Ο Hinton αναφέρεται από ορισμένους ως ο νονός της τεχνητής νοημοσύνης. Το έργο του στον τομέα αυτό ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '70 ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου τον τράβηξε η ιδέα των νευρωνικών δικτύων. Λίγοι ερευνητές εκείνη την εποχή πίστευαν ότι η ιδέα είχε αξία, αλλά όπως σημειώνουν οι New York Times, ο Hinton την έκανε έργο ζωής. Ως καθηγητής το 2012, ο Hinton και δύο φοιτητές του δημιούργησαν ένα πρωτοποριακό νευρωνικό δίκτυο που μπορούσε να αναλύει εικόνες και να αναγνωρίζει κοινά αντικείμενα στις φωτογραφίες. Την επόμενη χρονιά, η Google εξαγόρασε την εταιρεία του Hinton, DNNresearch, έναντι 44 εκατομμυρίων δολαρίων και τον έφερε για να συνεχίσει το έργο του. Πέρυσι, ωστόσο, η γνώμη του Hinton για την τεχνητή νοημοσύνη και τις δυνατότητές της άλλαξε. Ο Χίντον πίστευε ότι τα όλο και πιο ικανά συστήματα εξακολουθούσαν να μην είναι εφάμιλλα της ανθρώπινης σκέψης σε ορισμένους τομείς, αλλά είχαν ξεπεράσει τις ικανότητες του εγκεφάλου σε άλλους τομείς.
"Ίσως αυτό που συμβαίνει σε αυτά τα συστήματα να είναι στην πραγματικότητα πολύ καλύτερο από αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλο", δήλωσε ο Hinton στους New York Times. Καθώς αυτή η τάση συνεχίζεται και οι εταιρείες εκμεταλλεύονται τα πιο ισχυρά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, αυτά γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα. "Κοιτάξτε πώς ήταν πριν από πέντε χρόνια και πώς είναι τώρα", δήλωσε ο Hinton για την κατάσταση της τεχνητής νοημοσύνης. "Πάρτε τη διαφορά και πολλαπλασιάστε τη σε βάθος χρόνου. Αυτό είναι τρομακτικό".
Μέχρι πρόσφατα, ο Χίντον θεωρούσε ότι η Google ήταν καλός διαχειριστής της τεχνολογίας, καθώς δεν ξεκίνησε ένα σύστημα που θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη. Αυτό δεν ισχύει πλέον, καθώς η Google και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν εμπλακεί σε έναν αγώνα δρόμου για την τεχνητή νοημοσύνη που πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι αδύνατο να σταματήσει. Βραχυπρόθεσμα, ο Hinton ανησυχεί για το γεγονός ότι το Διαδίκτυο θα κατακλυστεί από ψεύτικες εικόνες, βίντεο και κείμενα που θα μπερδεύουν τους ανθρώπους και θα τους αφήνουν να μην ξέρουν πια τι είναι αληθινό. Μακροπρόθεσμα, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε τελικά να αντικαταστήσει πολλές εργασίες που εκτελούνται από ανθρώπους. Τελικά, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να ξεπεράσει τους ανθρώπινους δημιουργούς της και σε άλλους τομείς.
"Η ιδέα ότι αυτό το πράγμα θα μπορούσε πραγματικά να γίνει πιο έξυπνο από τους ανθρώπους - λίγοι άνθρωποι το πίστευαν αυτό. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν πολύ μακριά. Και εγώ πίστευα ότι ήταν πολύ μακριά. Πίστευα ότι ήταν 30 έως 50 χρόνια ή ακόμα περισσότερο μακριά. Προφανώς, δεν το πιστεύω πλέον αυτό", δήλωσε ο Hinton. Δήλωσε επίσης ότι ένα μέρος του μετανιώνει τώρα για το έργο της ζωής του. "Παρηγορώ τον εαυτό μου με τη συνήθη δικαιολογία: Αν δεν το είχα κάνει εγώ, θα το είχε κάνει κάποιος άλλος".
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now