Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Intel Λύνει το Πρόβλημα Αστάθειας των Επεξεργαστών Raptor Lake

      Η Intel επιβεβαιώνει τη ρίζα του προβλήματος αστάθειας στους επεξεργαστές 13ης και 14ης γενιάς και προτείνει λύσεις

    Μετά από μήνες αναφορών για αστάθεια και απρόβλεπτες διακοπές λειτουργίας στους επιτραπέζιους επεξεργαστές Raptor Lake της 13ης και 14ης γενιάς, η Intel ανακοίνωσε ότι έχει πλέον βρει την αιτία του προβλήματος. Σύμφωνα με την εταιρεία, η «Vmin Shift Instability» είναι η βασική αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επεξεργαστές της.

     

    Το πρόβλημα αφορά την υπερβολική τάση που ζητούσαν οι επεξεργαστές, κάτι που προκαλούσε πρόωρη γήρανση των chip. Η Intel ανέπτυξε τέσσερις διαφορετικές μεθόδους για να μετριάσει την κατάσταση, οι οποίες περιλαμβάνονται σε ενημερώσεις μικροκώδικα και BIOS που διατίθενται ήδη για τους χρήστες.

    Οι λύσεις αυτές αφορούν κυρίως τις ρυθμίσεις τροφοδοσίας των μητρικών πλακετών, την αλγοριθμική διαχείριση της τάσης μέσω του eTVB Microcode και άλλες βελτιώσεις που περιορίζουν την τάση σε περιόδους ελαφριάς ή αδρανούς δραστηριότητας. Οι χρήστες που αντιμετωπίζουν αστάθεια καλούνται να ενημερώσουν το BIOS της μητρικής τους, ώστε να προληφθεί η περαιτέρω φθορά.

     

    Παρά τις λύσεις, η Intel επισημαίνει ότι οι επεξεργαστές που έχουν ήδη υποστεί ζημιά λόγω του προβλήματος δεν μπορούν να επισκευαστούν με τις ενημερώσεις. Ωστόσο, προσφέρει επέκταση της εγγύησης κατά δύο χρόνια και καλεί τους χρήστες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να επιστρέψουν τους επεξεργαστές τους για αντικατάσταση.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Tom Warren / The Verge
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.