Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η επερχόμενη πλατφόρμα LGA-1851 της Intel και οι μελλοντικές αρχιτεκτονικές CPU: Τι να περιμένουμε

      Ο οδικός χάρτης της Intel για τους επεξεργαστές επιτραπέζιων και φορητών υπολογιστών

    Καθώς η Intel ετοιμάζεται να λανσάρει τη νέα της πλατφόρμα LGA-1851, οι πιθανοί αγοραστές επιθυμούν να κατανοήσουν τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη και τον μελλοντικό χάρτη πορείας των επεξεργαστών γραφείου της Intel. Η επερχόμενη κυκλοφορία της σειράς Core Ultra 200, που βασίζεται στην αρχιτεκτονική Arrow Lake, αναμένεται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η Intel αναμένεται επίσης να ανανεώσει αυτή την αρχιτεκτονική το 2024, εστιάζοντας στην ενίσχυση της ενσωματωμένης Μονάδας Νευρωνικής Επεξεργασίας (NPU) για την εξυπηρέτηση προηγμένων φορτίων εργασίας Τεχνητής Νοημοσύνης.

     

     

    Αρχικά, η Intel είχε προγραμματίσει να φέρει την αρχιτεκτονική Meteor Lake σε επιτραπέζιους υπολογιστές, αλλά τα σχέδια αυτά ακυρώθηκαν, με την κυκλοφορία της πλατφόρμας LGA-1851 να καθυστερεί μέχρι την Arrow Lake. Αυτή η πλατφόρμα αναμενόταν αρχικά να υποστηρίζει τουλάχιστον δύο γενιές επεξεργαστών, συμπεριλαμβανομένου του Meteor Lake. Ωστόσο, με το Meteor Lake να περιορίζεται πλέον σε κινητά και ενσωματωμένα συστήματα, την πλατφόρμα Arrow Lake είναι πιθανό να διαδεχθεί το Nova Lake, το οποίο αναμένεται να κάνει ντεμπούτο γύρω στο 2026.

     

    Αρχιτεκτονικές CPU της Intel:

    ✅2021: Alder Lake | Mobile - Desktop

    ✅2022: Raptor Lake | Mobile - Desktop

    ✅2023: Meteor Lake | Mobile 

    ✅2023: Raptor Lake Refresh | Mobile - Desktop

    🔲2024:  Lunar Lake | Premium Mobile

    🔲2024: Arrow Lake | Mobile - Desktop

    🔲2025: Panther Lake | Premium Mobile

    🔲2025: Arrow Lake Refresh | Mobile Desktop

    🔲2026+: Nova Lake | Mobile Desktop

     

    Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Nova Lake έχει ήδη εμφανιστεί σε χάρτες πορείας που διέρρευσαν από την Dell. Η εταιρεία στοχεύει να λανσάρει τους πρώτους φορητούς υπολογιστές με αυτή την αρχιτεκτονική της Intel το νωρίτερο το 2027. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά προϊόντα υπό ανάπτυξη, ορισμένα από τα οποία διαθέτουν επίσης τις τελευταίες τεχνολογίες γραφικών, όπως Xe2 (Lunar) και Xe3 (Panther). Οι λεπτομέρειες σχετικά με τη Nova Lake είναι περιορισμένες, αλλά φημολογείται ότι θα χρησιμοποιεί Panther Cove P-Cores και Arctic Wolf E-Cores. Τα προϊόντα θα εμφανίζονται ως Core Ultra 400, δεδομένου ότι η σειρά 300 αναμένεται να είναι Panther Lake και Arrow Lake-Refresh.

     


    Πηγή
    Φωτογραφία: videocardz.com
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.