Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Το Snapdragon X Elite της Qualcomm αποκαλύπτεται με νέες πληροφορίες για την αρχιτεκτονική του

      Τεράστιοι πυρήνες και μεγάλες κρυφές μνήμες, χωρίς την αναμενόμενη μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας (NPU)

    Μια διαρροή από το κινέζικο Baidu δείχνει τον πυρήνα του Snapdragon X Elite, με σχολιασμένη εικόνα από τον χρήστη Piglin. Η εικόνα αποκαλύπτει τους εντυπωσιακούς πυρήνες γενικής χρήσης Oryon CPU της Qualcomm, οι οποίοι αναπτύχθηκαν αρχικά από τη Nuvia για επεξεργαστές κέντρων δεδομένων. Αυτοί οι πυρήνες, που φτάνουν τα 3,80 GHz, είναι μεγαλύτεροι από τους τυπικούς πυρήνες Arm, με κάθε πυρήνα να έχει μέγεθος 2.55 mm².

    Σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, το Snapdragon X Elite έχει διάσταση die 169.6 mm², λίγο μεγαλύτερη από το Apple M4 που είναι 165.9 mm², αν και η τεχνολογία παραγωγής είναι διαφορετική. Το Snapdragon X Elite χρησιμοποιεί την τεχνολογία TSMC N4P (4nm), ενώ το M4 παράγεται με τη διαδικασία N3E (3nm) της TSMC.

    eGRGA8oipisDtxK7B2hMe9-970-80.jpg

    Ισχυροί CPU πυρήνες και μικρότερη GPU

    Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι οι πυρήνες Oryon, αλλά η εικόνα αποκαλύπτει επίσης ότι ο χώρος που καταλαμβάνει το CPU domain είναι 48.2 mm², διπλάσιος από την περιοχή της Adreno X1 GPU (24.3 mm²). Αν και η GPU είναι σχετικά μικρή, η απόδοση της είναι 4.6 FP32 TFLOPS, μόλις κάτω από τα 4.8 FP32 TFLOPS της Nvidia GeForce RTX 3050, κάτι που δείχνει ότι η απόδοση της GPU είναι εντυπωσιακή δεδομένου του μεγέθους της.

    Τεράστιες κρυφές μνήμες και επιπλέον χαρακτηριστικά

    Ένα άλλο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του Snapdragon X Elite είναι οι μεγάλες κρυφές μνήμες. Το chip διαθέτει τρεις τετραπύρηνες συστοιχίες CPU με 12MB L2 cache η κάθε μία, καθώς και 6MB system-level cache. Η GPU διαθέτει δική της cache περίπου 12MB, με το σύνολο των κρυφών μνημών του συστήματος να ανέρχεται σε 54MB.

     

    UUbQfuBX6ZBjYwew3CCaR9-970-80.jpg

     

    Αν και το die shot δεν αποκαλύπτει τη νευρωνική μονάδα επεξεργασίας (NPU) των 45 TOPS που η Qualcomm έχει διαφημίσει ως το κύριο πλεονέκτημα του Snapdragon X Elite, το chip περιλαμβάνει ακόμα πολλά σημαντικά χαρακτηριστικά, όπως 128-bit LPDDR5X-8448 memory interface, display controller, και ISP.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Piglin/Baidu | Tom's Hardware
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.