Katyusha και έχει ως στόχο να βρει το αγόρι της, το οποίο πολεμάει στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Το παιχνίδι έχει διάφορα εναλλακτικά φινάλε.

     

    - Τι χαρακτηριστικά έχει το gameplay της Κατιούσας;
    Είναι απ΄τη μία Platform, καθώς θα πρέπει να σκοτώσετε ή να αποφύγετε τους εχθρούς σας. Από την άλλη έχει και RPG στοιχεία. Οι gamers κάνουν level up, κατανέμουν πόντους στα στατιστικά τους και παράλληλα μπορούν να κάνουν crafting αντικείμενα. Να σημειώσουμε ότι αυτό δεν υπάρχει ακόμη στο demo αλλά θα προστεθεί. Επίσης, το demo έχει μόλις ένα quest. Στην τελική έκδοση θα υπάρχουν φυσικά πάρα πολλά quests και θα μπορείτε να λάβετε ρούβλια ή εξοπλισμό και να κάνετε trade με NPCs ώστε να αποκτήσετε αντικείμενα που χρειάζεστε. Θα υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα οικονομίας δηλαδή.

     

     

    - Η Κατιούσα είναι ένα παιχνίδι που διαδραματίζεται στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπάρχουν ιστορικά στοιχεία μέσα στο παιχνίδι;
    Ναι. Όλο το παιχνίδι βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Στόχος μας είναι να φτιάξουμε το πρώτο παιχνίδι Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όχι μόνο για την Katyusha, αλλά και το πρώτο με πραγματικά στοιχεία. Στο demo του Katyusha στο Steam, ο διάλογος της Lyudmila Pavlichenko όταν πήγε να καταταγεί στον πραγματικό στρατό, είναι πραγματικός διάλογος. Τα όπλα που παίρνει, τα πράγματα που λέει στην Katyusha για την ζωή της είναι όλα πραγματικά στοιχεία. Η Katyusha αναγκαστικά είναι ο μόνος φανταστικός χαρακτήρας.

    Κάθε chapter του παιχνιδιού αναγράφει την ημερομηνία έναρξης της μάχης μεταξύ Σοβιετικών και Γερμανών, ενώ ανάλογα θέλουμε να είναι και τα όπλα που θα παίρνετε στην πορεία. Τα όπλα που θα παίρνετε θα τα βρίσκετε μόνο όταν ξεκίνησαν όντως να παράγονται. Το αποκορύφωμα όμως είναι ότι όλοι οι Σοβιετικοί NPCs θα εμφανίζονται μπροστά σας μόνο στις μάχες στις οποίες πολέμησαν. Αν κάνετε τα quests που σας δίνουν τότε θα σας ακολουθήσουν και στις επόμενες. Αν δεν τα κάνετε τότε θα τους αφήσετε πίσω και θα συνεχίσετε σόλο. Και το κερασάκι στην τούρτα: Αν κάποιοι Σοβιετικοί ήρωες πέθαναν στον Β' Παγκόσμιο, τότε θα πεθάνουν στα χέρια σας και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να το αλλάξετε.

    Συν τις άλλοις, ένα νέο χαρακτηριστικό που ανακοινώνουμε σε εσάς πρώτη φορά είναι το "Memories". Κάθε level θα έχει 1-2 αναδρομές στο παρελθόν. Σε κάθε αναδρομή θα ζείτε είτε ως Katyusha, είτε ως ήρωας του Β' Παγκοσμίου, κάτι που συνέβη σε προηγούμενα χρόνια. Με όλα αυτά λοιπόν, ο κόσμος θα μάθει όχι μόνο την ιστορία του Β' Παγκοσμίου, αλλά και τι συνέβη με τον κάθε ήρωα ξεχωριστά. Και όλα αυτά απλά παίζοντας.

     

    - Προβάλλοντας ήρωες της Σοβιετικής Ένωσης, σας ανησυχεί η πιθανή σύνδεσή του παιχνιδιού με την Ρωσία του Πούτιν;
    Αυτή η ερώτηση μου γίνεται φέτος σε κάθε συνέντευξη. Έχουμε παιχνίδι Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μιλάμε για τον πόλεμο Σοβιετικής Ένωσης και Γερμανίας και τελειώνει εκεί. Επειδή όμως ορισμένοι publishers και επενδυτές μου το είχαν αναφέρει, αναγκαστήκαμε και κάναμε γκάλοπ. Μόλις το 5% των προγραμματιστών  και των gamers είχε πρόβλημα. Games Β' Παγκοσμίου Πολέμου βγαίνουν κάθε μήνα.

     

    - Έχεις κάποιο μήνυμα για τους χρήστες που σχολίασαν το παιχνίδι ώς "άκυρη τακτικά κίνηση" ή "κάπως κομμουνιστικό";
    Tα links για τα παραπάνω γκάλοπ είναι σαφέστατη απάντηση. Σύμφωνα με την λογική τους, δεν θα πρέπει να ξαναπαίξουν ποτέ παιχνίδι Β' Παγκοσμίου και για όσο διάστημα διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία θα πρέπει όλες οι εταιρείες ανάπτυξης που ετοίμαζαν games Β' Παγκοσμίου να τα σταματήσουν. Δεν υπάρχει λογική σε αυτό.
    Δεν έφτιαξε κανένας παιχνίδι με τα γεγονότα του 2022. Μιλάμε για Β' Παγκόσμιο. Μιλάμε για ιστορία. Για Σοβιετική Ένωση, στην οποία η Ρωσία, η Λευκορωσία και η Ουκρανία πολεμούσαν μαζί την Ναζιστική Γερμανία. Η Λιουντμίλα Παβλιτσένκο στο Level 2 ήταν Ουκρανίδα. Άρα όσοι λένε το παραμικρό, απλά δεν γνωρίζουν εις βάθος ιστορία ή έχουν μπερδέψει την ιστορία με το σήμερα.

     

    - Που μπορούμε να βρούμε την Κατιούσα για να την δοκιμάσουμε ή και να αγοράσουμε τo soundtrack;
    Μπορείτε να παίξετε το demo της alpha έκδοσης του Katyusha στο Steam και να το προσθέσετε στη Wishlist σας:

     

    capsule_616x353.jpg?t=1667949157
    STORE.STEAMPOWERED.COM

    A Platform/RPG with Pixel Art graphics. Control Katyusha during World War II, as she is missing her beloved boyfriend who has left for the war. Experience real-life battles, a levelling system, crafting...

     

    Επίσης, μπορείτε να αγοράσετε το soundtrack, απλά γράφοντας Katyusha soundtrack στο Steam
    Έχει ορχηστρικές εκδόσεις κομματιών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από την Σοβιετική Ένωση και άλλες χώρες. Το θεωρούμε το καλύτερο gaming soundtrack που έχει βγει.

     

    capsule_616x353.jpg?t=1668814576
    STORE.STEAMPOWERED.COM

    One of the greatest soundtracks ever made for a World War II themed video game. Katyusha's soundtrack contains revised music from World War II era, mostly from Soviet Union. We also created 3...

     

    Έχει κόστος 5€ και για την 1η εβδομάδα κυκλοφορίας (5-11/12) θα κοστίζει 4€.

     

    - Πότε προβλέπεται να κυκλοφορήσει;
    Ακόμη δεν έχουμε υπολογίσει κάποιο έτος κυκλοφορίας. Αρχικά ζητάμε από τον κόσμο να αγοράσει το soundtrack για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε έτσι την προσπάθεια ανάπτυξης του παιχνιδιού. Διαφορετικά, αν δεν συμφωνήσουμε με publisher, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο.

     

    - Με ποιους τρόπους μπορεί να σας βοηθήσει οικονομικά κάποιος για να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του παιχνιδιού;
    Πέρα από το soundtrack, αν κάποιος είναι επενδυτής, μπορεί να μας βρει στο info [at] loresoft.gr.
    Το παιχνίδι με χρηματοδότηση χρειάζεται ενάμιση χρόνο ανάπτυξης για να φτιαχτεί με την ομάδα των 7 ατόμων που είμαστε τώρα. Επίσης απευθύνεται σε 60 εκατομμύρια gamers από την Ανατολική Ευρώπη, δεκάδες εκατομμύρια από την Κίνα και επίσης δεκάδες εκατομμύρια από όλο τον κόσμο που αγαπούν τα pixel art games και θα ήθελαν να δουν ένα παιχνίδι Β' Παγκοσμίου με pixel art γραφικά. Συνεπώς το potential είναι τεράστιο.

     

    - Τι συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει τη ανάπτυξη παιχνιδιών στην Ελλάδα;
    Να ξεκινήσει με απλά και μικρά games. Ο πιο εύκολος δρόμος είναι να μάθει κάποιος να αναπτύσσει mobile games, να τα βάζει για δωρεάν download και να έχει έσοδα κάθε μήνα από τις διαφημίσεις. Εμείς διαλέξαμε τον δύσκολο δρόμο.
     

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


    Αυτό λοιπόν είναι το παιχνίδι "Katyusha", μια αξιόλογη εγχώρια προσπάθεια την οποία ελπίζουμε να την αγκαλιάσει όλη η ελληνική gaming κοινότητα. Στα πλαίσια του "know-us-better" που λένε και στο χωριό μου, δίνουμε 5 steam keys στο facebook και 5 steam keys στο instagram για 10 τυχερούς που θα κάνουν:

    - Like τη σελίδα της Loresoft και του Thelab.gr στο facebook, μαζί με comment και share στο post του διαγωνισμού, για συμμετοχή στον διαγωνισμό στο facebook

    - Follow στο instagram to @Katyushagame και το @Thelab.gr, μαζί με comment και share στο post του διαγωνισμού, για συμμετοχή στον διαγωνισμό στο instagram

    Ο διαγωνισμός ξεκινάει από σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 03/12/2022, στις 23:59. Οι νικητές θα ανακοινωθούν εδώ, στο forum με νέο θέμα στη κατηγορία gaming. Οπότε, μείνετε συντονισμένοι


×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.