Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Παραβίαση του Secure Boot σε 200+ μοντέλα συσκευών από μεγάλους κατασκευαστές

      Ευπάθεια στο Secure Boot επηρεάζει κορυφαίες μάρκες, εκθέτοντας τους χρήστες σε κινδύνους

    Σε μια εντυπωσιακή αποκάλυψη, πάνω από 200 μοντέλα συσκευών από πέντε μεγάλους κατασκευαστές βρέθηκαν ευάλωτα λόγω παραβίασης του Secure Boot, ενός κρίσιμου χαρακτηριστικού ασφαλείας που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει ότι οι συσκευές εκκινούν μόνο αξιόπιστο λογισμικό. Αυτή η ανησυχητική ανακάλυψη αναδεικνύει σημαντικά κενά ασφαλείας που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο εκατομμύρια χρήστες.

     

    Τα μοντέλα που έχουν τεθεί σε κίνδυνο περιλαμβάνουν συσκευές από γίγαντες του κλάδου, όπως οι Dell, HP, Lenovo, Microsoft και Samsung. Το Secure Boot, ακρογωνιαίος λίθος της ασφάλειας των συσκευών, στοχεύει στην προστασία της διαδικασίας εκκίνησης από κακόβουλο λογισμικό και μη εξουσιοδοτημένο λογισμικό. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ευπάθειες στην εφαρμογή του Secure Boot θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους επιτιθέμενους να παρακάμψουν αυτές τις προστασίες, οδηγώντας σε πιθανή κατάληψη του συστήματος και παραβίαση δεδομένων.

     

    Η παραβίαση αυτή αποκαλύφθηκε από εμπειρογνώμονες ασφαλείας οι οποίοι εντόπισαν ελαττώματα στις ενημερώσεις firmware και στις διαδικασίες υπογραφής που χρησιμοποιούν οι εν λόγω κατασκευαστές. Οι ευπάθειες επιτρέπουν σε κακόβουλους φορείς να φορτώνουν μη αξιόπιστο κώδικα κατά τη διαδικασία εκκίνησης, υπονομεύοντας ουσιαστικά τον ίδιο τον σκοπό της Secure Boot. Μια τέτοια παραβίαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης επίμονου κακόβουλου λογισμικού που παραμένει απαρατήρητο από τα συνήθη μέτρα ασφαλείας.

     

    Ως απάντηση σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα ασφαλείας, οι επηρεαζόμενοι κατασκευαστές εργάζονται επιμελώς για την ανάπτυξη και τη διανομή διορθωτικών διορθώσεων. Οι χρήστες παροτρύνονται να ενημερώσουν τις συσκευές τους αμέσως για να μετριάσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με αυτές τις ευπάθειες. Η ανακάλυψη αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση των συνεχιζόμενων προκλήσεων για τη διασφάλιση ισχυρής ασφάλειας μπροστά στις εξελισσόμενες απειλές.


    Πηγή
    Φωτογραφία: sasha85ru | Getty Imates
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.