Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Ο επεξεργαστής 16 πυρήνων 3C6000 της Loongson ανταγωνίζεται τον Xeon Silver της Intel

      Ο Κινέζος κατασκευαστής CPU επιτυγχάνει ορόσημο με ανταγωνιστικές επιδόσεις και καινοτόμο τεχνολογία

    Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση του επεξεργαστή 16 πυρήνων 3C6000 τον Φεβρουάριο, η κινεζική εταιρεία κατασκευής τσιπ Loongson δοκίμασε πραγματικά δείγματα και μοιράστηκε στοιχεία καλών επιδόσεων στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ψηφιακής Οικονομίας 2024 στη Λάσα. Σύμφωνα με το ITHome, ο επεξεργαστής 3C6000 αντιστοιχεί στις επιδόσεις του 16πύρηνου Xeon Silver 4314 της Intel, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό επίτευγμα για τη Loongson.

     

    Ο Loongson 3C6000 είναι ένα τσιπ με 16 πυρήνες που χρησιμοποιεί την ιδιόκτητη μικροαρχιτεκτονική LA664 που προέρχεται από τον MIPS και υποστηρίζει την τεχνολογία ταυτόχρονης πολυνημάτωσης (SMT). Διαθέτει τέσσερις διεπαφές μνήμης DDR4-3200 και 64 συνδέσεις PCIe Gen4. Αν και οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες των συγκριτικών δοκιμών παραμένουν αδιευκρίνιστες, η Loongson ισχυρίζεται ότι οι επιδόσεις του είναι συγκρίσιμες με τον Xeon Silver 4314 της Intel, έναν επεξεργαστή που βασίζεται στη μικροαρχιτεκτονική Ice Lake και κυκλοφόρησε το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

     

    Προηγούμενες δηλώσεις της Loongson ανέφεραν ότι η μικροαρχιτεκτονική LoongArch 6000 αποσκοπούσε στο να φτάσει τις επιδόσεις των πυρήνων Zen 3 της AMD με τις επιδόσεις εντολών ανά ρολόι (IPC). Τα τρέχοντα αποτελέσματα επιδόσεων ευθυγραμμίζονται με αυτή την προσδοκία, υπογραμμίζοντας την πρόοδο της Loongson στον σχεδιασμό CPU.

     

    Ωστόσο, ο Loongson 3C6000 θα γίνει διαθέσιμος μόλις το τέταρτο τρίμηνο του 2024, ενώ η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2025. Μέχρι τότε, ο επεξεργαστής θα είναι περίπου τέσσερα χρόνια και τρεις γενιές πίσω από τις τελευταίες προτάσεις Xeon της Intel.

     

    Μια αξιοσημείωτη καινοτομία στον Loongson 3C6000 είναι η τεχνολογία Loongson Coherent Link (LoongLink), η οποία επιτρέπει την αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των chiplets, παρόμοια με το Infinity Fabric της AMD και το NVLink της Nvidia. Αυτή η τεχνολογία τοποθετεί τον 3C6000 ως θεμελιώδες στοιχείο για την κατασκευή CPU με υψηλότερο αριθμό πυρήνων. Η Loongson αναπτύσσει το dual-chiplet 3D6000 με 32 πυρήνες και 64 νήματα και το quad-chiplet 3E6000 με 64 πυρήνες και 128 νήματα, που αναμένεται να φτάσει μετά την έκδοση single-chiplet, πιθανότατα το 2025.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Loongson
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.