Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Intel επιβεβαιώνει την κρυφή μνήμη L4 "Adamantine" για το Meteor Lake

    Η Intel έχει ήδη επιβεβαιώσει τη χρήση Level 4 Cache για το επερχόμενο SoC της με κωδική ονομασία Meteor Lake. Αυτό αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Phoronix στα πρόσφατα Linux patches. Εκτός από την επιβεβαίωση της επιστροφής της L4 cahce στους επεξεργαστές, παρόμοια με την eDRAM που είχαμε στην πλατφόρμα Intel Broadwell, λείπουν οι λεπτομέρειες σχετικά με τις υλοποιήσεις του Meteor Lake.

    Όπως αποδεικνύεται, η Intel είχε ήδη καταθέσει ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που μπορεί να εξηγεί τη χρήση μιας τέτοιας κρυφής μνήμης. Σύμφωνα με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Δεκέμβριο του 2020, η "αρχιτεκτονική SoC επόμενης γενιάς" ή αλλιώς Meteor Lake θα διαθέτει "on-package caches". Με άλλα λόγια, η κρυφή μνήμη Adamantine θα αποτελεί μέρος του βασικού πλακιδίου στο οποίο θα μπορεί να έχει πρόσβαση οποιοδήποτε από τα δομικά στοιχεία του SoC επόμενης γενιάς.

     

    METEOR-LAKE-ARROW-LAKE-LUNAR-LAKE-10.jpg

     

    Το Meteor Lake θα αγκαλιάσει πλήρως την υβριδική αρχιτεκτονική που συνδυάζει πέντε διαφορετικά πλακίδια: CPU, SoC, GPU, I/O και βασικό πλακίδιο. Η κρυφή μνήμη Adamantine θα προσφέρει πολύ ταχύτερο χρόνο πρόσβασης από οποιαδήποτε τυπική κρυφή μνήμη όπως η L3, η οποία συνήθως αποτελεί μέρος του πλακιδίου της CPU.

     

    Όπως εξηγεί η Intel, ο κύριος σκοπός της κρυφής μνήμης L4 είναι η βελτιστοποίηση της εκκίνησης και η αύξηση της ασφάλειας γύρω από την κεντρική CPU. Επιπλέον, η κρυφή μνήμη L4 θα διατηρούσε την κρυφή μνήμη κατά την επαναφορά, οδηγώντας σε βελτιωμένους χρόνους φόρτωσης που διαφορετικά θα έπρεπε να περάσουν από όλους τους κύκλους εκκίνησης/επαναφοράς.

     

    "Οι αρχιτεκτονικές client SoC επόμενης γενιάς ενδέχεται να εισάγουν μεγάλες κρυφές μνήμες on-package, οι οποίες θα επιτρέψουν νέες χρήσεις. Ο χρόνος προσπέλασης για την κρυφή μνήμη L4 (π.χ. "Adamantine" ή "ADM") μπορεί να είναι πολύ μικρότερος από τον χρόνο προσπέλασης DRAM, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη βελτίωση των επικοινωνιών της κεντρικής CPU και του ελεγκτή ασφαλείας. Οι υλοποιήσεις βοηθούν στην προστασία των καινοτομιών στη βελτιστοποίηση της εκκίνησης. Προστίθεται αξία για τους επεξεργαστές υψηλών προδιαγραφών με υψηλότερη προ-αρχικοποιημένη μνήμη κατά την επαναφορά, οδηγώντας ενδεχομένως σε αυξημένα έσοδα. Η ύπαρξη διαθέσιμης μνήμης κατά την επαναφορά βοηθά επίσης στην ακύρωση των παραδοχών του BIOS και στην πραγματοποίηση μιας ταχύτερης και αποδοτικής λύσης BIOS με μειωμένο το ρόλο του firmware (π.χ. στάδιο πριν από την επαναφορά της CPU, στάδιο IBBL και στάδιο IBB) για σύγχρονες περιπτώσεις χρήσης συσκευών όπως Automotive IVI (in-vehicle infotainment, π.χ. ενεργοποίηση της κάμερας οπισθοπορείας εντός 2 δευτερολέπτων), οικιακά και βιομηχανικά ρομπότ κ.λπ. Κατά συνέπεια, μπορεί να προκύψουν νέα τμήματα της αγοράς."

     

    Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας επισυνάπτεται σε ένα μπλοκ διάγραμμα που επιβεβαιώνει σαφώς ότι πρόκειται για ένα Meteor Lake με 2 πυρήνες RWC (Redwood Cove) και 8 πυρήνες CMT (Crestmont). Είναι ενδιαφέρον ότι το πλακίδιο SOC φαίνεται επίσης να διαθέτει δύο πυρήνες CMT, κάτι που είχε ήδη αναφερθεί από τις πρώτες διαρροές. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός θα διαθέτει επίσης γραφικά Gen 12.7 Xe με 64 EUs.

     

    INTEL-METEOR-LAKE.jpg

     

    Η κρυφή μνήμη Adamantine αναφέρθηκε επίσης από τον χρήστη του youtube "Moore's Law is Dead" στο τελευταίο του βίντεο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η κρυφή μνήμη θα μπορούσε να επεκταθεί σε "gigabytes", αλλά προς το παρόν δοκιμάζεται με σε μεγέθη από 128MB έως 512MB.

     

     

    Επισήμως, το Intel Meteor Lake αναμένεται πλέον να κυκλοφορήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Ωστόσο, η εταιρεία δεν επιβεβαίωσε ποια σειρά του Meteor Lake θα παρουσιαστεί πρώτη.


    Πηγή
    Φωτογραφία: videocardz.com
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.