Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    AMD: Τα AI Chips θα αντικαταστήσουν τις GPUs σε πέντε χρόνια

      Η CEO της AMD, προβλέπει ότι εξειδικευμένα AI chips θα κυριαρχήσουν, ξεπερνώντας τις παραδοσιακές GPUs

    Η Lisa Su, CEO της AMD, εξέφρασε την άποψη ότι η ραγδαία άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα φέρει επανάσταση στον χώρο της υπολογιστικής τεχνολογίας, οδηγώντας στην ανάπτυξη νέων και πιο αποδοτικών λύσεων. Κατά την άποψή της, οι τρέχουσες GPUs, αν και αποτελεσματικές για την επεξεργασία παράλληλων δεδομένων, όπως στους μεγάλους γλωσσικούς μοντέλα (LLMs), διαθέτουν περιορισμένες δυνατότητες προγραμματισμού. Η Su πιστεύει ότι αυτή η αρχιτεκτονική δεν θα παραμείνει κυρίαρχη για πολύ καιρό.

     

    Μέσα σε πέντε χρόνια, αναμένει μια σημαντική αύξηση στην ανάπτυξη εξειδικευμένων chips σχεδιασμένων ειδικά για υπολογισμούς AI, τα οποία θα αντικαταστήσουν σταδιακά τις παραδοσιακές GPUs. Παρόλο που οι GPUs δεν θα εξαφανιστούν πλήρως, τα AI chips θα γίνουν όλο και πιο δημοφιλή, καθώς αναμένεται να είναι μικρότερα, φθηνότερα και πιο ισχυρά. Η Su συγκρίνει αυτή την εξέλιξη με τη μετάβαση της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, όπου οι ASICs αντικατέστησαν σταδιακά τις CPUs και GPUs, όντας βελτιστοποιημένες για την συγκεκριμένη εργασία.

     

    Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google και η Amazon έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσουν τα δικά τους προσαρμοσμένα AI chips, κάτι που επιβεβαιώνει την τάση αυτή. Η μετάβαση προς τα AI chips, αν και δεν αναφέρθηκε άμεσα από τη Su, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις καινοτομίες της NVIDIA, η οποία κυριαρχεί στον χώρο των GPUs και καθορίζει τον ρυθμό προόδου στην τεχνολογία AI.


    Πηγή
    Φωτογραφία: ThingLabs
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.