Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Οι κάρτες Nvidia RTX 40-Series υποφέρουν από υπερθέρμανση λόγω κακών πρακτικών κατασκευής

      Χαμηλής ποιότητας θερμική πάστα και ανεπαρκής εφαρμογή επηρεάζουν την απόδοση και τη μακροζωία της GPU

    Πρόσφατες δοκιμές αποκάλυψαν μια ανησυχητική τάση μεταξύ των καρτών γραφικών της σειράς RTX 40 της Nvidia: η χρήση υποβαθμισμένης θερμικής πάστας από διάφορους προμηθευτές οδηγεί σε σημαντική υπερθέρμανση και επακόλουθη υποβάθμιση της απόδοσης. Ο δικτυακός τόπος Igor's Lab εξέτασε σχολαστικά πολλές κάρτες GeForce RTX, εντοπίζοντας ότι η θερμική πάστα που εφαρμόζουν πολλοί κατασκευαστές είναι τόσο κατώτερης ποιότητας όσο και ακατάλληλης εφαρμογής, με αποτέλεσμα αυξημένες θερμοκρασίες στην κάρτα γραφικών.

     

    Σε μια λεπτομερή έρευνα, η Igor's Lab ανακάλυψε ότι η θερμική πάστα που εφαρμόζεται από το εργοστάσιο σε αυτές τις κάρτες γραφικών αποτελείται κυρίως από φτηνό λάδι σιλικόνης και πληρωτικό υλικό οξειδίου του ψευδαργύρου. Παρόλο που η πάστα περιέχει αλεσμένο οξείδιο του αλουμινίου, ένα υλικό υπεύθυνο για τη θερμική μεταφορά, είναι χονδροειδώς αλεσμένο, γεγονός που συμβάλλει στο να διαχωρίζεται η πάστα και να γίνεται αναποτελεσματική με την πάροδο του χρόνου. Αυτό το ζήτημα ήταν ιδιαίτερα εμφανές σε μια ολοκαίνουργια κάρτα RTX 4080, όπου το λεπτό, ανεπαρκές στρώμα θερμικής πάστας προκάλεσε την εκτόξευση των θερμοκρασιών της.

     

    Οι επιπτώσεις τέτοιων κατασκευαστικών ελλείψεων είναι σημαντικές. Οι GPU που υπερθερμαίνονται θα περιορίσουν αυτόματα τις ταχύτητες ρολογιού τους για να διαχειριστούν το θερμικό φορτίο, επηρεάζοντας άμεσα την απόδοση. Για πολλούς λάτρεις των υπολογιστών που είναι συνηθισμένοι στην τακτική αντικατάσταση της θερμικής πάστας της CPU, η πολυπλοκότητα του να κάνουν το ίδιο για μια GPU μπορεί να είναι τρομακτική. Ωστόσο, η αντικατάσταση της εργοστασιακής πάστας με θερμική πάστα υψηλής ποιότητας μπορεί να αποφέρει δραματική μείωση της θερμοκρασίας - έως και 30°C, όπως αποδεικνύεται από το Igor's Lab.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Future
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.