Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Nvidia πιστεύει ότι τα καλώδια της RTX 4090 έλιωσαν επειδή δεν ήταν σωστά συνδεδεμένα

      Η εταιρεία γνωρίζει τουλάχιστον «50 περιπτώσεις παγκοσμίως» όπου η υποδοχή 12VHPWR της RTX 4090 αχρηστεύθηκε

    Εβδομάδες αφότου η Nvidia ανακοίνωσε ότι διερευνούσε αναφορές ότι τα καλώδια τροφοδοσίας για την κάρτα γραφικών RTX 4090 έλιωναν και καίγονταν, η εταιρεία υποστηρίζει ότι βρήκε τη λύση: απλώς δεν ήταν συνδεδεμένα σωστά.

    Σε μια ανάρτηση στο φόρουμ υποστήριξης πελατών της την Παρασκευή, η Nvidia ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να ερευνά τις αναφορές, αλλά τα ευρήματά της «υποδηλώνουν» ότι μια όχι σωστή σύνδεση ήταν ο φταίχτης σε πολλές περιπτώσεις

    Η κορυφαία κάρτα της Nvidia χρησιμοποιεί αυτό που είναι γνωστό ως υποδοχή τροφοδοσίας 12VHPWR, ένα νέο πρότυπο που δεν υποστηρίζεται εγγενώς από τα περισσότερα τροφοδοτικά που έχουν ήδη οι χρήστες στους υπολογιστές τους. Εξαιτίας αυτού, στέλνει έναν προσαρμογέα - ή "power dongle", όπως το αποκαλεί, στο κουτί. Οι αρχικές αναφορές των χρηστών κατηγόρησαν το power dongle, με κάποιους να λένε ότι το καλώδιο που έλιωσε κατέστρεψε την GPU αξίας $ 1.599.

    Τα ευρήματα της εταιρείας θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως μετατόπιση της ευθύνης στους χρήστες. Σίγουρα, η Nvidia δεν λέει ξεκάθαρα ότι είναι σφάλμα του χρήστη, αλλά υπονοείται έντονα στη δημοσίευση. Φαίνεται επίσης σαν μια πολύ βολική εξήγηση, καθώς οι άνθρωποι εικάζουν εδώ και σχεδόν ένα μήνα ότι το πρόβλημα προκαλείται από κάτι πιο περίπλοκο, όπως κακή συγκόλληση ή πολύ μικρά καλώδια για να χειριστούν αξιόπιστα τις τεράστιες ποσότητες ενέργειας που διοχετεύεται.

    Ωστόσο, το GamersNexus, ένας δικτυακός τόπος που είναι γνωστός για τις αυστηρές δοκιμές του, κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε, στο οποίο εξετάστηκαν κατεστραμμένα power dongle που έστειλαν οι χρήστες του και ύστερα από εκτεταμένες δοκιμές, έδειξε ότι οι σύνδεσμοι είχαν γραμμές φθοράς, υπονοώντας ότι δεν είχαν εισαχθεί πλήρως στην υποδοχή. Το GamersNexus λέει ακόμη ότι μερικοί φαίνεται να μην έχουν πλήρη σύνδεση για αρκετά χιλιοστά. Το βίντεο του δείχνει ότι μια χαλαρή σύνδεση θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική θέρμανση του βύσματος, εάν ήταν κακώς συνδεδεμένο και υπό γωνία.

    Η δημοσίευση της Nvidia περιλαμβάνει μια εικόνα για το πώς φαίνεται η υποδοχή όταν δεν είναι πλήρως συνδεδεμένη και δείχνει πολύ πιο εύκολο να μην συνδεθεί σωστά και να μείνει έξω κατά 2 χιλιοστά και υπό γωνία (ενδεχομένως επειδή τα καλώδια να τραβήχτηκαν πολύ σφιχτά προς τα πίσω κατά την εγκατάσταση). Θα ήταν ακόμα πιο εύκολο να μην γίνει σωστή σύνδεση με μια κάρτα RTX 4090 τρίτου κατασκευαστή αντί για την έκδοση Nvidia όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες.

     

    aid_5413_000.webp

     

    Εάν έχετε μία από αυτές τις κάρτες στον υπολογιστή σας, θα πρέπει πιθανώς να ελέγξετε ξανά την σύνδεση του power dongle με την κάρτα γραφικών σας. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η Nvidia μπορεί να μην είναι εντελώς σωστή εδώ. Ένα άλλο πράγμα που υπάρχει σχετικά με την εικόνα που δημοσίευσε είναι ότι η υποδοχή έχει και θύλακα κλειδώματος. Θεωρητικά, αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που θα εμπόδιζε να συμβεί κάτι τέτοιο, αρκεί να δίνει σωστή ανατροφοδότηση όταν συνδέεται και να καταλαβαίνει ο χρήστης ότι η σύνδεση έχει γίνει σωστά. Σύμφωνα με το GamersNexus, ωστόσο, οι προσαρμογείς δεν κάνουν "κλικ" στη θέση τους, ακόμη και όταν έχουν τοποθετηθεί πλήρως .

    Πέρα από αυτό, οι δοκιμές που έγιναν από τη Nvidia και το GamersNexus δεν φαίνεται να υποδεικνύουν τα κατασκευαστικά ελαττώματα ως τον κύριο ένοχο. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας που δεν επιθυμεί να κατονομαστεί, είπε στο GamersNexus την Παρασκευή ότι «οποιαδήποτε προβλήματα με το καμένο καλώδιο ή με την κάρτα γραφικών, θα προχωρήσουν σε εξέταση για αντικατάσταση.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Tom Warren / The Verge
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.