Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Πέντε χρόνια δεδομένων δείχνουν ότι οι SSD είναι πιο αξιόπιστοι από τους μηχανικούς δίσκους μακροπρόθεσμα

    Η εταιρεία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και αποθήκευσης cloud Backblaze δημοσιεύει κάθε χρόνο συγκριτικά δεδομένα της μακροπρόθεσμης αξιοπιστίας των μονάδων αποθήκευσης SSD και των παραδοσιακών HDD στο κέντρο δεδομένων της. Με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τότε που η εταιρεία άρχισε να χρησιμοποιεί SSD ως μονάδες εκκίνησης στα τέλη του 2018, ο ειδικός αποθήκευσης cloud της εταιρίας Andy Klein δημοσίευσε χθες μια αναφορά που δείχνει ότι οι SSD της εταιρείας αποτυγχάνουν με πολύ χαμηλότερο ρυθμό από τους σκληρούς δίσκους της κατά τη διάρκεια του χρόνου.

    Το Backblaze έχει δημοσιεύσει στατιστικά στοιχεία αποτυχίας μονάδων δίσκου (και σχετικά σχόλια) εδώ και χρόνια. Οι αναφορές που εστιάζουν στον σκληρό δίσκο παρατηρούν τη συμπεριφορά δεκάδων χιλιάδων μονάδων αποθήκευσης δεδομένων και μονάδων εκκίνησης από τους περισσότερους μεγάλους κατασκευαστές. Οι εκθέσεις είναι αρκετά περιεκτικές ώστε να μπορούμε να βγάλουμε τουλάχιστον ορισμένα συμπεράσματα σχετικά με το ποιες εταιρείες κάνουν τις περισσότερες (και λιγότερο) αξιόπιστες κινήσεις.

    Το μέγεθος δείγματος για αυτά τα δεδομένα SSD είναι πολύ μικρότερο, τόσο στον αριθμό όσο και στην ποικιλία των μονάδων δίσκου που δοκιμάστηκαν—είναι κυρίως μονάδες 2,5 ιντσών από την Crucial, τη Seagate και την Dell, με ελάχιστη αντιπροσώπευση Western Digital/SanDisk και καθόλου δεδομένα από τη Samsung. Αυτό καθιστά τα δεδομένα λιγότερο χρήσιμα για τη σύγκριση της σχετικής αξιοπιστίας μεταξύ εταιρειών, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμα για τη σύγκριση της συνολικής αξιοπιστίας των σκληρών δίσκων με την αξιοπιστία των SSD που κάνουν την ίδια δουλειά.

     

    4-SSDvsHDD-controlled-Q2-2022.png

     

    Το Backblaze χρησιμοποιεί SSD ως μονάδες εκκίνησης για τους διακομιστές του αντί για αποθήκευση δεδομένων και τα δεδομένα του συγκρίνουν αυτούς τους δίσκους με σκληρούς δίσκους που χρησιμοποιούνταν επίσης ως μονάδες εκκίνησης. Η εταιρεία λέει ότι αυτοί οι δίσκοι χειρίζονται την αποθήκευση αρχείων καταγραφής, προσωρινών αρχείων, στατιστικών στοιχείων SMART και άλλων δεδομένων εκτός από την εκκίνηση—δεν γράφουν terabyte δεδομένων κάθε μέρα, αλλά και δεν είναι απλώς εκεί και δεν κάνουν τίποτα όταν ο διακομιστής έχει ξεκινήσει.

    Κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων ετών λειτουργίας τους, οι SSD αποτυγχάνουν με χαμηλότερο ρυθμό από τους σκληρούς δίσκους συνολικά, αλλά η καμπύλη μοιάζει βασικά η ίδια - λίγες αποτυχίες το πρώτο έτος, ένα άλμα το δεύτερο έτος, μια μικρή πτώση το τρίτο έτος και μια άλλη αύξηση το τέταρτο έτος. Αλλά μόλις φτάσουμε στο πέμπτο έτος, τα ποσοστά αστοχίας του σκληρού δίσκου αρχίζουν να ανεβαίνουν γρήγορα — πηδώντας από το ποσοστό αστοχίας 1,83% το τέταρτο έτος σε 3,55% το πέμπτο έτος. Οι SSD του Backblaze, από την άλλη πλευρά, συνέχισαν να αποτυγχάνουν με περίπου το ίδιο ποσοστό 1% όπως και το προηγούμενο έτος.

    Αυτά τα δεδομένα—τόσο το χάσμα αξιοπιστίας μεταξύ τους όσο και το γεγονός ότι οι σκληροί δίσκοι αρχίζουν να τα "φτύνουν" νωρίτερα από τους SSD—βγάζουν νόημα, μιας και ένας δίσκος με πολλά κινούμενα μέρη είναι λογικό να έχει περισσότερα σημεία αστοχίας από έναν χωρίς κινούμενα μέρη. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ενδιαφέρον να δούμε αυτή την υπόθεση να γίνεται με δεδομένα από χιλιάδες μονάδες δίσκου για λίγα χρόνια χρήσης.

    Ο Klein εικάζει ότι οι SSD "θα μπορούσαν να χτυπήσουν στον ταβάνι" όσον αφορά την αντοχή τους και να αρχίσουν να αποτυγχάνουν με υψηλότερους ρυθμούς καθώς τα τσιπ NAND flash φθείρονται. Εάν ίσχυε αυτό, θα βλέπατε ότι οι μονάδες μικρότερης χωρητικότητας αρχίζουν να αποτυγχάνουν με υψηλότερο ρυθμό από τους δίσκους μεγαλύτερης χωρητικότητας, καθώς μια μονάδα με περισσότερα NAND έχει υψηλότερη ανοχή εγγραφής. Επίσης, πιθανότατα θα βλέπαμε πολλές από αυτές τις μονάδες δίσκου να αρχίζουν να αποτυγχάνουν περίπου την ίδια στιγμή, καθώς όλες κάνουν παρόμοια δουλειά. Οι οικιακοί χρήστες που δημιουργούν, επεξεργάζονται και μετακινούνται συνεχώς σε μεγάλα αρχεία πολλών gigabyte θα μπορούσαν επίσης να δουν τις μονάδες δίσκου τους να φθείρονται πιο γρήγορα από ό,τι στο σενάριο χρήσης του Backblaze.

    Για όποιον θέλει να πει τα ακατέργαστα δεδομένα που χρησιμοποιεί το Backblaze για τη δημιουργία των αναφορών του, η εταιρεία τα καθιστά διαθέσιμα για λήψη εδώ.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Crucial
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.