Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί στην αγορά DDR4 DRAM, μιας και πλέον κυκλοφορούν πολλές "μαϊμούδες". Όπως ανέφερε η TrendForce, η παγκόσμια αγορά DRAM πλήττεται από ένα κύμα μεταχειρισμένων τσιπ μνήμης DDR4-3200 MT/s που αποκολλούνται από παλιά στικ RAM από servers, επανασυσκευάζονται και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται σε νέα, προς πώληση κιτ και συσκευές RAM για καταναλωτές.
Εκτός από την άσκηση πρόσθετων πιέσεων προς τα κάτω σε μια αγορά που έχει σχεδόν καταρρεύσει σε σύγκριση με τα ιστορικά της επίπεδα, υπάρχει επίσης δικαιολογημένη ανησυχία ότι τα προϊόντα που περιέχουν αυτά τα τσιπ ενδέχεται να παρουσιάσουν βλάβη νωρίτερα από το αναμενόμενο. Συνήθως, δεν υπάρχει αρκετή διαφορά τιμής μεταξύ μεταχειρισμένων και νέων τσιπ μνήμης που να δικαιολογεί τον κόπο να διαχωριστούν (αποσυγκολληθούν) όλα τα μεμονωμένα τσιπ DRAM από ένα μεταχειρισμένο στικ μνήμης. Αλλά για τη μνήμη DDR4, τα συνήθη οικονομικά κριτήρια δεν ισχύουν: υπάρχει αρκετή διαφορά στην απόδοση μεταξύ των πλατφορμών server CPU που προσφέρουν είτε υποστήριξη DDR4 είτε DDR5 (θυμηθείτε ότι η Zen 4 και η Sapphire Rapids της Intel είναι αποκλειστικές αρχιτεκτονικές DDR5), ώστε αρκετά επαγγελματικά περιβάλλοντα να κάνουν το άλμα. Και όλα αυτά τα παροπλισμένα τσιπ μνήμης υψηλής χωρητικότητας DDR4 πρέπει να πάνε κάπου.
Τα περισσότερα από τα εντοπισμένα ανακυκλωμένα τσιπ λέγεται ότι χρησιμοποιούν "τις παλαιές διαδικασίες δύο μεγάλων προμηθευτών της Νότιας Κορέας", υπονοώντας σε μεγάλο βαθμό ότι αυτά τα τσιπ προέρχονταν αρχικά από τη Samsung και την SK hynix.
Η TrendForce αναφέρει ότι υπάρχει μια "εισροή" μεταχειρισμένων τσιπ που κατακλύζουν την αγορά - αρκετή για να επηρεάσει την τιμολόγηση στην αγορά - οπότε είναι σαφές ότι υπάρχει αρκετός όγκος μεταχειρισμένων τσιπ που βρίσκουν το δρόμο τους στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι όποιος ανακυκλώνει τις μονάδες πρέπει να έχει αυτοματοποιήσει με κάποιο τρόπο τη διαδικασία αποκόλλησης, εξαγωγής, επαναπρογραμματισμού και επανασυσκευασίας των τσιπ, καθώς πολλά από αυτά τα βήματα - ιδίως η αποκόλληση - θα ήταν επίπονο και χρονοβόρο να γίνουν χειροκίνητα για μεγάλες ποσότητες τσιπ.
Αυτές οι εταιρείες ουσιαστικά διερευνούν το πόσο χαμηλά μπορούν να αγοράσουν χύμα τσιπ μνήμης DDR4 και της μέσης τιμής της αγοράς DDR4. Εάν το λειτουργικό τους κόστος είναι χαμηλότερο από τη διαφορά, μπορούν να πουλήσουν αυτά τα μεταχειρισμένα προϊόντα σε μια τιμή με premium (σε σύγκριση με την τιμή που τα αγόρασαν), η οποία εξακολουθεί να είναι ανταγωνιστική σε σχέση με τα νεοκατασκευασμένα τσιπ DDR4.
Ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τη μακροζωία των προϊόντων είναι δικαιολογημένα, αλλά θα περιμέναμε ότι θα εξακολουθούσε να ισχύει μια περιορισμένη εγγύηση για τα τσιπ που αποκτήθηκαν με αυτόν τον τρόπο. Είναι πιθανό ότι έχουμε να κάνουμε με μια προσωρινή επιχειρηματική ρύθμιση - τα κέρδη των εταιρειών θα αρχίσουν να μειώνονται τη στιγμή που η αγορά τιμών μεταχειρισμένων DRAM θα αυξηθεί. Αλλά ενώ είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι εταιρείες βρίσκουν τρόπους να μειώσουν το κόστος ανακύκλωσης των τσιπ αρκετά χαμηλά ώστε να μπορούν να ασχοληθούν με αυτό το εξειδικευμένο επιχειρηματικό μοντέλο, δεν είναι ελκυστική προοπτική να αγοράσετε έναν νέο υπολογιστή ή ένα στικ DDR4 που χρησιμοποιεί στην πραγματικότητα παλιό "κουρασμένο" chip που δεν γνωρίζουμε πόσο θα μπορέσει να αντέξει.
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now