Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η AMD κατοχυρώνει επαναστατική σχεδίαση GPU πολλαπλών chiplets με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας

      Η ριζοσπαστική νέα προσέγγιση θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην επεξεργασία γραφικών και στην διαδικασία παραγωγής

    Η AMD κατοχύρωσε πρόσφατα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έναν πρωτοποριακό σχεδιασμό GPU που χρησιμοποιεί μια ριζικά νέα προσέγγιση στην κατασκευή τσιπ γραφικών. Αυτός ο καινοτόμος σχεδιασμός διαθέτει 14 chiplets, τα οποία χωρίζονται σε διάφορα τμήματα, επιτρέποντας στην GPU να λειτουργεί ως μία ενιαία, ενοποιημένη μονάδα ή ακόμη και ως πολλαπλές GPU. Αυτή η πατέντα σηματοδοτεί μια σημαντική στροφή από τα παραδοσιακά μονολιθικά σχέδια κύβων, όπου ολόκληρη η GPU βρίσκεται σε ένα μόνο τσιπ.

     

    Οι τρέχουσες GPU της AMD, όπως η Radeon RX 7800 XT, χρησιμοποιούν ήδη την αρχιτεκτονική chiplet για την κρυφή μνήμη τους, αλλά η κύρια GPU παραμένει ένα ενιαίο chip. Το νέο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας περιγράφει λεπτομερώς μια πιο περίπλοκη ρύθμιση, όπου εννέα ξεχωριστές μήτρες GPU συνδυάζονται σε ένα πακέτο τσιπ. Οι απεικονίσεις της πατέντας αποκαλύπτουν ότι η GPU χωρίζεται σε τρία τμήματα, καθένα από τα οποία περιέχει ένα chiplet front-end και τρία shader engine dies που είναι υπεύθυνα για την επεξεργασία των γραφικών. Αυτές οι συστάδες επικοινωνούν με έναν επιλογέα λειτουργίας και μια μήτρα πολυμέσων, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά διασυνδεδεμένο σύστημα.

     

    Αυτός ο σχεδιασμός πολλαπλών chiplet ευθυγραμμίζεται με τις φήμες σχετικά με τις επερχόμενες GPU gaming RDNA 4 της AMD, συγκεκριμένα την Radeon RX 8900 XTX. Αν και η σειρά RDNA 4 φέρεται να έχει ακυρωθεί, η πατέντα, που ανακαλύφθηκε από το Tom's Hardware, επιβεβαιώνει ότι η AMD έχει αναπτύξει αυτή την ιδέα. Τα οφέλη ενός τέτοιου σχεδιασμού είναι σημαντικά. Η κατασκευή πολύπλοκων μονολιθικών κύβων είναι δαπανηρή και αποδίδει λιγότερα τσιπ ανά πλακέτα. Χωρίζοντας την GPU σε μικρότερα chiplets, η AMD μπορεί να βελτιώσει τις αποδόσεις κατασκευής και να μειώσει το κόστος. Αυτή η σπονδυλωτή προσέγγιση επιτρέπει επίσης τη μίξη διαφορετικών διαδικασιών κατασκευής, παρόμοια με τη στρατηγική της AMD με τις CPUs Ryzen.

     

    Επιπλέον, αυτός ο σχεδιασμός προσφέρει επεκτασιμότητα. Η AMD μπορεί να παράγει διάφορα μοντέλα GPU ρυθμίζοντας τον αριθμό των συστοιχιών chiplet, από GPU εισαγωγικού επιπέδου με μία συστοιχία έως μοντέλα υψηλών προδιαγραφών με τρεις συστοιχίες. Αυτή η ευελιξία επιτρέπει στην AMD να στοχεύει πιο αποτελεσματικά σε διαφορετικά τμήματα της αγοράς. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, που κατατέθηκε αρχικά τον Δεκέμβριο του 2022 και δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2024, υπογραμμίζει το μακροπρόθεσμο όραμα της AMD για την τεχνολογία GPU της. Παρόλο που οι λεπτομέρειες του RDNA 4 παραμένουν μυστικές, το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αυτό υποδηλώνει ότι η AMD είναι έτοιμη να καινοτομήσει σημαντικά στο χώρο των GPU.

     

    Καθώς αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις multi-chiplet GPUs της AMD, η προσοχή στρέφεται επίσης στις επερχόμενες CPUs της AMD με βάση το Zen 5 της σειράς Ryzen 9000, που θα κυκλοφορήσουν τον Ιούλιο του 2024. Αυτή η περίοδος υπόσχεται να είναι μια συναρπαστική περίοδος για τους λάτρεις της AMD και την ευρύτερη τεχνολογική κοινότητα.


    Πηγή
    Φωτογραφία:
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.