Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η AMD στοχεύει να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Apple με τα νέα Ryzen AI Chips

      Παρουσιάζει την αρχιτεκτονική Zen 5 για να ανταγωνιστεί τους επεξεργαστές M3 του MacBook

    Το 2024 αναμένεται να είναι μια χρονιά ορόσημο στην τεχνολογία, με τις εξελίξεις της Microsoft να καθιστούν τους φορητούς υπολογιστές Windows σοβαρούς ανταγωνιστές των MacBook της Apple. Τα νέα τσιπ Snapdragon της Qualcomm έχουν ήδη κάνει σημαντικά βήματα προόδου, αλλά τώρα η AMD μπαίνει στη μάχη με τα τσιπ Strix Point Ryzen AI, που βασίζονται στην ολοκαίνουργια αρχιτεκτονική Zen 5. Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης διήμερης εκδήλωσης στο Λος Άντζελες, η AMD παρουσίασε τις δυνατότητες αυτών των τσιπ, υποστηρίζοντας ότι ξεπερνούν τις επιδόσεις των επεξεργαστών M3 και M3 Pro της Apple.

     

    Η παρουσίαση της AMD τόνισε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των νέων της τσιπ Ryzen, δηλώνοντας ότι υπερέχουν στην πολυδιεργασία, την επεξεργασία εικόνας, την τρισδιάστατη απόδοση και τα παιχνίδια. Καυχώμενη για την αύξηση της ταχύτητας κατά 15% σε σχέση με τον M3 Pro στο Cinebench και τη δυνατότητα τροφοδοσίας έως και τεσσάρων οθονών, η AMD τοποθετεί τους επεξεργαστές της ως ανώτερες εναλλακτικές λύσεις. Επιπλέον, τα ενσωματωμένα γραφικά των τσιπ Ryzen φέρονται να υπερτερούν έναντι των επεξεργαστών της Qualcomm τρέχουσας γενιάς και της Intel τελευταίας γενιάς, με δυνατότητες να χειρίζονται παιχνίδια triple-A σε full HD.

     

    Παρά αυτούς τους τολμηρούς ισχυρισμούς, η εκδήλωση προκάλεσε κάποιο σκεπτικισμό, καθώς η AMD δεν μπόρεσε να παράσχει πρακτικές αποδείξεις για τις δυνατότητες των τσιπ της. Πολλές από τις επιδείξεις AI δεν ήταν λειτουργικές και οι φορητοί υπολογιστές που παρουσιάστηκαν χρησιμοποιούσαν γραφικά της Nvidia αντί για τα ενσωματωμένα γραφικά της AMD. Οι εκπρόσωποι απέδωσαν αυτά τα ζητήματα στους φορητούς υπολογιστές επίδειξης που δεν αντιπροσωπεύουν το τελικό προϊόν και σε πιθανές προσαρμογές του BIOS, αφήνοντας χώρο για αμφιβολίες μέχρι να είναι διαθέσιμα τα τελικά προϊόντα για αξιολόγηση.

     

    Αρχιτεκτονικά, οι νέες CPU Zen 5 αποτελούν σημαντική βελτίωση, προσφέροντας 16% περισσότερες εντολές ανά κύκλο ρολογιού σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε ταχύτερες επιδόσεις χωρίς αυξημένες ταχύτητες ρολογιού. Η νέα αρχιτεκτονική GPU RDNA 3.5 υπόσχεται επίσης 19-32% περισσότερες επιδόσεις γραφικών ανά watt στα 15 watt, τυπικές για λεπτούς και ελαφρούς φορητούς υπολογιστές. Ωστόσο, η απροθυμία της AMD να συζητήσει λεπτομέρειες σχετικά με τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, υποσχόμενη μόνο «ολοήμερη» διάρκεια ζωής της μπαταρίας, αφήνει ερωτήματα σχετικά με την πρακτική απόδοση αυτών των τσιπ.

     

    Καθώς τα τσιπ Strix Point της AMD θα κυκλοφορήσουν στην αγορά στις 28 Ιουλίου με φορητούς υπολογιστές από την Asus, η βιομηχανία θα παρακολουθεί στενά για να δει αν αυτοί οι νέοι επεξεργαστές μπορούν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να αμφισβητήσουν πραγματικά την κυριαρχία των MacBook της Apple και των επιλογών της Qualcomm.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Paul Sakuma για την AMD
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.