Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Έκθεση αποκαλύπτει τη πτώση της ποιότητας των USB sticks και των καρτών microSD

    Η έκθεση, από τη γερμανική εταιρεία ανάκτησης δεδομένων CBL, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα τσιπ NAND από αξιόπιστους κατασκευαστές όπως η Hynix, η Sandisk ή η Samsung που είχαν αποτύχει στον ποιοτικό έλεγχο μεταπωλούνταν και επαναχρησιμοποιούνταν. Ενώ εξακολουθούν να λειτουργούν, η αποθηκευτική ικανότητα των τσιπ είναι μειωμένη.

     

    "Όταν ανοίξαμε ελαττωματικά USB sticks πέρυσι, βρήκαμε έναν ανησυχητικό αριθμό κατώτερων τσιπ μνήμης με μειωμένη χωρητικότητα και το λογότυπο του κατασκευαστή αφαιρεμένο από το τσιπ. Σαφώς οι απορριφθείσες και μη αναγνωρίσιμες κάρτες microSD κολλιούνται σε ένα στικ USB και η διαχείρισή τους γίνεται με τον εξωτερικό ελεγκτή στην πλακέτα του στικ USB αντί για τον εσωτερικό ελεγκτή της microSD", εξηγεί ο Conrad Heinicke, διευθύνων σύμβουλος της CBL Datenrettung GmbH.

     

    Τα περισσότερα από τα χαλασμένα στικάκια USB που εξέτασε η CBL ήταν διαφημιστικά δώρα, από αυτά που δίνονται δωρεάν μαζί με προϊόντα ή από εταιρείες σε συνέδρια. Ωστόσο, υπήρχαν και κάποια "επώνυμα" προϊόντα που ανήκαν στην ίδια κατηγορία κατώτερης ποιότητας, αν και η CBL δεν είπε αν επρόκειτο για γνωστές mainstream μάρκες ή για το είδος των μαρκών που μάλλον δεν έχετε ακούσει ποτέ.

     

    Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν επίσης επηρεάσει αυτά τα τσιπ NAND, αλλά όχι με καλό τρόπο. Τα τσιπ χρησιμοποιούσαν αρχικά μνήμη ενός επιπέδου (SLC) που αποθήκευαν μόνο ένα bit το καθένα, προσφέροντας μικρότερη πυκνότητα δεδομένων αλλά καλύτερες επιδόσεις και αξιοπιστία. Προκειμένου να αυξήσουν την ποσότητα αποθήκευσης που προσέφεραν τα τσιπ, οι κατασκευαστές άρχισαν να προχωρούν σε τέσσερα bit ανά κυψέλη (QLC), μειώνοντας την αντοχή και τη διατήρηση. Σε συνδυασμό με τα αμφίβολα εξαρτήματα, είναι ο λόγος για τον οποίο η CBL προειδοποιεί ότι "δεν πρέπει να βασίζεστε υπερβολικά στην αξιοπιστία της μνήμης flash".

     

    Η έκθεση απεικονίζει πώς σε ορισμένα από τα εξαρτήματα που βρέθηκαν στις συσκευές είχαν αφαιρεθεί ή κρυφτεί, τα ονόματα των κατασκευαστών τους. Σε ένα απλώς τυπώθηκε κείμενο πάνω από το όνομα της εταιρείας, ενώ σε ένα άλλο είχε αφαιρεθεί εντελώς. Υπάρχει επίσης μια φωτογραφία μιας κάρτας microSD που βρέθηκε μέσα σε ένα στικ USB, από την οποία είχαν αφαιρεθεί όλα τα αναγνωριστικά της σήματα.

     

    Είναι πάντα φρόνιμο να είστε προσεκτικοί όταν επιλέγετε τη συσκευή αποθήκευσης και να προσέχετε τις προσφορές που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές. Πίσω στο 2022, ένας γενικός εξωτερικός SSD M.2 30TB ήταν διαθέσιμος για περίπου 18 δολάρια στον ιστότοπο της Walmart. Στην πραγματικότητα περιείχε δύο κάρτες SD 512MB κολλημένες στην πλακέτα με θερμή κόλλα - το firmware τους είχε τροποποιηθεί ώστε να αναφέρει την καθεμία ως 15 TB. Υπήρξε επίσης η περίπτωση των ψεύτικων SSD της Samsung με απίστευτα αργές ταχύτητες που αποκαλύφθηκε πέρυσι.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.