Μια πρόσφατη έρευνα από ένα μέλος του φόρουμ Quasarsone αποκάλυψε σημαντικά ελαττώματα στις ψύκτρες του θαλάμου εξατμίσεως των καρτών γραφικών GeForce RTX 3080 Founders Edition και RTX A6000 της Nvidia, σύμφωνα με τον @harukaze5719 που το ανακάλυψε. Ορισμένες ψύκτρες οξειδώνονται και παρουσιάζουν διαρροή. Δεν είναι σαφές πόσο διαδεδομένο είναι το πρόβλημα και αν αυτό συμβαίνει μόνο σε συγκεκριμένες συνθήκες.
Η μελέτη εντόπισε ασυνήθιστες χημικές αντιδράσεις και φυσικές παραμορφώσεις μέσα στις ψύκτρες, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τη μακροζωία αυτής της λύσης ψύξης. Όπως προκύπτει, οι ψύκτρες αναπτύσσουν με την πάροδο του χρόνου σχηματισμούς οξειδίου του χαλκού και τρύπες στους θαλάμους εξατμίσεως, οδηγώντας σε αστοχία και υπερθέρμανση των καρτών γραφικών.
Η διερεύνηση ξεκίνησε με την αποσυναρμολόγηση μιας Nvidia GeForce RTX 3080 Founders Edition, που εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις καλύτερες κάρτες γραφικών μετά από τρία χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, εμφανίστηκαν περίεργες κόκκινες αλλοιώσεις χαλκού στις ψύκτρες των θαλάμων εξατμίσεως. Η περαιτέρω εξέταση αποκάλυψε σημάδια χημικής αντίδρασης και χαλκό που φαινόταν σαν να είχε λιώσει.
Στη συνέχεια, το μέλος του φόρουμ παρατήρησε μια κάρτα γραφικών Nvidia RTX A6000 για εφαρμογές ProViz και μηχανικής, η οποία κόστιζε περίπου 4.000 δολάρια παρά το γεγονός ότι ήταν ένα προϊόν που κυκλοφόρησε το 2020. Η κάρτα παρουσίασε παρόμοια προβλήματα. Αυτή η επανάληψη της ασυνήθιστης έκθεσης του χαλκού και τα σημάδια της χημικής αντίδρασης υποδηλώνουν ένα πιο διαδεδομένο πρόβλημα, που πιθανώς είναι εγγενές στη λύση ψύξης του θαλάμου εξατμίσεωςπου χρησιμοποιείται σε αυτές τις κάρτες γραφικών.
Η λεπτομερής ανάλυση, συμπεριλαμβανομένου του καθαρισμού και της μεγέθυνσης των πληγείσων περιοχών, αποκάλυψε μπλε ουσίες στις επιφάνειες, που πιθανώς να παραπέμπουν σε οξείδωση του χαλκού. Η ανακάλυψη αυτή υποδήλωνε την πιθανότητα χημικών αντιδράσεων εντός των θαλάμων, στις οποίες πιθανώς εμπλέκονταν τα εξαρτήματα χαλκού. Η φύση και η έκταση αυτών των αντιδράσεων φαίνεται να υποδηλώνουν μια ευαισθησία σε βλάβες και λειτουργικές διαταραχές λόγω εσωτερικών πιέσεων ή παρόμοιων αντιξοοτήτων εντός των ψυκτικών σωμάτων των θαλάμων εξατμίσεως.
Οι θάλαμοι εξατμίσεως λειτουργούν μέσω ενός συνεχούς κύκλου εξάτμισης και συμπύκνωσης. Ένα υγρό στο εσωτερικό του θαλάμου εξατμίζεται απορροφώντας θερμότητα από ένα καυτό εξάρτημα, όπως μια CPU ή GPU, και μετατρέπεται σε ατμό. Αυτός ο ατμός στη συνέχεια μετακινείται σε μια ψυχρότερη περιοχή, συμπυκνώνεται ξανά σε υγρό και απελευθερώνει την απορροφηθείσα θερμότητα και διαχέεται. Οι θάλαμοι εξατμίσεως διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα υψηλά θερμικά φορτία, εξασφαλίζοντας ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας και διατηρώντας τις βέλτιστες θερμοκρασίες λειτουργίας των τσιπ. Εν τω μεταξύ, τα ψυκτικά μέσα στους θαλάμους εξατμίσεως είναι μάλλον δύσκολες ουσίες που μπορούν να εξατμιστούν και να συμπυκνωθούν γρήγορα.
Τα ψυκτικά μέσα στο εσωτερικό των θαλάμων εξατμίσεως μπορούν δυνητικά να αντιδράσουν με το χαλκό, αλλά αυτό είναι σχετικά ασυνήθιστο και συνήθως συμβαίνει υπό συγκεκριμένες δυσμενείς συνθήκες. Εάν υπάρχει μόλυνση ή ακαθαρσία στο ψυκτικό υγρό ή εάν η ακεραιότητα του θαλάμου εξατμίσεως είναι υποβαθμισμένη (π.χ. διαρροές, ρωγμές ή κατασκευαστικά ελαττώματα), μπορεί να διευκολυνθούν οι αντιδράσεις μεταξύ του ψυκτικού υγρού και του χαλκού. Για παράδειγμα, ο χαλκός μπορεί να οξειδωθεί παρουσία οξυγόνου ή άλλων αντιδραστικών ουσιών, σχηματίζοντας οξείδια χαλκού ή άλλες ενώσεις στην επιφάνεια.
Δεν είναι σαφές αν αυτό αποτελεί πηγή του προβλήματος και αν είναι ευρέως διαδεδομένο. Εξάλλου, έχουμε δει μόνο μία αναφορά για το θέμα και δεν έχουμε ιδέα για τις συνθήκες που οδηγούν στην ανάπτυξη οξειδίου του χαλκού και οπών. Παρόλα αυτά, μπορούμε μόνο να συστήσουμε τον έλεγχο του συστήματος ψύξης κατά την αγορά μεταχειρισμένων καρτών γραφικών.
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now