Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η AMD παρουσιάζει το Curve Shaper, αλλάζοντας τα δεδομένα στο overclocking για τον Ryzen 9000

      Οι χρήστες της AMD μπορούν τώρα να ρυθμίσουν τον τρόπο με τον οποίο η CPU τους συμπεριφέρεται σε όλες τις συνθήκες.

    Ο Ryzen 9000, ο οποίος θα ανταγωνιστεί τις καλύτερες CPU, θα επωφεληθεί από ένα νέο χαρακτηριστικό στο Curve Optimizer. Η εταιρία 1usmus, ένας τρίτος προγραμματιστής λογισμικού ρύθμισης Ryzen, αναφέρει ότι η AMD εργάζεται πάνω σε ένα νέο πρόσθετο για το Curve Optimizer που ονομάζεται Curve Shaper και βελτιώνει σημαντικά την ευελιξία του overclocking. Το Curve Shaper μπορεί να ορίσει αντισταθμίσεις τάσης σε ολόκληρο το εύρος θερμοκρασίας και το εύρος φορτίου μιας CPU Ryzen, επιτρέποντας υψηλότερες συχνότητες σε σενάρια χαμηλού/μέσου φορτίου.

     

    Το Curve Shaper ακούγεται σαν μια πολύ εντυπωσιακή προσθήκη. Το Curve optimizer είναι ήδη ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κάνετε overclock στα σύγχρονα chip της AMD. Το Curve optimizer χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο Precision Boost της AMD για να αυξήσει τα ρολόγια της CPU όσο το δυνατόν υψηλότερα εντός των ορίων της μονάδας. Όταν εφαρμόζεται μια αρνητική τάση αντιστάθμισης στο πλαίσιο του Curve Optimizer, η τάση και η θερμική καταπόνηση μειώνονται, ενεργοποιώντας το Precision Boost για να αυξήσει τις ταχύτητες ρολογιού πέρα από τις προηγούμενες τιμές λόγω του αυξημένου διαθέσιμου headroom. Είναι καλύτερο από το χειροκίνητο overclocking, καθώς επιτρέπει στο Precision Boost να χειριστεί όλη τη δράση συχνότητας και να ενισχύσει το τσιπ σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που θα πετύχαινε διαφορετικά το χειροκίνητο overclocking.

     

    Το Curve Shaper βασίζεται στις δυνατότητες του Curve Optimizer, επιτρέποντας στους χρήστες να ορίσουν συγκεκριμένες αντισταθμίσεις τάσης σε ολόκληρο το εύρος θερμοκρασίας και φορτίου μιας CPU Ryzen. Αυτό είναι εξαιρετικό για παιχνίδια και καθημερινή χρήση, καθώς το chip λειτουργεί συχνά σε συνθήκες χαμηλού έως μεσαίου φορτίου.

     

    Αντί για μία αντιστάθμιση τάσης, οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε 15 σημεία αντιστάθμισης τάσης με το Curve Shaper, χωρισμένα σε πέντε ομάδες. Τρεις είναι αφιερωμένες στη λειτουργία ελάχιστης συχνότητας, άλλες τρεις στη λειτουργία χαμηλής συχνότητας, τρεις στη λειτουργία μεσαίας συχνότητας, τρεις στη λειτουργία υψηλής συχνότητας και οι τελευταίες τρεις είναι αφιερωμένες στη λειτουργία μέγιστης συχνότητας. Κάθε μία από τις τρεις αντισταθμίσεις ανά ομάδα είναι αφιερωμένη στη λειτουργία χαμηλής, μέσης και υψηλής θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, εάν το τσιπ λειτουργεί σε συνθήκες μεσαίου φορτίου αλλά σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορείτε να ορίσετε την ακριβή τάση offset για αυτή τη συμπεριφορά. Ή, ας πούμε, το τσιπ λειτουργεί σε μέγιστες συχνότητες αλλά σε χαμηλές θερμοκρασίες (ίσως βρίσκεται σε υγρό άζωτο)- υπάρχει επίσης μια συγκεκριμένη ρύθμιση τάσης offset για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά.

     

    Με το Curve Shaper, οι κάτοχοι AMD Ryzen μπορούν να ελέγχουν την τάση του chip σε όλες τις συνθήκες. Αποτελεί μια φανταστική αναβάθμιση για τους λάτρεις της AMD που θέλουν να ρυθμίζουν την απόδοση του chip τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Το μειονέκτημα του Curve Shaper είναι ότι αυξάνει σημαντικά την πολυπλοκότητα του overclocking μιας CPU Ryzen. Αντί να δοκιμάζουν με πίεση μόνο μία τάση offset, οι χρήστες θα πρέπει να δοκιμάζουν με πίεση τουλάχιστον 15 διαφορετικές τάσεις offset, αν μπορούν να αποσπάσουν το μέγιστο ποσό απόδοσης από το chip τους χωρίς να θυσιάσουν τη σταθερότητα.

     

    Μένει να δούμε ποιες CPU της AMD θα υποστηρίζονται με το Curve Shaper. Ρεαλιστικά, η υποστήριξη κατά την ημέρα κυκλοφορίας μπορεί να περιοριστεί στη σειρά Ryzen 9000, η οποία έρχεται σύντομα. Παρόλα αυτά, ελπίζουμε ότι η AMD θα διαθέσει αυτό το χαρακτηριστικό και για παλαιότερες CPUs, ειδικά για τους απερχόμενους επεξεργαστές της σειράς Ryzen 7000 της AMD.


    Πηγή
    Φωτογραφία: AMD
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.