Ένα κύκλωμα μεταπώλησης μεταχειρισμένων enterprise-grade σκληρών δίσκων Seagate Exos και IronWolf Pro ως καινούργιων αποκαλύφθηκε πρόσφατα, σύμφωνα με έρευνα του Lutz Labs από το ComputerBase. Οι επιτήδειοι διαγράφουν τα αρχεία χρήσης, τροποποιούν τους σειριακούς αριθμούς και αντικαθιστούν τις ετικέτες, με στόχο να εξαπατήσουν αγοραστές που αναζητούν νέους δίσκους υψηλής απόδοσης.
Ποιοι Δίσκοι Επηρεάζονται και Πώς Χρησιμοποιήθηκαν
Οι Seagate Exos και IronWolf Pro είναι σχεδιασμένοι για 24/7 λειτουργία και προορίζονται για data centers, NAS συστήματα και hyperscale cloud υπηρεσίες. Οι Exos απευθύνονται σε επιχειρήσεις και hyperscalers, ενώ οι IronWolf Pro είναι βελτιστοποιημένοι για επαγγελματικά NAS.
Η κυρίαρχη θεωρία είναι ότι οι δίσκοι προέρχονται από Chia mining farms, όπου χρησιμοποιήθηκαν για αγροτική εξόρυξη δεδομένων (Chia plotting & farming) και στη συνέχεια μεταπωλήθηκαν ως «καινούργιοι» στην αγορά. Οι Chia miners πιθανώς εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι τα μοντέλα IronWolf Pro και Exos έχουν υψηλή αντοχή και επιδόσεις, καθιστώντας τα ιδανικά για τέτοιου είδους εφαρμογές.
Πώς να Αναγνωρίσετε Έναν Πλαστό ή Μεταχειρισμένο Δίσκο
Αν και οι απατεώνες προσπαθούν να κάνουν τους δίσκους να φαίνονται αχρησιμοποίητοι, υπάρχουν τρόποι να εντοπιστούν σημάδια προηγούμενης χρήσης:
- Αλλοιωμένοι SMART παράμετροι: Τα εσωτερικά usage logs έχουν σβηστεί, ώστε το software να μην ανιχνεύει ώρες λειτουργίας.
- Φθορές στο σασί και στους συνδέσμους SATA: Μικρογρατζουνιές και φθορές στα σημεία σύνδεσης είναι ενδείξεις ότι ο δίσκος έχει χρησιμοποιηθεί.
- Παραποιημένοι QR Codes & Ετικέτες: Οι QR κωδικοί στις ετικέτες δεν οδηγούν στη σελίδα αυθεντικότητας της Seagate, αλλά σε μια πλαστή σελίδα εγγύησης χωρίς αναφορά σειριακού αριθμού ή χωρητικότητας.
- Αναγνωριστικά FARM: Μοναδικό χαρακτηριστικό των δίσκων Seagate (Exos, IronWolf, IronWolf Pro, SkyHawk) είναι οι FARM (Field-Accessible Reliability Metrics) τιμές, που αποκαλύπτουν πραγματικές ώρες λειτουργίας. Χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως smartmontools, ερευνητές βρήκαν δίσκους που είχαν λειτουργήσει για πάνω από 50.000 ώρες.
Αντίδραση της Seagate & Άλλες Μάρκες
Η Seagate επιβεβαίωσε το πρόβλημα και ανακοίνωσε πως διεξάγει έρευνα για το πώς αυτοί οι δίσκοι καταλήγουν στη λιανική αγορά. Αν και δεν υπάρχουν αναφορές για αντίστοιχα περιστατικά με Toshiba ή Western Digital, η απάτη μπορεί να είναι δυσκολότερο να εντοπιστεί σε αυτούς, καθώς δεν διαθέτουν τα FARM logs της Seagate.
Η υπόθεση αναδεικνύει την ανάγκη για προσεκτικό έλεγχο κατά την αγορά σκληρών δίσκων, ειδικά σε περιπτώσεις εκπτωτικών προσφορών από μη εξουσιοδοτημένους μεταπωλητές.
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now