Ένας προπτυχιακός φοιτητής χρησιμοποίησε μια Nvidia GeForce GTX 1070 και τεχνητή νοημοσύνη για να αποκρυπτογραφήσει μια λέξη σε έναν από τους παπύρους του Herculaneum και να κερδίσει ένα βραβείο 40.000 δολαρίων (μέσω της Nvidia). Το Herculaneum καλύφθηκε με στάχτη από την έκρηξη του Βεζούβιου και οι πάνω από 1.800 πάπυροι του Herculaneum είναι ένα από τα πιο διάσημα αντικείμενα του τόπου. Η αποκρυπτογράφηση των παπύρων ήταν γνωστή για τη δυσκολία της, αλλά η μηχανική μάθηση μπορεί να είναι το κλειδί.
Σήμερα, η ακτινογραφία είναι η μέθοδος επιλογής για την ανάγνωση των αρχαίων παπύρων χωρίς να τους ανοίξουμε και να προκαλέσουμε ενδεχομένως ζημιά. Ωστόσο, το μελάνι στους παπύρους του Herculaneum είναι βασισμένο στον άνθρακα, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο να διακριθεί από τις απανθρακωμένες σελίδες του ίδιου του παπύρου με τη χρήση κανονικών ακτίνων Χ.
Το 2019, ο Δρ Μπρεντ Σιλς και άλλοι ερευνητές έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη, ενισχύοντας τις ακτίνες Χ με έναν επιταχυντή σωματιδίων για να σαρώσουν δύο παπύρους. Νωρίτερα φέτος, αυτές οι ακτίνες Χ πέρασαν από ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης για να κάνουν το μελάνι πιο ευανάγνωστο. Ο διαγωνισμός Vesuvius Challenge προσφέρει βραβεία σε όποιον καταφέρει να αποκρυπτογραφήσει με σαφήνεια τις λέξεις από τους δύο παπύρους.
(Πίστωση εικόνας: Vesuvius Challenge)
Ο Luke Farritor, προπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν και ασκούμενος της Space-X, χρησιμοποίησε την παλιά του GTX 1070 για να εκπαιδεύσει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για να ανιχνεύει "μοτίβα crackle", τα οποία υποδεικνύουν πού βρισκόταν κάποτε ένας χαρακτήρας με μελάνι. Τελικά, η εκπαιδευμένη από την GTX 1070 τεχνητή νοημοσύνη του μπόρεσε να αναγνωρίσει την ελληνική λέξη "πορφύρας". Η αποκρυπτογράφηση αυτής της μοναδικής λέξης χάρισε στον Farritor ένα βραβείο 40.000 δολαρίων.
Το Herculaneum ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1738 και το 1750 ο βασιλιάς της Νάπολης Κάρολος Ζ΄ διέταξε την ανασκαφή του χώρου, η οποία οδήγησε στην ανακάλυψη της λεγόμενης Βίλας των Παπύρων. Ο χώρος ξεχάστηκε λίγο αργότερα, αλλά ανακαλύφθηκε ξανά το 1986. Η βίλα, η οποία μπορεί να ανήκε στον πεθερό του Ιουλίου Καίσαρα, τον Lucius Calpurnius Piso Caesoninus, περιείχε γλυπτά, τοιχογραφίες και τους ομώνυμους παπύρους του Ηρακλείου. Μια διάσημη προτομή του Ρωμαίου στρατηγού Σκιπίωνα Αφρικάνου βρέθηκε επίσης στη Βίλα των Παπύρων.
Recommended Comments
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now