Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η AMD αποκαλύπτει τους επεξεργαστές Ryzen Zen 5 με λεπτομερείς προδιαγραφές

      Λεπτομερής ανάλυση των επεξεργαστών επόμενης γενιάς της AMD έλαβε χώρα στη Γερμανία

    Όταν η AMD παρουσίασε επίσημα τους επεξεργαστές Ryzen με βάση τον Zen 5 για επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές, η εταιρεία παρείχε μια εκτενή επισκόπηση της μικροαρχιτεκτονικής Zen 5 και των δυνατοτήτων αυτών των CPU. Ωστόσο, συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τα μεγέθη και τον αριθμό των τρανζίστορ δεν αποκαλύφθηκαν στον αμερικανικό Τύπο. Στη Γερμανία, οι εκπρόσωποι της AMD μοιράστηκαν αυτές τις κρίσιμες πληροφορίες με το HardwareLuxx, παρέχοντας βαθύτερες πληροφορίες για τη νέα σειρά.

     

     

    Κωδική Ονομασία Πυρήνες Μέγεθος die Αριθμός Τρανζίστορ Κόμβος Πυκνότητα Τρανζιστορ 
    Ryzen 7000 'Durango' 8 Zen 4 71 mm² 6.5 billion 5 nm 92.9 MTr/mm²
    Ryzen 9000 'Eldora' 8 Zen 5 70.6 mm² 8.315 billion N4P 117.78 MTr/mm²
    Hawk Point 1 8 Zen 4 178 mm² ? N4 (?) ?
    Hawk Point 2 2 Zen 4 + 4 Zen 4c 138 mm² ? N4 (?) ?
    Strix Point 4 Zen 5 + 8 Zen 5c 232.5 mm² ? N4P ?

     

     

    Η μήτρα του σύνθετου πυρήνα «Eldora» της AMD, που αποτελεί μέρος των επεξεργαστών της σειράς Ryzen 9000, ενσωματώνει 8,315 δισεκατομμύρια τρανζίστορ, σημαντικά περισσότερα από τα 6,5 δισεκατομμύρια τρανζίστορ του CCD Durango Zen 4. Παρά την αύξηση αυτή, η μήτρα Eldora, η οποία κατασκευάζεται με τη διεργασία N4P (κατηγορία 4nm) της TSMC, διατηρεί παρόμοιο μέγεθος μήτρας περίπου 71 mm² με τη μήτρα Durango, η οποία παράγεται με τη χρήση του κόμβου N5 (κατηγορία 5nm) της TSMC.

     

    Η μονάδα επιταχυνόμενης επεξεργασίας (APU) της σειράς Ryzen 300 AI «Strix Point» έχει σημαντικά μεγαλύτερο μέγεθος μήτρας 232,5 mm² σε σύγκριση με τη μήτρα 178 mm² της σειράς Ryzen 7000 «Hawk Point 1». Αυτή η διαφορά μεγέθους οφείλεται στην προηγμένη αρχιτεκτονική και τον υψηλότερο αριθμό πυρήνων της Strix Point, η οποία διαθέτει τέσσερις πυρήνες Zen 5 και οκτώ πυρήνες Zen 5c με 36 MB cache L2+L3, σε σύγκριση με τους οκτώ πυρήνες Zen 4 και 24 MB cache L2+L3 της Hawk Point 1. Και οι δύο CPU παράγονται σε διεργασίες κατηγορίας 4 nm, αλλά οι βελτιωμένες δυνατότητες του Strix Point δικαιολογούν το μεγαλύτερο μέγεθος της μήτρας και το δυνητικά υψηλότερο κόστος.

     

    Δεδομένου ότι η διεργασία N4P της TSMC χρησιμοποιείται από το 2022, κυρίως για την Apple και ενδεχομένως για άλλους πελάτες, οι αποδόσεις παραγωγής και η συνέπεια των επιδόσεών της είναι καθιερωμένες. Αυτό αναμένεται να βοηθήσει στη διαχείριση του κόστους παραγωγής της μεγάλης μήτρας Strix Point των 232,5 mm². Ο κόμβος N4P, που είναι μια έκδοση του N4 με βελτιωμένες επιδόσεις, συμβάλλει επίσης στην υψηλή απόδοση ισχύος, καθιστώντας την Strix Point την πιο αποδοτική σε ισχύ APU της AMD μέχρι σήμερα, αν και με αυξημένο κόστος παραγωγής.

     

    Για να καλύψει τα mainstream και τα notebooks χαμηλότερης κατηγορίας, η AMD φέρεται να ετοιμάζει μια μικρότερη έκδοση της Strix Point με μειωμένο αριθμό πυρήνων. Αυτή η έκδοση στοχεύει να προσφέρει μια ισορροπία μεταξύ χαμηλότερου κόστους και υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης, παρέχοντας μια ευέλικτη επιλογή για ένα ευρύτερο φάσμα καταναλωτών.


    Πηγή
    Φωτογραφία: AMD
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.